7. /3 AUGUST 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A.
GUSTĂRI
Ciuperci cu macaroane
* 500g ciuperci,
* 200g macaroane,
* 4 linguri ulei,
* sare,
* piper.
Ciupercile se toacă şi se
prăjesc în ulei până se înmoaie bine, cu sare şi piper după gust; se fierb
macaroanele, se strecoară, se clătesc cu apă rece, se amestecă cu ciupercile,
se pun într-o cratiţă unsă şi se dau la cuptor 15 minute. Se servesc fierbinţi.
B.
SALATE
Salată de morcovi
· 400
g morcovi;
· 1
măr;
· Zeama
de la o lămâie;
· 2 –
3 linguri suc de portocale;
· Coajă de lămâie şi portocală
Se curăţă şi se dau pe răzătoare morcovii şi mărul şi
se amestecă cu celelalte ingrediente.
Se ţine la frigider
înainte de a fi consumată.
C.
SOSURI
La reţetele de azi nu e necesar să preparăm separat un sos.
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Cremă de zarzavat
· 3
morcovi;
· 3
rădacini pătrunjel;
· 3
ţeline mici;
· 3
fire praz (partea albă);
· 6
cartofi;
· 6
bucheţele conopidă;
· 3
linguri margarină;
· Mărar;
· Pătrunjel;
· Sare;
· Piper
măcinat
Se curăţă zarzavaturile, se spală şi se fierb în apă
cu sare. După ce fierb foarte bine se dau prin sită şi se adaugă zeama care s-a
scurs de la fiert.
Margarina, verdeaţa,
sarea şi piperul se adaugă înainte de a se servi.
Se serveşte cu crutoane.
E. MÂNCĂRURI
Ghiveci
· 1 kg
cartofi tăiaţi felii subţiri;
· ½ kg
dovlecei curăţaţi şi tăiaţi rondele;
· ¼ kg
bame;
· 1 ½
ceaşcă ulei;
· 3 –
4 cepe tăiate solzi;
· 1
legătură mărar;
· 1
legătură pătrunjel;
· 4 –
5 roşii date pe răzătoare;
· Sare;
· Piper
· 5 –
6 căţei de usturoi
Se curăţă, se taie zarzavaturile şi se aşază straturi
alternative în formă, presărând sare şi piper după fiecare strat.
Ceapa se căleşte bine în
ulei, se adaugă roşiile, usturoiul şi se toarnă peste zarzavaturi.
Deasupra se pun 2 – 3
roşii tăiate felii şi restul de verdeaţă.
Se dă la cuptor la foc
potrivit aproximativ o oră.
F.
DULCIURI
Chec cu cacao
· ¾
ceaşcă ulei;
· 2
ceşti zahăr;
· 2
ceşti apă rece;
· 3
linguri oţet;
· 6
linguri cacao;
· 1
linguriţă sare;
· 2
vanilii;
· 3
ceşti făină;
· 2
linguriţe bicarbonat;
· 1
linguriţă praf de copt
Se bate uleiul cu zahărul, se adaugă oţetul, apa,
vanilia, făina în care se amestecă bicarbonatul şi praful de copt.
La sfârşit se adaugă
sare şi cacao.
Se răstoarnă compoziţia
în tava unsă şi tapetată cu făină şi se dă la cuptor, la foc potrivit timp de
45 minute.
Când este copt se
pudrează cu zahăr.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu