4. /9 AUGUST 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A: PLĂCINTE
Plăcintă cu ciuperci
· foi
de plăcintă;
· 500
g ciuperci;
· 50 g
margarină;
· 1
ceapă;
· Sare;
· Piper
Dacă nu avem foi de plăcintă se prepară un aluat din
250 g făină, 250 g margarină, ½ pahar cu apă caldă şi sare şi se lasă la rece.
Se curăţă ciupercile, se
spală bine şi se taie felioare subţiri.
Se înăbuşă pe foc,
într-o cratiţă acoperită, în margarină cu ceapa tăiată solzişori, sarea şi
piperul măcinat.
Când s-au înmuiat şi
zeama din ele a scăzut se lasă să se răcorească.
Se împarte aluatul în
două.
Una din jumătăţi se
întinde de forma şi mărimea tăvii.
Se unge tava, se aşază
foaia şi se coace la cuptor.
Se scoate din cuptor, se
întind ciupercile scăzute şi răcorite pe toată suprafaţa foii, iar jumătatea
cealaltă de aluat care a fost păstrată la rece, se întinde şi se pune în tavă
deasupra compoziţiei.
Se dă la cuptor până se
rumeneşte.
B: SALATE
Salată de varză
· 1
varză mică;
· 2
morcovi;
· 1
rădăcină ţelină;
· 6
căţei usturoi pisat;
· Sare;
· 5
linguri ulei;
· 3
linguri oţet;
· Mărar
Peste varza tocată fideluţă, amestecată cu morcovul şi
ţelina date pe răzătoare se toarnă amestecul de sare, ulei şi oţet.
Usturoiul pisat şi
mărarul se adaugă la sfârşit.
C: SOSURI
Sos indian
· 25 g
margarină;
· 2
cepe;
· 1
rădăcină pătrunjel;
· Cimbru;
· 1 foaie
dafin;
· Frunze
de ţelină;
· 1
linguriţă făină;
· Sare;
· Boia
iute;
· 1
ceaşcă apă
Se taie ceapa solzişori şi se căleşte în margarină.
Se adaugă făină şi se
amestecă continuu.
Când făina capătă
culoare gălbuie se stinge cu apă.
Se adaugă restul
ingredientelor şi se fierbe circa 30 minute.
D: BORŞURI, SUPE, CREME DE
LEGUME
Supă de roşii cu soia
350 ml supă de legume
200 ml lapte de soia
60 g făină de soia
2 căţei de usturoi
5-6 foi de dafin
300 ml piure de roşii
80 ml ulei rafinat de soia
30 g soia texturată
sare şi piper, după gust
coriandru, pentru decor
1. Taie
cubuleţe 20 g de soia texturată şi rade restul pe răzătoare.
2.
Încălzeşte 20 ml ulei rafinat de soia într-o tigaie cu fundul gros.
3.
Adaugă frunzele de dafin, piperul şi făina de soia. Prepară un sote.
4.
Într-o tigaie separată, încălzeşte restul de ulei de soia.
5.
Adaugă usturoiul tocat mărunt şi piureul de roşii.
6. Adaugă
compoziţia din prima tigaie şi supa de legume şi lasă totul la fiert timp de 5 minute.
7.
Adaugă treptat laptele de soia, amestecând în permanenţă.
8. Sărează,
încorporează cubuleţele de soia şi lasă ciorba la fiert timp de 2 minute.
9.
Decorează cu tofu ras şi coriandru tocat.
E: MÂNCĂRURI
Ghiveci de legume
· 1 kg
cartofi tăiaţi felii subţiri;
· ½ kg
dovlecei curăţaţi şi tăiaţi rondele;
· ¼ kg
bame;
· 1 ½
ceaşcă ulei;
· 3 –
4 cepe tăiate solzi;
· 1
legătură mărar;
· 1
legătură pătrunjel;
· 4 –
5 roşii date pe răzătoare;
· Sare;
· Piper
· 5 –
6 căţei de usturoi
Se curăţă, se taie zarzavaturile şi se aşază straturi
alternative în formă, presărând sare şi piper după fiecare strat.
Ceapa se căleşte bine în
ulei, se adaugă roşiile, usturoiul şi se toarnă peste zarzavaturi.
Deasupra se pun 2 – 3
roşii tăiate felii şi restul de verdeaţă.
Se dă la cuptor la foc
potrivit aproximativ o oră.
F: DULCIURI
Chec cu cacao
· ¾
ceaşcă ulei;
· 2
ceşti zahăr;
· 2
ceşti apă rece;
· 3
linguri oţet;
· 6
linguri cacao;
· 1
linguriţă sare;
· 2 plicuri
vanilie;
· 3
ceşti făină;
· 2
linguriţe bicarbonat;
· 1
linguriţă praf de copt
Se bate uleiul cu zahărul, se adaugă oţetul, apa,
vanilia, făina în care se amestecă bicarbonatul şi praful de copt.
La sfârşit se adaugă
sare şi cacao.
Se răstoarnă compoziţia
în tava unsă şi tapetată cu făină şi se dă la cuptor, la foc potrivit timp de
45 minute.
Când este copt se
pudrează cu zahăr.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu