3. /7 MARTIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - ZIUA ÎNTÂI DIN POSTUL MARE
A. PLĂCINTE,
GUSTĂRI
Turte cu nucă
* 500 g făină;
* 250 g miez de
nucă;
* 300 g zahăr;
* 30 g coajă
rasă de lămâie;
* 1 plic zahăr
vanilat;
* sare
Din făină, apă şi puţină sare se prepară o cocă tare
din care se întind foi de mărimea unei farfurii, care se aşază separat în tăvi
şi se coc în cuptor, fără să se rumenească.
Se prepară un sirop din zahăr, zahăr vanilat, coajă
rasă de lămâie şi 1,2 litri apă, care se lasă să fiarbă 15 minute.
Se aşază foile, una câte una, pe o tavă mare, turnând
pe fiecare câte o cantitate de sirop şi presărând apoi cu nuci măcinate şi
amestecate cu zahăr.
După ce foile s-au aşezat şi s-au înmuiat, se taie
turtele în porţii şi se presară restul de miez de nucă şi zahăr pe fiecare
porţie.
B. SALATE
Salata băcanilor
* 1,2 kg
ciuperci;
* 800 g
arpagic;
* 40 g usturoi;
* 150 g ulei;
* 150 g
măsline;
* 100 g lămâie;
* 30 ml oţet;
* 3 foi dafin;
* sare
Arpagicul se curăţă şi se căleşte în ulei, se adaugă
ciupercile tăiate ştraifuri, sare, piper, foi de dafin şi zeamă de lămâie şi se
lasă să fiarbă împreună până ce sosul a scăzut.
Din usturoi se prepară un mujdei, care se diluează cu
oţet şi apă şi se toarnă peste ciuperci şi arpagic.
La servit se adaugă măsline şi lămâie la fiecare porţie.
C. SOSURI
Sos vinegret
* 100 g ulei;
* 50 ml oţet;
* 1 legătură
pătrunjel verde;
* piper măcinat
Se pun ingredientele, mai puţin pătrunjelul, într-un
vas şi se amestecă până se obţine un produs lăptos.
Se adaugă 100 ml apă şi pătrunjelul tocat mărunt şi se
amestecă până la omogenizare.
D. BORŞURI,
SUPE, CREME DE LEGUME
Supă de praz cu legume
* 1 kg praz;
* 100 g
morcovi;
* 50 g
pătrunjel rădăcină;
* 100 g ţelină
rădăcină;
* 300 g
cartofi;
* 40 g făină;
* 100 g
margarină;
* 1 legătură
verdeaţă;
* sare
Zarzavatul curăţat şi spălat se dă prin răzătoare şi
se pune la fiert în apă cu sare.
După 30 minute se adaugă cartofii tăiaţi cubuleţe.
Prazul se taie mărunt şi se căleşte în margarină sau
ulei, se stinge cu apă, se fierbe circa 30 minute şi se pune în supă.
Făina se amestecă într-un vas cu puţină supă fără să
facă cocoloaşe şi se adaugă în supă.
Se potriveşte gustul de sare, iar la sfârşit se adaugă
verdeaţa tocată.
E. MÂNCĂRURI
Varză acră călită
· 1
varză murată;
· 1
ceapă;
· 1
ceaşcă ulei;
· Piper;
· Sare;
· Mărar
Se scurge bine o varză murată şi se taie fideluţă.
Se pune peste ceapa călită în ulei, se adaugă puţină
apă şi se lasă să scadă la foc mic.
Se sărează dacă mai e cazul, se pune piperul
preferabil boabe pentru a putea fi înlăturat cu uşurinţă de cei cărora nu le
place, apoi mărarul tocat mărunt sau beţe cu lungimea de circa 10 cm care apoi
se vor scoate.
Se poate servi cu mămăliguţă.
F. DULCIURI
Cremă de lămâie
· 2
lămâi
· 100
g zahăr
· 1
ceaşcă frişcă vegetală
Din zahăr şi ½ ceaşcă apă se prepară
un sirop puţin legat.
Se adaugă zeama de la amândouă
lămâile şi coaja de la una
După ce s-a răcit, se amestecă uşor
cu frişca vegetală.
Se ţine la gheaţă şi se consumă rece.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu