4. /5 IANUARIE 2023 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
Se recomandă ca în Ajunul Botezului Domnului să ținem post negru până la ora 15, apoi să consumăm alimente de post!
Pentru a fi întâmpinat aşa cum
se cuvinte praznicul Botezului Domnului, ziua de 5 ianuarie, cunoscută şi ca
Ajunul Bobotezei, este rânduită ca zi de post aspru sau chiar post negru pentru
cei care doresc şi nu au slăbiciuni trupeşti.
In Ajunul Bobotezei se tine post negru, nu
se mananca si nu se bea nimic. Canoanele Bisericii invata ca in Ajunul
Bobotezei se ajuneaza total, (Canonul 1 al Sf. Teofil al Alexandriei), iar a
doua zi se ia agheasma pe nemancate. In Tipicul Sfantului Sava se spune ca,
daca Ajunul cade duminica sau sambata, nu se tine post negru. Postul din ziua
de 5 ianuarie este pastrat din perioada secolele IV-VI, cand catehumenii se
pregateau prin post si rugaciune timp de 40 de zile, sa primeasca botezul in
seara acestei zile. Dupa ce primeau botezul, puteau sa participe pentru prima
data la liturghia credinciosilor si sa se impartaseasca. Astazi, crestinii
postesc in aceasta zi, pentru a putea gusta cu vrednicie din apa sfintita -
Agheasma Mare.
In unele regiuni, in special in Moldova,
crestinii ortodocsi gusta pe nemancate din Agheasma Mare timp de opt zile, de
la Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), pana la 14 ianuarie - odovania praznicului.
Se intampla ca cei opriti de la Sfanta Impartasanie, sa primeasca de la
duhovnic, binecuvantarea de a lua Agheasma Mare. Insa, trebuie sa fim cu luare
aminte la faptul ca Agheasma Mare nu poate inlocui Sfanta Impartasanie.
Alti preoti ii opresc pe credinciosi sa ia
Agheasma Mare. In acest sens, Sfantul Sava spune: "acestia nu fac bine
pentru ca prin darul lui Dumnezeu s-a dat spre sfintirea lumii si a intregii
fapturi... Deci de unde este socotinta acestora pentru ca sa nu guste apa
aceasta, deoarece trebuie sa stim ca nu pentru aceasta Apa este necuratia in
noi, ci devenim necurati prin lucrurile noastre cele spurcate, iar noi ca sa ne
curatim de acestea, bem fara de indoiala aceasta Sfanta Apa."
Cu Agheasma Mare se stropesc casele
credinciosilor si locuitorii acestora, in Ajunul Bobotezei. Tot cu ea se
stropesc si lucrurile care trebuie binecuvantate sau sfintite, cum ar fi de
pilda, la binecuvantarea si sfintirea prapurilor, la sfintirea crucii si a
troitelor, a clopotului, a vaselor si vesmintelor liturgice, la sfintirea
icoanelor, a bisericilor, a antimiselor si a Sfantului si Marelui Mir.
Slujba de la Agheasma Mare
Daca Agheasma Mica se poate savarsi ori de
cate ori credinciosii doresc acest lucru, Agheasma Mare se oficiaza o singura
data pe an, pe 6 ianuarie, in ziua Botezului Domnului in Iordan.
In cadrul slujbei de sfintire a apei se
citesc trei paremii, toate din prorocia lui Isaia (cap. XXV, 1-10; LV, 1-13 si
XII, 3-6), apoi Apostolul (din I Cor. X, 1-4) si Evanghelia (de la Mc. I,
9-12), in care se prezinta in rezumat Botezul Domnului. Dupa ectenia mare se
rosteste rugaciunea de sfintire a apei, compusa de Sfantul Sofronie al Ierusalimului,
adresata Sfintei Treimi: ("Treime mai presus de fire..."). Preotul
slujitor Il invoca de trei ori pe Sfantul Duh pentru sfintirea apei ("Tu
Insuti, dar, Iubitorului de oameni Imparate, vino si acum prin pogorarea
Sfantului Tau Duh si sfinteste apa aceasta") si binecuvanteaza de fiecare
data apa cu mana, afundandu-o crucis in vasele cu apa. Apoi rosteste o noua
formula de invocare a Sfantului Duh ("Insuti si acum, Stapane, sfinteste
apa aceasta, cu Duhul Tau cel Sfant"), pe care preotul o rosteste tot de
trei ori, binecuvantand de fiecare data apa, cu mana crucis.
La finalul slujbei, preotul slujitor afunda de trei ori crucea si busuiocul in
apa cantand troparul Praznicului. "In Iordan botezandu-Te Tu Doamne
..."
In casele credinciosilor, agheasma se
pastreaza la loc de cinste, in vase curate si dintr-insa se gusta pe nemancate,
in zilele de post si ajunare. Potrivit invataturii Sfintilor Parinti,
"firea apei celei sfinte este ca sa spele si trupul si sufletul, sa-l
sfinteasca, sa-l innoiasca si sa-l faca fiu al lui Dumnezeu".
- 1 ceaşcă morcov ras pe răzătoarea mare;
- 1 ceaşcă măr ras pe răzătoarea mare;
- 1 ceaşcă zahăr;
- 1 ceaşcă ulei;
- ½ ceaşcă stafide;
- ½ ceaşcă suc de portocale;
- 3 ceşti făină;
- 1 linguriţă bicarbonat;
- 1 linguriţă praf de copt;
- 1 linguriţă scorţişoară;
- 1/3 ceaşcă coniac;
- 1 linguriţă coajă de portocală rasă
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu