4. /6 OCTOMBRIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A. PLĂCINTE
Plăcintă
cu soia
• foi de plăcintă;
• ½ pachet soia granule;
• 1 ½ ceaşcă apă pentru înmuiat soia;
• ½ linguriţă sare;
• 1 ceapă mare rasă pe răzătoarea mică;
• 1 fir de praz tocat foarte fin;
• 250 g ciuperci tocate mărunt (facultativ);
• ¾ ceaşcă ulei;
• 2 linguri pesmet;
• 1 ardei verde tocat fin (facultativ);
Se călesc în ulei ceapa, prazul şi ardeiul. Se adaugă soia, înmuiată în
prealabil şi toate celelalte ingrediente. Se lasă la foc mic să scadă.
Se unge cu ulei o formă potrivită, se aştern jumătate din foi ungându-se
fiecare foaie, se toarnă compoziţia şi se acoperă cu restul de foi. Deasupra se
unge bine şi se taie cu vârful cuţitului până jos.
Se dă la cuptor până se rumeneşte bine.
B.
SALATE
Salată de conopidă
• 1 conopidă de mărime medie;
• 4 linguri de ulei;
• 2 linguri oţet sau zeamă de lămâie
Conopida se spală, se îndepărtează frunzuliţele verzi şi se fierbe în apă cu
sare fără să se lase prea mult să nu se zdrobească.
Se lasă să se răcească, se desface bucheţele, se aşază în castron şi se toarnă
deasupra amestecul de ulei şi oţet sau lămâie.
C.
SOSURI
Sos cu muştar
Într-o ceaşcă de sos alb se amestecă bine o lingură de muştar.
Se încălzeşte sosul fără a se lăsa să fiarbă.
D.
BORŞURI, SUPE, CRÈME DE LEGUME
Cremă de zarzavat
· 3
morcovi;
· 3
rădăcini pătrunjel;
· 3
ţeline mici;
· 3
fire praz (partea albă);
· 6
cartofi;
· 6
bucheţele conopidă;
· 3
linguri margarină;
· Mărar;
· Pătrunjel;
· Sare;
· Piper
măcinat
Se curăţă zarzavaturile, se spală şi se fierb în apă
cu sare. După ce fierb foarte bine se dau prin sită şi se adaugă zeama care s-a
scurs de la fiert.
Margarina, verdeaţa,
sarea şi piperul se adaugă înainte de a se servi.
Se serveşte cu crutoane.
E. MÂNCĂRURI
Ghiveci
· 1 kg
cartofi tăiaţi felii subţiri;
· ½ kg
dovlecei curaţaţi şi tăiaţi rondele;
· ¼ kg
bame;
· 1 ½
ceaşcă ulei;
· 3 –
4 cepe tăiate solzi;
· 1
legătură mărar;
· 1
legatură pătrunjel;
· 4 –
5 roşii date pe răzătoare;
· Sare;
· Piper
· 5 –
6 căţei de usturoi
Se curăţă, se taie zarzavaturile şi se aşază straturi
alternative în formă, presărând sare şi piper după fiecare strat.
Ceapa se căleşte bine în
ulei, se adaugă roşiile, usturoiul şi se toarnă peste zarzavaturi.
Deasupra se pun 2 – 3
roşii tăiate felii şi restul de verdeaţă.
Se dă la cuptor la foc
potrivit aproximativ o oră.
F.
DULCIURI
Chec cu cacao
· ¾
ceaşcă ulei;
· 2
ceşti zahăr;
· 2
ceşti apă rece;
· 3
linguri oţet;
· 6
linguri cacao;
· 1
linguriţă sare;
· 2
vanilii;
· 3
ceşti făină;
· 2
linguriţe bicarbonat;
· 1
linguriţă praf de copt
Se bate uleiul cu zahărul, se adaugă oţetul, apa,
vanilia, făina în care se amestecă bicarbonatul şi praful de copt.
La sfârşit se adaugă
sare şi cacao.
Se răstoarnă compoziţia
în tava unsă şi tapetată cu făină şi se dă la cuptor, la foc potrivit timp de
45 minute.
Când este copt se
pudrează cu zahăr.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu