4. /1 FEBRUARIE 2023 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A.
PLĂCINTE, GUSTĂRI
Roşii umplute cu mere şi hrean
· 4
roşii mari
· 2 –
3 mere
· ½
rădăcină hrean
· 1
pumn de nuci măcinate
· Zeamă
de lămâie
· Puţin
zahăr
· Sare
· 1
salată verde
Se taie un căpăcel la fiecare roşie, se scobeşte
miezul şi se presară cu sare.
Se lasă câteva minute cu gura în jos să se scurgă.
Se taie merele subţiri, se amestecă cu hreanul ras pe
răzătoarea mică, nucile măcinate şi se adaugă zeamă de lămâie şi puţin zahăr.
Se umplu roşiile şi se aşază pe un platou, garnisit cu
foi de salată.
B.
SALATE
Salată de andive
· 500
g andive
· 40 g
ulei
· 75 g
lămâie
· Sare
Andivele se spală, se îndepărtează frunzele veştede,
se desfac frunzele sănătoase şi se taie fâşii.
Din ulei, zeamă de
lămâie şi sare se prepară un sos ce se toarnă peste andive, într-o salatieră.
Atenţie, salata de
andive se va consuma imediat ce a fost pregătită.
C.
SOSURI
Nu e
necesar să pregătim sos pentru acest meniu.
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Ciorbă oltenească de praz cu zeamă de varză
· 1,5
kg praz
· 300
g roşii
· 100
g morcovi
· 100
g albitură
· 100
g fidea de post (fără ou)
· 2
legături verdeaţă
· 50 g
făină
· 200
g ulei
· 1,5
l zeamă de varză
· Sare
Prazul se toacă mărunt şi se căleşte în ulei.
Se adaugă zarzavatul tăiat julien şi se mai
călesc împreună câteva minute.
Se stinge cu apă şi se
pune la fiert.
Făina se rumeneşte
într-o cratiţă cu restul de ulei, se stinge cu roşiile curăţate de coajă şi
seminţe şi tăiate cuburi şi se adaugă la ciorbă.
Când zarzavatul este
aproape fiert se pune fideaua şi se mai fierbe cam 20 minute.
Se adaugă zeama de varză
ce a fost strecurată şi fiartă separat.
Se potriveşte gustul de
sare, iar la sfârşit se adaugă verdeaţa tocată.
E.
MÂNCĂRURI
Mâncare de cartofi cu castraveţi muraţi
· 1 kg
cartofi;
· 200
g ceapă;
· 500
g castraveţi muraţi;
· 1
ceaşcă ulei;
· 2
linguri bulion;
· 1
legătură mărar;
· Sare;
· Piper
Se curăţă cartofii, se spală, se taie felii şi se
prăjesc puţin în uleiul încins.
Se scot cartofii şi în
restul de ulei se căleşte ceapă.
Se pune bulionul, se
stinge cu apă caldă şi se adaugă cartofii.
Se lasă la foc mic.
Când cartofii sunt fierţi se adaugă castraveţii fierţi
separat fără coajă şi seminţe.
Se pune sare şi piper.
Se pune mâncarea în tavă, se garniseşte deasupra cu
felii de roşii sau suc de roşii şi verdeaţă şi se dă la cuptor să se rumenească
bine.
F.
DULCIURI
Desert din fructe crude
· 4
mere
· 1
pumn de stafide
· 4
linguri de zahăr
· 20
nuci măcinate
· Lămâie
· Frişcă
vegetală
Se rad merele pe răzătoare fără coajă, se amestecă cu
stafidele, zahărul, nucile măcinate, zeama de lămâie şi sucul de fructe.
Compoziţia se pune în
cupe şi se acoperă cu frişcă vegetală.
Se serveşte rece.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu