5 APRILIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - ZIUA 22.
A: PLĂCINTE
Plăcintă cu ciuperci
· foi
de plăcintă;
· 500
g ciuperci;
· 50 g
margarină;
· 1
ceapă;
· Sare;
· Piper
Dacă nu avem foi de plăcintă se prepară un aluat din
250 g făină, 250 g margarină, ½ pahar cu apă caldă şi sare şi se lasă la rece.
Se curăţă ciupercile, se
spală bine şi se taie felioare subţiri.
Se înăbuşă pe foc,
într-o cratiţă acoperită, în margarină cu ceapa tăiată solzişori, sarea şi
piperul măcinat.
Când s-au înmuiat şi
zeama din ele a scăzut se lasă să se răcorească.
Se împarte aluatul în
două.
Una din jumătăţi se
întinde de forma şi mărimea tăvii.
Se unge tava, se aşază
foaia şi se coace la cuptor.
Se scoate din cuptor, se
întind ciupercile scăzute şi răcorite pe toată suprafaţa foii, iar jumătatea
cealaltă de aluat care a fost păstrată la rece, se întinde şi se pune în tavă
deasupra compoziţiei.
Se dă la cuptor până se
rumeneşte.
B: SALATE
Salată de varză
· 1
varză mică;
· 2
morcovi;
· 1
rădăcină ţelină;
· 6
căţei usturoi pisat;
· Sare;
· 5
linguri ulei;
· 3
linguri oţet;
· Mărar
Peste varza tocată fideluţă, amestecată cu morcovul şi
ţelina date pe răzătoare se toarnă amestecul de sare, ulei şi oţet.
Usturoiul pisat şi
mărarul se adaugă la sfârşit.
C: SOSURI
Sos indian
· 25 g
margarină;
· 2
cepe;
· 1
rădăcină pătrunjel;
· Cimbru;
· 1
foaie dafin;
· Frunze
de ţelină;
· 1
linguriţă făină;
· Sare;
· Boia
iute;
· 1
ceaşcă apă
Se taie ceapa solzişori şi se căleşte în margarină.
Se adaugă făină şi se
amestecă continuu.
Când făina capătă
culoare gălbuie se stinge cu apă.
Se adaugă restul ingredientelor
şi se fierbe circa 30 minute.
D: BORŞURI, SUPE, CREME DE
LEGUME
Borş de sfeclă roşie
· 1
sfeclă roşie de mărime potrivită;
· 1
ceapă;
· 2
cartofi;
· 1
ceaşcă zarzavat pentru ciorbă;
· 1
ceaşcă suc de roşii;
· ½ l
borş;
· 2 –
3 linguri ulei;
· Sare;
· Leuştean
Se coace sfecla la cuptor, se curăţă şi se dă pe
răzătoarea mare.
În 2 l apă se fierb
cartofii tăiaţi cuburi şi zarzavatul pentru ciorbă.
Când cartofii sunt
aproape fierţi se adaugă sfecla, sucul de roşii şi ceapa rumenită în ulei.
După ce mai dă un clocot
se adaugă borşul, sarea şi leuşteanul.
Se mai fierbe încă 5
minute.
E: MÂNCĂRURI
Mâncare de cartofi cu castraveţi muraţi
· 1 kg
cartofi;
· 200
g ceapă;
· 500
g castraveţi muraţi;
· 1
ceaşcă ulei;
· 2
linguri bulion;
· 1
legătură mărar;
· Sare;
· Piper
Se curăţă cartofii, se spală, se taie felii şi se
prăjesc puţin în uleiul încins.
Se scot cartofii şi în
restul de ulei se căleşte ceapă.
Se pune bulionul, se
stinge cu apă caldă şi se adaugă cartofii.
Se lasă la foc mic.
Când cartofii sunt fierţi se adaugă castraveţii fierţi
separat fără coajă şi seminţe.
Se pune sare şi piper.
Se pune mâncarea în tavă, se garniseşte deasupra cu
felii de roşii sau suc de roşii şi verdeaţă şi se dă la cuptor să se rumenească
bine.
F: DULCIURI
Cremă de ananas
· 1
cutie compot ananas;
· 1
pachet fulgi porumb;
· ½
ceaşcă zahăr;
· 3
ceşti apă;
· 1
cutie jeleu ananas;
· Cireşe
din dulceaţă pentru glazură
Se strecoară ananasul şi se păstrează zeama.
Se păstrează 2 rondele
întregi de ananas, iar restul se taie bucăţele mici.
Într-o oală se amestecă
fulgii de porumb, zahărul şi apa şi se pun la foc mic să fiarbă până când se
leagă.
Amestecând se adaugă pe
rând zeama de la compot, jeleul şi fructele de ananas.
Se udă cu apă o formă de
1 kg, se unge fără să se şteargă, se răstoarnă în ea compoziţia şi se lasă
câteva ore la frigider până se leagă bine.
Se scoate crema pe un
platou, se garniseşte cu cireşe din dulceaţă şi cu feliile de ananas reţinute,
tăiate în sferturi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu