duminică, 1 august 2021

 7. /3 AUGUST 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI





A.   GUSTĂRI

Ciuperci cu macaroane 


*
500g ciuperci,

* 200g macaroane,

* 4 linguri ulei,

*  sare,

* piper.

 Ciupercile se toacă şi se prăjesc în ulei până se înmoaie bine, cu sare şi piper după gust; se fierb macaroanele, se strecoară, se clătesc cu apă rece, se amestecă cu ciupercile, se pun într-o cratiţă unsă şi se dau la cuptor 15 minute. Se servesc fierbinţi.

 

B.   SALATE

Salată de morcovi

·       400 g morcovi;

·       1 măr;

·       Zeama de la o lămâie;

·       2 – 3 linguri suc de portocale;

·       Coajă  de lămâie şi portocală

Se curăţă şi se dau pe răzătoare morcovii şi mărul şi se amestecă cu celelalte ingrediente.

          Se ţine la frigider înainte de a fi consumată.

 

C.   SOSURI

La reţetele de azi nu e necesar să preparăm separat un sos.

 

D.   BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME

Cremă de zarzavat

·       3 morcovi;

·       3 rădacini pătrunjel;

·       3 ţeline mici;

·       3 fire praz (partea albă);

·       6 cartofi;

·       6 bucheţele conopidă;

·       3 linguri margarină;

·       Mărar;

·       Pătrunjel;

·       Sare;

·       Piper măcinat

Se curăţă zarzavaturile, se spală şi se fierb în apă cu sare. După ce fierb foarte bine se dau prin sită şi se adaugă zeama care s-a scurs de la fiert.

          Margarina, verdeaţa, sarea şi piperul se adaugă înainte de a se servi.

          Se serveşte cu crutoane.

 

E.   MÂNCĂRURI

Ghiveci

·       1 kg cartofi tăiaţi felii subţiri;

·       ½ kg dovlecei curăţaţi şi tăiaţi  rondele;

·       ¼ kg bame;

·       1 ½ ceaşcă ulei;

·       3 – 4 cepe tăiate solzi;

·       1 legătură mărar;

·       1 legătură pătrunjel;

·       4 – 5 roşii date pe răzătoare;

·       Sare;

·       Piper

·       5 – 6 căţei de usturoi

Se curăţă, se taie zarzavaturile şi se aşază straturi alternative în formă, presărând sare şi piper după fiecare strat.

          Ceapa se căleşte bine în ulei, se adaugă roşiile, usturoiul şi se toarnă peste zarzavaturi.

          Deasupra se pun 2 – 3 roşii tăiate felii şi restul de verdeaţă.

          Se dă la cuptor la foc potrivit aproximativ o oră.

 

F.   DULCIURI

Chec cu cacao

·       ¾ ceaşcă ulei;

·       2 ceşti zahăr;

·       2 ceşti apă rece;

·       3 linguri oţet;

·       6 linguri cacao;

·       1 linguriţă sare;

·       2 vanilii;

·       3 ceşti făină;

·       2 linguriţe bicarbonat;

·       1 linguriţă praf de copt

Se bate uleiul cu zahărul, se adaugă oţetul, apa, vanilia, făina în care se amestecă bicarbonatul şi praful de copt.

          La sfârşit se adaugă sare şi cacao.

          Se răstoarnă compoziţia în tava unsă şi tapetată cu făină şi se dă la cuptor, la foc potrivit timp de 45 minute.

          Când este copt se pudrează cu zahăr.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...