joi, 29 aprilie 2021

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU SÂMBĂTĂ 1 MAI 2021 / ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI -- ZIUA 48.

 6. /1 MAI 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - ZIUA 48.


Aceasta este ultima zi din Postul Sfintelor Paști!

Atenție și reținere începând de mâine la consumul alimentelor tradiționale de Sfintele Paști și în mod special la ouă și drob care dau multe cazuri de indigestie!


A.   PLĂCINTE , ANTREURI

Spanac în foi de plăcintă

·       1 kg spanac

·       2 linguri margarină

·       ½ kg foi de plăcintă

·       Sare piper măcinat

Spanacul fiert, scurs şi tocat se înăbuşe în margarină cu sarea şi piperul.

          Foile de plăcintă se ung cu ulei şi se împart în patru părţi, la fel şi spanacul.

          Se pune la marginea fiecărui grup de foi de plăcintă spanac sub formă de sul şi apoi se rulează foile, obţinând patru rulouri care se aşază în tava unsă cu margarină sau cu ulei şi se dau la cuptor la foc potrivit să se rumenească.

 

B.   SALATE

Salată de fasole boabe

·       400 g fasole boabe;

·       2 cepe mijlocii;

·       5 linguri untdelemn;

·       Oţet;

·       Sare;

·       Piper;

·       Mărar

Se fierbe fasolea. Când este bine fiartă se strecoară, se pune în salatieră şi se amestecă, fierbinte fiind, cu ceapa tăiată solzişori, ulei, oţet şi piper, iar pe deasupra se presară mărar fin tocat sau frunze de ţelină.

 

C.   SOSURI

Sos de mărar

·       1 lingură ulei;

·       1 lingură făină;

·       1 ceapă;

·       2 – 3 legături mărar;

·       ½ linguriţă zahăr;

·       1 lingură oţet;

·       ½ lingură sare;

·       1 ceaşcă apă

Ceapa tăiată mărunt se căleşte puţin în ulei, se adaugă zahărul şi făina, amestecând cu grijă să nu se lipească.

Se stinge cu o ceaşcă de apă şi se lasă să fiarbă 10 minute.

Se adaugă mărarul tocat fin şi se mai fierbe câteva minute.

La sfârşit se adaugă sarea şi piperul.

 

D.   BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME

Borş de lobodă

·       1 farfurie adâncă cu lobodă

·       1 ceapă verde

·       2 – 3 linguri de orez

·       Verdeaţă: mărar, pătrunjel, leuştean

·       Sare

·       1 l borş de putină

Loboda spălată şi tăiată, ceapa tocată şi orezul se pun în oala cu apă clocotită şi puţin sărată să fiarbă.

          Cănd sunt fierte se adaugă borşul care a fost separat.

          Se pune verdeaţă după gust şi se mai lasă să dea 2 – 3 clocote.

          Se poate servi şi rece.

 

E.   MÂNCĂRURI

Mâncare de praz cu măsline

·       5 fire de praz

·       200 g măsline

·       4 – 5 linguri ulei

·       1 lingură bulion

·       Oţet

·       Sare piper măcinat

·       1 vârf de cuţit zahăr pudră

Prazul curăţat şi tăiat în mărime potrivită se spală, se opăreşte în apă clocotită, se scurge bine şi se prăjeşte puţin în ulei pus în cratiţă.

          Se adaugă celelalte ingrediente.

          Se dă la cuptor la foc potrivit şi se lasă să scadă

 

F.    DULCIURI

Colţunaşi cu magiun

·       300 g făină;

·       200 g magiun;

·       100 g zahăr;

·       50 g margarină;

·       10 g sare;

Se face un aluat din făină, sare, apă caldă, se frământă bine şi se bate de masă ca să devină elastic.

Se întinde o foaie de 4 mm grosime, se taie în pătrate cu latura de 6 cm şi pe fiecare pătrat se pune o lingură de magiun.

Se îndoaie în formă de triunghi şi se presează marginile cu dinţii furculiţei.

Se fierb pe rând în apă clocotită timp de 5 minute.

Se scot, se pun într-o tavă, se presară cu zahăr şi margarină topită fiecare rând şi se dau la cuptor 10 minute.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...