4. /28 MARTIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - POSTUL MARE, ZIUA 22
A. GUSTĂRI
Chiftele crocante de post
Ingrediente
1 cartof mare
1 dovlecel
1 ceapa
100 g spanac congelat
4 linguri cu faina
1 lingura cu zahar
Ulei
1 dovlecel
1 ceapa
100 g spanac congelat
4 linguri cu faina
1 lingura cu zahar
Ulei
Mod de preparare
1: Curata legumele si da pe razatoarea mica doar ceapa si cartoful, iar pe cea mare, dovlecelul.
2: Dezgheata spanacul si taie-l in bucati mari.
3: Amesteca toate legumele (rase si taiate) cu zaharul si faina.
4: Incinge ulei si pune cu lingura amestecul de legume, apoi preseaza cu lingura.
5: Prajeste chiftelele pe ambele parti, scoate-le si lasa-le sa se scurga pe o hartie absorbanta.
B. SALATE
Salată de păstârnac şi ţelină
Ingrediente necesare:
400 g pastarnac
200 g telina
100 g morcovi
250 g praz
1 lamaie
50 g ulei
sare
Mod de preparare:
Se curata prazul, se spala si se foloseste numai partea alba.
Aceasta se taie fasii subtiri.
Se curata apoi telina si pastarnacul si se spala.
Se rad pe razatoarea mare.
Se stropeste cu putin suc de lamaie morcovul curatat si ras.
Intr-un castron se amesteca toate legumele cu ulei, sare si suc de lamaie.
C. SOSURI
Sos beşamel
· 7 linguri margarină sau ulei
· 10 linguri făină
· 7 ceşti apă
· Sare
În margarina topită se pune făina, se amestecă continuu până devine aurie.
Se adaugă cu mare grijă apa (câte puţină) şi se amestecă cu telul.
Când este gata se adaugă sarea.
D. BORŞURI, SUPE CREME DE LEGUME
Borş de urzici
· ½ kg urzici
· 2 linguri zarzavat de ciorbă
· 1 l borş de putină
· 1 ceapă
· ½ ceaşcă orez
· Sare
· Verdeaţă
Se curăţă, se spală, sa toacă şi se fierb urzicile cu ceapa, zarzavatul de ciorbă şi orezul.
Se adaugă borşul, sarea şi verdeaţa şi se mai dă în câteva clocote.
E. MÂNCĂRURI
Sărmăluţe în frunze de ştevie
· 20 frunze de ştevie
· 1 ceaşcă orez
· 2 cepe tăiate mărunt
· ½ ceaşcă ulei
· 1 lingură de bulion
· 1 legătură mărar tocat fin
· Sare
· Piper
· Cimbru
· 2 ceşti borş
Se căleşte ceapa în ulei, se adaugă orezul bine spălat, se căleşte 2 – 3 minute, după care se stinge cu 2 ceşti de apă clocotită.
Se lasă pe foc până înghite toată apa, se adaugă sarea, condimentele, bulionul şi mărarul.
Se lasă să se răcească.
Între timp se pregătesc frunzele de ştevie care se spală fiecare în parte şi apoi se opăresc cu apă fiartă în care s-a adăugat puţin oţet şi sare.
Se împăturesc sarmalele şi se aşază într-o oală cu fundul gros.
Pe fundul oalei se pun foi de ştevie sau un grătar; se acoperă cu câteva frunze întregi de ştevie, se adaugă borşul, încă ½ ceaşcă ulei şi se completează cu apă astfel încât să acopere toate sarmalele.
Se lasă să fiarbă la foc potrivit la început, apoi la foc foarte mic.
Se pot aşeza într-o tavă rotundă sau o cratiţă mare şi se scad la cuptor.
F. DULCIURI
Brioşe cu fructe
Ingrediente
aluat de cozonac de post
400 g fructe de padure (congelate)
2-3 linguri cu miere
zahar pudra
400 g fructe de padure (congelate)
2-3 linguri cu miere
zahar pudra
Mod de preparare
Din aluatul de cozonac de post, formeaza bile de dimensiunea unui ou mai mic. Apasa cu degetul in mijloc pentru a obtine o gropita. Umple locul cu fructe decongelate si modeleaza din nou bila pana se acopera complet fructele.
Pune bilele astfel obtinute in formele de briose tapetate cu hartiute speciale de briose. Coace-le la cuptor, la foc moderat, aproximativ 35-40 de minute. Lasa-le sa se raceasca si pudreaza-le cu zahar sau unge-le cu putina miere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu