miercuri, 2 februarie 2022

 4. /4 FEBRUARIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI


A.   PLĂCINTE, GUSTĂRI

Plăcintă cu cacao

·       foi de plăcintă

·       3 ceşti borş

·       3 ceşti zahăr

·       2 ceşti ulei

·       1 kg făină

·       2 linguriţe bicarbonat stins în oţet

·       Mirodenii

·       2 – 3 linguri cacao

Se bat bine cu mixerul, până se înghit uleiul, borşul, zahărul, mirodeniile şi bicarbonatul.

          Se adaugă făina şi se bate în continuare până se omogenizează compoziţia.

          Se toarnă în tava unsă şi tapetată cu făină peste stratul de foi de plăcintă unse cu ulei.

          Se opresc câteva linguri din compoziţie care se amestecă cu cacao şi se vor pune deasupra ultimului rând de foi unse cu ulei.

          Se dă la cuptor o oră la foc potrivit.

         

B.   SALATE

Salată de fasole teci conservată

·       1kg fasole fideluţă conservată

·       ½ ceaşcă ulei

·       3 linguri oţet

·       Sare

·       Piper

·       1 linguriţă muştar

·       1 ceapă tăiată feliuţe

·       2 căţei usturoi pisaţi

·       Mărar fin tocat

·       2 ardei copţi şi tăiaţi feliuţe

·       2 roşii

Se scurge fasolea de zeamă.

          Se amestecă bine uleiul cu oţetul, sarea, piperul, usturoiul pisat şi muştarul şi se toarnă peste fasole.

          Se garniseşte cu ceapă, ardei, mărar şi roşii tăiate felii.

 

C.   SOSURI

Nici azi nu este necesar să pregătim un sos separat.

 

D.   BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME

Supă de chimen cu crutoane

·       150 g morcovi;

·       50 g rădăcină pătrunjel;

·       100 g rădăcină ţelină;

·       100 g ceapă;

·       20 g chimen măcinat;

·       30 g făină;

·       100 g margarină;

·       250 g franzelă;

·       Sare

Zarzavatul se taie julien, ceapa se toacă mărunt, apoi se pun la fiert în apă cu sare.

Din 30 g margarină, făină şi puţină zeamă de legume se prepară un sos alb în care se pune chimenul măcinat şi se adaugă la supă.

Franzela se taie cubuleţe şi se pune peste restul de margarină într-o cratiţă la rumenit.

Crutoanele se adaugă la servit în fiecare farfurie.

 

E.   MÂNCĂRURI

Ciuperci cu verdeaţă

·       1 kg ciuperci

·       1 ceaşcă ulei

·       2 legături ceapă verde

·       2 legături usturoi verde

·       1 legătură mărar

·       1 legătură pătrunjel

·       Sare

·       Piper

Se spală, se taie, se fierb şi se strecoară ciupercile.

          Într-o oală se călesc ceapa şi usturoiul tocate mărunt şi când sunt aproape rumenite se adaugă ciupercile şi 2 linguri de apă şi se mai ţin pe foc mic încă 5 minute, amestecând să nu se lipească.

          Se adaugă sarea, piperul şi, la sfârşit, verdeaţa tocată fin.

 

F.   DULCIURI

Chec cu nuci

·       5 ceşti făină

·       2 ceşti zahăr

·       1 ceaşcă ulei

·       ¾ ceaşcă nucă măcinată

·       2 ceşti suc de portocale

·       1 lingură scorţişoară

·       1 lingură coajă de portocală

·       1 linguriţă praf de copt

·       1 linguriţă bicarbonat

Se bate zahărul cu uleiul şi se adaugă celelalte ingrediente pe rând, iar la sfârşit făina, în care s-au amestecat praful de copt şi bicarbonatul.

          Se coace la foc potrivit în formă unsă şi tapetată aproximativ o oră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...