ARTĂ CULINARĂ – REȚETE PENTRU POSTUL SFINTELOR PAȘTI – 24 Aprilie
A. PLĂCINTE, GUSTĂRI
Piroşti umplute cu varză dulce sau acră
· 1 varză mică
· 1 – 2 cepe
· Sare
· Piper
· Verdeaţă
· Ulei
Se taie varza ca fideaua, se sărează, se lasă să stea 15 minute şi se stoarce de zeama indigestă; apoi se prăjeşte în ulei încins împreună cu cepele tocate.
Se adaugă verdeaţa şi piperul.
Se prepară piroştile dintr-un aluat fraged de post (căutaţi în reţetele postate anterior) şi se umplu cu acest amestec.
Când utilizăm varză murată se procedează aproape la fel cu diferenţa că nu mai adăugăm sare şi verdeaţă.
B. SALATE
Salată în bucheţele
· ½ sfeclă roşie
· ½ conopidă
· 1 salată verde
· ¼ kg fasole verde
· Sare
· Ulei
· Oţet
Sfecla se fierbe şi se rade.
Conopida se fierbe şi se rupe în bucheţele.
Salata verde se spală şi se taie şuviţe subţiri.
Fasolea din conservă se taie în două, iar dacă avem fasole verde proaspătă, aceasta se fierbe şi apoi se taie în două sau trei.
Fiecare legumă, separat, se amestecă cu ulei şi oţet.
Se aranjează pe o salatieră rotundă grămăjoare din aceste legume, astfel că salata va fi multicoloră.
Se potriveşte gustul de sare, ulei şi oţet.
C. SOSURI
Nici în reţeta de azi nu e necesar să pregătim un sos separat.
D. BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Borş de ştevie
· 1 l apă
· ½ l borş
· 400 g ştevie
· 200 g măcriş
· 2 fire ceapă verde
· 2 linguriţe mărar, pătrunjel şi leuştean tocat
· 2 linguriţe orez
· 2 linguri ulei
· Sare
Ceapa tăiată mărunt se înăbuşe puţin în ulei.
Se adaugă apa şi sarea.
Când începe să clocotească se pune orezul, lăsând să fiarbă până este aproape gata.
Se adaugă ştevia şi măcrişul tăiate subţiri, se lasă să dea un clocot, apoi se reglează focul mic şi se adaugă borşul clocotit separat.
Se lasă să fiarbă încet până este gata orezul.
Se adaugă verdeaţa şi nu se drege pentru că este de post.
E. MÂNCĂRURI
Sarmale cu orez, soia şi nucă
* Frunze de varză,
* 200 g orez,
* 100 g soia măcinată,
* 150 g nucă macinată,
* 4 cepe mari,
* 1 morcov,
* piper,
* sare,
* condimente de legume,
* pastă de tomate,
* 1 lingură de zahăr,
* pătrunjel şi mărar frunze.
Se undeşte ceapa tocată mărunt, morcovul apoi orezul şi puţină apă şi se lasă să fiarbă puţin.
Se ia de pe foc şi se amestecă toate celelalte ingrediente sare şi piper după gustul fiecăruia.
Se fac sărmăluţele, se pun într-o oală de preferat de lut (dă o savoare deosebită la toate mâncărurile făcute în acea oală) se acoperă cu apă şi se dau la cuptor.
Dacă varza este proaspătă se adaugă o cană de borş sau o jumătate de lămâie stoarsă şi puţină sare.
Iese nemaipomenit.
F. DULCIURI
Turtă dulce
· 250 g făină
· 125 g miere
· 125 g zahăr pudră
· 1 linguriţă bicarbonat dizolvat în esenţă de rom
· Zahăr vanilat
· Coajă rasă de lămâie
· Puţină sare
· 1 pahar apă clocotită
· Margarină
Se desface mierea în apă clocotită, se ia de pe foc, se adaugă coaja rasă de lămâie, zahărul, făina, bicarbonatul dizolvat în esenţă decrom şi apă, sare.
Se frământă bine până se obţine o cocă omogenă.
Se toarnă într-o tavă dreptunghiulară, unsă cu margarină şi tapetată cu hârtie albă unsă şi aceasta.
Se umple forma aproape ¾ şi se dă la cuptor la foc mic.
După o oră se răstoarnă tava, se scoate hârtia, se taie pătrate şi se pudrează cu zahăr vanilat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu