luni, 24 mai 2021

26 MAI 2021

 6. /26 MAI 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - DEZLEGARE LA PEȘTE


A.   GUSTĂRI

Pasta de peste sarat sau afumat:
 * 1 kg scrumbii,

*150 - 200 g maioneza de post cu mustar si zeama de lamaie,

*1 lingurita ceapa rasa fin;
Pestele se curata de oase.

Carnea se trece prin masina de tocat, se amesteca apoi cu maioneza de post si ceapa rasa dupa gust.

Se asaza pe platou si se decoreaza sau se fac tartine.

 

B.   SALATE

Salata de peste:
 
* 1 kg peste,

* 200 g maioneza de post,

* 1 castravecior acru,

* 1 ceapa mica sau verde;
Pestele fiert se curata de oase, se taie cubulete.

Se pune castravetele tocat marunt si ceapa rasa fin.

     Se amesteca cu maioneza de post, mustarul si zeama de lamaie.

 

C.   SOSURI

Nu este necesar să pregătim un sos separat pentru reţetele de azi.

 

D.   BORŞURI

Bors de peste
* 1 kg peste (pentru un gust mai bun se recomanda 2-3 feluri de peste),

* 1 l bors,

* 1 ceapa,

* 1 ceasca orez,

* 2 rosii,

* sare,

* leustean tocat,

* 1 morcov,

* 1 ardei gras
Se curata pestele si se lasa sa stea in apa rece.

Orezul, impreuna cu ceapa, ardeiul si morcovul tocate se pun sa fiarba in bors diluat cu apa.

Cand orezul este fiert, se adauga pestele taiat felii, se mai lasa sa fiarba impreuna 10 min., se adauga rosiile tocate si leusteanul, si se mai tine oala pe foc 10 min.

Borsul se serveste cald, cu ardei iute alaturi.

 

E.   MÂNCĂRURI

File de peşte prăjit cu garnitură de roşii scăzute şi cartofi prăjiţi

Pentru pestele prajit:
-1 kg file de peste;
-condimente pentru peste (cuisoare,coriandru,cardamon,ghimbir,scortisoara,foi de dafin,piper);
-sucul de la o lamaie;
-sare dupa gust;
-4 linguri faina;
-1/2 pahar ulei de masline;

Pentru rosiile scazute:
-6 rosii de marime medie;
-2 ardei de culori diferite( verde, portocaliu);
-1 ceapa mica;
-1 lingurita Vegeta;
-4 linguri ulei de masline;
-1/2 lingurita de sare;
-1/2 lingurita piper macinat;

Pentru cartofii prajiti:
-3 cartofi mari;
-1 ceapa medie;
-condimente pentru cartofi (piper, scortisoara, ghimbir, cuisoare);
-1 lingurita boia dulce de ardei;
-1/2 pahar de ulei de porumb;
-4 linguri ulei de masline;
-1/2 lingurita sare.


Pestele prajit:
Pestele se taie felii mai mari si se pune intr-o tava .
Se sareaza, se condimenteaza si se stropeste cu sucul de lamaie.
Se lasa 3-4 ore sa fie patruns bine de condiment, intorcandu-l din cand in cand de pe o parte pe alta.
Se da prin faina si se prajeste.


Rosiile scazute:
Rosiile se oparesc si se decojesc.
Se taie in bucati mai mari.
Ceapa si ardeiul se taie marunt.
Se pune uleiul la incins si se caleste ceapa si ardeiul cca 5 minute.
Se adauga rosiile taiate bucati, Vegeta, sarea si piperul.
Se fierb la foc mic 15 de minute .


Cartofii prajiti - Marrakesh patatas:
Cartofii se curata de coaja si se taie in bucati foarte mici, cca 1cm.
Se adauga ceapa taiata marunt, condimentele si sarea.
Se calesc in ulei pana cartofii s-au inmuiat, cca 15 minute.
Se serveste pestele cu rosiile scazute, cartofii prajiti si salata după gust.

 

F.    DULCIURI

Negresa de post

* 1,5 cana de zahar


* 1,5 cana de apa (poate fi minerala)


* 1,5 cana ulei


* 3 cani faina

 
* 3 linguri cacao olandeza


* 1 praf copt

 
* alte mirodenii: esenta rom , vanilie
facultativ : coaje portocala confiata-taiata bucatzele mici ca bobul de porumb, alte fructe uscate sau stafide ,tinute in alcool.


Se foloseste aceiasi cana la masurat ingredientele

Tava are dimensiunea 20x30 sau tava de aragaz daca nu vrem sa iasa prea inalta.
Zaharul, apa, uleiul se pun in castronul mixerului se bat bine si se adauga cacao si praful de copt. Se adauga jumatate din cantitatea de faina si se bate in continuare. Apoi se adauga restul de faina, mirodeniile fructele sau nucile si se amesteca bine cu lingura. Se pune in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina.
Dupa ce s-a copt si s-a racit in tava, se poate taia patrate si pudra cu zahar sau nuca de cocos, sau se pune o
glazura de apa, astfel: Se face o crema din o cana zahar pudra si 2-3 linguri de apa (daca trebuie se mai adauga 1-2 linguri dar crema rezultata are consistenta unei smantani groase.
Dupa ce s-a uns prajitura se mai da in cuptorul firbinte 1 min , ca sa prinda luciu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...