miercuri, 19 ianuarie 2022

 1. /21 IANUARIE 2022 - ISTORIE PE ZILE - Evenimente; Nașteri


Evenimente
·         1077Henric al IV-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman, se prezintă ca penitent la Canossa (localitate din Italia de nord), pentru a obține iertarea papei; după o așteptare de 3 zile, este primit de către papă care îi ridică excomunicarea.
·         1276Inocențiu al V-lea devine papăS-a nascut  in anul  1225 in Savoia si a decedat  la  22 iunie 1276 la Roma fiind doar câteva luni papa al Romei (1276). Inocențiu a fost primul papă din Ordinul Dominican. În timpul pontificatului  său a încercat să unească din nou Biserica Catolică cu cea din Răsărit. În 1898 a fost beatificat de papa Leon al XIII-lea, ziua lui în calendarul catolic sale fiind  data morții sale, 22 iunie.
·         1596Charles de Montmorency, duce de Damville este numit amiral al Franței de către regele francez Henric al IV-lea.
·         1643: Navigatorul olandez Abel Tasman descopera Tonga din Oceanul Pacific.
·         1648 – La Alba Iulia apare prima traducere integrală în limba română a Noului Testament, sub îngrijirea mitropolitului ortodox al Transilvaniei, Simion Stefan. Sfântul Ierarh Simion Ștefan (sau Simeon Ștefan) a fost mitropolit al Transilvaniei între anii 1643-1656. De asemenea, a fost un vestit cărturar al acelor vremuri, printre altele fiind traducător și editor al „Noului Testament de la Bălgrad”( azi Alba Iulia). Iată ce scria Simion Ștefan în Predoslovie (prefață), adresandu-se cititorilor romani: „Bine știm că cuvintele trebue să fie ca banii, că banii aceia sunt buni carii îmblă în toate țările, așea și cuvintele acealea sunt bune carele le înțeleg toți”. A fost unul dintre cei mai mari părinți duhovnicești români ai veacului al XVII-lea. Pentru faptele sale sfinte Biserica Ortodoxă Română l-a proslăvit ca sfânt (canonizat) la 21 iulie 2011. Prăznuirea lui se face pe data de 24 aprilie



·         1793:  Regele Ludovic al XVI-lea al Franței a fost ghilotinat, sub acuzația de trădare.
·         1793Rusia și Prusia împart Polonia
·         1840 – Navigatorul francez Jules Dumont d’Urville descopera Tara Adélie din Antartica. Teritoriul se învecinează la est și la vest cu Teritoriul Antarctic Australian, iar  Jules Sébastien César Dumont d’Urville  l-a denumit după soția sa, Adélie.  Polul Magnetic, a cărui poziție variază odată cu câmpul magnetic terestru, se află în proximitatea Teritoriului Adélie. Administrativ este unul dintre districtele Teritoriilor australe și antarctice franceze. În urma semnării Atratatului Antarcticii în 1959, Franța își exercită suveranitatea asupra teritoriului în contextul tratatului. În 1991, tratatul a fost completat prin Protocolul de la Madrid asupra protejării mediului, ceea ce face din continentul Antarctic o „rezervație naturală consacrată păcii și științei”. Conform Tratatului Antarcticii, Franța nu dispune de o Zonă Economică Exclusivă în largul coastelor teritoriului. Din 12 ianuarie 1956 Franța deține o bază permanentă, Stațiunea Dumont d’Urville, situată la coordonatele 66°40′S 140°01′E, cu o populație permanentă de 33, care crește până la 78 de persoane  în perioada verilor antarctice.
·         1848 - La Alba Iulia, apare prima traducere integrală în limba română a Noului Testament, sub îngrijirea mitropolitului Andrei Şaguna.

·         1858 – Avocatul Benito Suarez devine presedinte al Mexicului. A fost primul presedinte amerindian al acestei tari. Este considerat fondatorul Mexicului modern si este unul dintre cei mai admirati presedinti pe care i-a avut aceasta tara.
·         1870: Decret privind înființarea Societății generale de asigurare reciprocă "Transilvania", cu sediul la Sibiu.
·         1899 – In Germania s-a produs  primul automobil Opel „Made in Ruesselsheim”.
·         1911: Prima ediție a Raliului Monte Carlo.
·         1919: au loc lucrările Conferinţei de pace de la Paris, la care a participat inclusiv şi delegaţii din partea României (Ionel I.C.Brătianu, Alexandru Vaida-Voievod, Constantin Angelescu, Victor Antonescu, etc.) şi guberniei Basarabia (Ion Pelivan-preşedinte, Ion Codreanu, Sergiu V.Cujbă, Gheorghe Năstase). Conferinţa de Pace de la Paris avea drept obiectiv dezbaterea noii configuraţii politico-teritoriale şi rezolvarea complicatelor probleme economico-financiare rezultate din Primul Război Mondial. Conferinţa a dus, în final, la semnarea tratatelor de pace. Primul tratat a fost încheiat cu Germania, la Versailles (28 iunie 1919), urmat de tratatul cu Austria, la Saint-Germain en Laye (10 septembrie), pe care România, din cauză că se impuneau anumite clauze referitoare la minorităţi, clauze care au determinat demisiile succesive ale guvernelor Ion I. C. Brătianu şi general Artur Văitoianu, nu l-a semnat decît la 9 decembrie, prim-ministru fiind generalul Constantin Coandă. Pacea cu Bulgaria s-a semnat la Neuilly pe 27 noiembrie. Prin acest tratat, Grecia căpăta Tracia iar Serbia unele rectificări de frontieră, cu România fiind menţinut hotarul din 1916.
·         1919 - Adunarea Constituantă, convocată la Dublin, proclamă Irlanda republică independentă. Este format un guvern naţional irlandez. Eamon de Valera este numit preşedintele Republicii Irlanda şi şeful guvernului.
·         1921 - Crearea Partidului Comunist Italian, la Livorno.
·         1941 - Mişcarea legionară organizează o rebeliune armată, prin care urmăreşte înlăturarea conducătorului statului, generalul Ion Antonescu, şi preluarea întregii puteri în stat. Legionarii atacă şi ucid soldaţi, provoacă masacre în rîndul populaţiei, jafuri şi distrugeri. După înăbuşirea rebeliunii, mişcarea legionară este înlaturată de la putere şi interzisă, puterea concentrîndu-se în mîinile generalului Antonescu.





·         1954: Primul submarin bazat pe energie nucleară - "USS Nautilus" este lansat la apă de Statele Unite la Groton, Conneticut. 


·         1957 –  In Romania  este emis  un decret privind desfiintarea cotelor obligatorii la produsele agricole vegetale si la lapte, stabilite prin decretele din 1953 si 1955.
·         1964Eugène Ionesco, dramaturg francez de origine română, este ales membru al Academiei Franceze.

·         1972: La București s-a deschis reprezentanța Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
·         1976: Supersonicul Concorde, care a fost dezvoltat datorită unei colaborări între francezi și englezi, a fost folosit pentru prima oară.


·         1991: S-a deschis, la București, Oficiul Fondului pentru Copii al Organizației Națiunilor Unite (UNICEF).
·         1998 - Papa Ioan Paul al II-lea soseşte în vizită la Havana, pentru prima dată în Cuba (21.01-25.01.1998).
·         1999: A cincea mineriadă: La București are loc o conferință de presă comună a GDS, Alianța Civică, AFDPR, LADO, Asociația victimelor mineriadelor 1990–1991, la care se face publică hotărârea de a organiza un marș de protest față de manifestările minerilor, vineri, 22 ianuarie 1999. La Timișoara, peste o mie de reprezentanți ai societății civile organizează un miting de protest. La ora 15.00, minerii forțează barajul de la Costești, pe care după o oră îl sparg.



·         2001Jutta Kleinschmidt prima femeie care câștigă (2001) Raliul Paris-Dakar la categoria motociclete.
·         2009 – Presedintele Barack Obama a repetat la Casa Alba juramantul de presedinte, pentru a preveni orice contestare. La ceremonia oficiala de investire, emotionat, Obama a inversat cateva cuvinte ale textului juramantului.



Nașteri

·         1338: Carol al V-lea cel Înțelept (franceză: Charles le Sage, n. 21 ianuarie 1338, Vincennes — d. 16 septembrie 1380, Beauté-sur-Marne) a fost monarh al Franței din Casa de Valois care a domnit din 1364 până la moartea sa. Domnia sa marcheaza sfârșitul primei faze a Războiului de 100 de Ani.
Carol al V-lea s-a remarcat ca unul dintre marii regi din perioada acestui lung conflict, datorită faptului că a pus accent pe pregătirea militară și a fost ajutat de generalii săi. Aceștia erau conetabilii Du Guesclin și Clisson, care au reușit să realizeze o strategie elaborată împotriva englezilor, construind pe teritoriul francez mai multe fortificații care aveau rolul de a evita lupta și de a-i obliga pe soldații englezi să își irosească forțele. Planul anterior a funcționat atât de bine încât s-au recuperat aproape toate teritoriile pierdute in fața englezilor.
Franța a fost favorizată și de incapacitatea de a se crea un imperiu continental englez, dar în special de faptul că Anglia a pierdut titlul de "regină a mărilor" din cauza slăbiciunilor diplomatice ale noului prinț care au dus la o coaliție franco-castiliană. După aceea o flotă a britanicilor a fost distrusă la La Rochelle, si corăbiile continentalilor puteau intra pe Tamisa. Ele atacau orașele de pe coastă și au pornit perioada de glorie franceză în Războiul de 100 de Ani.
Carol s-a născut la Château de Vincennes situat în afara Parisului. A fost fiul cel mare al Prințului Ioan. La momentul nașterii sale Franța era guvernantă de bunicul său, regele Filip al VI-lea. Mama sa a fost Prințesa Bonna de Boemia, fiica regelui Ioan I de Bohemia. Carol a fost educat la Curte împreună cu ceilalți băieți de vârsta lui și cu care va rămâne apropiat de-a lungul vieții: unchiul său Filip, Duce de Orléans (cu numai doi ani mai mare decît el), cei trei frați ai săi LudovicIoanși Filip, Louis de Bourbon, Edward și Robert de Bar, Godfrey de Brabant, Louis I Conte de Étampes, Louis de Évreux, Jean și Charles de Artois, Charles de Alençon și Philip de Rouvres. Viitorul rege a fost extrem de inteligent, dar cu un fizic slab, cu pielea palidă și un corp subțire, prost proporționat. Acest lucru era în contrast puternic cu tatăl său, care era înalt, puternic și cu un păr roșiatic.
Humbert al II-lea, Delfin de Viennois, ruinat din cauza incapacității sale de a mări taxele după o cruciadă în Palestina, și fără copii după moartea singurului său fiu, a decis să vândă Dauphiné, care era un fief al Sfântului Imperiu Roman. Cum nici papa nici împăratul nu au vrut să cumpere, tranzacția a fost încheiată cu Filip al VI-lea.
În conformitate cu Tratatul de la Romans, Dauphiné urma să fie deținută de un fiu al viitorului rege Ioan cel Bun. Deci, Carol, fiul cel mare al lui Ioan a devenit primul Delfin. La vârsta de doisprezece ani, el a fost imediat confruntat cu exercitarea puterii în timpul șederii la Grenoble (10 decembrie 1349 până în martie 1350). La câteva zile după sosirea sa, oamenii din Grenoble au fost invitați la Place Notre-Dame, unde a fost ridicată o platformă. Tânărul Carol, așezat lângă episcopul Jean de Chissé, a primit jurământul de credință al oamenilor. În schimb, el a promis în mod public să respecte carta comunității și a confirmat libertățile acordate de Humbert al II-lea, care înainte de a semna abdicarea a acordat o ultimă amnistie tuturor deținuților, cu excepția celor condamnați la pedeapsa cu moartea.
La 8 aprilie 1350, la Tain-l'Hermitage, l-a vârsta de 12 ani, Delfinul s-a căsătorit cu verișoara sa, Ioana de Bourbon. Pentru această căsătorie consangvină (ambii coborau din Carol de Valois) s-a obținut aprobarea prealabilă a papei. Căsătoria a fost amânată de moartea mamei lui Carol, Bonne de Luxemburg și de bunica lui, Ioana de Burgundia, care au murit de ciumă. Delfinul însuși a fost grav bolnav din august până în luna decembrie 1349. Pentru a se încetini răspândirea ciumei care făcea ravagii în Europa, adunările au fost limitate astfel încât căsătoria a avut loc în privat.
Carol a fost rechemat la Paris la moartea bunicului său Filip al VI-lea și a participat la încoronarea tatălui său Ioan cel Bun, la 26 septembrie 1350, la Reims. Legitimitatea lui Ioan cel Bun, și a dinastiei Valois în general, nu a fost unanimă. Tatăl lui, Filip al VI-lea, și-a pierdut credibilitatea cu dezastrele de la Crecy, Calais, ravagiile ciumei și a schimbării monetare necesară pentru a susține finanțele regale. Clanul regal trebuia să facă față opoziției din toate părțile în regat.
Prima facțiune a opoziției era condusă de Carol al II-lea al Navarei, numit "cel Rău", a cărui mamă Jeanne a II-a de Navara renunțase la coroana Franței pentru aceea a Navarei în 1328. Carol al II-lea al Navarei avea cea mai puternică descendență. Dornic să obțină coroana Franței, el a reușit să adune în jurul lui pe nemulțumiți. A fost sprijinit de rude și de aliații săi: Casa de Boulogne (și rudele lor din Auvergne), baronii Champagne loiali Jeannei a II-a de Navara, precum și de către adepți ai lui Robert de Artois. De asemenea el era susținut de Universitatea din Paris i de comercianții din nord-vest, unde comerțul pe canale era vital.
Normandia este o problemă în clanul regal. Din punct de vedere economic ducatul era dependent mai mult de comerțul maritim peste Canal decât de cel de transportul fluvial pe Sena. Normandia și Marea Britanie nu mai erau unite de 128 de ani (1204), însă proprietarii de terenuri (nobili și clerici) dețineau domenii pe ambele părți ale canalului (de la cucerirea normandă a Angliei și prin jocul succesiv de alianțe matrimoniale[1]). Clanurile nobiliare din Normandia s-au regrupat pentru a face față situației. Astfel ele au obținut o mare autonomie.
La 19 noiembrie 1350, Ioan cel Bun, regele încoronat al Franței, arestează și apoi îl execută pe Raoul de Brienne, conte de Guînes și conetabil al Franței. Se pare că el îi plătea tribut regelui Eduard al III-lea al Angliei, lucru catastrofal pentru noul rege și care ar fi deschis ușa pentru alte dezertări în tabară engleză. Pentru a evita aceste dezertări potențiale, cazul este soluționat în secret. Cu toate acestea, opacitatea totală care înconjoară executarea alimentează zvonurile. O mare parte a nobilimii din Normandia și numeroși susținători ai conetabilului s-au situat în tabăra normandă.
Regele Ioan îl deleagă în martie 1355 pe Delfin să organizeze apărarea Normandiei, lucru care necesită creșterea taxelor. Sarcina Delfinului a fost dificilă din cauza influenței tot mai mari a lui Charles cel Rău, care a dobândit un statut similar cu cel al unui Duce, în conformitate cu Tratatul de la Mantes. Era foarte probabil să se alieze cu Eduard al III-lea al Angliei deschizând astfel poarta de acces spre Normandia englezilor. Delfinul a evitat războiul prin reconcilierea cu regele Navarei, care a fost întărită printr-o ceremonie la Curte, la 24 septembrie 1355. Eduard al III-lea a fost jignit de ultima trădare a lui Charles de Navara, iar debarcarea promisă nu a avut loc
Carol al V-lea
Karel V van Frankrijk.jpg
Date personale
Născut21 ianuarie 1338
Vincennes, Franța
Decedat (42 de ani)
Beauté-sur-Marne, Franța
ÎnmormântatBiserica Saint Denis
Cauza decesuluiboală infecțioasă Modificați la Wikidata
PărințiIoan al II-lea al Franței
Bonne de Boemia Modificați la Wikidata
Frați și suroriIsabella, Countess of Vertus[*]
Joan of Valois, Queen of Navarre[*]
Marie of Valois, Duchess of Bar[*]
Filip al II-lea, Duce de Burgundia
John, Duke of Berry[*]
Louis I[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuIoana de Bourbon
CopiiCarol al VI-lea al Franței
Ludovic I, Duce de Orléans
Caterina de Valois
CetățenieBannière de France style 1500.svg Franța Modificați la Wikidata
Religiecreștinism Modificați la Wikidata
Ocupațiemonarh Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriDuce
Familie nobiliarăCasa de Valois
Rege al Franței
Domnie8 aprilie 1364 – 16 septembrie 1380
Încoronare19 mai 1364
PredecesorIoan al II-lea
SuccesorCarol al VI-lea


Château de Vincennes, locul nașterii viitorului rege Carol al V-lea.


Carta Normandiei din 1315, confirmată în 1339 de Filip al VI-lea, garantează o largă autonomie Normandiei.
* 1612: Henric Cazimir I de Nassau-Dietz (n. ,[1][2][3] ArnhemȚările de Jos[4] – d. ,[1] HulstȚările de Jos) a fost conte de Nassau-Dietz și Statthalter de FriziaGroningen și Drenthe.
El a fost fiul cel mare al lui Ernest Cazimir de Nassau-Dietz și al Sophiei Hedwig de Brunswick-Lüneburg, și la fel ca tatăl său, a murit în luptă. Pe 12 iulie 1640, a fost rănit la Sint Jansteen în bătălia de la Hulst. A murit a doua zi. Hendrik Casimir este îngropat în Leeuwarden, iar titlurile sale au fost moștenite de Wilhelm Frederic, Prinț de Nassau-Dietz. Moartea sa, la vârsta de 28 ani, a determinat ridicarea mai multor monumente dedicate memoriei sale și a luptei în care a murit. Rijksmuseum păstrează în colecția sa o cămașă pătată de sânge, presupusă a fi fost purtată de el atunci când a fost rănit. În mod similar, gaura de glonț din pălăria tatălui său este păstrată, de asemenea, pentru posteritate.

·         17
Henric Cazimir I, Conte de Nassau-Dietz
Conte de Nassau-Dietz
Conte de Nassau-Dietz
Henric Cazimir I de Nassau-Dietz
PredecesorErnest Cazimir
SuccesorWillem Frederik
TatăErnest Cazimir de Nassau-Dietz
MamăSophia Hedwig de Brunswick-Lüneburg
Naștere21 ianuarie 1612
Arnhem
Deces (28 de ani)
Hulst
25 - S-a născut scriitorul Matei Milu (m.1801).
* 1732: Friedrich Eugen de Württemberg (21 ianuarie 1732 – 23 decembrie1797), al patrulea fiu al Ducelui Karl Alexander și al Prințesei Maria Augusta de Thurn și Taxis.
S-a căsătorit cu Friederike Sophia Dorothea de Brandenburg-Schwedt, o nepoată a regelui Frederic cel Mare, cu care a avut 12 copii:
  1. Frederick I (6 noiembrie 1754 – 30 octombrie 1816), succesorul său, care mai târziu a devenit primul rege de Württemberg
  2. Louis Frederick Alexander (30 august 1756 – 20 septembrie 1817)
  3. Eugene Frederick Henry (1758 – 20 iunie 1822)
  4. Sophie Marie Dorothea (25 octombrie 1759 – 5 noiembrie 1828), căsătorită cu Pavel I, împărat al Rusiei
  5. William Frederick Philip (27 decembrie 1761 – 10 august 1830); tatăl lui Wilhelm, Duce de Urach
  6. Ferdinand Frederick Augustus (22 octombrie 1763 – 20 ianuarie 1834), căsătorit cu Prințesa Kunigunde von Metternich, sora lui Klemens Wenzel, Prinț de Metternich
  7. Friederike Elisabeth Amalie (27 iulie 1765 – 24 noiembrie 1785), căsătorită cu Petru, Duce de Oldenburg
  8. Elisabeth Wilhelmine Luise (21 aprilie 1767 – 18 februarie 1790), căsătorită cu Francisc al II-lea, Împărat Roman
  9. Friederike Wilhelmine Katharina (1768)
  10. Karl Frederick Henric (3 mai 1770 – 22 august 1791)
  11. Alexander Frederick Charles (24 aprilie 1771 – 4 iulie 1833), fondatorul celei de-a cincea ramuri de Württemberg, de care aparține actualul șef al Casei, Ducele Carl Maria de Württemberg
  12. Karl Henric (3 iulie 1772 – 28 iulie 1833)
Fiica sa, Sophie Dorothea, s-a căsătorit cu împăratul Pavel I al Rusiei și a devenit împărăteasa Maria Feodorovna. Împărăteasa a fost mama împăraților Alexandru I și Nicolae I ai Rusiei ca și a reginei Anna Paulowna a Olandei (din care descinde actuala familie regală olandeză) și Marea Ducesă Maria Pavlovna de Saxa-Weimar-Eisenach, străbunica ămpăratului Wilhelm al II-lea al Germaniei.
Prin cel de-al doilea fiu, Ducele Louis de Württemberg, el este stră-stră-stră-străbunicul Elisabetei a II-a a Regatului Unit și a regelui Juan Carlos I al Spaniei. Prin fiul lui cel mare, Frederick I, el este strămoșul lui Boris Johnson, primarul ales al Londrei din 2008 și 2012
Friedrich al II-lea
Friedrich Eugen of Württemberg.jpg
Date personale
Născut21 ianuarie 1732
StuttgartDucatul de Württemberg[*][1] Modificați la Wikidata
Decedat (65 de ani)
Hohenheim[*]Germania[2] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatPalatul Ludwigsburg Modificați la Wikidata
PărințiKarl Alexander
Maria Augusta, Prințesă de Thurn și Taxis Modificați la Wikidata
Frați și suroriDuchess Auguste of Württemberg[*]
Charles Eugene, Duke of Württemberg[*]
Louis Eugene, Duke of Württemberg[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuSofia Dorothea de Brandenburg-Schwedt
CopiiFrederic, rege de Württemberg
Ducele Louis
Eugen de Württemberg
Sophia Dorothea, împărăteasă a Rusiei
Friederica, Prințesă de Holstein-Gottorp
Elisabeta, Arhiducesă de Austria
Ducele Alexandru
CetățenieFlag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
Religiecatolicism Modificați la Wikidata
Ocupațieofițer Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriDuce (din )
Familie nobiliarăCasa de Württemberg
Duce de Württemberg
Domnie20 mai 1795 – 23 decembrie 1797
* 1796: Prințesa Marie de Hesse-Kassel (germană Marie Wilhelmine Friederike von Hessen-Kassel21 ianuarie 1796 – 30 decembrie 1880) a fost soția lui Georg, Mare Duce de Mecklenburg.
Prințesa Marie, a doua fiică a landgrafului Frederic de Hesse și a soției acestuia, Prințesa Caroline de Nassau-Usingen, s-a născut la Hanau, la 21 ianuarie 1796. Prin tatăl ei a fost strănepoata regelui George al II-lea al Marii Britanii. Fratele mai mare al tatălui ei a fost Wilhelm I, Elector de Hesse.
Sora ei Augusta s-a căsătorit cu Adolphus, Duce de Cambridge, al șaptelea fiu al regelui George al III-lea al Regatului Unit.
La 12 august 1817 la Kassel, Marie s-a căsătorit cu Georg, Mare Duce de Mecklenburg, fiul lui Carol al II-lea, Mare Duce de Mecklenburg-Strelitz și a Prințesei Friederike de Hesse-Darmstadt.[1] Cuplul a avut patru copii:
Prințesa Marie de Hesse-Cassel
Princess Marie of Hesse-Kassel.jpg
Date personale
Nume la naștereMarie Wilhelmine Friederike
Născută21 ianuarie 1796
Hanau, Hesse-Kassel
Decedată (84 de ani)
NeustrelitzMecklenburg-Strelitz
ÎnmormântatăChurch in Mirow[*] Modificați la Wikidata
PărințiPrințul Frederic de Hesse
Caroline de Nassau-Usingen Modificați la Wikidata
Frați și suroriPrințesa Augusta de Hesse-Cassel
Landgraful Wilhelm de Hesse-Cassel Modificați la Wikidata
Căsătorită cuGeorg, Mare Duce de Mecklenburg
CopiiDucesa Luise
Frederic Wilhelm
Caroline Charlotte
Ducele Georg
CetățenieFlag of the German Empire.svg Germania Modificați la Wikidata
Religieluteranism Modificați la Wikidata
Ocupațiepictoriță Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriDuce
Prințesă
Familie nobiliarăCasa de Mecklenburg-Strelitz
Casa de Hesse-Kassel
Mare Ducesă de Mecklenburg-Strelitz
Domnie12 august 1817 – 6 septembrie 1860
·         1805 - S-a născut Aaron Florian, istoric. A realizat prima periodizare şi a tras atenţia asupra ştiinţelor auxiliare ale istoriei (genealogia, heraldica, numismatica, epigrafia, diplomatica, ştiinţa sigiliilor) (m.12.07.1887).

·         1821: Vincențiu Babeș (n. 21 ianuarie 1821Hodoni - d. 3 februarie 1907Budapesta) a fost un avocatprofesorziarist, și om politic român din Banat, unul din membrii fondatori ai Academiei Române.
Vincențiu a fost fiul lui Gheorghe Crâșmarul, țăran gospodar din Moșnița, care a murit pe când băiatul era încă mic. Bunicul său, Mitra Babeș, neavând copii, l-a adoptat și i-a dat numele său.[1] Mitra Babeș era un cărturar cunoscut și avea legături cu Dimitrie Țichindeal. A avut gândul de a-l face preot. După sfârșirea cursurilor primare Vincențiu a vizitat liceul cu predare în limba germană întâi în Timișoara, apoi în Szeged, unde a luat bacalaureatul în 1841. După aceea a urmat cursurile de teologie la Carloviț și la Seminarul din Arad. Pe când se apropia de devenirea sa ca preot, Vincențiu Babeș renunță la această cale și se îndreaptă către studiul dreptului, pentru care se înscrie la Facultatea de Drept din Budapesta.
Babeș s-a căsătorit în anul 1851 la Viena cu Sophia Goldschneider (după alții: Zuckor)[8]. Cei doi au avut nouă copii. Cel mai renumit fiu al lor a fost bacteriologul și morfopatologul român, membru al Academiei RomâneVictor Babeș (1854-1926).[9]. Primul lor copil a fost chimistul Aurel (n. 1853, Viena), care a semnat mai multe lucrări de specialitate. Fiul acestuia, Aurel Alexandru (1886-1962), nepotul lui Vincențiu, a fost și el un chimist cunoscut care a contribuit în mod important la descoperirea testului pentru detecția și prevenirea cancerului cervical și a altor boli ale aparatului reproducător feminin, care acum se numește Papanicolau. În România se vinde sub numele Babeș-Papanicolau.[10]
Liceul nr. 21 din Timișoara poartă numele marelui patriot în memoria lui.
Logo of the Romanian Academy.png Membru fondator al Academiei Române
Vincențiu Babeș
Vincentiu Babes (cropped).jpg
Vincențiu Babeș
Date personale
Născut21 ianuarie 1821
Imperiul Austriac Hodoni
Decedat3 februarie 1907
Austro-Ungaria Budapesta
CopiiVictor Babeș Modificați la Wikidata
NaționalitateRomânia română
CetățenieFlag of Austria-Hungary (1869-1918).svg Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
Ocupațieprofesoravocatziarist și om politic
Activitate
Partid politicPartidul Național Român din Ungaria și Transilvania  Modificați la Wikidata
Limbilimba maghiară


Parlamentar în Dieta de la Buda


Vincențiu Babeș după 1900

·         1829Oscar al II-lea (21 ianuarie 1829 - 8 decembrie 1907), născut Oscar Frederik a fost rege al Norvegiei din 1872 până la 1905 și rege al Suedieidin 1872 până la moartea sa. Al treilea fiu al regelui Oscar I al Suediei și al Josephinei de Leuchtenberg. Prin mama sa, a fost descendent al regelui Gustav I al Suediei.
La naștere, Oscar Fredrik a fost numit Duce de Östergötland. La vârsta de 11 ani a intrat în marină și a fost numit locotenent în iulie 1845. Mai târziu a studiat la Universitatea Uppsala, unde s-a distins la matematică. La 13 decembrie 1848 a fost ales membru de onoare al Academiei de Știință Regale Suedeză.
La 6 iunie 1857 s-a căsătorit cu Prințesa Sophia Wilhelmina, fiica cea mică a Ducelui William de Nassau. Doi ani mai târziu a devenit Prinț Moștenitoral Suediei deoarece fratele lui mai mare, regele Carol al XV-lea nu avea moștenitori pe linie masculină iar fratele mijlociu, Gustaf murise în 1852.
I-a succedat fratelui său la 18 septembrie 1872 și a fost încoronat rege al Norvegiei la Catedrala Nidaros din Trondheim la 18 iulie 1873. Deviza sa a fost Brödrafolkens väl / Broderfolkenes Vel("Bunăstarea popoarelor înfrățite"). Deoarece regele și curtea regală stăteau mai mult în Suedia, Oscar făcea eforturi să învețe să vorbească fluent norvegianași încă de la început a realizat dificultățile în menținerea uniunii celor două țări. A fost detronat la 7 iunie 1905 de Parlamentul norvegian și a renunțat la tronul Norvegiei la 26 octombrie. A refuzat să permită vreunui prinț al Casei regale să devină rege al Norvegiei; relațiile dintre cele două țări s-au îmbunătățit după decesul său care a avut loc la Stockholm la 8 decembrie 1907.
Oscar al II-lea
Rege al Suediei și Norvegiei
Oscar II av Sverige by Gosta Florman, 1891.jpg
Date personale
Nume la naștereOscar Frederik
Născut21 ianuarie 1829
Palatul Stockholm, Stockholm
Decedat (78 de ani)
Palatul Stockholm, Stockholm
ÎnmormântatRiddarholmskyrkanStockholm
PărințiOscar I al Suediei
Josephine de Leuchtenberg Modificați la Wikidata
Frați și suroriPrințesa Eugenie a Suediei
Prințul Gustaf, Duce de Uppland
August
Carol al XV-lea al Suediei Modificați la Wikidata
Căsătorit cuSofia de Nassau
CopiiGustaf V
Prințul Oscar, Duce de Gotland
Prințul Carl, Duce de Västergötland
Prințul Eugén, Duce de Närke
CetățenieFlag of Sweden.svg Suedia Modificați la Wikidata
ReligieBiserica suedeză Modificați la Wikidata
Ocupațiemonarh Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriHM The King of Sweden
HM The King of Sweden and Norway
HRH The Crown Prince of Sweden & Norway
HRH The Duke of Östergötland
Familie nobiliarăCasa de Bernadotte
Rege al Suediei
Domnie18 septembrie 1872 – 8 decembrie 1907
Încoronare12 mai 1873
PredecesorCarol al XV-lea
SuccesorGustaf al V-lea
Rege al Norvegiei
Domnie18 septembrie 1872 - 26 octombrie 1905
Încoronare18 iulie 1873
PredecesorCarol al XV-lea
SuccesorHaakon al VII-lea

Regele Oscar al II-lea a fost ultimul suveran suedez care a fost încoronat, în același timp, rege al Suediei și rege al Norvegiei.
·         1852 - S-a născut Vasile Lucaciu, personalitate a luptei naţionale a românilor ardeleni, unul dintre iniţiatorii Memorandumului de la 1892, membru al Consiliului Dirigent al Transilvaniei (m. 29 nov 1922)

·         1855 – S-a nascut   (intre 21- 23 ianuarie), John Browning, inginer armurier american, inventator si constructor de arme automate; (d.26.11.1926).
* 1874: Wincenty Witos (n. 22 ianuarie 1874 - d. 31 octombrie 1945) a fost unul din organizatorii și conducătorii Partidului țărănesc Piast (1913-1931). Din iulie 1920 până în septembrie 1921, din mai până în decembrie 1923 și de la 10 până la 15 mai a fost prim-ministrul Poloniei. S-a aflat în opoziție față de regimul sanației, fiind chiar intemnițat (1930). În anii 1931-1935 a fost președintele Consiliului principal al partidului Stronnictwo Ludowe. În toamna anului 1939 a fost arestat de germani; după un an de detenție a fost eliberat și ținut sub supraveghere. În timpul vizitei in Polonia a regelui Ferdinand I Întregitorul W. Witos a avut discuții cu prim-ministrul Romăniei Ion I.C. Brătianu.

Wincenty Witos
Wincenty Witos.PNG
Wincenty Witos
Date personale
Născut[1][2] Modificați la Wikidata
Wierzchosławice[*]Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
Decedat (71 de ani)[3][4][2][5][6] Modificați la Wikidata
CracoviaPolonia[7][8] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Austria-Hungary (1869-1918).svg Austro-Ungaria
Flag of Poland (1928–1980).svg A Doua Republică Poloneză Modificați la Wikidata
Ocupațieom politic
jurnalist
agricultor[*] Modificați la Wikidata
Prim-ministru al Poloniei Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deAleksander Skrzyński[*]
Succedat deKazimierz Bartel[*]
În funcție
 – 
Precedat deWładysław Sikorski
Succedat deWładysław Grabski[*]
În funcție
 – 
Precedat deWładysław Grabski[*]
Succedat deAntoni Ponikowski[*]
Membru al Camerei Deputaților din Consiliul Imperial Austriac Modificați la Wikidata
Member of the Diet of Galicia and Lodomeria Modificați la Wikidata

PremiiOrdinul Vulturul Alb
Ordinul național „Steaua României”
Order of the Cross of Grunwald, 1st class[*]
Partid politicPartidul Popular Polonez "Piast"[*]
* 1883: Olav Aukrust (n. 21 ianuarie 1883 - d. 3 noiembrie 1929) a fost un poet și profesor norvegian.
Este unchiul scriitorului și artistului plastic Kjell Aukrust.
Olav Aukrust
Olav Aukrust.jpg
Date personale
Născut21 ianuarie 1883
LomNorvegia[1] Modificați la Wikidata
Decedat3 noiembrie 1929 (la 46 de ani)
LomNorvegia[2] Modificați la Wikidata
Frați și suroriLars Olsen Aukrust[*]  Modificați la Wikidata
Naționalitatenorvegiană Norvegia
CetățenieFlag of Norway.svg Norvegia Modificați la Wikidata
Ocupațiepoet, profesor
Limbilimba norvegiană
Nynorsk  Modificați la Wikidata
Activitatea literară
Specie literarăPoezie
·         1885George Vâlsan, geograf român, membru titular al Academiei Române (d. 1935). George Vâlsan (d. 6 august 1935, Carmen Sylva, Constanța),  a fost un geograf și etnograf român, membru titular (1920) al Academiei Române. Și-a făcut studiile la București, Berlin și Paris. A fost profesor la universitățile din Iași, Cluj și București; președinte al Societății etnografice române și director al Institutului de geografie din Cluj, pe care l-a înființat și în jurul căruia a înființat o școală geografică românească. S-a ocupat de probleme de geografie generală („Sensul geografic ca știință”, editat postum), de geomorfologie („Câmpia Română”, 1915) de geografie umană („O fază în popularea țărilor românești”, 1912), de istorie a geografiei („Harta Moldovei de Dimitrie Cantemir”, 1926, pe care a descoperit-o în Biblioteca Națională de la Paris), de etnografie („O știință nouă: etnografia”, 1927), de toponimie, de biogeografie etc.

·         1885 – S-a nascut Umberto Nobile, explorator polar italian si constructor de dirijabile; (d.30 iulie 1978). A fost profesor de inginerie aeronautică la Universitatea din Napoli timp de peste treizeci de ani, și director al Institutului  Militar de Constructii  Aeronautice din  Roma 1919-1928. Umberto Nobile a fost un pionier și una dintre figurile cele mai remarcabile din istoria aeronauticii italiene; condus primul dirijabilul Norge care a zburat deasupra Polului Nord și apoi a condus dirijabil Italia în a doua expediție polară.
* 1888: Mimul Mișu (în franceză: Mime Misu) (n. 21 ianuarie 1888 la Botoșani - 1953)[1](născut Mișu Rosescu) a fost un român dansator de balet, pantomimă artist, actor de film și regizor. În 1912 el a scris și regizat primul film despre scufundarea navei RMS TitanicIn Nacht und Eis (În noapte și gheață), lansat în august 1912 la patru luni după dezastru.
Mimul Mișu[n 1] s-a născut în târgul BotoșaniRomânia, într-o familie de artiști. El a fost nepotul "faimoasei în lumea întreagă" Rahel. El a urcat pe scenă la o vârstă fragedă făcând balet și pantomimă; a afișat suficient talent pentru a i se acorda un loc gratuit în  Academia de Artă din București. Încă din timpul studiilor a fost repartizat la Teatrul Regal Național și, după ce a absolvit cu onoruri, a jucat cu succes în teatre de provincie din România. În 1900   a dat spectacole la Târgul Mondial de la Paris în 1900, iar apoi a avut propriile producții la Berlin, Viena, Budapesta și Londra
Misu a lucrat pentru companii de producție de film Lux et Pathé Frères în Paris, înainte de a semna un contract cu Continental-Kunstfilm de la Berlin în 1912, unde a făcut scenariul și regia a trei filme: Das Gespenst von ClydeIn Nacht und Eis, și Das Mirakel (1912 film).[1] Misu a mai făcut un film în Germania, Der Excentric-Club pentru Projektions-AG Union (PAGU).[1][n 2]
Un articol din ziarul berlinez Licht-Bild-Bühne în 1914 l-a numit 'Napoleon al filmului' (germ:'Napoleon der Filmkunst'), referindu-se la diferitele sale progrese tehnologice.[3] Atunci când Emil Schunemann (cameramanul în In Nacht und Eis și Das Mirakel) l-a făcut frizer în memoriile sale, n-a făcut-o gratuit.[necesită citare]
Misu a plecat în SUA, dar a făcut doar un film cunoscut cu societatea  sa Misu-Film Co., Dumnezeul banilor.[4][5] În 1915, el a regizat Ontmaskerd ('Demascat') în Olanda sub numele său real, Mișu Rosescu. Ca In Nacht und Eis, acest film conține, de asemenea, o scenă cu o corabie care se scufundă.[6][7]
Misu a călătorit în SUA în fiecare an între 1915 și 1917.[n 3] Adresa lui din Berlin  în 1915 era Nachodstraße 25, Berlin-Wilmersdorf. În 1920/21 Misugraph-Film G. m.b.H. a avut sediul în strada Martin Luther 28, Berlin, potrivit Reichs-Kino-Adressbuch.
A regizat cel puțin șase filme:
  • Das Gespenst von Clyde (1912).[9]
  • În Nacht und Eis (1912)[10] (și, de asemenea,  a jucat rolul de operator radio)
  • Das Mirakel (1912 film) (1912), mai târziu Das Marienwunder: eine alte Legende[n 6]
  • Der Excentric-Club (1913/14)
  • Dumnezeul banilor  (1914)
  • Ontmaskerd (1915) (Demascat)

Poster pentru In Nacht und Eis (În noapte și gheață), regia Mime Misu.
·         1891Francisco Lazaro, atlet portughez (d. 1912)
* 1898: Rudolph Maté, născut Rudolf Mayer (21 ianuarie 1898Cracovia – 27 octombrie 1964Beverly Hills), a fost un prolific regizor și producător de film european și american. A lucrat ca director de imagine și cameraman în UngariaAustriaGermaniaFranța și Regatul Unit înainte de a se muta la Hollywood la mijlocul anilor 1930.
S-a născut la Cracovia, azi în Polonia, într-o familie de evrei. Maté a intrat în industria cinematografică după ce absolvit Universitatea din Budapesta. A început să lucreze ca operator asistent de imagine în Ungaria și mai târziu de-a lungul Europei, uneori împreună cu colegul său Karl Freund. Maté a lucrat la câteva filme ale lui Carl Th. Dreyer cum ar fi The Passion of Joan of Arc (1928) sau Vampyr (1932).
Maté a lucrat ca director de imagine la unele filme hollywoodiene la mijlocul anilor 1930, cum ar fi Dodsworth (1936), Our Relations (1936, cu Stan și Bran) și Stella Dallas (1937). A fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cea mai bună imagine cinci ani consecutivi, pentru filmul lui Alfred Hitchcock - Foreign Correspondent (1940), al lui Alexander Korda - That Hamilton Woman (1941), al lui Sam Wood - The Pride of the Yankees (1942), al lui Zoltan Korda - Sahara (1943) și al lui Charles Vidor - Cover Girl (1944).
În 1947, a debutat ca regizor cu It Had to Be You, urmând să regizeze alte filme cum ar fi filmul noir D.O.A. (1950), No Sad Songs for Me (1950), When Worlds Collide (1951) și filmul epic The 300 Spartans (1962).

A murit din cauza unui infarct miocardic la 27 octombrie 1964, în Hollywood, la vârsta de 66 de ani.
Filmografie:

Ca regizor[modificare | modificare sursă]

Ca producător[modificare | modificare sursă]


Ca director de imagine[modificare | modificare sursă]

Rudolph Maté
Date personale
Nume la naștereRudolf Mayer
Născut21 ianuarie 1898
CracoviaAustro-Ungaria
Decedat (66 de ani)
Beverly HillsCalifornia, Statele Unite
Cauza decesuluicauze naturale[*] (infarct miocardicModificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United States.svg SUA
Flag of Poland (1928–1980).svg Polonia Modificați la Wikidata
Ocupațiedirector de imagine
regizor de film
producător de film
Activitate
Cauza decesuluiinfarct miocardic  Modificați la Wikidata
Alma materUniversitatea „Eötvös Loránd” din Budapesta  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1919–1962
PremiiCinci nominalizări la Oscar
·         1898Gheorghe I. Brătianu, istoric, om politic, membru al Academiei Române, mort în închisoare la Sighet (d. 1953). A fost profesor universitar la catedra de istorie universală a Universitatii din Iasi si la Universitatea Bucuresti, membru titular al Academiei Romane , director al Institutului de Istorie Universală din Iași  și apoi al Institutului de Istorie Universală “Nicolae Iorga” din Bucuresti. In 1924, devine profesor universitar la catedra de istorie universală a Universității din Iași, iar din 1940, a Universității din București. În 1942, este ales membru titular al Academiei Române. Între 1935 și 1947 îndeplinește funcția de director al Institutului de Istorie Universală din Iași (1935 – 1940) și apoi al Institutului de Istorie Universală „Nicolae Iorga” din București (1941 – 1947). În anii ’30, a fost șeful unei fracțiuni dizidente a Partidului Național Liberal, pe care o înființase. La 9 iunie 1948  odată cu reorganizarea Academiei Romane de catre comunisti, – care ia acum numele de Academia R.P.R. – i se retrage calitatea de academician  impreuna cu alte 97 de personalități științifice și culturale românești. În noaptea de 7/8 mai 1950, este arestat de organele securitatii comuniste  și întemnițat la inchisoarea Sighet, fără să fi fost judecat și condamnat. A decedat in urma relelor tratamente la care a fost supus in inchisorile comuniste, in anul 1953.
* 1899: Isaac Antcher (în rusăИсаак Израилевич Анчер, Isaac Izrailevici Ancer; n. 21 ianuarie1899, satul PeresecinaOrheiBasarabiaImperiul Țarist – d. 21 aprilie 1992Paris) a fost un pictor originar din Basarabia, naturalizat francez.
Isaac Antcher s-a născut în satul Peresecina, într-o familie de comercianți evrei, fiind cel mai mic din cei 7 copii. A crescut în Orhei, unde a urmat școala primară și cea medie. În 1920 al plecat în Franța, la fratele său care se stabilise la Calais.
Din 1921 este student la Academia de artă Bezalel, din Ierusalim, unde i-a avut ca mentori pe Abel Pann, Boris Shatz și Raban. A făcut parte dintre pionierii chibuțului Haddera.[5]
În 1924 a revenit în Franța, unde a lucrat în multe locuri pentru a se întreține (la firma Renault din Boulogne-Billancourt, professor de limba rusă) și alte slujbe ocazionale, noapte, pentru ca ziua să poată studia cu Raban la „Académie de la Grande Chaumière” din Paris.[5]
În 1926 s-a căsătorit cu Fela Ber. A expus la „Salon d’Automne” și la „Salon des Tuileries” din Paris. Maeștrii săi au fost peisagiștii din Școala de la Barbizon și, îndeosebi, Corot.[6]
În 1927, încurajat de faptul că a fost admis la „Salon d’Automne”, îi prezintă galeristului Léopold Zborowski un peisaj. Acesta i-l arată colecționarului Jonas Netter, la inițiativa căruia cei trei semnează un contract în baza căruia, pentru 2000 de franci pe lună, Zborowski urma să achiziționeze totalitatea lucrărilor sale.[5] Pentru că Isaac Antcher nu și-a respectat contractul, Netter a întrerupt colaborarea cu Zborowski.[6]
Criza din 1930 și moartea lui Zborowski l-au obligat să practice meserii umile spre a-și putea întreține familia.[6]
În 1939, la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, Antcher s-a înrolat ca voluntar. În 1941 a fost demobilizat și și-a regăsit familia la Montpellier.[5]
În 1943, familia Antcher s-a refugiat în Elveția. Isaac Antcher a fost internat într-un lagăr de muncă.[5]
După Eliberare s-a întors la Paris, unde și-a găsit atelierul prăduit. A continuat să picteze toată viața.[5]
În 1968 a fost lovit de hemiplegie și nu și-a mai putut folosi mâna dreaptă. Paradoxal, după aceea a realizat picturile cele mai semnificative.[6]
La moartea tatălui său s-a întors la religie, devenind un mistic. Singur, îndepărtat de curente și mode, a mai avut doar două preocupări: pictura și religia.[6]

A murit, în 1992, la Paris.
Isaac Antcher
Isaac Antcher.jpg
Isaac Antcher în 1950
Date personale
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Peresecinaraionul OrheiURSS Modificați la Wikidata
Decedat1992 (92 de ani) Modificați la Wikidata
MalakoffFranța Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Moldova.svg Moldova Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor Modificați la Wikidata
Activitate
Mișcare artisticăSchool of Paris[*] 
·         1900: S-a nascut Victor Papacostea, istoric, specialist în istoria comparată a ţărilor balcanice, fondator si director al Institutului de Studii si Cercetari Balcanice si al revistei “Balcanica”; (d.20.06.1962). Era de origine aromână. El a fost fratele scriitorului Cezar Papacostea, al juristului Petre Papacostea, al politologului Alexandru Papacostea și unchiul istoricului Șerban Papacostea. Victor Papacostea (n. 1900 – d. 1962) a fost fondatorul Institutului de Studii Balcanice din București, fruntaș P.N.L. și  subsecretar de stat la Ministerul Educației Naționale, în guvernele Sănătescu și Rădescu.  În perioada 1950 – 1955 și 1957 – 1958, a fost arestat si internat ca deținut politic la penitenciarul Sighet.
* 1900: Vasile Popovici (n. 21 ianuarie 1900Vărzărești, Orhei - d. 3 iulie 1973Iași) a fost un compozitor român, profesor de muzică la Conservatorul din Iași și secretar al Uniunii Compozitorilor din România. Cunoscut și ca Vasile Popovici-Ieșeanu.
Vasile Popovici s-a născut pe 21 ianuarie 1900 la Vărzărești, Orhei.
Studiază la Școala de dirijori de cor din Odesa (1917) cu N. Marțenko, la Conservatorul din Iași (1918-1921) cu Antonin Ciolan (contrapunct, fugă) și la Schola Cantorum din Paris⁠(fr) (1927-1930) cu Amédée Gastoué⁠(fr) (cant gregorian), Paul Le Flem⁠(fr) (contrapunct), Vincent d'Indy⁠(fr) (compoziție, orchestrație).
Între anii 1921-1923, 1925-1926, este profesor de teorie la Conservatorul din Iași, dirijor al Capelei române „Cântarea Moldovei” din Paris (1927-1930).[1]
Profesor de cant gregorian și orgă la Academia de Muzică Religioasă din București (1932-1936), profesor de teorie și istorie a muzicii la Conservatorul Municipal din Chișinău (1935-1940). În 1936, organizează și conduce Societatea muzicală „Cântarea Moldovei” din Iași.
Devine consilier muzical la Radio București (1940-1959) și profesor suplinitor la catedra de istorie a muzicii și orgă a Conservatorului din București (1943-1949).
Primește Premiul de Stat (1953) și Ordinul Meritul Cultural, cl. II (1970). A fost membru al Societății Compozitorilor Români(1938) și secretar al Uniunii Compozitorilor din Romania (1960-1964). A compus o multitudine de creații corale, vocale și a continuat tradiția dirijorală a lui Gavriil Musicescu.
Vasile Popovici
Vasile Popovici-Ieșeanu.jpg
Date personale
Născut21 ianuarie 1900
Vărzărești, Orhei
Decedat3 iulie 1973
România Iași
Frați și suroriIoan Popovici
CetățenieFlag of Romania (1965-1989).svg România Modificați la Wikidata
OcupațieCompozitor
Activitate
Alte numeVasile Popovici-Ieșeanu
OrigineRomână
Interpretare cuCapela română „Cântarea Moldovei” din Paris
Societatea muzicală „Cântarea Moldovei” din Iași
Colaborare cuAcademia de Muzică Religioasă din București
Conservatorul Municipal din Chișinău
Conservatorul din Iași
* 1901: Ricardo Zamora (n. 21 ianuarie 1901 – d. 8 septembrie 1978) a fost un jucător și antrenor de fotbal spaniol.
·         1905Christian Dior (n. 21 ianuarie 1905Franța; d. 24 octombrie 1957Italia) a fost un designer de modă francez care a exercitat o influență deosebită în lumea modei.
Născut în Granville, Manche, în NormandiaFranța, bouticurile sale, cu celebrul logo Christian Dior au cucerit lumea, putând fi găsite la ParisMilanoRomaLondraNew YorkBeverly HillsTokyoOsakaHong KongBostonHonoluluSan Francisco, dar și în China și India.
Date biografice:1905: Născut la 21 ianuarie în Normandia; este al doilea copil din cei cinci ai familiei.
1910: Familia Dior se mută la Paris iar Christian Dior intră la liceul Gerson.
1923: Ca să-și mulțumească tatăl se înscrie la Școala de Științe Politice, denumită și "Science Po", pentru a intra în lumea politică.
1928: Ajutat de tatăl său, deschide o galerie de artă unde pictori faimoși ca Dali, Max Jacob, Picasso își expun lucrările de artă din care chiar reușește să vândă multe dintre ele.
1931: Tatăl său dă faliment iar Dior ajunge să își vândă schițele pe 10 cenți.
1939: Dior este înrolat în armată după care se alătură familiei în Provence.
1941: Se întoarce în Paris să lucreze ca asistent designer Lucien Lelong.
1946: După ce războiul se termină se întoarce să lucreze pentru Marcell Boussac, acesta fiind la vremea aceea "Regele Bumbacului".
1947: La 12 februarie își prezintă prima colecție numită "New Look". Această colecție îl face unul din cei mai cunoscuți "dictatori în arta modei în Paris", la vremea aceea.
1947: Expresia "New Look" este dată de Carmel Snow, unul din cei mai mari critici de modă din acel timp.
1947: Lansează totodată și primul parfum din istoria casei Dior: "Miss Dior".
1948: Împreună cu Rouet deschid primul boutique în New York, unde după câțiva ani deja își lua licențele pe parfumerie, cravata pe fustă scurtă care era numită "fustă scurtă de 40 cm de la genunchi în jos".
1950: Creează special o colecție pentru Marlene Dietrich.
1954: Devine noul director al liniei de creație French Bean Line or Flat Look.
1955: Yves-Mathieu-Saint Laurent îi vine în ajutor lui Dior ca asistent.
1955: Este marea deschidere a boutiq-ului din strada Mountaine unde Dior lansează și linia de make up.
1956: Realizează o colecție specială pentru Ava Gardner numită 'The little Hut'.
1957: La 23 octombrie moare din cauza unui atac de inimă.

Christian Dior
Stamps of Romania, 2005-002.jpg
Christian Dior
Date personale
Născut[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10] Modificați la Wikidata
GranvilleFranța Modificați la Wikidata
Decedat (52 de ani)[2][5][7] Modificați la Wikidata
Montecatini TermeItalia Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale[*] (infarct miocardicModificați la Wikidata
PărințiMaurice Dior[*]
Madeleine Dior[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriCatherine Dior[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Ocupațiegrand couturier[*]
Q3501317[*]
om de afaceri Modificați la Wikidata
Activitate
Cauza decesuluiinfarct miocardic  Modificați la Wikidata
DomiciliuParis  Modificați la Wikidata
Alma materInstitut d'études politiques de Paris
Collège Stanislas de Paris[*]  Modificați la Wikidata
·         1906 - S-a născut Oleg Antonov, cunoscut constructor rus de avioane (m.1984).
* 1910: Hideo Shinojima (21 ianuarie 1910 - 11 februarie 1975) a fost un fotbalistjaponez.
* 1911: Lee Yoo-Hyung (21 ianuarie 1911 - 29 ianuarie 2003) a fost un fotbalistjaponez.
·         1917Silvian Iosifescu, critic și teoretician literar, traducător

·         1920Viorel Ban, prim solist al Operei Române

·         1921 - S-a născut scriitorul Alexandru Sever.
* 1922: David Paul Scofield, cunoscut mai ales ca Paul Scofield, (n. 21 ianuarie1922West Sussex - d. 19 martie 2008Sussex), a fost un actor englez de teatru și film. A obținut Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în anul 1967, pentru rolul Thomas Morus din filmul Un om pentru eternitate (A Man for All Seasons).
Filmografie:

Paul Scofield
Paul Scofield Allan Warren.jpg
Scofield în 1974
Date personale
Născut21 ianuarie 1922
BirminghamWarwickshireAngliaUK
Decedat (86 de ani)
SussexAngliaUK
Cauza decesuluicauze naturale[*] (leucemieModificați la Wikidata
Căsătorit cuJoy Parker (1943–2008; decesul său)
CetățenieFlag of the United Kingdom.svg Regatul Unit Modificați la Wikidata
OcupațieActor
Activitate
Cauza decesuluileucemie  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1940–2006[1]
PremiiComandor al Ordinului Imperiului Britanic[*]
Premiul Oscar pentru cel mai bun actor ()
Premiul Tony pentru cel mai bun actor în rol principal într-o piesă de teatru[*] ()
·         1922Telly Savalas, actor american (d. 1994)
* 1923: Andrei Andreievici Romanov (n. 21 ianuarie 1923) este artist și autor ruso-american. El este strănepotul penultimului împărat al Rusiei, Alexandru al III-lea. De asemenea, este stră-stră-nepot al țarilor Nicolae IAlexandru al II-lea și al regelui Christian al IX-lea al Danemarcei.
Andrei Andreievici Romanov s-a născut la LondraAnglia ca fiul cel mic al Prințului Andrei Alexandrovici al Rusiei (1897–1981) și al primei lui soții morganatice, Elisabeta Ruffo (1886–1940).[1] Bunica paternă, Marea Ducesă Xenia Alexandrovna a Rusiei, a fost sora mai mică a ultimului țar al Rusiei, Nicolae al II-lea,[2] fiind astfel o legătură foarte apropiată de familia ultimul împăratului Romanov al familiei. Nașul său a fost Eduard al VIII-lea al Regatului Unit.[3] Și-a petrecut copilăria în casa de oaspeți de la Castelul Windsor.[4]
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a locuit la Hampton Court. Mama sa, bolnavă de cancer, a murit în timpul unei raid aerian în octombrie 1940. O bombă a lovit foarte aproape de casa lor dărâmând lustra din plafon iar Elisabeta a murit de leziuni la scurt timp după aceea. Doi ani mai târziu, tatăl său s-a recăsătorit cu Nadine McDougall, cea mai mare dintre cele trei fiice ale colonel locotenentului Herbert McDougall și a soției sale finlandeze, Sylvia Borgstrom. Din ce-a de-a doua căsătorie a tatălui său, Prințul Andrei Andreievici a avut o soră vitregă.
Prințul a fost educat la Imperial Service College și a servit în Royal Navy în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În 1949 el a părăsit Marea Britanie pentru Statele Unite unde a lucrat un timp ca tâmplar.[5] A devenit cetățean american la 20 decembrie 1954
Prințul Andrei s-a căsătorit de trei ori. Prima dată la 9 septembrie 1951, la San Francisco, cu Elena Dourneva (n. 1927). Ei au avut un fiu înainte să divorțeze în 1959.
  • Prințul Alexis Andreevici Romanov (n. 27 aprilie 1953)
A doua oară s-a căsătorit la 21 martie 1961, la San Francisco, cu Kathleen Norris (1935–1967). Ei au avut doi copii:
  • Prințul Petru Andreevici Romanov (n. 21 noiembrie 1961)
  • Prințul Andrei Andreevici Romanov (n. 20 februarie 1963)
În prezent el este căsătorit cu Inez von Bachelin (n. 1933).
Prințul Andrei Andreevici
Date personale
Născut (96 de ani)
LondraAnglia
PărințiPrințul Andrei Alexandrovici al Rusiei[1]
Donna Elizabeta Fabrizievna Sasso-Ruffo, Duchesa di Sasso-Ruffo[*][1] Modificați la Wikidata
Frați și suroriPrince Michael Andreevich of Russia[*]
Princess Xenia Andreevna of Russia[*]
Princess Olga Andreevna Romanoff[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuElena Dourneva
Kathleen Norris
Inez von Bachelin
CopiiPrințul Alexis Andreievici
Prințul Petru Andreievici
Prințul Andrei Andreievici
CetățenieFlag of the United Kingdom.svg Regatul Unit
Flag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Ocupațieartist Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriCneaz
Familie nobiliarăCasa de Holstein-Gottorp-Romanov
·         1924Benny Hill (n. Alfred Hawthorn Hill21 ianuarie 1924 - d. 20 aprilie 1992) a fost un cunoscut comic britanic, realizator de emisiuni de divertisment.
Alfred Hawthorn Hill sa născut la 21 ianuarie 1924 în Southampton, pe coasta de sud a Angliei. Tatăl său, Alfred Hill (ulterior, managerul unui magazin de aparate chirurgicale care vând cel mai mult prezervative) și bunicul Henry Hill au fost ambii clovni de circ. Hiller la Woolworths,în calitate de om de lapte, operator de pod, șofer și tobosar, înainte de a deveni un manager de scenă cu o revistă turistică. A fost chemat în 1942 și a fost instruit ca mecanic în armata britanică. A servit ca mecanic, șofer de camion și operator de lumini de lumină în Normandia după septembrie 1944 și mai târziu a fost transferat la serviciile de divertisment combinat înainte de sfârșitul războiului.
Inspirat de "starii de comedie" din serialul de muzică britanică, și-a pus amprenta în show-business. El și-a schimbat numele în "Benny" în semn de omagiu față de comediantul său preferat, Jack Benny
A murit pe 20 aprilie 1992 la vârsta de 68 ani. Pe 22 aprilie, vecinii au chemat poliția, si l-au găsit pe Hill, mort, stând în fotoliu, în fața televizorului. În ziua când a murit Hill, un nou contract a sosit în poștă de la Central Independent Television. Cauza morții lui Hill a fost oficial inregistrata ca tromboza coronara. Hill a fost îngropat la cimitirul Hollybrook lângă locul lui de naștere în Southampton pe 26 aprilie 1992. În octombrie 1992, zvonurile că el a fost îngropat cu mari cantități de bijuterii din aur au dus la o tentativa de exhumare facuta de hoți. Cu toate acestea, când autoritățile au văzut în sicriul său deschis în dimineața următoare, nu a fost gasita nici o comoară. În consecință, nu se știe dacă a fost ceva de valoare în interior.La 2 ore de la descoperire Hill a fost reînhumat si acoperit cu jumatate de tona de ciment. Averea lui Hill a fost estimată la £10 milioane. A fost gasit insa un testament din 1961 in care și-a lăsat averea întreagă părinților săi. Ambii parinti au murit iar următoarii in linie au fost fratele său Leonard și sora sa Diana care, de asemenea, au murit. Acest lucru le-a lăsat celor șapte nepoate și nepoții averea care sa pe care sa o imparta in mod egal. O nota a fost gasita printre lucrurile sale atribuind sume de bani celor mai apropiati prieteni, dar din cauza ca nu au fost nici un martor nota nu a avut un statut juridic.
Benny Hill
Benny Hill.JPG
Date personale
Nume la naștereAlfred Hawthorne Hill Modificați la Wikidata
Născut[1][2] Modificați la Wikidata
SouthamptonRegatul Unit Modificați la Wikidata
Decedat (68 de ani)[1][3][4][2] Modificați la Wikidata
Teddington[*]Regatul Unit Modificați la Wikidata
ÎnmormântatHollybrook Cemetery[*] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale[*] (coronary thrombosis[*]Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United Kingdom.svg Regatul Unit Modificați la Wikidata
Ocupațieactor
umorist[*]
actor de film[*]
cântăreț
scenarist
actor de televiziune[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materBournemouth School[*]
·         1927: S-a nascut  Petru Creţia,  profesor de limba greacă, traducator al lui Platon,  eminescolog, filosof și eseist român; (“Norii”, “Pasărea Phoenix”, “Epos şi logos”); (d.14 aprilie 1997). Din 1975 a editat, alături de Dumitru Vatamaniuc și un grup de auxiliari de la Muzeul Literaturii Române, sub egida Academiei Române, ediția națională a operei complete a poetului Mihai Eminescu. Din 1971 a coordonat în colaborare cu filosoful Constantin Noica, ediția Platon la Editura Științifică și Enciclopedică. După 1989 conduce revista de istorie literară Manuscriptum.

·         1936 - S-a născut Snooks Eaglin, bluesman american.
·         1937Max-Emanuel Ludwig Maria Herzog in Bayern, uneori numit Prințul Max de Bavaria (n. 21 ianuarie 1937), este al doilea fiu al lui Albrecht, Duce de Bavaria și moștenitorul prezumptiv la șefia Casei de Wittelsbach.
Max s-a căsătorit cu Contesa Elisabeth Douglas (nepoată a generalului Archibald Douglas), la 10 ianuarie 1967 printr-o ceremonie civilă la Kreuth, și printr-o ceremonie religioasă la München, la 24 ianuarie 1967. Împreună au cinci fiice:
  • Ducesa Sophie Elizabeth Marie Gabrielle (n. 28 octombrie 1967 la München). S-a căsătorit cu Alois, Prinț Ereditar al Liechtenstein la 3 iulie 1993 la Vaduz. Ei au patru copii:
    • Prințul Joseph Wenzel de Liechtenstein (n. 24 mai 1995 la Londra)
    • Prințesa Marie-Caroline de Liechtenstein (n. 17 octombrie 1996 la Grabs)
    • Prințul Georg Antonius de Liechtenstein (n. 20 aprilie 1999 la Grabs)
    • Prințul Nikolaus Sebastian de Liechtenstein (n. 6 decembrie 2000, la Grabs)
  • Ducesa Marie-Caroline Hedwig Eleonore (n. 23 iunie 1969 la München). S-a căsătorit cu ducele Philipp de Württemberg (fiu al lui Carl, Duce de Württemberg și al prințesei Diane de Orléans). Ei au patru copii:
    • Ducesa Sophie Anastasia Assunta Marie Pauline de Württemberg (n. 15 ianuarie 1994 la München)
    • Ducesa Pauline Philippa Adelheid Helena Marie de Württemberg (n. 15 aprilie 1997 la Londra)
    • Ducele Carl-Theodor Philipp Maria Max Emanuel de Württemberg (n. 15 iunie 1999 in Londra)
    • Ducesa Anna Maximiliana Elizabeth Mariella Marie de Württemberg (n. 1 februarie 2007 la Londra)
  • Ducesa Helena Eugenie Maria Donatha Mechthild (n. 6 mai 1972 la München)
  • Ducesa Elisabeth Marie Christine Franziska (n. 4 octombrie 1973 la München). S-a căsătorit cu Daniel Terberger la 25 septembrie 2004. Ei au doi copii:
    • Maximilian Ludwig Terberger (n. 30 august 2005 la Bielefeld)
    • Ottora Elisabeth Victoria Lucia Terberger (n. 13 decembrie 2007)
  • Ducesa Maria-Anna Henriette Gabrielle Julie (n. 7 mai 1975 la München). S-a căsătorit la 8 septembrie 2007 cu Klaus Runow.[1] Ei au doi fii:
    • Heinrich Maria Leopold Maximilian Runow (n. 3 mai 2010 la München)
    • Johannes Emanuel Philipp Maria Runow (n. 24 martie 2012)
Prințul Max
Prinț al Bavariei
Date personale
Nume la naștereMax-Emanuel Ludwig Maria
Născut (82 de ani)
MünchenGermania Nazistă Modificați la Wikidata
PărințiAlbrecht, Duce de Bavaria
Countess Maria Draskovich of Trakostjan[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriFranz, Duce de Bavaria Modificați la Wikidata
Căsătorit cuContesa Elisabeth Douglas
CopiiSophie, Prințesă Ereditară a Liechtensteinului
Ducesa Marie-Caroline de Württemberg
Ducesa Helena Eugenie
Ducesa Elizabeth Marie, Mrs. Daniel Terberger
Ducesa Maria Anna, Mrs. Klaus Runow
CetățenieFlag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațieantreprenor Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăCasa de Wittelsbach
* 1940: Jack William Nicklaus (n. 21 ianuarie 1940), poreclit "The Golden Bear"(Ursul de aur), este un jucător american de golf. Câștigând 18 titluri majore de campion, de 19 ori terminând pe locul 2 și de 8 ori pe locul, Nicklaus este considerat cel mai bun jucător de golf din lume
·         1941Placido Domingo, tenor spaniol
·         1941 - S-a născut Ritchie Havens, cântăreţ şi chitarist american.
·         1941 - S-a născut Mac Davis, cântăreţ, chitarist şi compozitor american.
·         1942 - S-a născut scriitorul Grigore Albu Gral.

·         1942 - S-a născut Edwin Starr (Charles Hatcher), cântăreţ şi compozitor soul american.
* 1943: Kenzo Yokoyama (n. 21 ianuarie 1943) este un fost fotbalist japonez.
·         1945 - S-a născut Kristian Schultze, clăpar german (Passport, Snowball).
* 1946: Ichiro Hosotani (n. 21 ianuarie 1946) este un fost fotbalist japonez.
·         1947 - S-a născut Pye Hastings, chitarist şi vocalist britanic (Caravan).
·         1950 – S-a nascut  Billy Ocean (Leslie Sebastian Charles), cântăreţ şi compozitor american.
* 1952: Neviser Zaharcu (n. 21 ianuarie 1952) este o fostă deputată din legislatura 2012-2016, aleasă din partea Partidului Social Democrat.
* 1954: Karl Ernst Thomas de Maizière (n. ,[2][3] Bonn, Germania[4]) este un politician creștin-democrat german, ministru federal al apărării (2011-2013), iar din 2013 până în martie 2018 ministru federal de interne. Este văr cu Lothar de Maizière, care a fost în 1990 ultimul șef de guvern al Republicii Democrate Germane, ales tot din partea CDU.
Thomas de Maizière a fost din 1999 până în 2001 șeful cancelariei statului a landului Saxonia, din 2001 până în 2002. Ministru de Finanțe al landului, din 2002 până în 2004 Ministru de Justiție al aceluiași land și din 2004 până în 2005 Ministru de Interne al landului. Din 2005 până în 2009 a fost ministru federal cu atribuții speciale. De la 28 octombrie 2009 a fost ministru federal de interne în cabinetul Angela Merkel II. În martie 2011 a devenit ministru al apărării în același cabinet.
Este descendentul unei familii hughenote originare din Maizières-lès-Metz.[7]
Este căsătorit și tată a trei copii.
Thomas de Maizière
2017-09-24 Thomas de Maizière by Sandro Halank–1.jpg
Thomas de Maizière
Date personale
Nume la naștereKarl Ernst Thomas de Maizière Modificați la Wikidata
Născut21 ianuarie 1954
Bonn
PărințiUlrich de Maizière[*]
Eva de Maizière[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriAndreas de Maizière[*] Modificați la Wikidata
Număr de copiiModificați la Wikidata
CetățenieFlag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
ReligieEvangelical Lutheran Church[*][1] Modificați la Wikidata
OcupațiePolitician german (CDU)
Deputat în Bundestagul Germaniei Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
CircumscripțiaMeißen[*]
Ministru federal de Interne Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
decembrie 2013
Precedat deHans-Peter Friedrich[*]
Ministru federal al Apărării Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deKarl-Theodor zu Guttenberg
Succedat deUrsula von der Leyen
Ministru federal de Interne Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deWolfgang Schäuble
Succedat deHans-Peter Friedrich[*]
Deputat în Bundestagul Germaniei Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Reprezentant al guvernului federal pentru noile teritorii federale Modificați la Wikidata
În funcție
octombrie 2009 – 
Ministru federal cu atribuții speciale Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deFrank-Walter Steinmeier
Succedat deRonald Pofalla[*]
Deputat în Bundestagul Germaniei Modificați la Wikidata
Deputat în Landtagul Saxoniei Modificați la Wikidata

PremiiOrdinul de Merit al Republicii Italiene în grad de Mare Cavaler[*] ()
Ordinul Norvegian Regal de Merit în grad de Mare Cruce[*] ()
Ordinul de Merit în grad de Mare Cruce[*] ()
Big Brother Awards[*] ()
Partid politicCDU
Alma materUniversitatea din Münster
Universitatea din Freiburg
* 1956: Virginia Elizabeth "Geena" Davis (n. 21 ianuarie 1956) este o actriță americană, câștigătoare a unui premiu Oscar și Glob de Aur, nominalizată la Premiile Emmy, producătoare, scriitoare, atletă și fost model.

Geena Davis
Geena Davis 2013 (cropped).jpg
Davis la 'World Maker Faire', 2013
Date personale
Nume la naștereVirginia Elizabeth Davis
Născută (63 de ani)
Wareham, Massachusetts, U.S.
Căsătorită cu
Copii3
CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Religiecongregational church[*] Modificați la Wikidata
OcupațieActriță, producătoare, scriitoare, atletă, model
Activitate
Alma materUniversitatea din Boston
Boston University College of Fine Arts[*]
New England College[*]  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1982–prezent
Înălțime6 picioare  Modificați la Wikidata
PremiiPremiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar ()
Lucy Award[*] ()


Geena Davis
* 1960: Anatol Roșcovan (n. 21 ianuarie 1960Telenești - d. 20 octombrie 2008Chișinău) a fost un compozitor și interpret din Republica Moldova.
Anatol Roșcovan absolvește școala medie incompletă din localitate și în anul 1975, devine student al Colegiului de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău, la specialitatea "baian". În anul 1979 este înmatriculat la Institutul de Stat al Artelor „Gavriil Muzicescu”, specialitatea "аcordeon". În anul de absolvire, 1983Iurie Sadovnic îi propune lui Anatol funcția de conducător muzical al formației „Legenda”, care i-a adus primul mare succes pe scena autohtonă. Fiind o fire zbuciumată și mereu în căutarea perfecțiunii, tânărul artist, în anul 1987, acceptă oferta compozitorului Mihai Dolgan, devenind membru al formației „Noroc”. Anatol Roșcovan învață multe de la maestrul muzicii ușoare moldovenești și se simte pregătit pentru a-și organiza propriul colectiv. Astfel, în februarie 1988 apare formația „Colinda”. În câțiva ani acest grup devine faimos în țară, și Anatol primește noi oferte de colaborare, de astă dată de la compozitorul și dirijorul Gheorghe Mustea. În anii 90 Anatol devine conducător artistic al formației de estradă de pe lângă Orchestra Națională a Companiei „Teleradio-Moldova”, condusă de Gheorge Mustea, în care a lucrat până în ultimele clipe ale vieții. Concomitent Anatol Roșcovan mai are pasiuni: scrie muzică, face aranjamente și lucrează cu copii dotați în muzică. În anul 1995 își formează propriul studio de copii, pe care ulterior îl numește „RAV-studuo”.

Anatol Roșcovan
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat (48 de ani) Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiecompozitor Modificați la Wikidata
* 1963: Doruleț (Doru) Borobeică (n. 21 ianuarie 1963, în București)[1] este un basist român de muzică rock, actual membru al trupei Bună seara, prieteni!și unul dintre principalii foști componenți ai formației Iris.
Doru Borobeică, poreclit de colegii săi „Boro”[2], s-a născut în București, pe 21 ianuarie 1963. Cel mai frumos cadou pe care l-a primit vreodată a fost prima sa chitară bas.[1] Borobeică a activat alături de Cristi Minculescu la trupa Voltaj, iar în 1984 a ajuns la Iris[1], unde avea să rămână timp de 33 de ani, până în 2017[2]. În această perioadă, Borobeică a înregistrat cu Iris 15 albume de studio, numeroase albume în concertcompilațiiEP-uri și single-uri.[3]
În august 2017, Doru Borobeică, Cristi Minculescu și Valter Popa au fost concediați de la Iris de membrul fondator Nelu Dumitrescu.[4] Au continuat să activeze o vreme sub numele „Iris”, dar au fost acționați în instanță de fostul lor coleg, care înregistrase marca „Iris” la OSIM, în anul 2005, și o reînnoise în anul 2015.[5] Pe data de 24 mai 2018, Curtea de Apel București a admis cererea formulată de Nelu Dumitrescu și i-a obligat pe cei trei pârâți „să înceteze actele de folosire a semnului „IRIS”, corespunzător mărcii naționale „IRIS”, fără consimțământul reclamantului Ioan (Nelu) Dumitrescu, în activitățile pe care aceștia le desfășoară”.[5] În consecință, Borobeică, Minculescu și Popa au continuat să susțină concerte sub o titulatură nouă, „Bună seara, prieteni!”.[6]
Totuși, cei trei foști componenți ai trupei Iris l-au dat în judecată pe Ioan Dumitrescu, solicitând „anularea mărcii IRIS nr. 069486, ca fiind înregistrată cu rea-credință de către fostul coleg Nelu Dumitrescu”.[7] Prin sentința pronunțată pe 14 noiembrie 2018, în dosarul nr. 28673/3/2017, Tribunalul București a admis acțiunea formulată de cei trei:[7][8][9]
„Admite acțiunea. Anulează marca națională IRIS înregistrată în Registrul Național al Mărcilor sub nr. 069486/11.04.2005, pentru clasa 41. Obligă pârâtul Ioan Dumitrescu la plata către reclamanți a sumei de 14396,74 lei, cheltuieli de judecată. Cu apel în 30 de zile de la comunicare la Curtea de Apel București. Apelul se depune la Tribunalul București. Pronunțarea hotărârii se face prin punerea soluției la dispoziția părților, prin mijlocirea grefei instanței, azi 14.11.2018.”

Doru Borobeică
Date personale
Nume la naștereDoruleț Borobeică
Născut (56 de ani),
București
Căsătorit cuNecăsătorit
CetățenieRomânia
OcupațieMuziciancompozitor
Activitate
Alte numeBoro
OrigineRomân
Instrument(e)Chitară bas
Ani de activitate1984−
Case de discuriElectrecordRotonZone Records
Interpretare cuBună seara, prieteni! (2017−)
Iris (1984−2017)
Colaborare cuVoltaj
* 1969: George Lungoci (n. TimișoaraRomânia[1]) este un actor de teatru și voice-over român. Este cunoscut ca fiind vocea personajelor din desene animate (personaje principale): Curaj, câinele cel fricos (Curaj), Ed, Edd și Eddy (Edd sau Dublu D) si Viața cu Louie, tatăl lui Louie, (Andy Anderson).
Născut la 21 ianuarie 1969 în Timișoara, George Lungoci urmează cursurile Liceului de Filologie – Istorie din Timișoara. Dar, după ce își petrece aici copilăria și adolescența – unde tatăl său era actor al naționalului timișorean – îndrăgostindu-se iremediabil de teatru, merge în București la clasa profesorului și regizorului Cristian Munteanu. Susține examenul de licență în cadrul A.T.F. București, la specializarea „Arta actorului”, din cadrul Facultății de Teatru în anul 1997. Ca și studii, neliniștit și cu o dorință de cunoaștere neîmpăcată, George Lungoci se înscrie la un curs de „Master regie film – programe audiovizuale”, în cadrul Facultății de Film și Televiziune – UNATC București și își continuă pregătirea profesională, urmând acest curs în perioada 2005-2007.
După absolvirea facultății de teatru din anul 1994, George Lungoci abordează scena Teatrului Național din Timișoara, preluând într-un fel ștafeta de la tatăl său. Joacă aici în perioada 1994 – 1997, dar se implică și în viața Teatrului Maghiar de Stat din Timișoara, jucând și aici în perioada 1996 – 1997. Dintre rolurile pe care le-a interpretat la cele două teatre timișorene putem aminti: Edgar, în „Regele Lear” de W. Shakespeare (regia Ioan Ieremia), Valeriu, în „Școala bărbaților” de Moliere(regia Dușan Mihailovici), Clifford, în „Henric al VI-lea” de W. Shakespeare (regia Ioan Ieremia), Trufaldino, în „Femeia șarpe” de Carlo Gozzi (regia Mihaela Lichiardopol), Hangiul, în „Cei doi Pierrot” de Edmond Rostand (regia Anda Gandi, la Teatrul Maghiar de Stat din Timișoara).
În anul 1997, revine în București, unde joacă la Teatrul Evreisc de Stat, până în anul 2000. Aici interpretează următoarele personaje: Tadeusz, în „Golem” (regia Cătălina Buzoianu); Ronnie, în „Și miniștrii calcă strâmb” de Ray Cooney (regia C. Dinischiotu); Mendel, în „Scripcarul pe acoperiș” de Shalom Alehem (regia Harry Eliad) și Rabinul, în „Vânzătorii de haloimis” (regia Harry Eliad).
De aici începe o nouă etapă în viața actorului George Lungoci, care se va dedica televiziunii. Ca angajat al TVR, el va evolua de la „simplu” actor, la scenarist, copywriter, realizator, prezentator și voice-over. În anul 2000 este prezentator la emisiunea „Jurnalul Academiei Cațavencu” (TVR1). Din 2001, ca angajat la Televiziunea Română, George Lungoci se află la Direcția Știri, având funcția de reporter. În 2002 este voice-over la TVR2. Tot în anul 2002 apare ca reporter Info Cultural (la TVR Cultural). În perioada anilor 2001-2004 este actor, realizator și prezentator al emisiunii „Aleea cu ghimpi” de la TVR 2. Între anii 2002-2003 este prezentator și realizator al emisiunii „Cool-tura străzii” (TVR Cultural). În perioada 2004-2009, George Lungoci este realizator, scenarist și actor la cunoscutul serial „Ulița spre Europa”, de la TVR, care a încercat să ne familiarizeze cu politica și legile europene în 198 de episoade. Între anii 2009 – 2010 este realizator, scenarist și actor la sitcomul „SAT-TV” (pe TVR 2), în 20 de episoade. Apoi, în 2011-2012 este scenarist și actor în emisiunea „La mustață” (TVR 2), iar din 2013 și până în prezent este copywriter, la TVR 2.
Filmografie:

* 1972: Rickard ”Rick” Falkvinge, născut Dick Augustsson pe 21 ianuarie 1972GothenburgSuedia, este un antreprenor în domeniul IT și politician din Suedia, cunoscut ca fondatorul Partidului Piraților din Suedia. Acesta este, totodată, unul dintre cei mai cunoscuți activiști anti-ACTA și anti-SOPA
Falkvinge locuiește într-o suburbie din partea nordică a orașului Stockholm numită Sollentuna. Printre hobbyurile sale se numără gătitul (gastronomia) și motociclismul. Acesta declară deschis că îi place whiskyul și că este adeptul unei vieți amoroase libertine
Rick Falkvinge
Rickard Falkvinge - 2006-06-03 (Jon Åslund).jpg
Date personale
Născut (47 de ani)
GothenburgSuedia
Naționalitatesuedez
CetățenieFlag of Sweden.svg Suedia Modificați la Wikidata
Ocupațieom politic
programator
scriitor
blogger
om de afaceri Modificați la Wikidata
Activitate
Partid politicPartidul Piraților din Suedia
Grup europarlamentarPirate Parties International
* 1972: Maria Alexandra Catherine Siachoque (n. 21 ianuarie 1972, Bogotá, Columbia, numele uneori scris greșit ca Katherine) este o actriță columbiană cunoscută internațional datorită rolurilor sale în numeroase telenovele. Este căsătorită cu actorul și regizorul columbian, Miguel Varoni.
Siachoque cel mai recent a apărut în serii produse de către Telemundoprecum Te voi învăța să iubeștiRăzbunareaDecizii și Tărâmul pasiunii. Se pregătește pentru a interpreta în telenovela nouă titrată Vrăjitoarele de la South Beach iar acum interpretează rolul Inés Vallejo în „Păcate străine.
In anul 2008 primeste un roub numele de "hilda santana:" in telenovela "sin senos no nay paraiso" In anul 2014 a aparut in filmul : Reina de corazones , avind un rol important,dar negativ, jucind in film cu alti actori renumiti ca: Juan Soler,Paola Núñez, Eugenio Siller ,Laura Flores etc. In anul 2011 a jucat in" La casa de al lado" ca un rol negativ
Catherine Siachoque
Catherine Siachoque.jpg
Date personale
Nume la naștereMaría Alexandra Catherine Siachoque Gaete
Născută (47 de ani)
BogotáColumbia
Căsătorită cuMiguel Varoni (1997–prezent)
CetățenieFlag of Colombia.svg Columbia Modificați la Wikidata
OcupațieActriță, fotomodel
Activitate
Ani de activitate1994-prezent
Roluri importanteEstefanía Pérez "Reina de Diamantes" in Reina de corazones
* 1973: Dorina Chiriac (n. 21 ianuarie 1973, București, România) este o actriță de teatru, film și voice-over română.
Dorina Chiriac a absolvit UNATC.
Dorina a fost într-un parteneriat cu Florin Piersic Junior,[1] cu care are un copil: Sonia Piersic.
Filmografie:
Dublaj:
Dorina Chiriac
Date personale
Născută21 ianuarie 1973
București
CopiiSonia Piersic
Cetățenie România
Ocupațieactor
(filmradioteleviziunescenă și voce)
Alma materUNATC
Alte premii
Premiul UNITER pentru cea mai bună actriță în rol principal
* 1974: Kim Dotcom (n. , Kiel, Germania) este un antreprenor germano-finlandez care locuiește în Queenstown, Noua Zeelandă. El a fondat Megaupload (site închis în 2012) și serviciul Mega.
A locuit în Hong Kong. Avea 18 automobile de lux. A fost arestat în Noua Zeelandă.
Kim Dotcom
Kim Schmitz.jpg
Kim Dotcom
Date personale
Născut (45 de ani)
KielGermania
CetățenieFlag of Finland.svg Finlanda
Flag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
Ocupațieantreprenor
informatician
programator
om de afaceri
hacker[*] Modificați la Wikidata
Internet Party
În funcție
29 noiembrie 2010 – 1 septembrie 2010
În funcție
13 mai 2014 – 2018

Partid politicInternet Party
Profesieantreprenor
* 1975: Florin Șerban (născut 21 ianuarie 1975 în Reșița) este un regizor român, al cărui film Eu când vreau să fluier, fluier a câștigat Ursul de Argint - Marele Premiu al Juriului și Premiul Alfred Bauer la a 60-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin din 2010. Filmul a fost de asemenea selecționat pentru Cel mai bun film într-o limbă străină la cea de-a 83-a Ceremonie a Premiilor Oscar, dar nu a reușit să ajungă pe lista finală.
Cel de-al doilea film al său, Box (2015) a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary, unde a câștigat premiul FIPRESCI. Filmul a fost prezentat și la Festivalul Internațional de Film de la Toronto 2015[1] , dar și în cadrul altor 10 festivaluri naționale și internaționale.
Florin Șerban este unul dintre tinerii realizatori români care a cunoscut succesul internațional la jumătatea anilor 2000.
Filmografie:
Florin Șerban
Florin Șerban.jpg
Date personale
Născut (44 de ani) Modificați la Wikidata
ReșițaRomânia Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieregizor de film
scenarist
producător de film Modificați la Wikidata
* 1976: Iulian Ilie Miu (n. 21 ianuarie 1976 în Roșiorii de VedeTeleorman) este un fost fotbalist român. A jucat pentru echipa de Liga I cum ar fi Steaua Bucureștidar și în Turcia, la Bursaspor.
* 1977: Philip John "PhilNeville (n. 21 ianuarie 1977 în BuryGreater Manchester) este un fost fotbalist și actual antrenor de fotbal englez.
* 1980: Eve Mayfair (născută Anastasia Mendez pe 21 ianuarie 1980 în San FranciscoCalifornia) este o actriță porno americană.[1] Ea este cunoscută sub nume diferite ca Sita și Fair.
Filmografie:

  • 2009 - Whitezilla Is Bigga Than a Nigga!!! 1
  • 2006 - Decline of Western Civilization Part 69: The Porno Years
  • 2006 - White Mans' Revenge
  • 2005 - Black Bad Girls 21
  • 2005 - Hood Hoppin' 4
  • 2005 - Black Moon Risin'
  • 2005 - Black Reign 8
  • 2005 - Climaxxx TV
  • 2005 - Fuck Me Harder White Boy 2
  • 2005 - Spread 'Em Apart
Eve Mayfair
Eve Mayfair 2007-09-22 3.jpg
Date personale
Născută (39 de ani)
San FranciscoCaliforniaSUA
Naționalitateamericană
CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță
Activitate
Ani de activitatePornografie: 2005–2009
Înălțime1.70 m[1]
Greutate57 kg[1]
* 1980: Maria Popistașu (n. 21 ianuarie 1980, în București) este o actriță română de teatru și film.
Alina-Maria Popistașu s-a născut pe 21 ianuarie 1980, în București. A absolvit Liceul de Arte în 1998, iar în 2002 a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică Ion Luca Caragiale din București, secția actorie.
Pe când era încă în facultate a colaborat cu Teatrul Național, timp de trei ani. Printre proiectele sale se număra: „Unchiul Vanea”, (A.P. Cehov), în rolul Elenei AndreevnaSofia Egorovna în „Platonov” (A.P. Cehov), Doamna Viola în „A douăsprezecea noapte” (W. Shakespeare) sau Ofelia în „Hamlet” (W. Shakespeare), Sacha în „Cadavrul Viu” (L.N. Tolstoi) și Irina în „Trei surori” (A.P.Cehov).
Cariera sa cinematografică a început odată cu „Gunpowder, Treason & Plot” (2004), film care a câștigat Marele Premiul FIPA Da€™OR. Pentru miniseria „Sex Traffic” (2004) renunță la teatru. Acest rol îi va aduce premiul Gemini pentru rol secundar. Un an mai târziu joacă în rolul Anei, în „Crash Test Dummies”, film care câștiga premiul special al juriului la festivalul Cinessonneși premiul special pentru scenariu (Festivalul de film Diagonale). A apărut, de asemenea, în numeroase reclame TV și și-a împrumutat vocea unor personaje de desen animat.
Însă rolul cel mai important al carierei sale, de până atunci, îl obține în filmul românesc „Legături bolnăvicioase”, apărut în 2006, care a fost prezentat și la Berlin. O mică introducere în lumea acestui film: Fără a primi prea multe informații biografice despre personaje, și fără obișnuitele ritualuri de curtare, Cristina, alias „Kiki” (Maria Popistașu), povestește în fundal cum a întâlnit-o pe Alex (Ioana Barbu) în prima ei zi la facultate și cum, treptat, s-a îndrăgostit de ea. Relația lui Kiki cu fratele ei mai mare, Sandu (Tudor Chirilă), nu e niciodată explicată clar, deși băiatul se comportă ca un iubit gelos. E o poveste subțire, dar nu e nimic tragic în asta, mulțumită unui joc actoricesc impresionant din partea Mariei Popistașu în rolul extravertitei Kiki și a Ioanei Barbu, în rolul mai liniștitei Alex. Pentru rolul din acest film ziarele au numit-o „demon frumos și seducător”.
Filmografie:
Maria Popistașu
Date personale
Nume la naștereAlina-Maria Popistașu
Născută (39 de ani)
București
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță Modificați la Wikidata
Roluri importanteKiki ≈ Cristina Pârvulescu
Alte premii
Filmul Legături bolnăvicioase a obținut în anul 2007
Premiul publicului în cadrul galei Premiilor Gopo pentru
cel mai mare succes la box office în anul 2006.

* 1981: Michel Teló (n. 21 ianuarie 1981Medianeira) este un cântăreț și compozitor brazilian.[1][2] Teló a făcut parte din două formații muzicale, dar acesta era în trupa „Grupo Tradição” când cariera sa de cântăreț a început. Cele mai mari hituri ale grupului au fost „Goodbye”, „Cauldron”, „Forever My Life”, „The Brazilian” și „I Want You”. În afară de faptul că este cantautor el este, de asemenea, dansator și cântă la acordeon, chitară și muzicuță.
Deși a fost născut în statul Paraná, Teló trăiește în Campo GrandeMato Grosso do Sul. Din primii ani, Teló și-a dedicat viața muzicii. Cariera sa artistică a început în 1987 atunci când, la vârsta de șase ani, a interpretat primul său solo în corul școlii sale, cântând „My dear, old man, my friend”, o piesă de Roberto Carlos și Carlos Erasmo.
Părinții săi, Aldo și Nina Teló au stramoși italieni, dețin o brutărie, și au 3 copii. Michel este cel mai mic dintre frați. Teló are un apartament în São Paulo, un apartament în Passo Fundo și unul în Rio Grande do Sul. După spusele sale, își dorește să cumpere o casă în Constanța (România). În anul 2008 s-a căsătorit cu manechinul Ana Carolina Lago. La începutul anului 2012, după 3 ani de căsnicie, au divorțat de comun acord. Motivul invocat de Carol Lago:
„Lipsește des de acasă, fiind tot timpul înconjurat de fane. A început să mă neglijeze.”

Michel Teló
Michel Teló2.jpg
Date personale
Nume la naștereMichel Teló
Născut (38 de ani)
Flag of Brazil.svg MedianeiraParanáBrazilia
MedianeiraBrazilia Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Brazil.svg Brazilia Modificați la Wikidata
OcupațieCântărețcompozitordansator
Activitate
Gen muzicalSertanejoPop
Tipul de vocetenor  Modificați la Wikidata
Instrument(e)vocal, acordeonchitarămuzicuță
Ani de activitate1987–prezent
Case de discuriUniversal Music Brazil
Interpretare cuSorriso Maroto etc.

Michel Teló cântând la acordeon,în timpul unui concert


Michel Teló în mijlocul unui show


Michel Teló în timpul concertului de la Volta Redonda


Michel Teló
* 1982: Simon Rolfes (n. 21 ianuarie 1982) este un fotbalist german retras din activitate care joacă pe postul de mijlocaș
Între anii 2007 și 2011, Simon Rolfes a jucat 26 de meciuri la echipa națională de fotbal a Germaniei, marcând două goluri și a reprezentat Germania la Campionatul European de Fotbal 2008.
* 1983: Ranko Despotović (Chirilice sârbe: Paнкo Дecпoтoвић ; n. 21 ianuarie 1983 în Loznica) este un fotbalist sârb care joacă pe postul de atacant. Evoluează din 2009 pentru echipa UD Salamanca, împrumutat de la Real Murcia. A jucat în România în anul 2008pentru Rapid București, marcând 4 goluri în 8 meciuri.
* 1983: Maryse Ouellet (n. 21 ianuarie 1983) este un model francezo-canadian și wrestler profesionist, cunoscută mai simplu ca Maryse. A lucrat ca Wrestler în WWE din 10 iulie 2006 până pe 28 octombrie 2011. În prezent, lucrează în WWE însoțindul pe The Miz la meciuri.
În vara lui 2006, Maryse s-a prezentat l-a Diva Search din WWE. A ajuns într-e primele 8 dar pe 24 iulie la Raw, a fost eliminată din acest concurs. În ciuda eliminări, a fost invitată la un antrenament în centrul de dezvoltare a WWE Ohio Valley Wrestling.
Maryse a semnat oficial un contrat cu teriotoriul de dezvoltare a WWE pe 24 august 2006. Debutul său în ring a fost într-un house show pe 16 decembrie 2006 formând echipă cu Katie Lea, Kelly Kelly și Victoria Crawford pentru a le învinge pe ODB, Milena Roucka, Josie, Beth Phoenix și Melody. Începând din octombrie 2007, a făcut apariți sporadice în SmackDown.

Maryse
Maryse in April 2016.jpg
Date personale
Nume la naștereMaryse Ouellet
Născută (36 de ani)
MontrealCanada
Căsătorită cuThe Miz (din Modificați la Wikidata
Număr de copiiModificați la Wikidata
CetățenieFlag of Canada (Pantone).svg Canada
Flag of the United States.svg SUA
Flag of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Ocupațiemodel
wrestler profesionist[*]
Playmate
participantă la concurs de frumusețe[*]
actriță de film[*]
actriță de televiziune[*]
luptătoare[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Nume în ringMaryse
Maryse Ouellet
Înălțime oficială1,73 m
Greutate oficială120 lb (54 kg)
Antrenat deOVW Staff
FCW Staff
Debut10 iulie 2006
* 1983: Victor Leandro Bagy, cunoscut ca Victor (n. 21 ianuarie 1983) este un fotbalist brazilian care joacă pentru Atlético Mineiro.
* 1984: Luke Timothy Grimes (n. 21 ianuarie 1984) este un actor american.

Luke Grimes
Luke Grimes wiki.jpg
Luke Grimes
Date personale
Nume la naștereLuke Timothy Grimes
Născut (35 de ani)
Dayton, OhioSUA
CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
OcupațieActor
Activitate
Alma materAcademia Americană de Arte Dramatice[*][1]  Modificați la Wikidata
Ani de activitate2006–prezent
* 1984: Westley Nathan Morgan (NottinghamAnglia, 21 ianuarie 1984) este un fotbalist jamaican născut în Anglia, ce joacă ca fundașs la Leicester City din Premier League unde este căpitan. Morgan a jucat cea mai mare parte din cariera sa la Nottingham Forest, echipa unde a debutat și a jucat ca fundaș central înainte de a pleca la Leicester City în ianuarie 2012, echipă la care este căpitan din sezonul 2012-2013. Și în sezonul 2015-2016 ca căpitan a reușit să fie încoronat campion al premier league pentru prima oară în istoria clubului
* 1985: Maria Louise Joensen (n. 21 ianuarie 1985 în CopenhagaDanemarca), cunoscută după numele de scenă Aura Dione, este o cântăreață și cantautoare daneză cu origine feroezăspaniolăfranceză și daneză.[3][4][5][6] În 2008 ea și-a lansat albumul de debut, Columbine, care, până în 2011 se vânduse în 100.000 de exemplare în toată lumea. Albumul a dat naștere hitului single „I Will Love You Monday (365)”, care a ajuns numărul unu în Germania și a fost certificat platină pentru vânzările a 300.000 de exemplare.

Aura Dione
Aura Dione with band cropped.JPG
Date personale
Nume la naștereMaria Louise Jønsen
Născută (34 de ani)
CopenhagaDanemarca
CopenhagaDanemarca[1] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Denmark.svg Danemarca Modificați la Wikidata
OcupațieCântăreațăcantautoare
Activitate
Alte numeAura
OrigineBornholmDanemarca
Gen muzicalPopfolk
Instrument(e)Vocechitară
Ani de activitate2007–prezent
Case de discuriMusic for Dreams, IslandUniversal
* 1985: Vitalie Plămădeală (n. 21 ianuarie 1985) este un fotbalist moldovean care în prezent evoluează la clubul uzbec FK Buxoro.
* 1987: Andrei Cojocari (n. 21 ianuarie 1987) este un fotbalist moldovean care în prezent evolează la clubul Milsami Orhei.
* 1989: Henrikh Mkhitaryan (armeană Հենրիխ Մխիթարյան, n. 21 ianuarie 1989), este un fotbalist armean care joacă pentru echipa din Premier LeagueArsenal. Mkhitaryan este de asemenea membru al echipei naționale a Armeniei, pentru care a jucat 39 de meciuri internaționale și a marcat 11 goluri (încă de la debutul său într-un meci amical cu Panama la 14 ianuarie 2007). El a fost adus în vara anului 2013 de la FC Shakhtar Donetsk, după un sezon foarte bun.
* 1990: Ciprian Silviu Selagea (n. 21 ianuarie 1990Alba IuliaRomânia) este un fotbalist român care se află sub contract cu clubul Rapid București.
* 1991: Kabiru Akinsola Olarewaju (n. 21 ianuarie 1991, Statul Imo) este un fotbalist nigerian, care evoluează pe postul de atacant la clubul din țara sa natală, Sunshine Stars.
* 1991: Ana Gros (n. 21 ianuarie 1991, în Velenje, Slovenia, la acea vreme RSF Iugoslavia)[2] este o handbalistă slovenă care joacă pentru clubul francez Metz Handball și pentru echipa națională a Sloveniei. Gros evoluează pe postul de intermediar dreapta.
În ianuarie 2018, Gros a semnat un contract pentru două sezoane cu Brest Handball, echipă pentru care va evolua începând din vara anului 2018
* 1993: Ane Eidem (n. 21 ianuarie 1993, în Elnesvågen) este o handbalistă norvegiană.
* 1996: Marco Asensio Willemsen (Palma de MallorcaSpania, n. 21 ianuarie 1996) este un fotbalist spaniol care joacă ca mijlocaș la Real Madrid din La Liga
·         2004Prințesa Ingrid Alexandra a Norvegiei (n. 21 ianuarie 2004, Oslo) este primul copil al Prințului Moștenitor Haakon și al doilea copil al soției sale, Mette-Marit. Este nepoata regelui Harald al V-lea al Norvegiei și este a doua în ordinea succesiunii la tronul Norvegiei, după tatăl ei. Are un frate mai mic, Prințul Sverre Magnus al Norvegiei, și un frate (de mamă) mai mare, Marius Borg Høiby.
Ingrid Alexandra s-a născut la 21 ianuarie 2004 la ora 9:13, la Spitalul Rikshospitalet din Oslo. La naștere a cântărit 3,686 grame și a avut 51 de cm lungime.
Ingrid a fost botezată la 17 aprilie 2004. Episcopul Gunnar Stålsett a oficiat slujba în capela Palatului Regal din Oslo. Printre nașii prințesei se numără: regele Harald al V-lea al NorvegieiPrințul Moștenitor Frederik al DanemarceiPrințesa Moștenitoare Victoria a SuedieiPrințul Moștenitor Felipe al SpanieiPrințesa Märtha Louise a Norvegiei și bunica maternă, Marit Tjessem.
Prințesa Ingrid Alexandra a început școala la 20 august 2010, o școală locală de stat, situată în același cartier ca și școala unde a învățat fratele ei, Marius Borg Høiby. Este primul membru al familiei regale care merge la o școală publică.
În 1990 Constituța Norvegiei a fost modificată, schimbându-se principiul succesiunii la tron în sensul că primul copil al monarhului, indiferent de sex, are prioritate în ordinea succesiunii. Din moment ce acest lucru nu s-a făcut retroactiv, primul membru al familiei regale căruia i se aplică este Ingrid Alexandra. Ea are prioritate în fața fratelui ei mai mic, însă tatăl său Haakon continuă să aibă prioritate în fața surorii sale mai mari, Prințesa Märtha Louise. Se așteaptă ca Ingrid Alexandra să fie a doua regină a Norvegiei, după Margareta.
La 19 iunie 2010, Prințesa Ingrid Alexandra a fost domnișoară de onoare la nunta nașei ei, Prințesa Moștenitoare Victoria a Suediei
Prințesa Ingrid Alexandra
Ingrid Alexandra de Norvège.png
Prințesa Ingrid Alexandra (2014)
Date personale
Nume la naștereIngrid Alexandra Modificați la Wikidata
Născută (15 ani)
Spitalul Rikshospitalet, OsloNorvegia
PărințiHaakon, Prințul Moștenitor al Norvegiei
Mette-Marit, Prințesă a Norvegiei[1] Modificați la Wikidata
Frați și suroriPrince Sverre Magnus of Norway[*]
Marius Borg Høiby[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Norway.svg Norvegia Modificați la Wikidata
OcupațiePrințesă Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriPrințesă
Familie nobiliarăCasa de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

  MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 22 APRILIE 2024 ISTORIE PE ZILE: Evenimente, Nașteri EVENIMENTE 1500 -  Navigatorul portughez Pedro Álvares ...