4. /4 AUGUST 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A.
PLĂCINTĂ
Plăcintă cu roşii
Pentru
aluat:
· 30 g
drojdie de bere
· 1 ½
ceaşcă apă caldă
· 1
linguriţă zahăr
· Sare
· 4 ½
ceşti făină
Pentru
umplutură:
· 4-5
roşii bine coapte
· Cimbru
sau tarhon
· 5-6
căţei usturoi tăiaţi feliuţe subţiri
· 5
linguri ulei
Se pregăteşte un aluat ca pentru pâine. Într-un
lighenaş cu făină se pune drojdia care s-a dizolvat în ½ ceaşcă apă cu zahăr,
sarea şi 1 lingură de făină. Se pune restul de apă caldă şi se frământă cât să
se obţină un aluat potrivit de moale. Se lasă apoi o jumătate de oră la loc
cald să crească.
Între timp se pregăteşte
umplutura. Se decojesc roşiile şi se îndepărtează seminţele, se taie felii
subţiri şi se lasă în strecurătoare să se scurgă bine. Se sărează şi se
amestecă cu 2 linguri ulei şi cu cimbrul sau tarhonul.
Se frământă din nou
aluatul, se întinde cât forma şi se aşază în ea după ce a fost tapetată cu
ulei. Se lasă o jumătate de oră să crească la loc cald, după care se toarnă
deasupra roşiile, usturoiul feliuţe şi restul de ulei.
Se dă la cuptor bine
încins timp de 40m minute.
Se seveşte rece.
B.
SALATE
Salată de vară
· 4
roşii mari
· 1
castravete
· 1
ceapă potrivită
· 1
ardei verde
· Ulei
· Sare
Se spală şi se taie legumele felii, apopi se amestecă
cu sarea şi uleiul.
C.
SOSURI
Pentru reţetele de azi nu este necesar să pregătim un
sos separat.
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Supă de roşii
· 1
ceaşcă orez
· 1 l
suc de roşii
· 2
linguri ulei
· 1
morcov
· Sare
· 1
lingură zahăr
· 1
legătură pătrunjel
Într-un litru de apă se fierb orezul şi morcovul timp
de 20 minute.
Se adaugă sucul de
roşii, uleiul, sarea, zahărul şi pătrunjelul tocat mărunt.
Se mai lasă să dea
câteva clocote.
E.
MÂNCĂRURI
Ardei şi roşii
umpluţi cu sămânţă de dovleac
· 1 kg
ardei gras de mărime potrivită
· 1 kg
roşii
· Orez
(câte ½ ceaşcă mică pentru fiecare ardei sau roşie mare)
· 2
ceşti ulei
· 4
cepe tocate mărunt
· 6
căţei usturoi pisaţi
· 1
vânătă curăţată şi tocată ca ceapa
· 1
legătură pătrunjel
· Pulpa
din mijlocul roşiilor pregătite pentru umplut
· 2
ceşti suc de roşii
· Sare
· Piper
· 200
g sămânţă de dovleac
Se spală zarzavaturile, se deschid în partea de sus,
ardeilor li se scoate cotorul şi seminţele, iar roşiile se golesc de pulpă.
În fiecare se pune puţin
zahăr.
Se călesc în ulei ceapa
şi vânăta. Se adaugă jumătate din sucul de roşii şi din pulpa de roşii. Se
adaugă puţină apă şi când dă în fiert se pune orezul şi celelalte ingrediente.
Sămânţa de dovleac se
pregăteşte astfel: se decojesc seminţele de dovleac şi se pun într-o cratiţă la
prăjit fără ulei. Se râşnesc după ce s-au răcit până se obţine un praf.
200 g din acest praf se
adaugă la umplutura de orez.
Se lasă să se umfle
puţin orezul.
Se umplu ardeii şi
roşiile, fără a se îndesa, ţinând cont că orezul se mai umflă.
Se aşază în tavă şi se
presară sare, piper, ulei şi restul de pulpă de roşii şi se dau la cuptor.
Se obţine astfel una
dintre cele mai gustoase mâncăruri.
F.
DULCIURI
Îngheţată de caise
· 1 kg
caise
· 1
ceaşcă zahăr
· 1
pacheţel vanilie
Se spală, se curăţă şi se taie felii caisele. Se
zdrobesc împreună cu zahărul şi vanilia până devin pastă.
Se răstoarnă pasta în
forma de îngheţată şi se pune în congelator.
Înainte de a fi servită
se garniseşte cu migdale măcinate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu