4. /5 OCTOMBRIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A.
GUSTĂRI
Chiftele din fasole boabe cu garnitură de orez
· 2
ceşti fasole boabe;
· 1
ceaşcă pâine înmuiată;
· 2
cepe;
· 1
căpăţână usturoi;
· 1
morcov;
· 1
păstârnac;
· Sare;
· Piper;
· Cimbru;
· Foi
de dafin;
· Mărar;
· Pătrunjel;
· 1
ceaşcă orez;
· Ulei
Se fierbe fasolea după procedura cunoscută.
După ce se schimbă prima apă se pun zarzavaturile
tocate, sarea şi 2 foi de dafin.
Când este fiartă bine fasolea, se separă boabele
într-un castron.
Se adaugă pâinea înmuiată în zeama reţinută de la
fiertul fasolei, condimentele, usturoiul pisat şi verdeaţa.
Se dau prin maşina de tocat.
Se fac mingiuţe, se dau prin făină şi se coc în ulei
bine încins.
Din restul de zeamă rămasă de la fiertul fasolei se
prepară un orez dintr-o ceaşcă de orez şi trei ceşti de zeamă.
Când orezul se înmoaie bine, se sărează, se pune mărar
mult şi se serveşte rece, ca garnitură pentru chiftelele din fasole.
B: SALATE
Salată de conopidă
• 1 conopidă de mărime medie;
• 4 linguri de ulei;
• 2 linguri oţet sau zeamă de lămâie
Conopida se spală, se îndepărtează frunzuliţele verzi şi se fierbe în apă cu
sare fără să se lase prea mult să nu se zdrobească.
Se lasă să se răcească, se desface bucheţele, se aşază în castron şi se toarnă
deasupra amestecul de ulei şi oţet sau lămâie.
C:
SOSURI
Sos de mărar
· 1
lingură ulei;
· 1
lingură făină;
· 1
ceapă;
· 2 –
3 legături mărar;
· ½
linguriţă zahăr;
· 1
lingură oţet;
· ½
lingură sare;
· 1
ceaşcă apă
Ceapa tăiată mărunt se căleşte puţin în ulei, se
adaugă zahărul şi făina, amestecând cu grijă să nu se lipească.
Se stinge cu o ceaşcă de apă şi se lasă să fiarbă 10
minute.
Se adaugă mărarul tocat fin şi se mai fierbe câteva
minute.
La sfârşit se adaugă sarea şi piperul.
D:
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Cremă de ţelină
· 4
ţeline;
· 2
linguri ulei;
· ½
lingură făină;
· Sare;
· Pătrunjel
Se curăţă ţelinele şi se dau pe răzătoarea mare.
Se pun într-o oală cu ulei şi se călesc până se
înmoaie.
Se toarnă 3 ceşti de apă fierbinte şi se lasă să
fiarbă.
Se sărează, se strecoară şi se păstrează zeama.
Se dă ţelina prin sită, se adaugă puţin câte puţin
toată zeama în care a fiert.
Separat se face un rântaş din ½ lingură ulei, ½
lingură făină şi puţină apă.
Se amestecă cu supa de ţelină, se pune din nou la foc
pentru a mai da un clocot.
Se adaugă pătrunjelul şi se serveşte cu crutoane.
Tot aşa se prepară crema de dovlecei, crema de praz,
sau crema de gulii.
E:
MÂNCĂRURI
Mâncare de praz cu măsline
· 5
fire de praz
· 200
g măsline
· 4 –
5 linguri ulei
· 1
lingură bulion
· Oţet
· Sare
piper măcinat
· 1
vârf de cuţit zahăr pudră
Prazul curăţat şi tăiat în mărime potrivită se spală,
se opăreşte în apă clocotită, se scurge bine şi se prăjeşte puţin în ulei pus
în cratiţă.
Se adaugă celelalte
ingrediente.
Se dă la cuptor la foc
potrivit şi se lasă să scadă
F:
DULCIURI
Cozonac nedospit
• 4 ceşti apă;
• 1 pachet margarină;
• 1 ceaşcă zahăr;
• 40 g drojdie de bere;
• 1 lingură coajă de lămâie sau portocală rasă;
• 1 vanilie;
• 1 linguriţă scorţişoară;
• 1 linguriţă sare;
• Făină cât cuprinde
Umplutura:
• 400 g gem;
• 1 ceaşcă nuci tăiate mărunt, sau stafide;
• 2 linguri cacao;
• 2 linguriţe esenţă de rom
Se face din ingredientele de mai sus un aluat de consistenţă potrivită, având
grijă ca drojdia să fie dizolvată separat în apă călduţă.
Se împarte în 4 părţi aluatul şi se întind, pe rând, foi de 1 cm grosime.
Se întinde pe toată suprafaţa foii gem amestecat cu cacao şi rom, iar deasupra
se presară nuci sau stafide.
Se rulează foaia şi se aşază cei 4 cozonaci într-o formă suficient de mare,
bine unsă.
Se ung cu pensula pe deasupra cu apă dulce şi se presară zahăr tos sau susan.
Se pun direct la cuptor la foc potrivit, 50 minute.
Se consumă cald.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu