MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU
LUNI 24 FEBRUARIE 2020
PARTEA A CINCEA - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
LUNI 24 FEBRUARIE 2020
PARTEA A CINCEA - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
Bună dimineața de Dragobete, sărbătoarea populară a dragostei la români!
Clic pe imagine și se va deschide articolul să-l păuteți citi!
ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI 24 Februarie (fără carne)
Clic pe imagine și se va deschide articolul să-l păuteți citi!
ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI 24 Februarie (fără carne)
A.
PLĂCINTE, ANTREURI
Brânzoaice
Aluatul de
cozonac:
· 1 kg făină
· 40 g drojdie
· 2 pahare
lapte
· 200 g unt
· 6 – 8 ouă
· 350 g zahăr
· 1 linguriţă
coajă de lămâie rasă
· 1 plic zahăr
vanilat
· 1 vârf de
cuţit sare
Umplutură de
brânză de oaie:
· 1 kg brânză
· 250 g griş
· 100 g făină
· 4 ouă
· 200 g zahăr
Pentru uns
şi ornat:
· 1 ou
· Zahăr
vanilat sau pudră
Se prepară un aluat de cozonac.
După ce aluatul a crescut bine, se ia
o parte din el, din care se întinde pe o planşetă unsă cu ulei o foaie groasă
de maximum 1 cm.
Se taie cu un pahar şi se lasă să
crească.
Se loveşte fiecare bucată la mijloc cu
fundul paharului, astfel încât să rămână în jur o margine neatinsă, lată de cca
1 cm.
În locul lovit cu fundul paharului se
pune umplutura din brânză şi se lasă să crească mai departe.
Umplutura se prepară astfel: se
frământă brânza, se adaugă grişul fiert şi răcit, ouăle şi zahărul şi se
amestecă bine.
După ce au crescut brânzoaicele, se
ung cu ou şi se coc la cuptor.
Când sunt gata se presară cu zahăr
pudră sau zahăr vanilat.
B.
SALATE
Salată de ridichi cu brânză
· ridichi
· brânză
telemea sau frământată
· ulei
· piper
· sare
· mărar
Se curăţă ridichile şi se rad pe răzătoarea mare.
Se adaugă o cantitate egală de brânză
telemea sau orice brânză frământată.
Se amestecă bine, se adaugă ulei,
piper după gust.
Cine doreşte poate adăuga mărar verde
tocat mărunt.
C.
SOSURI
Sos de smântână
· ¾ pahar
smântână
· 1 linguriţă
rasă de unt
· 1 linguriţă
rasă de făină
· Sare
Se toarnă smântâna puţin câte puţin peste făină.
Se pune pe foc mic amestecând continuu
5 – 8 minute, iar la sfârşit se adaugă untul şi sarea.
Se ia de pe foc şi se amestecă bine.
Se serveşte ca adaos la rulada de
legume.
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Borş de urzici
· 1 l apă
· ½ l borş de
putină
· 1 ceapă mică
· 2 linguriţe
de orez
· 1 vârf cuţit
de boia
· 2 linguri
ulei sau unt
· ½ linguriţă
făină
· Sare
· 1 ou
· 2 farfurii
adânci cu frunze
de urzici
· Verdeaţă
Ceapa tocată mărunt se înăbuşe puţin în ulei sau unt,
adăugând apoi făina, boiaua şi sarea.
Se toarnă apă şi după ce dă într-un
clocot se pun orezul şi urzicile bine spălate, opărite şi tocate mărunt.
Se lasă să fiarbă încet, acoperit,
până ce orezul este aproape gata.
Se adaugă borşul clocotit şi se mai
lasă să dea câteva clocote.
La sfârşit se adaugă verdeaţa tocată
şi se drege cu ou bătut.
E.
MÂNCĂRURI
Ruladă de cartofi cu legume
· 700 g
cartofi
· 350 g
morcovi
· 2 linguri
unt
· ½ pahar
lapte
· 2 ouă
· Sare
· 1 vârf cuţit
zahăr
· 2 linguri
făină
· Sos de
smântână
Se fierb cartofii curăţaţi în apă sărată.
Se strecoară şi se strivesc ca pentru
piure.
Se amestecă cu laptele, o lingură de
unt, făină, sare şi cu un ou.
Morcovii curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi
tăieţei se înăbuşe într-o cratiţă cu restul de unt, zahărul şi sarea necesară,
adăugând din când în când câte o lingură de apă, până se înmoaie bine.
Pe un şervet perfect curat, înmuiat în
apă şi bine stors, se întinde un strat uniform din piureul de cartofi, iar
deasupra lui morcovii.
Se rulează cu ajutorul şervetului şi
se unesc capetele ruladei obţinute.
Se aşază pe o tavă unsă cu unt, se
unge cu un ou bătut şi se dă la cuptor până se rumeneşte.
Când se serveşte se taie felii groaser
de două degete.
Se serveşte cu sosul de smântână.
F.
DULCIURI
Cremă de vanilie
· 800 g lapte
· 3 gălbenuşuri
· 100 g zahăr
· 30 g făină
· 1 linguriţă
unt
· 1 bucată
baton vanilie
· 100 – 150 g
fructe (pot fi şi din compot)
Se pune într-o cratiţă la fiert laptele împreună cu
vanilia.
După ce a dat în clocot, se ia de pe
foc, se acoperă cu capac şi se lasă să stea o oră.
În acest timp se freacă gălbenuşurile
cu zahărul şi făina şi se toarnă apoi, puţin câte puţin, laptele încălzit din
nou.
Se pune la foc, amestecând mereu, până
când începe să se îngroaşe.
Se dă la o parte, se adaugă untul şi
se freacă până când crema începe să se răcească.
Se pune în cupe, se garniseşte cu
câteva fructe şi se dă la rece.
VA URMA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu