4. /24 NOIEMBRIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A.
PLĂCINTE
Plăcintă cu ciuperci
· 500
g ciuperci
· 60 g
margarină
· Sare
· Piper
· Aluat
franţuzesc din:
-
250 g margarină
-
250 g făină
-
½ pahar apă
-
Puţină sare
Se prepară aluatul franţuzesc din cantităţile indicate
şi se lasă la rece.
Se curăţă ciupercile, se
spală bine şi se taie felioare subţiri.
Se înăbuşe într-o
cratiţă ciupercile în margarină, sare şi piper şi se amestecă din când în când.
Când ciupercile s-au
înmuiat şi zeama din ele a scăzut se dau de pe foc şi se lasă să se răcorească.
Se scoate aluatul şi se
împarte în două.
Din jumătate se întinde
o foaie de forma şi mărimea tăvii de plăcintă.
Se unge forma, se aşază
foaia şi se dă la cuptor să se coacă.
În acest timp cealaltă
jumătate de aluat se pune la rece.
Când aluatul din tavă
este copt, se pune pe deasupra, întinzând pe toată suprafaţa foii, ciupercile
scăzute şi răcorite.
Se întinde a doua foaie
din restul de aluat care se pune deasupra, peste ciuperci şi se dă la cuptor
până se rumeneşte frumos.
După ce se scoate din
cuptor, se taie în bucăţi, se aşază pe platou şi se serveşte caldă.
B.
SALATE
Salată de cartofi
· 1 kg
cartofi
· 2
cepe
· 2
linguri ulei
· Oţet
· Sare
· Muştar
Se fierb cartofii în coajă.
Se curăţă fierbinţi, se
taie felii, se toarnă peste ei un sos de ulei cu oţet în care s-a amestecat o
lingură de muştar.
Se adaugă ceapa tăiată
mărunt.
Se amestecă fără a
sfărâma cartofii.
C.
SOSURI
Sos de ulei cu oţet şi muştar
Prezentat la salata de cartofi.
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Ciorbă de varză acră
· ½ l
apă
· ¾
varză acră
· 1
morcov
· 1
pătrunjel rădăcină
· 1
ceapă
· 2 –
3 linguri ulei
· 2
linguri pastă roşii
· 1
legătură verdeaţă
Morcovul, pătrunjelul şi ceapa, curăţate şi spălate se
dau pe răzătoarea de zarzavat şi se prăjesc uşor într-o lingură de margarină.
Se adaugă apa şi se lasă
să fiarbă 10 – 15 minute, apoi se pune varza, tăiată cât mai mărunt.
După ce dă câteva
clocote, se adaugă roşiile opărite şi trecute prin strecurătoare, sarea şi se
lasă să fiarbă până când varza este gata.
La sfârşit se adaugă
verdeaţa tocată mărunt.
Se serveşte cu
mămăliguţă.
E.
MÂNCĂRURI
Pilaf de ciuperci
· 400
g ciuperci
· 1
pahar mic de ulei
· 150
g orez
· 1
ceapă
· Sare
· Piper
· 2 –
3 roşii
· Mărar
· Pătrunjel
verde
Ciupercile curăţate se fierb în apă clocotită cu sare
şi apoi se scurg bine.
Într-o cratiţă se căleşte
puţin ceapa în ulei.
Se adaugă orezul ales şi
după ce s-au înfierbântat sestinge cu 3 ceşti de apă clocotită.
Se pun ciupercile tăiate
în bucăţi potrivite şi toate ingredientele de mai sus.
Se acoperă cratiţa şi se
dă la cuptor, la foc mic, până ce apa scade complet.
Se recomandă să se pună
la cuptor în vas Jena.
Se poate servi cald sau
rece.
F.
DULCIURI
Desert din dovleac
· 1
felie mare de dovleac
· 5 –
6 linguri nuci măcinate
· 2
linguri miere
· 2
linguri zahăr tos
· Coaja
şi zeama de la o lămâie
· Puţină
sare
Se curăţă dovleacul de coajă şi seminţe, se taie
bucăţele, se fierbe cu puţină apă, zahăr şi sare.
Când este pe jumătate
fiert, se adaugă mierea, coaja şi zeama de
lămâie.
Când este gata se
amestecă nucile măcinate.
Poate fi servit cald sau
rece.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu