duminică, 23 februarie 2020

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU
LUNI 24 FEBRUARIE 2020
PARTEA A CINCEA - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI

Bună dimineața de Dragobete, sărbătoarea populară a dragostei la români!
Clic pe imagine și se va deschide articolul să-l păuteți citi!


ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI 24 Februarie (fără carne)


A.   PLĂCINTE, ANTREURI
Brânzoaice
Aluatul de cozonac:
·       1 kg făină
·       40 g drojdie
·       2 pahare lapte
·       200 g unt
·       6 – 8 ouă
·       350 g zahăr
·       1 linguriţă coajă de lămâie rasă
·       1 plic zahăr vanilat
·       1 vârf de cuţit sare
Umplutură de brânză de oaie:
·       1 kg brânză
·       250 g griş
·       100 g făină
·       4 ouă
·       200 g zahăr
Pentru uns şi ornat:
·       1 ou
·       Zahăr vanilat sau pudră
Se prepară un aluat de cozonac.
          După ce aluatul a crescut bine, se ia o parte din el, din care se întinde pe o planşetă unsă cu ulei o foaie groasă de maximum 1 cm.
          Se taie cu un pahar şi se lasă să crească.
          Se loveşte fiecare bucată la mijloc cu fundul paharului, astfel încât să rămână în jur o margine neatinsă, lată de cca 1 cm.
          În locul lovit cu fundul paharului se pune umplutura din brânză şi se lasă să crească mai departe.
          Umplutura se prepară astfel: se frământă brânza, se adaugă grişul fiert şi răcit, ouăle şi zahărul şi se amestecă bine.
          După ce au crescut brânzoaicele, se ung cu ou şi se coc la cuptor.
          Când sunt gata se presară cu zahăr pudră sau zahăr vanilat.

B.   SALATE
Salată de ridichi cu brânză
·       ridichi
·       brânză telemea sau frământată
·       ulei
·       piper
·       sare
·       mărar
Se curăţă ridichile şi se rad pe răzătoarea mare.
          Se adaugă o cantitate egală de brânză telemea sau orice brânză frământată.
          Se amestecă bine, se adaugă ulei, piper după gust.
          Cine doreşte poate adăuga mărar verde tocat mărunt.

C.   SOSURI
Sos de smântână
·       ¾ pahar smântână
·       1 linguriţă rasă de unt
·       1 linguriţă rasă de făină
·       Sare
Se toarnă smântâna puţin câte puţin peste făină.
          Se pune pe foc mic amestecând continuu 5 – 8 minute, iar la sfârşit se adaugă untul şi sarea.
          Se ia de pe foc şi se amestecă bine.
          Se serveşte ca adaos la rulada de legume.

D.   BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Borş de urzici
·       1 l apă
·       ½ l borş de putină
·       1 ceapă mică
·       2 linguriţe de orez
·       1 vârf cuţit de boia
·       2 linguri ulei sau unt
·       ½ linguriţă făină
·       Sare
·       1 ou
·       2 farfurii adânci cu frunze de urzici
·       Verdeaţă
Ceapa tocată mărunt se înăbuşe puţin în ulei sau unt, adăugând apoi făina, boiaua şi sarea.
          Se toarnă apă şi după ce dă într-un clocot se pun orezul şi urzicile bine spălate, opărite şi tocate mărunt.
          Se lasă să fiarbă încet, acoperit, până ce orezul este aproape gata.
          Se adaugă borşul clocotit şi se mai lasă să dea câteva clocote.
          La sfârşit se adaugă verdeaţa tocată şi se drege cu ou bătut.

E.   MÂNCĂRURI
Ruladă de cartofi cu legume
·       700 g cartofi
·       350 g morcovi
·       2 linguri unt
·       ½ pahar lapte
·       2 ouă
·       Sare
·       1 vârf cuţit zahăr
·       2 linguri făină
·       Sos de smântână
Se fierb cartofii curăţaţi în apă sărată.
          Se strecoară şi se strivesc ca pentru piure.
          Se amestecă cu laptele, o lingură de unt, făină, sare şi cu un ou.
          Morcovii curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi tăieţei se înăbuşe într-o cratiţă cu restul de unt, zahărul şi sarea necesară, adăugând din când în când câte o lingură de apă, până se înmoaie bine.
          Pe un şervet perfect curat, înmuiat în apă şi bine stors, se întinde un strat uniform din piureul de cartofi, iar deasupra lui morcovii.
          Se rulează cu ajutorul şervetului şi se unesc capetele ruladei obţinute.
          Se aşază pe o tavă unsă cu unt, se unge cu un ou bătut şi se dă la cuptor până se rumeneşte.
          Când se serveşte se taie felii groaser de două degete.
          Se serveşte cu sosul de smântână.

F.   DULCIURI
Cremă de vanilie
·       800 g lapte
·       3 gălbenuşuri
·       100 g zahăr
·       30 g făină
·       1 linguriţă unt
·       1 bucată baton vanilie
·       100 – 150 g fructe (pot fi şi din compot)
Se pune într-o cratiţă la fiert laptele împreună cu vanilia.
          După ce a dat în clocot, se ia de pe foc, se acoperă cu capac şi se lasă să stea o oră.
          În acest timp se freacă gălbenuşurile cu zahărul şi făina şi se toarnă apoi, puţin câte puţin, laptele încălzit din nou.
          Se pune la foc, amestecând mereu, până când începe să se îngroaşe.
          Se dă la o parte, se adaugă untul şi se freacă până când crema începe să se răcească.
          Se pune în cupe, se garniseşte cu câteva fructe şi se dă la rece.

VA URMA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...