4. /6 MAI 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - DEZLEGARE LA PEȘTE
A.
PLĂCINTE, GUSTĂRI
File de cod pescăresc
· 2 kg
cod
· 175
g ulei
· 500
g roşii
· 100
ml vin
· 30 g
usturoi
· 100
g bulion
· Cimbru
· Piper
· Sare
Codul se decongelează, se spală în mai multe ape, se
scot fileurile şi se aşază într-o tavă cu ulei, se condimentează cu usturoi
tocat, piper, sare şi cimbru.
Se toarnă restul de ulei
peste peşte şi se dă tava la cuptor timp de 25 minute.
Se scoate din cuptor şi
se toarnă peste peşte bulion diluat cu apă, se aşază pe fiecare fileu de cod
câte o jumătate de roşie şi se dă tava din nou la cuptor timp de 15 minute.
Se serveşte rece sau
cald, după preferinţă.
B.
SALATE
Salată de cartofi cu macrouri
· 1 kg
cartofi
· 500
g macrouri
· 200
g castraveţi în oţet
· 250
g ceapă
· 150
g măsline
· 100
g ulei
· 75
ml oţet
· Piper
· Sare
Cartofii se fierb în coajă, se curăţă şi se taie
feliuţe.
Macrourile se fierb în
apă cu sare, se scot fileurile şi se taie în cubuleţe; castraveţii se taie în
cuburi, iar ceapa sub formă de peştişori.
Se amestecă totul, se
pune uleiul şi oţetul, se potriveşte gustul de sare şi piper şi se aranjează pe
un platou.
Se decorează cu măsline.
C.
SOSURI
În loc de sos, pentru că nu avem nevoi în reţetele de azi, voi posta reţeta pentru mămăligă pripită.
· 200
g mălai
· 800
ml apă
· Sare
Se pune apa la fiert într-un ceaun, se adaugă sare,
iar în momentul în care apa a dat în fiert se adaugă mălaiul în ploaie,
amestecându-se cu un tel sau făcăleţ până ce mămăliga s-a legat.
Se micşorează flacăra şi
se lasă câteva minute să fiarbă încet.
Cu o lingură de lemn se
desprinde mămăliga de pe margini, se netezeşte pe deasupra şi se răstoarnă pe
un platou sau pe un fund de lemn.
Atenţie: după golirea
ceaunului de mămăligă acesta se va umple cu apă.
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Ciorbă de capete şi cozi de peşte acrită cu
zeamă de varză
· 1,5
kg capete şi cozi de crap
· 150
g morcovi
· 50 g
albitură
· 100
g ţelină
· 200
g ceapă
· 700
g roşii
· 150
g ulei
· 2
legături verdeaţă
· 1,5
l zeamă de varză
· Sare
Se taie zarzavatul în cuburi, ceapa se toacă mărunt,
se călesc împreună în ulei, se sting cu apă şi se pun la fiert.
Când zarzavatul este
aproape gata se adaugă roşiile, ce au fost curăţate de coajă şi seminţe şi
tăiate cubuleţe, cât şi zeama de varză, care a fost fiartă separat.
Se potriveşte gustul de sare.
Capetele şi cozile de
peşte se curăţă de solzi.
Se scoate osul amar
precum şi branhiile din capete.
Se spală în mai multe
ape, se adaugă la ciorbă şi se lasă la fiert 10 minute.
Când este gata se adaugă
verdeaţa tocată.
E.
MÂNCĂRURI
Crap pe varză
· 1 kg
crap
· 2 kg
varză
· 125
g ulei
· 150
ml vin
· 300
g roşii
· 30 g
bulion
· Piper
· Sare
Se curăţă peştele şi se taie în bucăţi potrivite.
Varza se toacă mărunt şi
se căleşte în ulei până ce se înmoaie.
Se stinge cu bulion
diluat cu vin şi se condimentează cu sare şi piper boabe.
Se aşază deasupra
bucăţile de peşte care au fost presărate cu sare şi unse cu ulei şi se dă vasul
la cuptor.
După 30 minute se aşază
peste varză şi peşte felii de roşii şi se dă vasul, din nou la cuptor, pentru
15 minute.
Se serveşte cald cu
mămăliguţă fierbinte.
F.
DULCIURI
Desert ultrarapid cu fulgi de ovăz
* fulgi de ovăz
·
miere (sau zahăr dacă nu ai miere)
·
nuci măcinate
·
coajă
de lămâie rasă
·
Scorţişoară
·
Stafide
·
Cacao
Se amestecă toate ingredientele în proporţia dorită (în funcţie de persoană:
mai mult sau mai puţin dulce, mai aromat sau deloc, mai vârtos sau mai
fluid...), cu o cană de apă fiartă şi răcită (sau chiar fierbinte).
Este un desert delicios şi
natural făcut fără cuptor pe care îl pregătesc de câte ori n-am timp şi vreau
sa mănânc ceva dulce, special.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu