joi, 25 aprilie 2019

ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI

ARTĂ CULINARĂ – REȚETE PENTRU POSTUL SFINTELOR PAȘTI – 25 Aprilie

A.  PLĂCINTE, GUSTĂRI
Roşii umplute cu vinete
·       4 – 5 roşii mari
·       1 – 2 căţei de usturoi
·       Ulei
·       1 vânătă
·       Pătrunjel verde
·       Sare
Se taie capacul, se scobesc roşiile şi se presară înăuntru cu sare.
Vânăta tăiată cubuleţe mici se prăjeşte în ulei împreună cu miezul roşiilor trecut prin sită şi cu usturoiul pisat.
Se umplu roşiile cu acest amestec după ce s-a răcit şi se ornează cu pătrunjel verde. Se pot servi aşa sau, stropite cu ulei, presărate cu pătrunjel şi rumenite la cuptor.


B. SALATE
Salată cu măsline
Ingrediente: 100 g masline, 1 ceapa, 1 ardei rosu, 1 ardei verde, 2 rosii, ulei, otet, zahar, usturoi verde, sare, piper.
Mod de preparare:
Ceapa se taie cubulete foarte fine, la fel ardeii si rosia. Intr-un vas se amesteca legumele cu maslinele, se adauga ulei, otet, sare, piper, zahar si se lasa la frigider 10-15 minute. Se serveste pre sarata cu usturoi verde tocat.
B.  SOSURI
Sos de salată
În reţeta de azi se foloseşte elementarul sos de salată format din 3 părţi ulei, 1 parte oţet şi sare după gust.


D. BORŞURI, SUPE CREME DE LEGUME
Supă de varză
Cum prepari supa de varză?
Alegi câteva cepe potrivite, 2 ardei graşi, 1 varză medie sau 2 mai mici, 2 cutii de roşii în bulion, sare şi piper după gust, 1 cub de knorr, frunză de ţelina, ardei iute (dacă îţi place mâncarea condimentată) şi pătrunjel.
Se aşază toate acestea curăţate şi tăiate într-o oală cu apă încât să le acopere. Se fierb 10 minute la foc mare după care timp de 2 ore la foc mic. Se consumă apoi cât mai multă. Ţine de foame şi este destul de gustoasă.
Cum se ţine dieta?
Dieta este recomandată a se ţine timp de 7 zile, la sfârşitul cărora, dacă nu ai trişat, poţi slăbi între 5 şi 7 kilograme.
În prima zi, pe lângă supa de varză, mai ai voie să mănânci fructe cât de multe doreşti şi să bei foarte multă apă plată.
A doua zi combini supa de varză cu legume şi apă plată, dar ai grijă să eviţi legumele precum fasolea, mazărea, cartoful şi porumbul.
A treia zi ai voie atât fructe cât şi legume. Şi bineînţeles multă supă şi apă.
A patra zi mănânci 3 banane şi supă. Nu uita de apă.
A cincea zi poţi servi 800 de grame de carne de vită sau pui cu supă şi multă, multă apă.
În cea de şasea zi poţi mânca orez fiert pe lângă supa cu care te-ai obişnuit deja.
În ce-a de-a şaptea zi şi ultima de altfel poţi mânca peşte pe grătar şi multă supă.
Dacă simţi că pierzi prea mult din greutate în primele zile, întrerupe dieta pentru 2 zile şi apoi ia-o de la capăt.
Este bine sa nu ţii această dietă mai mult de o săptămână. Dacă vrei totuşi să pierzi mai mult de 7 kilograme, poţi face o pauză de o săptămână după care să o iei de la capăt.
Dacă o respecţi cu stricteţe, adică, dacă nu trişezi, rezultatele sunt miraculoase!
Mai mult de atât, este un regim economic, adecvat perioadei de criză prin care trecem!
Vă doresc succes tuturor celor interesaţi!

E. MÂNCĂRURI
Spanac cu paste integrale

- 1 pungă de 450-500 g de spanac congelat (dacă aveţi proaspăt este şi mai bine)
- 2 ardei graşi roşii
- 1 ceapă
- 2 caţei de usturoi
- puţin ulei de măsline
- 400-500 ml de suc de roşii
- sare neiodată (o puteţi găsi la plafare)
- paste integrale (aici cât de multe vrei tu) – se pot înlocui pastele cu orez, de preferat din cel integral, brun sau sălbatic
- pătrunjel proaspăt
Am tăiat mărunt ceapa şi ardeiul fideluţe cât mai subţiri şi le-am aruncat în puţin ulei de măsline în cratiţă pentru a se înăbuşi puţin.
Spanacul l-am opărit puţin după ce l-am scos de la congelator şi l-am scurs foarte bine apoi l-am adăugat peste ceapă şi ardei.
L-am lăsat şi pe el puţin în cratiţă pentru a se evapora apa şi a se căli puţin, iar apoi am adăugat peste toate sucul de roşii.
Am adăugat puţină sare (dacă vreţi şi alte condimente puteţi apela la ele, după gust, dar cu sare gustul este desăvârşit) şi am dat focul mic, am pus capacul şi am lăsat să fiarbă înabuşit. L-am lăsat aproximativ 20-30 de minute.
Separat am pus apa la fiert cu puţină sare peste care să pot arunca câteva paste integrale când apa va da în clocot. Au apârut de curând şi în supermaket-uri nişte paste integrale pe care le-am încercat (se găsesc şi la plafare dacă vă este mai la îndemână, altă marcă bineînţeles, dar la fel de sănătoase).
De ce am preferat să aleg paste integrale şi nu paste normale, pentru că făina integrală are peste dublu din mineralele şi elementele nutritive pe care le are făina albă normală. După cum probabil ştiţi în coajă şi sub coajă se află cele mai multe substanţe nutriţionale, iar făina integrală este făcută din partea exterioară, deci partea cea mai bogată în vitamine.
Eu am fiert doar câteva paste, pentru că îmi plac proaspete şi nu reîncălzite. Le-am lăsat la fiert conform indicaţiilor de pe cutie, apoi le-am scurs şi le-am aruncat în farfurie. Peste ele, în mijlocul farfuriei am pus spanacul. Am presărat peste farfuria astfel încărcată pătrunjel verde proaspăt tocat, caci puţin pătrunjel înobilează orice mâncare şi îi dă un gust foarte proaspăt.

F. DULCIURI
Cartofi din cacao
* 250 g biscuiţi simpli,
* 100 g nuci măcinate,
* 100 g zahăr,
* 1 pahar de esenţă de cafea,
* 2 linguri de cacao,
* esenţă de rom,
* coaja rasă de portocală.

Se fierbe esenţa de cafea cu zahăr şi cacao. Se lasă să se răcească, apoi se amestecă cu nucile date prin maşină, cu romul şi biscuiţii sfărâmaţi cu mâna. Se amestecă totul bine şi se formează cu mâna cartofi, care se tăvălesc în cacao cu zahăr.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...