miercuri, 25 mai 2022

 4. /27 MAI 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - DEZLEGARE LA PEȘTE


A.   GUSTĂRI

Pastă de măsline şi sardele (pentru 2 persoane)

măsline

10 bucăţi

sardele

200 grame

Ceapă

1 bucată

lămâie

1 bucată

margarină

50 grame

 

 

 

Se scot sâmburii din măsline, se toacă o ceapă, se curăţă sardelele, apoi se dau prin maşina

de tocat toate şi se amestecă cu margarina şi zeama de lămâie până se formează o pastă omogenă.

Se serveşte pe felii de pâine.

 

B.   SALATE

Salată de peşte marinat

cartofi

500 grame

peşte marinat

300 grame

salată

1 bucată

ceapă roşie

1 bucată

muştar

După gust

ulei de măsline

100 ml

oţet

30 grame

 

 

 

Se fierb cartofii în coajă şi apoi se curăţă si se feliază. Ceapa roşie se curăţă şi se taie rondele subţiri. Se amestecă toţi cartofii cu frunzele de salată, bucăţile de peşte marinat şi cu rondelele de ceapă.
Cu uleiul de măsline, muştar, sare şi un pic de oţet (o parte oţet, trei părţi ulei) se prepară un sos care se toarnă peste celelalte ingrediente.

 

C.   SOSURI

La reţetele pentru astăzi nu este necesar să preparăm separate un sos.

 

D.   BORŞURI

Borş de peşte

caras,morcov,lămâie,adrei,roşii,bulion,ceapă,

Câte 1 bucată din fiecare şi o lingură de bulion

 

 

 

Se spală carasul şi se pune la fiert apoi legumele se taie mărunt şi se pun în oală, se lasă la fiert apoi se poate acri cu zeamă de lămâie

 

E.   MÂNCĂRURI

Plachie de păstrăv

păstrăv

6 bucăţi

ceapă

2 bucăţi

ulei

100 grame

pastă tomate

150 grame

zarzavat de iarnă

 

150 grame

sare

50 grame

 

 

 

Se curăţă peştele. Într-o tigaie se pune uleiul la încins în care se adaugă ceapa tăiată mere. Se lasă să se călească bine iar când începe să-şi schimbe culoarea se adaugă pasta de tomate şi puţină apă. Se amestecă apoi se adaugă peştele care trebuie să fie acoperit de apă. Se dă într-un clocot apoi se adaugă zarzavatul; se amestecă uşor apoi adăugăm sarea după gust şi puţină sare de lămâie tot după gust. Se mai dă într-un clocot sa nu sa se fărâme peştele. Se seveşte caldă cu mămăliguţă caldă.

 

F.   DULCIURI

Prăjitură „Ziua şi noaptea”
• 12 linguri ulei;
• 14 linguri zahăr;
• 14 linguri apă;
• 18 linguri făină;
• 2 linguriţe praf de copt;
• 1 vanilie;
• 2 – 3 linguri cacao;
• 1 cană nucă măcinată
Se amestecă bine ingredientele cu mixerul, se adaugă făină în care s-a amestecat praf de copt şi vanilie.
La sfârşit se adaugă nuca.
În tava unsă şi tapetată cu făină se toarnă jumătate din compoziţie.
Deasupra se toarnă cealaltă jumătate în care s-a adăugat cacao.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...