4. /4 FEBRUARIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A.
PLĂCINTE, GUSTĂRI
Plăcintă cu cacao
· foi
de plăcintă
· 3
ceşti borş
· 3
ceşti zahăr
· 2
ceşti ulei
· 1 kg
făină
· 2
linguriţe bicarbonat stins în oţet
· Mirodenii
· 2 –
3 linguri cacao
Se bat bine cu mixerul, până se înghit uleiul, borşul,
zahărul, mirodeniile şi bicarbonatul.
Se adaugă făina şi se
bate în continuare până se omogenizează compoziţia.
Se toarnă în tava unsă
şi tapetată cu făină peste stratul de foi de plăcintă unse cu ulei.
Se opresc câteva linguri
din compoziţie care se amestecă cu cacao şi se vor pune deasupra ultimului rând
de foi unse cu ulei.
Se dă la cuptor o oră la
foc potrivit.
B.
SALATE
Salată de fasole teci conservată
· 1kg
fasole fideluţă conservată
· ½
ceaşcă ulei
· 3
linguri oţet
· Sare
· Piper
· 1
linguriţă muştar
· 1
ceapă tăiată feliuţe
· 2
căţei usturoi pisaţi
· Mărar
fin tocat
· 2
ardei copţi şi tăiaţi feliuţe
· 2
roşii
Se scurge fasolea de zeamă.
Se amestecă bine uleiul
cu oţetul, sarea, piperul, usturoiul pisat şi muştarul şi se toarnă peste
fasole.
Se garniseşte cu ceapă,
ardei, mărar şi roşii tăiate felii.
C.
SOSURI
Nici azi nu este necesar să pregătim un sos separat.
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Supă de chimen cu crutoane
· 150
g morcovi;
· 50 g
rădăcină pătrunjel;
· 100
g rădăcină ţelină;
· 100
g ceapă;
· 20 g
chimen măcinat;
· 30 g
făină;
· 100
g margarină;
· 250
g franzelă;
· Sare
Zarzavatul se taie julien, ceapa se toacă mărunt, apoi
se pun la fiert în apă cu sare.
Din 30 g margarină, făină şi puţină zeamă de legume se
prepară un sos alb în care se pune chimenul măcinat şi se adaugă la supă.
Franzela se taie cubuleţe şi se pune peste restul de
margarină într-o cratiţă la rumenit.
Crutoanele se adaugă la servit în fiecare farfurie.
E.
MÂNCĂRURI
Ciuperci cu verdeaţă
· 1 kg
ciuperci
· 1
ceaşcă ulei
· 2
legături ceapă verde
· 2 legături
usturoi verde
· 1
legătură mărar
· 1
legătură pătrunjel
· Sare
· Piper
Se spală, se taie, se fierb şi se strecoară
ciupercile.
Într-o oală se călesc
ceapa şi usturoiul tocate mărunt şi când sunt aproape rumenite se adaugă
ciupercile şi 2 linguri de apă şi se mai ţin pe foc mic încă 5 minute,
amestecând să nu se lipească.
Se adaugă sarea, piperul
şi, la sfârşit, verdeaţa tocată fin.
F.
DULCIURI
Chec cu nuci
· 5
ceşti făină
· 2
ceşti zahăr
· 1
ceaşcă ulei
· ¾
ceaşcă nucă măcinată
· 2
ceşti suc de portocale
· 1
lingură scorţişoară
· 1
lingură coajă de portocală
· 1
linguriţă praf de copt
· 1
linguriţă bicarbonat
Se bate zahărul cu uleiul şi se adaugă celelalte
ingrediente pe rând, iar la sfârşit făina, în care s-au amestecat praful de
copt şi bicarbonatul.
Se coace la foc potrivit
în formă unsă şi tapetată aproximativ o oră.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu