miercuri, 28 aprilie 2021

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU VINERI 30 APRILIE 2021 /ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - ZIUA 47.

 6. /30 APRILIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - ZIUA 47.


A.   GUSTĂRI

Gustare de ciuperci

·       1 kg ciuperci

·       2 cepe

·       1 ţelină

·       1 păstârnac

·       2 morcovi

·       Sare

·       Piper

·       Enibahar

·       Frunze de dafin

·       Ulei

Ceapa tocată mărunt se prăjeşte în ulei.

          Se adaugă ţelina, morcovii şi pătrunjelul date pe răzătoare.

          Ciupercile împreună cu foile de dafin se fierb 20 minute în apă cu sare, apoi se scurg, se toacă mărunt şi se adaugă peste celelalte legume prăjite.

          Se amestecă cu grijă şi se condimentează.

          Gustarea se serveşte rece.

 

B.    SALATE

Salată de fasole verde

·       1 kg fasole verde, preferabil fideluţă

·       Sare

·       Ulei

·       Oţet

·       Piper

·       4-5 căţei de usturoi tocaţi mărunt

Se curăţă, se spală, se taie în două fasolea şi se pune la fiert în apă cu sare.

          Se scurge de zeamă şi se aşază într-o salatieră.

          Peste fasole se toarnă amestecul de ulei, oţet, piper şi usturoiul tocat mărunt şi se potriveşte gustul de sare.

 

C.   SOSURI

Sos pentru musaca de cartofi, dovlecei şi vinete

Din ingredientele prezentate la reţeta pentru musaca, tocate mărunt, călite în ulei se prepară sosul în care se adaugă apă cu care se stinge.

Se lasă să fiarbă bine cam o jumătate de oră la foc potrivit, timp în care se mai adaugă, la nevoie apă, pentru a se păstra de consistenţă nu prea lichidă, dar să nu se lipească; pentru aceasta se amestecă periodic cu o paletă de lemn sau cu o lingură de lemn.

Se potriveşte gustul de sare şi condimente.

 

D.   BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME

Supă de roşii cu soia

350 ml supă de legume
200 ml lapte de soia
60 g făină de soia
2 căţei de usturoi
5-6 foi de dafin
300 ml piure de roşii
80 ml ulei rafinat de soia
30 g soia texturată
sare şi piper, după gust
coriandru, pentru decor
1. Taie cubuleţe 20 g de soia texturată şi rade restul pe răzătoare.
2. Încălzeşte 20 ml ulei rafinat de soia într-o tigaie cu fundul gros.
3. Adaugă frunzele de dafin, piperul şi făina de soia. Prepară un sote.
4. Într-o tigaie separată, încălzeşte restul de ulei de soia.
5. Adaugă usturoiul tocat mărunt şi piureul de roşii.
6. Adaugă compoziţia din prima tigaie şi supa de legume şi lasă totul la fiert timp de 5
minute.
7. Adaugă treptat laptele de soia, amestecând în permanenţă.
8. Sărează, încorporează cubuleţele de soia şi lasă ciorba la fiert timp de 2 minute.
9. Decorează cu tofu ras şi coriandru tocat.

 

E.    MÂNCĂRURI

Musaca de cartofi, vinete şi dovlecei

·       1 kg vinete

·       500 g ardei

·       1 kg dovlecei

·       1 kg cartofi

·       1 lingură bulion

·       3 roşii

·       3 cepe mari

·       6 căţei de usturoi

·       300 ml ulei

·       Condimente după gust

·       Sare

Se fierb cartofii în coajă cu sare, dar nu prea mult, să nu devină sfărâmicioşi.

          Se scurg de apă, se lasă să se răcească, se curăţă şi se taie rondele.

          Vinetele curăţate de coajă şi spălate se taie rondele şi se călesc pe ambele feţe, fără să se rumenească.

          Dovleceii curăţaţi de coajă şi spălaţi se taie rondele şi se călesc, la fel ca vinetele.

          Se prepară sosul conform reţetei arătate mai sus.

          Când totul este gata se unge o cratiţă cu ulei şi se pun în ea, alternativ, rânduri de cartofi, dovlecei şi vinete între care se pune sos. Deasupra se pune sosul rămas, iar peste el se ornează cu felii subţiri de roşii.

          Se dă cratiţa la cuptor şi se lasă circa 90 minute la foc potrivit.

          La servit se mai ornează cu câteva frunzuliţe de pătrunjel verde fiecare porţie.

 

F.    DULCIURI

Prăjitură cu mere şi cafea

250 ml cafea preparata mai slabuta
6 linguri de zahar
8 linguri de faina
3-4 linguri margarina topita
1/2 cana stafide
1 cana mere(decojite) taiate cubulete
1 plic praf de copt,esenta rom,vanilie
zahar farin,
zahar vanilat

Se amesteca intr-un vas:faina ,zaharul,cafeaua si praful de copt,pana se omogenizeaza. Apoi se adauga si margarina topita,trebuie sa arate ca o compozitie de chec.

Se unge o tava cu ulei se tapeteaza cu faina si se toarna aluatul se aseaza merele si stafidele , distribuindu-se uniform pe toata suprafata.Se da la cuptor penrtu 20-25 min.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...