miercuri, 2 iunie 2021

2 IUNIE 2021

 10. /2 IUNIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - DEZLEGARE LA PEȘTE


 

Păstrăv

Pastrav la cuptor (cu lamaie si ardei gras)


Ingrediente:

  • 2 pastravi de marime medie
  • 3 ardei grasi
  • 1 ceapa rosie
  • 2 catei de usturoi
  • frunze de dafin
  • rozmarin
  • maghiran
  • tarhon
  • 1 lamaie
  • boia, sare, piper

Pt decor: 1 lamaie, 1 castravete, 1 ardei gras rosu(mic),frunze de marar si patrunjel

Pastravul se curata si se spala bine. Intr-o tava de yena se aseaza felii de ardei gras iar deasupra pastravii.


Pastravii se umplu cu rondele de ceapa rosie, usturoi, felii de lamaie, frunze de dafin si maghiran, rozmarin, tarhon(uscate si maruntite). Se condimenteaza, deasupra se pudreaza cu boia si se mai adauga 100 ml apa. Se introduce la cuptor , la inceput 20 min, acoperit cu folie de aluminu(cu atentie ca folia sa nu atinga pastravii ), apoi inca 15-20 min fara folie. Cu 5-10 min inainte de a scoate tava din cuptor, se toarna deasupra pastravilor putin ulei.



Se decoreaza dupa imaginatie si se servesc stropiti cu zeama de lamaie.




Si binenteles ca langa peste merge si un pahar cu vin alb

 

Crap

Crap umplut cu ciuperci şi orez

Ingrediente:
Un crap de 1,5 kg, 300 ml vin alb, cimbru, 500 g ciuperci, 400 g rosii, o capatina de usturoi, 300 g orez, sare, piper, ulei, o ceapa, lamiie

Mod de preparare: Crapul se curata si se spala. Ciupercile taiate felii se inabusesc in ulei, peste care se adauga orezul, ceapa taiata marunt, sare, piper, cimbru si verdeata. Cu aceasta compozitie se umple pestele, se coase pe burta si se pune intr-o tava cu ulei. Se adauga sucul de rosii, vinul, usturoiul si rosiile taiate pe jumatate. Se tine 40 min la cuptor.
Se serveste cald cu felii de lamiie.

 

Calcan

Calcan cu sos aromat

Ingrediente: 1 calcan în greutate de 1-1,5 kg; 200-250 ml de ulei, 1 lămâie, bulion aromat chimen, coriandru, cimbru.

Mod de preparare: Se pregăteşte uleiul aromat, cu chimenul, co-riandrul, cimbrul foarte bine mărunţite, zeama de la o jumătate de lămâie; se ţine la rece, de seara până dimineaţa.
Peştele curăţat, spălat, eviscerat, se fierbe în bulion aromat (ca pentru rasol) sau se frige pe grătar. Se serveşte rece împreună cu sosul aromat şi cu garnitură de cartofi, morcovi şi dovlecei fierţi.

 

Peşte marinat

·       * 1 kg peşte oceanic întreg sau aproximativ 700 g. dacă folosim file de peşte

·       * 250 ml apă

·       * 100 ml oţet (9 grade)

·       * 50 ml ulei

·       * 1 linguriţă cu vârf sare

·       * 1 ceapă mică (80 g) tăiată Julien

·       * Condimente pentru peşte marinat: 2 foi dafin, 10 - 15 boabe piper, 1 linguriţă boabe de muştar, 1-2 boabe enibahar

Peştele se pregăteşte, cât este încă îngheţat.

Dacă este întreg, se curăţă de intestine, se îndepărtează capul şi aripioarele, se spală cu apă rece.

Se taie apoi în rondele (medalioane) groase de 1,5 cm şi se ţine la rece.

Dacă folosim file de peşte, se spală şi se taie bucăţi potrivite, groase de aproximativ 1,5 cm.

Se recomandă ca pregătirea peştelui să se facă înainte de dezgheţarea lui completă, pentru că se curăţă şi se taie mult mai uşor.

Se prepară apoi saramura pentru peştele marinat: se pune apa la fiert împreună cu oţetul, uleiul, sarea, ceapa şi condimentele. Se lasă să clocoteasca 3 minute apoi se pune saramura la răcit. Când saramura este rece, se pune pe fundul unui borcan (de aproximativ 1l pentru această cantitate de peşte) saramura amestecată, apoi un strat de peşte, iar saramură amestecată, până când terminăm peştele.

Trebuie să avem în vedere ca între straturile de peşte să punem şi condimente şi felioare de ceapă, pentru ca peştele să se marineze uniform (acestea permiţând circulaţia saramurii printre bucăţile de peşte). De asemenea, saramura trebuie să acopere tot peştele.
Se acoperă borcanul cu peştele pus la marinat şi se ţine la frigider 5 - 7 zile. Se poate păstra apoi, la frigider, 5 - 7 zile.

 

Borş pescăresc

Ingrediente:

 

peste marunt

1000 grame

Peste mare

crap

1000 grame

morcovi, rosii

2 bucati

ardei gras

1 bucati

cartofi

2 bucati

ceapa

2 bucati

bors

700 ml

ardei iute

1 bucati

leusetan marunt

10 grame

sare, dafin, piper

dupa gust

 

dupa gust

 

 

Mod de preparare al retetei : bors pescaresc

Se curata legumele (in afara de cartofi) se taie marunt si se pun la fiert in apa

cu sare si piper dupa gust. Se adauga cartofii taiati cuburi si pestele mic cand aproape sunt fierte legumele. Se lasa sa fiarba circa 30 de min. impreuna cu pestele mic , dupa care se strecoara. Supa se pune din nou la fiert si , cand clocoteste , se adauga pestele mare , portionat in bucati medii. Se lasa sa fiarba circa 15 min. , dupa care se acreste cu bors. Se mai fierbe 10 min, dupa care se presara leusteanul. Se serveste cu ardei iute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...