7. /3 DECEMBRIE 2021 - SFATURI UTILE
EVITAȚI URMĂTOARELE VASE PENTRU GĂTIT
Oalele traditionale emailate. Au fost folosite de cand ne stim si niciodata nu ne-am gandit ca in procesul de smaltuire se adauga obligatoriu plumb. Daca vasele au mici fisuri sau ciobituri, plumbul se scurge in mancarea gatita. De aceea din batrani se stie ca daca o oala este ciobita, trebuie imediat aruncata.
Vasele din lut / ceramica traditionala. Smaltul lor nu se poate obtine fara adaugarea de plumb si cadmiu. La vasele traditionale ceramice, culorile nu rezista si nu ies atat de intense fara adaugare de plumb in vopsele. Preferati vasele fara smalt, insa acelea sa stiti ca absorb apa si din ele se scurge lichidul foarte usor.
Vasele din sticla. De asemenea, in fabricarea sticlei se foloseste plumb. Pana anii trecuti am gatit la cuptor in sticla, insa am renuntat si la optiunea aceasta sau gatesc mai rar in sticla. Plumbul se varsa doar la temperatura foarte mare, atunci cand este vasul in cuptor. Daca nu contin plumb, acesta lucru este mentionat pe cutie. Vasele din ziua de azi de cele mai multe ori nu contin plumb daca sunt de calitate. Mare grija ca mancarea acida precum rosiile si sosul de rosii, otetul, portocalele vor cauza scurgerea unei cantitati mai mari de plumb in mancare, comparat cu mancarea mai putin acida.
Oalele din cupru. Arata minunat si le iubesc aspectul, dar in timp se corodeaza si devin toxice. Pe deasupra, prea mult cupru in mancare pot afecta nivelul de zinc din organism si implicit scaderea sistemului imunitar.
Oalele si tigaile de teflon. Teflonul s-a dovedit a fi un material convenabil dar care afecteaza in timp foarte serios sistemul hormonal si implicit tiroida. Invelisul de teflon este un invelis sintetic numit polytetrafluoroethylene (PTFE), care la temperaturi mari poate elibera gaze cancerigene. Acesta se mananca foarte repede si alte chimicale de sub stratul protector se elibereaza in mancare. De asemenea, mai contine un chimical numit C-8, despre care se stie ca poate cauza defecte la nastere si cancer la animalele din laborator. Aceste chimicale pot fi pastrate in corp si pana la 4 ani si se transmit prin laptele matern. Daca inca le folositi, la prima urma de zgarierere sau crapare a stratului de teflon, aruncati-le fara strangere de inima.
Tigaile si oalele cu invelis ceramic. Acestea au un invelis mai subtire decat metalul, dar care este un polimer sintetic. Acest invelis se poate foarte usor toci, chiar dupa cateva folosiri si se elibereaza alte metale toxice aflate sub stratul „ceramic” plus din materialul „ceramic”. De cele mai multe ori acest strat nu dureaza nici un an.
Oalele de aluminiu. Acestea au un strat protectiv care previne potentiala intoxicare cu aluminiu, insa acest strat se uzeaza rapid. Aluminiul se poate acumula in creier, plamani, oase si in piele, cauzand disfunctii musculare si pierderi de memorie. Aici se include si folosirea foliei de aluminiu care are aceleasi efecte. Doar ca idee, vanzarea vaselor de aluminiu este interzisa in Germania, Franta, Belgia, UK, Elvetia, Ungaria si Brazilia.
„All Vegetables cooked in Aluminum produce hydroxide poison which neutralizes digestive juices, producing stomach and gastrointestinal trouble, such as stomach ulcers and colitis.” Dr. A. McGuigan’s Report on Findings for the Federal Trade Commission, In Docet Case No. 540 Washington, D.C.
Vasele de plastic pentru microunde si pentru pastrarea alimentelor in frigider, cat si folia alimentara din plastic. Cu totii stim ca plasticul este plin de toxine cum ar fi bisfenol-A sau BPA, care poate imita estrogenul si alti hormoni sexuali. Acestia nu fac decat sa dezechilibreze pe viata sistemul hormonal si tiroida. Nu spun sa optati neaparat pentru vasele fara BPA, fiindca nu se stie daca nivelul permis chiar este sigur pentru sanatate. Alegeti pentru pastrarea mancarii la frigider a vaselor de sticla fara plumb cu capac ceramic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu