luni, 1 august 2022

 4. /3 AUGUST 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI


A.   PLĂCINTE, GUSTĂRI

Minipizza

·       2 gogoşari

·       1-2 ardei graşi galbeni

·       100 g tofu

·       2-3 fire ceapă verde

·       2 linguri ulei de măsline

·       2 linguriţe cimbru

·       Mărar

Pentru aluat:

·       200 g margarină

·       300 g făină

·       150 ml apă caldă

·       ¼ linguriţă sare

Din făina proaspăt cernută, apă şi sare se frământă un aluat omogen.

Se întinde din aluat o foaie potrivit de groasă, se unge cu margarină şi se pliază.

Se lasă la rece minimum o oră.

Se întinde din nou foaia.

Cu un pahar se taie cercuri care se aşază într-o foaie neunsă.

Se ung cu ulei de măsline amestecat cu cimbru şi mărar tocat.

Se aşază deasupra câte o rondelă de gogoşar, cubuleţe de ardei gras, tofu şi puţină ceapă.Se coace la cuptor la foc moderat, 20-30 minute.

 

B.   SALATE

Salată caldă de fasole

·       300 g fasole boabe

·       1 ceapă

·       ½ linguriţă ghimbir

·       1 lingură pastă de ardei

·       2 foi dafin

·       Ulei de măsline

·       Sare

·       Piper

Fasolea înmuiată cu o seară înainte se pune la fiert în apă cu sare şi foi de dafin.

Se căleşte ceapa în ulei.

Se adaugă pasta de ardei.

După ce a dat 2 clocote se pun boabele fierte de fasole bine scurse.

Se lasă pe foc câteva minute.

Se aromatizează cu ghimbirul praf şi se potriveşte de sare şi piper.

Se serveşte cât mai caldă după ce s-au presărat deasupra câteva seminţe de susan.

 

C.   SOSURI

D.   BORŞURI, SUPE CREME DE LEGUME

Supă cremă de legume cu tarhon

·       3 morcovi

·       1 rădăcină pătrunjel

·       1 ceapă

·       ½ ţelină

·       4 cartofi

·       200 ml suc de roşii

·       2-3 linguri orez

·       1 lingură ulei de măsline

·       1 lingură tarhon

·       Pătrunjel

·       Sare

Legumele tăiate cubuleţe se pun la fiert în apă cu sare.

Când sunt fierte se scot legumele din supă şi aceasta se păstrează.

Se trec legumele prin sită sau se pasează cu blenderul.

Piureul astfel obţinut se subţiază cu supa rămasă de la fierberea legumelor.

Se toarnă sucul de roşii.

Se adaugă orezul şi se lasă la fiert la foc mic.

Când orezul este fiert se potriveşte gustul de sare şi se opreşte focul

Se pune uleiul de măsline.

Se aromatizează cu pătrunjel şi cu tarhon.

 

E.   MÂNCĂRURI

Sarmale cu orez, soia şi nucă

Ingrediente: Frunze de vie sau de varză, 200 gr orez, 100 gr soia măcinată, 150 gr nucă măcinată, 4 cepe mari, un morcov, piper, sare şi condimente de legume, pastă de tomate, o lingură de zahăr, pătrunjel şi mărar frunze.

Mod de preparare: Se căleşte ceapa tocată mărunt, morcovul apoi orezul şi puţină apă şi se lasă să fiarbă puţin. Se ia de pe foc şi se amestecă toate celelalte ingrediente sare şi piper după gustul fiecaruia. Se fac sărmăluţele se pun într-o oală de preferat de lut (dă o savoare deosebită la toate mâncărurile făcute în acea oală) se acoperă cu apă şi se dau la cuptor. Dacă varza este proaspătă se adaugă o cană de borş sau o jumătate de lămâie stoarsă şi puţină sare. Iese nemaipomenit.

F.   DULCIURI

Chec cu mere

·       6 mere curăţate şi tăiate felii subţiri;

·       1 ½ ceaşcă zahăr;

·       1 ceaşcă ulei;

·       3 ceşti făină;

·       1 linguriţă praf de copt;

·       1 linguriţă bicarbonat;

·       1 linguriţă sare;

·       1 linguriţă scorţişoară;

·       ½ ceaşcă nucă pisată;

·       ½ ceaşcă stafide;

·       1 vanilie;

·       Zahăr pentru pudrat

Se pun merele cu zahărul într-o cratiţă mare la foc mic până ce zahărul se topeşte. Merele nu trebuie să se coacă, doar să se înmoaie.

Se ia cratiţa de pe foc şi se adaugă pe rând o parte din făină, mirodeniile, sarea, nuca şi stafidele.

Se amestecă cu grijă şi se adaugă uleiul şi restul de făină. Compoziţia trebuie să fie groasă.

Se toarnă în tava tapetată cu ulei şi făină şi se coace la foc potrivit 45 – 50 minute.

Când se răceşte bine se pudrează cu mult zahăr

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...