joi, 27 octombrie 2022

 4. /28 OCTOMBRIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI


A.   GUSTĂRI

Pateu de linte

 
250 g linte,

2 cepe,

1 morcov,

2 cartofi.

4-5 catei de usturoi,

100 g ulei,

sare, cimbru, maghiran,

1 ligura pasta tomate.
 Lintea se spală bine şi se pune la înmuiat de seara până dimineaţa. Dimineaţa se spală în mai multe ape, indepărtându-se cât mai multe cojiţe. Apoi se pune la fiert, împreună cu morcovul şi cartofii, timp de 30 minute. Ceapa se toacă mărunt şi se înăbuşe cu apă şi ulei. După ce lintea a fiert, se scurge de apă şi se  mixează sau se trece prin maşina de tocat cu restul ingredientelor. Se pune la răcit într-un castron după care se ornează şi se pune la frigider.

 

 

B.   SALATE

Salată franţuzească

·       500 g cartofi fierţi;

·       150 g morcov;

·       150 g ţelină;

·       150 g mazăre;

·       2 linguri pătrunjel fin tocat;

·       100 g castraveţi muraţi;

·       2 mere;

·       Oţet;

·       Sare;

·       Piper măcinat;

·       Zahăr;

·       2 linguri muştar;

·       1 ceaşcă maioneză de post;

·       2 linguri kechup

Se curăţă morcovii şi ţelina şi se taie cubuleţe.

Se fierb cu mazărea şi pătrunjelul în apă sărată, se scurg bine şi se pun într-un castron mare.

Se adaugă castraveciorii, cartofii şi merele tăiae cuburi.

Se adaugă muştarul, sarea, oţetul, piperul, maioneza de post şi kechupul şi se amestecă bine.

 

C.   SOSURI

Pentru reţetele de astăzi nu este necesar să pregătim un sos separat!

 

D.   BORŞURI, SUPE CREME DE LEGUME

Supă de ciuperci

·       1 ½ l apă

·       400 g ciuperci

·       1 ceapă

·       1 morcov

·       1 pătrunjel

·       3 linguri ulei

·       1 lingură griş

·       Sare

·       Mărar tocat

Zarzavatul curăţat, spălat şi dat prin răzătoare se fierbe în apă până se înmoaie bine.

          Se strecoară şi în zeama obţinută se pun ciupercile înăbuşite în ulei, grişul turnat în ploaie, sarea şi se lasă să fiarbă 20 – 25 minute.

          Se adaugă mărarul tocat.

 

 

 

E.    MÂNCĂRURI

Iahnie de praz

·       1 ½ kg praz

·       1 ceapă tăiată solzişori

·       1 ½ ceaşcă ulei

·       1 ceaşcă suc de roşii sau 3 linguri bulion

·       5 căţei de usturoi

·       3 morcovi

·       Sare

·       Piper

·       Zeamă de lămâie

Se căleşte ceapa în ulei, se adaugă sucul de roşii, sarea şi piperul, usturoiul tocat mărunt şi se lasă să fiarbă la foc mic.

          Se adaugă prazul tăiat bucăţi groase, morcovul tăiat rondele şi puţină apă, se lasă în continuare să fiarbă la foc mic până când mâncarea rămâne cu aspect de sos.

          Înainte de a fi servită se drege gustul cu zeamă de lămâie.

 

F.    DULCIURI

Smochine cu orez

·       10 smochine

·       100 g zahăr

·       1 pahar orez

·       50 g stafide

·       Puţină sare

Se spală smochinele, se opăresc cu apă clocotită şi se taie puţin împrejurul codiţei.

          Prin această tăietură se umplu smochinele cu grijă de a nu le rupe, cu câte 1- 2 linguriţe de orez.

          Se aşază într-o cratiţă cu apă, zahăr şi puţină sare, pe foc, adăugând şi stafidele.

          Se fierb împreună până se înmoaie smochinele.

          Se servesc reci cu sosul scăzut.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...