10. /2 IUNIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - DEZLEGARE LA PEȘTE
Păstrăv
Pastrav
la cuptor (cu lamaie si ardei gras)
Ingrediente:
- 2 pastravi de marime
medie
- 3 ardei grasi
- 1 ceapa rosie
- 2 catei de usturoi
- frunze de dafin
- rozmarin
- maghiran
- tarhon
- 1 lamaie
- boia, sare, piper
Pt decor: 1
lamaie, 1 castravete, 1 ardei gras rosu(mic),frunze de marar si patrunjel
Pastravul se curata si se spala bine. Intr-o tava de yena se aseaza felii de
ardei gras iar deasupra pastravii.
Pastravii se umplu cu rondele de ceapa rosie, usturoi, felii de lamaie, frunze
de dafin si maghiran, rozmarin, tarhon(uscate si maruntite). Se condimenteaza,
deasupra se pudreaza cu boia si se mai adauga 100 ml apa. Se introduce la
cuptor , la inceput 20 min, acoperit cu folie de aluminu(cu atentie ca folia sa
nu atinga pastravii ), apoi inca 15-20 min fara folie. Cu 5-10 min inainte de a
scoate tava din cuptor, se toarna deasupra pastravilor putin ulei.
Se decoreaza dupa imaginatie si se servesc stropiti cu zeama de lamaie.
Si binenteles ca langa peste merge si un pahar cu vin alb
Crap
Crap umplut
cu ciuperci şi orez
Ingrediente:
Un crap de 1,5 kg, 300 ml vin alb, cimbru, 500 g ciuperci, 400 g rosii, o
capatina de usturoi, 300 g orez, sare, piper, ulei, o ceapa, lamiie
Mod de preparare:
Crapul se curata si se spala. Ciupercile taiate felii se inabusesc in ulei,
peste care se adauga orezul, ceapa taiata marunt, sare, piper, cimbru si
verdeata. Cu aceasta compozitie se umple pestele, se coase pe burta si se pune
intr-o tava cu ulei. Se adauga sucul de rosii, vinul, usturoiul si rosiile
taiate pe jumatate. Se tine 40 min la cuptor.
Se serveste cald cu felii de lamiie.
Calcan
Calcan cu sos aromat
Ingrediente: 1 calcan în greutate de 1-1,5
kg; 200-250 ml de ulei, 1 lămâie, bulion aromat chimen, coriandru, cimbru.
Mod de preparare: Se pregăteşte uleiul
aromat, cu chimenul, co-riandrul, cimbrul foarte bine mărunţite, zeama de la o
jumătate de lămâie; se ţine la rece, de seara până dimineaţa.
Peştele curăţat, spălat, eviscerat, se fierbe
în bulion aromat (ca pentru rasol) sau se frige pe grătar. Se serveşte rece
împreună cu sosul aromat şi cu garnitură de cartofi, morcovi şi dovlecei
fierţi.
Peşte marinat
·
* 1 kg peşte oceanic întreg sau aproximativ
700 g. dacă folosim file de peşte
·
* 250 ml apă
·
* 100 ml oţet (9 grade)
·
* 50 ml ulei
·
* 1 linguriţă cu vârf sare
·
* 1 ceapă mică (80 g) tăiată Julien
·
* Condimente pentru peşte marinat: 2 foi
dafin, 10 - 15 boabe piper, 1 linguriţă boabe de muştar, 1-2 boabe enibahar
Peştele se pregăteşte, cât
este încă îngheţat.
Dacă este întreg, se curăţă
de intestine, se îndepărtează capul şi aripioarele, se spală cu apă rece.
Se taie apoi în rondele
(medalioane) groase de 1,5 cm şi se ţine la rece.
Dacă folosim file de peşte,
se spală şi se taie bucăţi potrivite, groase de aproximativ 1,5 cm.
Se recomandă ca pregătirea
peştelui să se facă înainte de dezgheţarea lui completă, pentru că se curăţă şi
se taie mult mai uşor.
Se prepară apoi saramura
pentru peştele marinat: se pune apa la fiert împreună cu oţetul, uleiul, sarea,
ceapa şi condimentele. Se lasă să clocoteasca 3 minute apoi se pune saramura la
răcit. Când saramura este rece, se pune pe fundul unui borcan (de aproximativ
1l pentru această cantitate de peşte) saramura amestecată, apoi un strat de
peşte, iar saramură amestecată, până când terminăm peştele.
Trebuie să avem în vedere ca
între straturile de peşte să punem şi condimente şi felioare de ceapă, pentru
ca peştele să se marineze uniform (acestea permiţând circulaţia saramurii
printre bucăţile de peşte). De asemenea, saramura trebuie să acopere tot
peştele.
Se acoperă borcanul cu peştele pus la marinat şi se ţine la frigider 5 - 7
zile. Se poate păstra apoi, la frigider, 5 - 7 zile.
Borş
pescăresc
Ingrediente: |
|
peste
marunt |
1000 grame |
Peste
mare crap |
1000 grame |
morcovi,
rosii |
2 bucati |
ardei
gras |
1 bucati |
cartofi |
2 bucati |
ceapa |
2 bucati |
bors |
700 ml |
ardei
iute |
1 bucati |
leusetan
marunt |
10 grame |
sare,
dafin, piper |
dupa gust |
|
dupa gust |
|
|
Mod de
preparare al retetei : bors pescaresc |
|
Se curata legumele (in afara de cartofi) se taie marunt si se
pun la fiert in apa
cu sare si piper dupa gust. Se adauga cartofii taiati cuburi
si pestele mic cand aproape sunt fierte legumele. Se lasa sa fiarba circa 30
de min. impreuna cu pestele mic , dupa care se strecoara. Supa se pune din
nou la fiert si , cand clocoteste , se adauga pestele mare , portionat in
bucati medii. Se lasa sa fiarba circa 15 min. , dupa care se acreste cu bors.
Se mai fierbe 10 min, dupa care se presara leusteanul. Se serveste cu ardei
iute. |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu