4. /2 NOIEMBRIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A.
GUSTĂRI
Humus cu avocado şi ridiche
Ingrediente
1
conserva mica de naut (cantitate neta – 265 g)
3 catei de usturoi
100 g tahina (pasta de susan)
100 ml supa de legume
2 linguri de zeama de lamaie
sare, piper macinat
1 praf de piper Cayenne
1 avocado
Pentru decor:
patrunjel tocat
felii subtiri de tomatillos (un fel de tomate verzi; daca nu ai, poti pune si
rosii)
ridiche neagra
Mod de
preparare
Pui continutul conservei intr-o sita si
clatesti sub jet de apa. Scoti deoparte cam 1 lingura de naut, pentru decor.
Cureti usturoiul.
Fructul de avocado il tai pe jumatate, scoti
samburele si cu ajutorul unei furculite desprinzi pulpa fructului din coaja.
Faci un piure fin din boabele de naut, avocado, pasta tahina si supa de legume.
Zdrobesti cateii de usturoi si ii adaugi in
piure. Condimentezi cu sare, piper, piper Cayenne (sau boia iute de ardei),
Incorporezi zeama de lamaie. Portionezi piureul in cupe de sticla transparente
si presari pe el patrunjel tocat.
Daca doresti, poti decora cu feliute subtiri
de tomate verzi (sau rosii) si ridiche. Acest fel este, dupa cum observi, bun
de consumat si in perioada postului sau daca esti adepta unei diete
vegetariene.
B.
SALATE
Salată de cartofi dulci
Dressing:
4 linguri zeama de lamaie
2 linguri sos de soia
1 lingurita de arpagic
125 g patrunjel
zahar
Salata:
6 cartofi dulci, curatati si taiati
1 ceapa medie, taiata
sare
frunze proaspete de cimbru
80 ml ulei de masline
2 fire de telina, taiata fin
frunze de salata
1/2 de alune acaju, taiate si prajite
Mod de
preparare
Preincalziti cuptorul la 200 de grade si
ungeti o tava cu ulei.
Dressing:
Amestecati toate ingredientele si lasati
deoparte:
4 linguri zeama de lamaie
2 linguri sos de soia
1 lingurita de arpagic
125 g patrunjel
zahar.
Salata:
Aranjati cartofii dulci si ceapa pe un singur
strat in tava. Condimentati cu sare, cimbru si putin ulei. Coaceti pentru 40
minute sau pana cand legumele sunt moi si aramii. Intoarceti cartofii
ocazional.
Puneti 3/4 din dressing peste legumele
fierbinti si lasati la racit. Adaugati telina.
Aranjati frunzele de salata pe o farfurie si
puneti cu lingura salata de cartofi dulci pe deasupra. Presarati alunele si
completati cu dressingul ramas.
C.
SOSURI
Sos indian
· 25 g
margarină;
· 2
cepe;
· 1
rădăcină pătrunjel;
· Cimbru;
· 1
foaie dafin;
· Frunze
de ţelină;
· 1
linguriţă făină;
· Sare;
· Boia
iute;
· 1
ceaşcă apă
Se taie ceapa solzişori şi se căleşte în margarină.
Se adaugă făină şi se
amestecă continuu.
Când făina capătă
culoare gălbuie se stinge cu apă.
Se adaugă restul
ingredientelor şi se fierbe circa 30 minute.
D.
BORŞURI, SUPE CREME DE LEGUME
Supa de linte rosie -
reţetă pakistaneză
INGREDIENTE:
4
cani linte rosie
1/2 cana orez cu bob lung
100g margarina
1 cana ceapa tocata
1 lamaie, zeama de la
1 1/2 cana apa
1 lingurita boia dulce
1/2 lingurita seminte coriandru, macinate
1 lingurita cimbru, uscat
1 legatura patrunjel proaspat, tocat
1 lingurita sare
1/2 lingurita piper proaspat macinat
.
Indicatii:
Lintea se lasa la inmuiat peste
noapte. Se pune la fiert impreuna cu cu orezul si putina sare. Se fierb cca. 30
minute, pana cana boabele de linte se zdrobesc.
Intre timp, se incinge ulei intr-o tigaie, se adauga ceapa tocata si se caleste
pana devine aurie.
Se adauga ceapa peste fiertura de linte, se adauga zeama de lamaie, margarina,
boiauia dulce, coriandru, cimbru si patrunjel. Se da un clocot, se asezoneaza
cu sare si piper si se fierbe, amestecand continuu.
E.
MÂNCĂRURI
Vinete mediteraniene cu
brânză Tofu
Ingrediente
1
ceapa, taiata
3 linguri ulei de masline
1-2 catei de usturoi
400 g rosii taiate
1 lingura paste de tomate
sare si piper negru proaspat macinat
2 vinete medii
60 g masline, taiate
60 g brânză Tofu gratinata
10 frunze de busuioc
Mod de
preparare
1. Caliti ceapa pentru cateva minute intr-o
lingura de ulei, adaugati usturoiul si mai gatiti inca 5 minute. Puneti apoi
rosiile si pasta de tomate si fierbeti pentru 10-15 minute pana intreaga
compozitie se ingroasa. Asezonati.
2. Taiati fiecare vanata in cate 8 felii subtiri.
Alegeti cele mai mari 12 felii, ungeti-le cu ulei si dati-le pe gratar, la foc
mic, pana se rumenesc. Puneti-le deoparte pe hartie de copt. Asezati pe gratar
si celelalte felii, apoi taiati-le si lasati-le deoparte intr-un castron.
3. Adaugati 4 linguri din sosul de rosii
preparat la Pasul 1, alaturi de masline, peste vinetele taiate din castron si
amestecati bine. Puneti jumatate din cantitatea de sos de rosii in tava pe care
urmeaza sa o folositi.
4. Setati cuptorul la 200 grade Celsius.
Puneti feliile de vinete pe un tocator si impartiti umplutura de rosii si
masline intre cele 12 felii. Presarati jumatate din cantitatea de branza si
jumatate din frunzele de busuioc, taiate. Rulati fiecare felie si asezati-le in
tava, peste rosii, cu partea rulata in jos. Adaugati ce a mai ramas din sosul
de rosii peste vinete, apoi presarati branza ramasa. Coaceti pentru 20 de
minute, apoi presarati frunzele de busuioc ramase si serviti.
F. DULCIURI
Brioşe cu fructe
Ingrediente
aluat
de cozonac de post
400 g fructe de padure (congelate)
2-3 linguri cu miere
zahar pudra
Mod de
preparare
Din aluatul de cozonac de post, formeaza bile
de dimensiunea unui ou mai mic. Apasa cu degetul in mijloc pentru a obtine o
gropita. Umple locul cu fructe decongelate si modeleaza din nou bila pana se
acopera complet fructele.
Pune bilele astfel obtinute in formele de
briose tapetate cu hartiute speciale de briose. Coace-le la cuptor, la foc
moderat, aproximativ 35-40 de minute. Lasa-le sa se raceasca si pudreaza-le cu
zahar sau unge-le cu putina miere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu