6. /30 APRILIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - ZIUA 47.
A.
GUSTĂRI
Gustare de ciuperci
· 1 kg
ciuperci
· 2 cepe
· 1 ţelină
· 1 păstârnac
· 2 morcovi
· Sare
· Piper
· Enibahar
·
· Ulei
Ceapa tocată mărunt se prăjeşte în ulei.
Se adaugă ţelina, morcovii şi
pătrunjelul date pe răzătoare.
Ciupercile împreună cu foile de dafin
se fierb 20 minute în apă cu sare, apoi se scurg, se toacă mărunt şi se adaugă
peste celelalte legume prăjite.
Se amestecă cu grijă şi se
condimentează.
Gustarea se serveşte rece.
B.
SALATE
Salată de fasole verde
· 1 kg fasole
verde, preferabil fideluţă
· Sare
· Ulei
· Oţet
· Piper
· 4-5 căţei de
usturoi tocaţi mărunt
Se curăţă, se spală, se taie în două fasolea şi se
pune la fiert în apă cu sare.
Se scurge de zeamă şi se aşază într-o
salatieră.
Peste fasole se toarnă amestecul de
ulei, oţet, piper şi usturoiul tocat mărunt şi se potriveşte gustul de sare.
C.
SOSURI
Sos pentru musaca de cartofi, dovlecei şi vinete
Din ingredientele prezentate la reţeta pentru musaca,
tocate mărunt, călite în ulei se prepară sosul în care se adaugă apă cu care se
stinge.
Se lasă să fiarbă bine cam o jumătate de oră la foc
potrivit, timp în care se mai adaugă, la nevoie apă, pentru a se păstra de
consistenţă nu prea lichidă, dar să nu se lipească; pentru aceasta se amestecă
periodic cu o paletă de lemn sau cu o lingură de lemn.
Se potriveşte gustul de sare şi condimente.
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Supă de roşii cu soia
350 ml supă de legume
200 ml lapte de soia
60 g făină de soia
2 căţei de usturoi
5-6 foi de dafin
300 ml piure de roşii
80 ml ulei rafinat de soia
30 g soia texturată
sare şi piper, după gust
coriandru, pentru decor
1. Taie
cubuleţe 20 g de soia texturată şi rade restul pe răzătoare.
2.
Încălzeşte 20 ml ulei rafinat de soia într-o tigaie cu fundul gros.
3. Adaugă
frunzele de dafin, piperul şi făina de soia. Prepară un sote.
4. Într-o
tigaie separată, încălzeşte restul de ulei de soia.
5. Adaugă
usturoiul tocat mărunt şi piureul de roşii.
6. Adaugă
compoziţia din prima tigaie şi supa de legume şi lasă totul la fiert timp de 5 minute.
7. Adaugă
treptat laptele de soia, amestecând în permanenţă.
8. Sărează,
încorporează cubuleţele de soia şi lasă ciorba la fiert timp de 2 minute.
9.
Decorează cu tofu ras şi coriandru tocat.
E.
MÂNCĂRURI
Musaca de cartofi, vinete şi dovlecei
· 1 kg vinete
· 500 g ardei
· 1 kg
dovlecei
· 1 kg cartofi
· 1 lingură
bulion
· 3 roşii
· 3 cepe mari
· 6 căţei de
usturoi
· 300 ml ulei
· Condimente
după gust
· Sare
Se fierb cartofii în coajă cu sare, dar nu prea mult,
să nu devină sfărâmicioşi.
Se scurg de apă, se lasă să se
răcească, se curăţă şi se taie rondele.
Vinetele curăţate de coajă şi spălate
se taie rondele şi se călesc pe ambele feţe, fără să se rumenească.
Dovleceii curăţaţi de coajă şi spălaţi
se taie rondele şi se călesc, la fel ca vinetele.
Se prepară sosul conform reţetei
arătate mai sus.
Când totul este gata se unge o cratiţă
cu ulei şi se pun în ea, alternativ, rânduri de cartofi, dovlecei şi vinete
între care se pune sos. Deasupra se pune sosul rămas, iar peste el se ornează
cu felii subţiri de roşii.
Se dă cratiţa la cuptor şi se lasă
circa 90 minute la foc potrivit.
La servit se mai ornează cu câteva
frunzuliţe de pătrunjel verde fiecare porţie.
F.
DULCIURI
Prăjitură cu mere şi cafea
250 ml cafea preparata mai slabuta
6 linguri de zahar
8 linguri de faina
3-4 linguri margarina topita
1/2 cana stafide
1 cana mere(decojite) taiate cubulete
1 plic praf de copt,esenta rom,vanilie
zahar farin,
zahar vanilat
Se
amesteca intr-un vas:faina ,zaharul,cafeaua si praful de copt,pana se
omogenizeaza. Apoi se adauga si margarina topita,trebuie sa arate ca o
compozitie de chec.
Se unge o tava cu ulei se tapeteaza cu faina si se toarna aluatul se aseaza
merele si stafidele , distribuindu-se uniform pe toata suprafata.Se da la
cuptor penrtu 20-25 min.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu