6. /1 MAI 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - ZIUA 48.
Aceasta este ultima zi din Postul Sfintelor Paști!
Atenție și reținere începând de mâine la consumul alimentelor tradiționale de Sfintele Paști și în mod special la ouă și drob care dau multe cazuri de indigestie!
A.
PLĂCINTE , ANTREURI
Spanac în foi de plăcintă
· 1 kg spanac
· 2 linguri
margarină
· ½ kg foi de
plăcintă
· Sare piper
măcinat
Spanacul fiert, scurs şi tocat se înăbuşe în margarină
cu sarea şi piperul.
Foile de plăcintă se ung cu ulei şi se
împart în patru părţi, la fel şi spanacul.
Se pune la marginea fiecărui grup de
foi de plăcintă spanac sub formă de sul şi apoi se rulează foile, obţinând
patru rulouri care se aşază în tava unsă cu margarină sau cu ulei şi se dau la
cuptor la foc potrivit să se rumenească.
B.
SALATE
Salată
de fasole boabe
· 400 g fasole
boabe;
· 2 cepe
mijlocii;
· 5 linguri
untdelemn;
· Oţet;
· Sare;
· Piper;
· Mărar
Se fierbe fasolea. Când este bine fiartă se strecoară,
se pune în salatieră şi se amestecă, fierbinte fiind, cu ceapa tăiată solzişori,
ulei, oţet şi piper, iar pe deasupra se presară mărar fin tocat sau
C.
SOSURI
Sos de mărar
· 1 lingură
ulei;
· 1 lingură
făină;
· 1 ceapă;
· 2 – 3
legături mărar;
· ½ linguriţă
zahăr;
· 1 lingură
oţet;
· ½ lingură
sare;
· 1 ceaşcă apă
Ceapa tăiată mărunt se căleşte puţin în ulei, se
adaugă zahărul şi făina, amestecând cu grijă să nu se lipească.
Se stinge cu o ceaşcă de apă şi se lasă să fiarbă 10
minute.
Se adaugă mărarul tocat fin şi se mai fierbe câteva
minute.
La sfârşit se adaugă sarea şi piperul.
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Borş de lobodă
· 1 farfurie
adâncă cu lobodă
· 1 ceapă
verde
· 2 – 3
linguri de orez
· Verdeaţă:
mărar, pătrunjel, leuştean
· Sare
· 1 l borş de
putină
Loboda spălată şi tăiată, ceapa tocată şi orezul se
pun în oala cu apă clocotită şi puţin sărată să fiarbă.
Cănd sunt fierte se adaugă borşul care
a fost separat.
Se pune verdeaţă după gust şi se mai
lasă să dea 2 – 3 clocote.
Se poate servi şi rece.
E.
MÂNCĂRURI
Mâncare de praz cu măsline
· 5 fire de
praz
· 200 g
măsline
· 4 – 5
linguri ulei
· 1 lingură
bulion
· Oţet
· Sare piper
măcinat
· 1 vârf de
cuţit zahăr pudră
Prazul curăţat şi tăiat în mărime potrivită se spală,
se opăreşte în apă clocotită, se scurge bine şi se prăjeşte puţin în ulei pus
în cratiţă.
Se adaugă celelalte ingrediente.
Se dă la cuptor la foc potrivit şi se
lasă să scadă
F.
DULCIURI
Colţunaşi cu magiun
· 300 g făină;
· 200 g
magiun;
· 100 g zahăr;
· 50 g
margarină;
· 10 g sare;
Se face un aluat din făină, sare, apă caldă, se frământă
bine şi se bate de masă ca să devină elastic.
Se întinde o foaie de 4 mm grosime, se taie în pătrate
cu latura de 6 cm şi pe fiecare pătrat se pune o lingură de magiun.
Se îndoaie în formă de triunghi şi se presează
marginile cu dinţii furculiţei.
Se fierb pe rând în apă clocotită timp de 5 minute.
Se scot, se pun într-o tavă, se presară cu zahăr şi
margarină topită fiecare rând şi se dau la cuptor 10 minute.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu