4. /3 AUGUST 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A.
PLĂCINTE, GUSTĂRI
Minipizza
·
2 gogoşari
·
1-2 ardei graşi galbeni
·
100 g tofu
·
2-3 fire ceapă verde
·
2 linguri ulei de măsline
·
2 linguriţe cimbru
·
Mărar
Pentru aluat:
·
200 g margarină
·
300 g făină
·
150 ml apă caldă
·
¼ linguriţă sare
Din făina proaspăt
cernută, apă şi sare se frământă un aluat omogen.
Se întinde din aluat
o foaie potrivit de groasă, se unge cu margarină şi se pliază.
Se lasă la rece
minimum o oră.
Se întinde din nou
foaia.
Cu un pahar se taie
cercuri care se aşază într-o foaie neunsă.
Se ung cu ulei de
măsline amestecat cu cimbru şi mărar tocat.
Se aşază deasupra
câte o rondelă de gogoşar, cubuleţe de ardei gras, tofu şi puţină ceapă.Se
coace la cuptor la foc moderat, 20-30 minute.
B.
SALATE
Salată caldă de fasole
·
300 g fasole boabe
·
1 ceapă
·
½ linguriţă ghimbir
·
1 lingură pastă de ardei
·
2 foi dafin
·
Ulei de măsline
·
Sare
·
Piper
Fasolea înmuiată cu o
seară înainte se pune la fiert în apă cu sare şi foi de dafin.
Se căleşte ceapa în
ulei.
Se adaugă pasta de
ardei.
După ce a dat 2
clocote se pun boabele fierte de fasole bine scurse.
Se lasă pe foc câteva
minute.
Se aromatizează cu
ghimbirul praf şi se potriveşte de sare şi piper.
Se serveşte cât mai
caldă după ce s-au presărat deasupra câteva seminţe de susan.
C.
SOSURI
D.
BORŞURI, SUPE CREME DE LEGUME
Supă cremă de legume cu
tarhon
·
3 morcovi
·
1 rădăcină pătrunjel
·
1 ceapă
·
½ ţelină
·
4 cartofi
·
200 ml suc de roşii
·
2-3 linguri orez
·
1 lingură ulei de măsline
·
1 lingură tarhon
·
Pătrunjel
·
Sare
Legumele tăiate
cubuleţe se pun la fiert în apă cu sare.
Când sunt fierte se
scot legumele din supă şi aceasta se păstrează.
Se trec legumele prin
sită sau se pasează cu blenderul.
Piureul astfel
obţinut se subţiază cu supa rămasă de la fierberea legumelor.
Se toarnă sucul de
roşii.
Se adaugă orezul şi
se lasă la fiert la foc mic.
Când orezul este
fiert se potriveşte gustul de sare şi se opreşte focul
Se pune uleiul de
măsline.
Se aromatizează cu
pătrunjel şi cu tarhon.
E.
MÂNCĂRURI
Sarmale cu
orez, soia şi nucă
Ingrediente:
Frunze de vie sau de varză, 200 gr orez, 100 gr soia măcinată, 150 gr nucă
măcinată, 4 cepe mari, un morcov, piper, sare şi condimente de legume, pastă de
tomate, o lingură de zahăr, pătrunjel şi mărar frunze.
Mod de preparare: Se
căleşte ceapa tocată mărunt, morcovul apoi orezul şi puţină apă şi se lasă să
fiarbă puţin. Se ia de pe foc şi se amestecă toate celelalte ingrediente sare
şi piper după gustul fiecaruia. Se fac sărmăluţele se pun într-o oală de
preferat de lut (dă o savoare deosebită la toate mâncărurile făcute în acea
oală) se acoperă cu apă şi se dau la cuptor. Dacă varza este proaspătă se
adaugă o cană de borş sau o jumătate de lămâie stoarsă şi puţină sare. Iese
nemaipomenit.
F.
DULCIURI
Chec cu mere
· 6
mere curăţate şi tăiate felii subţiri;
· 1 ½
ceaşcă zahăr;
· 1
ceaşcă ulei;
· 3
ceşti făină;
· 1
linguriţă praf de copt;
· 1
linguriţă bicarbonat;
· 1
linguriţă sare;
· 1
linguriţă scorţişoară;
· ½
ceaşcă nucă pisată;
· ½
ceaşcă stafide;
· 1
vanilie;
· Zahăr
pentru pudrat
Se pun merele cu zahărul într-o cratiţă mare la foc
mic până ce zahărul se topeşte. Merele nu trebuie să se coacă, doar să se
înmoaie.
Se ia cratiţa de pe foc şi se adaugă pe rând o parte
din făină, mirodeniile, sarea, nuca şi stafidele.
Se amestecă cu grijă şi se adaugă uleiul şi restul de
făină. Compoziţia trebuie să fie groasă.
Se toarnă în tava tapetată cu ulei şi făină şi se
coace la foc potrivit 45 – 50 minute.
Când se răceşte bine se pudrează cu mult zahăr
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu