4. /27 MAI 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - DEZLEGARE LA PEȘTE
A.
GUSTĂRI
Pastă de măsline şi sardele (pentru 2 persoane)
măsline |
10 bucăţi |
sardele |
200 grame |
Ceapă |
1 bucată |
lămâie |
1 bucată |
margarină |
50 grame |
|
|
|
|
Se scot sâmburii din măsline, se toacă o ceapă, se curăţă
sardelele, apoi se dau prin maşina de tocat toate şi se amestecă cu margarina şi zeama de lămâie
până se formează o pastă omogenă. Se serveşte pe felii de pâine. |
B.
SALATE
Salată de peşte marinat
cartofi |
500 grame |
peşte
marinat |
300 grame |
salată |
1 bucată |
ceapă
roşie |
1 bucată |
muştar |
După gust |
ulei
de măsline |
100 ml |
oţet |
30 grame |
|
|
|
|
Se fierb cartofii în coajă şi apoi se curăţă si se feliază.
Ceapa roşie se curăţă şi se taie rondele subţiri. Se amestecă toţi cartofii
cu frunzele de salată, bucăţile de peşte marinat şi cu rondelele de ceapă. |
C.
SOSURI
La
reţetele pentru astăzi nu este necesar să preparăm separate un sos.
D.
BORŞURI
Borş de peşte
caras,morcov,lămâie,adrei,roşii,bulion,ceapă, |
Câte 1 bucată din fiecare şi o lingură de bulion |
|
|
|
|
Se spală carasul şi se pune la fiert apoi legumele se taie
mărunt şi se pun în oală, se lasă la fiert apoi se poate acri cu zeamă de
lămâie |
E.
MÂNCĂRURI
Plachie de păstrăv
păstrăv
|
6 bucăţi |
ceapă |
2 bucăţi |
ulei |
100 grame |
pastă
tomate |
150 grame |
zarzavat
de iarnă |
150 grame |
sare |
50 grame |
|
|
|
|
Se curăţă peştele. Într-o tigaie se pune uleiul la încins în
care se adaugă ceapa tăiată mere. Se lasă să se călească bine iar când începe
să-şi schimbe culoarea se adaugă pasta de tomate şi puţină apă. Se amestecă
apoi se adaugă peştele care trebuie să fie acoperit de apă. Se dă într-un
clocot apoi se adaugă zarzavatul; se amestecă uşor apoi adăugăm sarea după
gust şi puţină sare de lămâie tot după gust. Se mai dă într-un clocot sa nu
sa se fărâme peştele. Se seveşte caldă cu mămăliguţă caldă. |
F.
DULCIURI
Prăjitură
„Ziua şi noaptea”
• 12 linguri ulei;
• 14 linguri zahăr;
• 14 linguri apă;
• 18 linguri făină;
• 2 linguriţe praf de copt;
• 1 vanilie;
• 2 – 3 linguri cacao;
• 1 cană nucă măcinată
Se amestecă bine ingredientele cu mixerul, se adaugă făină în care s-a
amestecat praf de copt şi vanilie.
La sfârşit se adaugă nuca.
În tava unsă şi tapetată cu făină se toarnă jumătate din compoziţie.
Deasupra se toarnă cealaltă jumătate în care s-a adăugat cacao.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu