4. /28 OCTOMBRIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A.
GUSTĂRI
Pateu de linte
250 g linte,
2 cepe,
1 morcov,
2
cartofi.
4-5 catei
de usturoi,
100 g
ulei,
sare,
cimbru, maghiran,
1 ligura
pasta tomate.
Lintea se spală bine şi se pune la înmuiat de seara până dimineaţa.
Dimineaţa se spală în mai multe ape, indepărtându-se cât mai multe cojiţe. Apoi
se pune la fiert, împreună cu morcovul şi cartofii, timp de 30 minute. Ceapa se
toacă mărunt şi se înăbuşe cu apă şi ulei. După ce lintea a fiert, se scurge de
apă şi se mixează sau se trece prin maşina de tocat cu restul
ingredientelor. Se pune la răcit într-un castron după care se ornează şi se
pune la frigider.
B. SALATE
Salată franţuzească
· 500
g cartofi fierţi;
· 150
g morcov;
· 150
g ţelină;
· 150
g mazăre;
· 2
linguri pătrunjel fin tocat;
· 100
g castraveţi muraţi;
· 2
mere;
· Oţet;
· Sare;
· Piper
măcinat;
· Zahăr;
· 2
linguri muştar;
· 1
ceaşcă maioneză de post;
· 2
linguri kechup
Se curăţă morcovii şi ţelina şi se taie cubuleţe.
Se fierb cu mazărea şi pătrunjelul în apă sărată, se
scurg bine şi se pun într-un castron mare.
Se adaugă castraveciorii, cartofii şi merele tăiae
cuburi.
Se adaugă muştarul, sarea, oţetul, piperul, maioneza
de post şi kechupul şi se amestecă bine.
C.
SOSURI
Pentru reţetele de astăzi nu este necesar să pregătim
un sos separat!
D.
BORŞURI, SUPE CREME DE LEGUME
Supă de ciuperci
· 1 ½
l apă
· 400
g ciuperci
· 1
ceapă
· 1
morcov
· 1
pătrunjel
· 3
linguri ulei
· 1
lingură griş
· Sare
· Mărar
tocat
Zarzavatul curăţat, spălat şi dat prin răzătoare se
fierbe în apă până se înmoaie bine.
Se strecoară şi în zeama
obţinută se pun ciupercile înăbuşite în ulei, grişul turnat în ploaie, sarea şi
se lasă să fiarbă 20 – 25 minute.
Se adaugă mărarul tocat.
E.
MÂNCĂRURI
Iahnie de praz
· 1 ½
kg praz
· 1
ceapă tăiată solzişori
· 1 ½
ceaşcă ulei
· 1
ceaşcă suc de roşii sau 3 linguri bulion
· 5
căţei de usturoi
· 3
morcovi
· Sare
· Piper
· Zeamă
de lămâie
Se căleşte ceapa în ulei, se adaugă sucul de roşii,
sarea şi piperul, usturoiul tocat mărunt şi se lasă să fiarbă la foc mic.
Se adaugă prazul tăiat
bucăţi groase, morcovul tăiat rondele şi puţină apă, se lasă în continuare să
fiarbă la foc mic până când mâncarea rămâne cu aspect de sos.
Înainte de a fi servită
se drege gustul cu zeamă de lămâie.
F.
DULCIURI
Smochine cu orez
· 10
smochine
· 100
g zahăr
· 1
pahar orez
· 50 g
stafide
· Puţină
sare
Se spală smochinele, se opăresc cu apă clocotită şi se
taie puţin împrejurul codiţei.
Prin această tăietură se
umplu smochinele cu grijă de a nu le rupe, cu câte 1- 2 linguriţe de orez.
Se aşază într-o cratiţă
cu apă, zahăr şi puţină sare, pe foc, adăugând şi stafidele.
Se fierb împreună până
se înmoaie smochinele.
Se servesc reci cu sosul
scăzut.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu