4. /1 APRILIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - POSTUL MARE, ZIUA 26
A. PLĂCINTE, GUSTĂRI
Plăcintă cu cacao
· foi de plăcintă
· 3 ceşti borş
· 3 ceşti zahăr
· 2 ceşti ulei
· 1 kg făină
· 2 linguriţe bicarbonat stins în oţet
· Mirodenii
· 2 – 3 linguri cacao
Se bat bine cu mixerul, până se înghit uleiul, borşul, zahărul, mirodeniile şi bicarbonatul.
Se adaugă făina şi se bate în continuare până se omogenizează compoziţia.
Se toarnă în tava unsă şi tapetată cu făină peste stratul de foi de plăcintă unse cu ulei.
Se opresc câteva linguri din compoziţie care se amestecă cu cacao şi se vor pune deasupra ultimului rând de foi unse cu ulei.
Se dă la cuptor o oră la foc potrivit.
B. SALATE
Salată de fasole teci conservată
· 1kg fasole fideluţă conservată
· ½ ceaşcă ulei
· 3 linguri oţet
· Sare
· Piper
· 1 linguriţă muştar
· 1 ceapă tăiată feliuţe
· 2 căţei usturoi pisaţi
· Mărar fin tocat
· 2 ardei copţi şi tăiaţi feliuţe
· 2 roşii
Se scurge fasolea de zeamă.
Se amestecă bine uleiul cu oţetul, sarea, piperul, usturoiul pisat şi muştarul şi se toarnă peste fasole.
Se garniseşte cu ceapă, ardei, mărar şi roşii tăiate felii.
C. SOSURI
Nici azi nu este necesar să pregătim un sos separat.
D. BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Borş de urzici
· 500 g urzici
· 2 linguri zarzavat pentru ciorbă
· 1 l borş de putină
· 1 ceapă
· ½ ceaşcă orez
· Sare
· Verdeaţă
Se curăţă, se spală, se toacă şi se fierb urzicile cu ceapa, zarzavatul de ciorbă şi orezul.
Se adaugă borşul, sarea şi verdeaţa şi se mai lasă să dea câteva clocote.
E. MÂNCĂRURI
Ciuperci cu verdeaţă
· 1 kg ciuperci
· 1 ceaşcă ulei
· 2 legături ceapă verde
· 2 legături usturoi verde
· 1 legătură mărar
· 1 legătură pătrunjel
· Sare
· Piper
Se spală, se taie, se fierb şi se strecoară ciupercile.
Într-o oală se călesc ceapa şi usturoiul tocate mărunt şi când sunt aproape rumenite se adaugă ciupercile şi 2 linguri de apă şi se mai ţin pe foc mic încă 5 minute, amestecând să nu se lipească.
Se adaugă sarea, piperul şi, la sfârşit, verdeaţa tocată fin.
F. DULCIURI
Chec cu nuci
· 5 ceşti făină
· 2 ceşti zahăr
· 1 ceaşcă ulei
· ¾ ceaşcă nucă măcinată
· 2 ceşti suc de portocale
· 1 lingură scorţişoară
· 1 lingură coajă de portocală
· 1 linguriţă praf de copt
· 1 linguriţă bicarbonat
Se bate zahărul cu uleiul şi se adaugă celelalte ingrediente pe rând, iar la sfârşit făina, în care s-au amestecat praful de copt şi bicarbonatul.
Se coace la foc potrivit în formă unsă şi tapetată aproximativ o oră.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu