miercuri, 20 iunie 2018


AM SELECȚIONAT ACESTE MATERIALE PENTRU TOȚI PRIETENII MEI ȘI NU NUMAI CU PRILEJUL ZILEI DE 21 IUNIE 2018, SOLSTIȚIUL DE VARĂ!


Vă ofer câteva flori 


ISTORIE PE ZILE 21 Iuinie
Evenimente
·         217 I.Chr.:  Armata romana,  condusa  de Gaius Flaminius, cade  într-o ambuscadă şi este învinsa  de către  generalul cartaginez  Hannibal, in batalia de la Lacul Trasimene. Hannibal (247  – 183  î.Hr.), fiul lui Hamilcar Barca, a fost comandantul militar cartaginez, considerat unul dintre cei mai mari comandanți din istoria militară. Tatăl său a comandat forțele cartagineze în Primul Război Punic. Hannibal  este considerat unul dintre cei mai străluciți comandanți militari din istorie și unul dintre cei mai mari dușmani ai Republicii Romane.
·         533:  O flotă expediționară bizantina sub comanda generalului Belisarius,pleacă de la Constantinopol pentru a ataca  vandalii din Africa.
·         1307: Kulug Han este înscăunat ca han  al mongolilor   și împărat  al Chinei din dinastia   Yuan. Este al  șaptelea  Mare Han  al mongolilor  ia numele lui umele lui înseamnă ” Hanul Razboinic”, în limba mongolă. Domnia  sa a durat  mai puțin de patru ani si a  murit subit în 27 ianuarie 1311.
·         1498:  Împăratul Maximillian I ordona alungarea  evreilor din Nurenberg, Germania. Maximilian I, (născut 22 martie 1459, Wiener Neustadt, Austria –  m.12 ianuarie 1519, Wels), arhiduce de Austria, împărat  german și împărat al Sfântului Imperiu Romano- German (1493-1519), a făcut parte din familia  Habsburg, dominanta  în secolul al 16–lea in Europa.
·         1607: Este instaurată prima Parohie Protestant Episcopală din SUA, în Jamestown.
·         1633: Omul de știință italian Galileo Galilei este găsit vinovat de către Inchiziție de „bănuită erezie“ pentru apărarea opiniei heliocentrice copernicane, în care se crede că Pământul și alte planete orbitează în jurul Soarelui. Deși a fost forțat în a arito public opinia heliocentrică, pedepsei sale I s-a adăugat și o perioadă nelimitată de arest la domiciliu. Cu pierderea multor dintre susținătorii săi de la Roma din cauza Dialogului despre cele două sisteme principale ale lumii, lui Galileo a fost convocat în fața unui tribunal în 1633, acuzat fiind de erezie. Sentința Inchiziției a constat din trei părți esențiale:
- Galileo a fost găsit „vehement suspect de erezie”, și anume de a fi susținut opinia că Soarele stă nemișcat în centrul universului și că Pământul nu se află în centru și se mișcă, și că se poate susține și apăra părerea ca probabilă după ce a fost găsită a fi contrară Sfintei Scripturi. I s-a cerut să „abjure, blesteme și să deteste” aceste opinii.
- S-a ordonat încarcerarea sa; sentința a fost ulterior comutată în arest la domiciliu.
- Dialogul a fost interzis; și, într-o acțiune neanunțată la proces, publicarea oricărei lucrări a sa a fost interzisă, inclusiv oricare pe care ar mai fi scris-o în viitor. Conform legendelor populare, după ce a retractat teoria sa că Pământul se mișcă în jurul Soarelui, Galileo ar fi murmurat fraza rebelă Și totuși, se mișcă!, dar nu există dovezi că el ar fi spus ceva asemănător. Prima relatare a legendei datează de la un secol după moartea sa. După o perioadă petrecută cu Ascanio Piccolomini (arhiepiscop de Siena), lui Galileo i s-a permis să se întoarcă în vila sa de la Arcetri de lângă Florența, unde și-a petrecut restul vieții în arest la domiciliu și unde la un moment dat a orbit. Când era în arest la domiciliu, Galileo și-a dedicat timpul uneia dintre cele mai reușite lucrări ale sale, Două noi științe. Aici, el a rezumat lucrările sale efectuate cu aproximativ patruzeci de ani în urmă, despre cele două științe denumite astăzi cinematică și rezistența materialelor. Ca rezultat al acestei lucrări, Galileo este adesea intitulat „părintele fizicii moderne”.
·         1749: Este fondat  orasul Halifax, din provincia canadiana  Nova Scotia.
·         1791 - Regele Ludovic al XVI-lea al Frantei si rudele sale apropiate au fugit la Varennes in timpul Revolutiei Franceze.
·         1813:  În Războiul Peninsular (cunoscut in istoriografia   spaniolă sub numele de Războiul de independență spaniol), trupele britanice, spaniole și portugheze conduse de  marchizul de Wellington au învins armata franceză. Armatele franceze nu mai pot menține controlul asupra Peninsulei Iberice  și sunt respinse încet spre nord, după înfrângerea decisivă de la Bătălia de la Vitoria, de pe 21 iunie.Trupele ibero-britanice invadează Franța la sfârșitul lui 1813, asediind Bayonne și  în ciuda unei rezistențe dârze,francezii sunt nevoiti să încheie armistițiul în aprilie 1814, după abdicarea impăratului Napoleon,eveniment care e marchează sfârșitul războiului din Peninsula Iberică.În Spania se restaureaza  dinastia de Bourbon si absolutismul monarhic, prin regele Ferdinand al VII-lea
·         1822: Sfarsitul epocii  fanariote in Principatele Romane prin acceptarea de catre Poarta Otomana a  unor domni pamanteni. In Moldova urca pe tron la 21 iunie, Ionita Sandu Sturza. In  Muntenia  domnul pamantean  Grigore al IV-lea Ghica, (Grigore Dimitrie Ghica), a urcat pe  tron la data de  30 iunie.


·         1824: Războiul de Independență al Greciei: Forțele otomane ataca fortele patriotice grecesti din insula Psara din Marea Egee. La 4 iulie rezistența  acestora s-a încheiat dupa  o ultimă batalie in  fortul vechi al orașului  Palaiokastro. In momentul în care turcii intrat în fort, grecul Antonios Vratsanos a aruncat in aer depozitul de  praf de pușcă, explozia ucigand u-i pe greci împreună cu inamicii lor. O parte a populației insulei  a reușit să fugă, dar o mare parte a fost fie vânduta în sclavie, sau ucisa. Insula a ramas pustie, locuitorii  supraviețuitori împrăștiindu-se  prin sudul Greciei.
·         1848: În revista „Foaie pentru minte, inima și literatură” a apărut poezia „Un răsunet”, de Andrei Mureșanu. Din data de 24 ianuarie 1990, această poezie, pe muzica lui Anton Pann, a devenit Imnul de Stat al României, cunoscut sub titlul „Deșteaptă-te, române!”

·         1848: revoluționarii moldoveni, exilați după represaliile domnului Moldovei Mihail Sturdza, organizează la Cernăuți Comitetul revoluționar moldovean, în frunte cu Costache Negri, Alexandru Ioan Cuza, Zaharia Moldoveanu, etc, care ține o strînsă legătură cu revoluția din Valahia. Comitetul însărcinează pe Mihail Kogălniceanu să redacteze un program de revendicări sociale și politice. Revoluţia Română de la 1848 a fost parte a revoluţiei europene din acelaşi an şi expresie a procesului de afirmare a naţiunii române şi a conştiinţei naţionale. În ţările Române s-au produs trei revoluţii în anul 1848: revoluţia din Moldova – care a fost înăbuşită de la început, cea din Muntenia, iar a treia în Transilvania. În Muntenia, revoluţia s-a bucurat, de la început, de mai mult succes decît în Moldova; una din cauze a fost mai buna organizare a ei, o alta, concursul unei părţi din administraţie şi armată. În timpul domniei lui Gheorghe Bibescu se formase, în 1843, o societate politică secretă, intitulată Dreptate-Frăţie. Din ea făceau parte tinerii patrioţi şi progresişti, dintre care mulţi studiaseră în străinătate, mai ales la Paris. În capitala Franţei izbucnise revoluţia la începutul anului 1848; conducătorii ei fagaduiseră sprijin tinerilor munteni, în cazul cînd se vor ridica împotriva asupritorilor. Mişcarea a izbucnit în Muntenia, în ziua de 21 iunie 1848, stil nou (9 iunie 1848, stil vechi) la Islaz, în judeţul Romanaţi, ale cărui autorităţi, militare şi civile, erau de partea revoluţionarilor. S-a citit Proclamaţia de la Islaz, formată din 22 de articole în care se prevedea:   – independenţa administrativă şi legislativă,
– separaţia puterilor,
– egalitatea drepturilor politice,
– alegerea unui domn responsabil pe termen de cinci ani,
– reducerea listei civile a domnitorului,
– emanciparea clăcaşilor,
– emanciparea israeliţilor şi drepturi politice pentru compatrioţii de altă credinţă,
– dezrobirea ţiganilor,
– instrucţiune egală,
– înfiinţarea unor aşezăminte penitenciare,
– crearea gărzii naţionale.
La 23 iunie 1848, stil nou (11 iunie 1848, stil vechi), ştiind că a pierdut sprijinul armatei, Bibescu semnează, la Bucureşti proclamaţia de la Islaz care va deveni noua constituţie. A doua zi, ruşii au protestat prin consulul lor şi au ameninţat că vor invada ţara. În aceste condiţii, Gheorghe Bibescu abdică. Scurta perioadă de trei luni cît a durat revoluţia în Muntenia a avut totuşi urmări însemnate. Ea a produs o mişcare a maselor, o zguduire a societăţii, în special a clasei posedate, a facilitat pătrunderea ideilor de reformă socială, care-şi vor găsi mai tîrziu expresia în dispoziţiile din 1858 ale Convenţiei de la Paris şi în legile din 1863-1864 ale lui Cuza şi Kogălniceanu: securizarea averilor mănăstireşti, împroprietărirea ţăranilor şi legea învăţământului. Pe de altă parte, prin influenţa exercitată, în mai mare măsură asupra revoluţionarilor din Moldova, care formulează, utilizând proclamaţia în 22 de puncte, programul din august, şi în mai mică măsură asupra revoluţionarilor din Transilvania, ea contribuie la întărirea şi adîncirea ideii de unitate naţională. În sfîrşit, prin propaganda în Apus a fruntaşilor exilaţi, ea determină un puternic curent de opinie publică şi guvernamentală în favoarea Principatelor, curent care-şi va dovedi eficacitatea cu prilejul încheierii Tratatului şi apoi a Convenţiei de la Paris (1856, respectiv 1858). Nu este, prin urmare, exagerat a afirma că revoluţia munteana de la 1848 stă la baza României moderne.
·         1853: trupele rusești trec Prutul fără a declara război Turciei. În septembrie, sultanul, sprijinit de Anglia și Franța, adresează Rusiei un ultimatum prin care îi cere evacuarea trupelor din Moldova și Muntenia. Urma să se înceapă Războiul Crimeii (1853-1856) purtat de Rusia pe de o parte și Turcia, Anglia, Franța și Regatul Sardiniei, pe cealaltă parte.
·         1868 – Are loc, la Munchen, premiera operei “Maeştrii cântăreţi din Nurenberg” de Richard Wagner
·         1872 – Fruntaşii politici români din Transilvania, întruniţi la Blaj, au alcătuit un memoriu în care cereau recunoaşterea limbii române ca limbă oficială, vorbită de majoritatea populaţiei ardelene
·         1878 – A avut loc Congresul de la Berlin, convocat de marile puteri nemulţumite de prevederile Tratatului de la San Stefano; în cadrul acestui Congres au fost recunoscute independenţa României şi drepturile asupra Dobrogei
·         1898: Statele Unite anexeaza posesiunea spaniola Guam.
·         1900 -  Baronul Eduard Toll, conducatorul expeditiei polare rusesti din 1900-1903, a plecat din Sankt Petersburg la bordul navei Zaria. Nu va reusi sa se mai intoarca acasa.
·         1908: 250 000 de femei manifesteaza in Hyde Park, la Londra, cerand drept de vot. Miscarea “sufragetelor” fusese fondata cu cinci ani mai devreme de catre militanta pentru drepturile femeilor Emeline Pankhurst si fiica sa Christabel. Emmeline Pankhurst (n. 14 iulie 1858, Manchester – d. 14 iunie 1928 , Londra) născută Emmeline Goulden, reprezentantă a mișcării radicale feministe, o militantă (sufragetă) care a luptat pentru drepturile femeii.
·         1919 – Amiralul Ludwig von Reuter a ordonat scufundarea (sabordarea) intregii flote germane aflata prizoniera la baza Scapa Flow, din Scotia. 52 dintre cele 74 de nave au ajuns pe fundul marii. Cei noua marinari morti sunt considerati ultimele victime ale Primului Razboi Mondial.
·         1930 - Serviciul militar obligatoriu de un an a intrat in vigoare in Franta.
·         1940: Al doilea război mondialFranța capitulează în fața Germaniei
·         1941Al doilea război mondial: În noaptea de 21 – 22 iunie, ora 24.00, Armata Română a declanșat operațiunile militare pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei de Nord de sub ocupația sovietică. Dacă în ceea ce priveşte trupele terestre, în vreme ce la radio se difuza „Marşul Basarabiei”, primii vor fi trecut în Basarabia spionii, cercetaşii în adâncime şi, nu în ultimul rând, pontonierii, abia la urmă grosul infanteriei, artileria şi celelalte, neîndoielnic, aviatorii au fost cei care, în noaptea de 21/22 iunie 1941, au primit cei dintâi misiunea de luptă. Iar dintre aceştia, la rândul lor, prioritate au avut cei din aviaţia de informaţie, adică de recunoaştere şi observaţie aeriană.


·         1942: In Nordul Africii, fortele germano-italiene conduse de generalul Rommel, cuceresc Tobruk.
·         1943:  Gestapoul il aresteaza pe conducatorul Consiliului national al Rezistentei din Franta ocupata, Jean Moulin,  la Caluire-et-Cuire in apropiere de Lyon. Seful Gestapoului Lyonez, Klaus Barbie,  il transfera la  Paris, unde va fi torturat. A murit la data de 8 iulie 1943 in trenul care il ducea in Germania. In 1964 ramasitele sale au fost ingropate la Panthéon.
·         1945: Sfarsitul bataliei pentru Okinawa. Batalia pentru insula Okinawa din arhipelagul  Ryukyu (in sudul  Japoniei) a fost cel mai mare asalt amfibiu din timpul campaniei militare americane din  Pacifiic  impotriva Japoniei, in  timpul celui  de-al doilea Razboi Mondial.
·         1954 – În această zi Mercedes-Benz îşi anunţă printr-o telegramă participarea pentru Grand Prix-ul Reims al Franţei, consemnând aritone revenirea Mercedes-Benz în cursele de Grand Prix, care din 1950 au fost reunite sub cea mai celebră competiţie automobilistică la nivel global, Formula 1. Modelul folosit era un Mercedes-Benz W196 , iar cei doi piloţi aliniaţi la start erau două nume mari ale pilotajului, Juan Manuel Fangio şi Karl Kling. Debutul a fost unul cât se poate de fast pentru Mercedes-Benz şi nemţii au dominat fără drept de apel Formula 1 în primele două sezoane de participare. Juan Manuel Fangio a ieşit campion consecutiv, cu “Săgeţile Argintii”, dovedind supremaţia constructorului din Stuttgart. Aceasta a fost însă curmată de dezastrul din cursa de 24 Ore de la Le Mans, de pe 11 Iunie 1955 atunci când pilotul Pierre Levegh a ieşit în decor şi a omorât peste 80 de spectatori, eveniment nefericit care a făcut ca Mercedes-Benz să se retragă la sfârşitul sezonului din tot ce înseamnă motor sport. Mercedes-Benz a revenit în Formula 1 în 1993 ca furnizor de motoare pentru Sauber după care a semnat parteneriatul de ariton cu McLaren şi în 2010 a revenit sub nume propriu, înregimentându-l pe titratul Michael Schumacher.
·         1957 - S-a înfiinţat, la Bucureşti, Muzeul Literaturii Române. A fost fondat de către criticul şi istoricul literar Perpessicius, care a fost şi primul director al instituţiei.
·         1963: Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini este ales Papa Paul al VI-lea de către Colegiul Cardinalilor. Papa Paul al VI-lea, născut Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini, (n. 26 septembrie 1897, Concesio, Lombardia, Italia – d. 6 august 1978, Vatican) a fost Papă între 1963 și 1978. Va fi beatificat la Roma, la 19 octombrie 2014.
·         1964: François Duvalier, supranumit ”Papa Doc”, presedintele Republicii Haiti , se autoproclama presedinte pe viata al acestei tari. Inaintea sa, incepand cu anul 1804, 24 de sefi de stat ai acestei tari fusesera rasturnati prin lovituri de stat sau asasinati. A instaurat cu sprijinul sangeroaselor militii ”tontons macoutes”, un regim de persecutii impotriva metisilor si a crestinilor. Dupa moartea lui in 1971, i-a succedat la conducere fiul sau Jean-Claude Duvalier, supranumit “Bébé Doc”. In 1986, ample miscari populare pun capat dictaturii familiei Duvalier.
·         1965: Trupa „The Byrds” lansează albumul Mr. Tambourine Man
·         1967 - The Beatles lansează albumul Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.
·         1977Elvis Presley susține ultimul său concert în Rapid City, Dakota de Sud
·         1980 - Postul de televiziune american "Cable News Network" (CNN) a efectuat prima transmisie.
·         1982: Printesa Diana a Marii Britanii, sotia printului Charles mostenitorul tronului acestei tari la acea dată, il  naste pe  printul  William.
·         1982 – John Warnock Hinckley a fost gasit nevinovat pentru incercarea de asasinare a presedintelui american Ronald Reagan, din 30 martie 1981, deoarece nu era in deplinatatea facultatilor mintale.
·         1990:  Checkpoint Charlie, unul din simbolurile divizarii Germaniei si ale  razboiului rece, a fost demolat. Era un punct de trecere intre Berlinul de Vest ocupat de aliatii  occidentali si Berlinul ocupat de sovietici.
·         1995 – Toţi liderii partidelor parlamentare au semnat “Declaraţia de la Snagov”, prin care şi-au dat acordul de principiu faţă de Strategia naţională pentru pregătirea aderării României la Uniunea Europeană
·         2001 – Comitetul Român pentru Adopţii a decis suspendarea, pentru un an, a primirii de noi cereri de adopţie a unor copii din România de către aritone sau familii din străinătate
·         2002 – Grupul rus Gazprom şi societatea ucraineană de stat Naftogaz au semnat un arito privind transportul de gaze prin Ucraina, punând capăt, astfel, unei dispute care a durat un deceniu
·         2007: Filmul Citizen Kane, realizat de Orson Welles in 1941, a fost desemnat  de Institutul american al filmului drept cel mai bun film american al tuturor timpurilor . Pe locul II a fost  clasat  filmul  The Godfather( Nasul), de Francis Ford Coppola, in timp ce filmul  Casablanca,avandu-i ca vedete pe  Humphrey Bogart  si Ingrid Bergman, s-a  clasat pe locul III.
·         2009: Provincia daneza Groenlanda   îşi asumă autoguvernarea. Groenlanda este condusă de către monarhul Danemarcei , actualmente  regina Margareta a II-a. Guvernul danez,  condus de regină,  numește un Rigsombudsmand (“Înalt comisar”) , care reprezintă guvernul și monarhia daneze. Groenlanda are un parlament compus din 31 de membri, numiți în urma alegerilor generale. Șeful de guvern este primul-ministru, care este de obicei liderul partidului majoritar din Parlament. Groenlanda nu este parte a Uniunii Europene, ea părăsind aceasta  organizatie in  1985, deși  Danemarca este stat membru al UE.
·         21 iunie este: Solstitiul de vara. În jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°. Este momentul solstițiului de vară, ce marchează începutul verii astronomice, când ne bucurăm de cea mai lungă zi din an, dar şi cea mai scurtă noapte.
  • Solstițiul de vară
  • În jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°. Este momentul solstițiului de vară, ce marchează începutul verii astronomice.
  • Dupa cum este cunoscut, Pământul execută atât o mișcare anuală de revoluție în jurul Soarelui, cât și o miscare diurnă de rotație în jurul axei polilor tereștri. Axa polilor păstrează (în prima aproximație) o poziție fixă în spațiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pământului (numit planul eclipticii) cu 66° 33'. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.
  • Pentru un observator terestru fenomenul se materializează pe sfera cerească prin miscarea anuală aparentă a Soarelui în lungul eclipticii cu aproximativ 1° pe zi, planul eclipticii fiind înclinat față de cel al ecuatorului ceresc cu 23° 27'. La momentul solstițiului de vară, Soarele se va afla la 23° 27' distanța unghiulară nord fața de ecuatorul ceresc, el descriind mișcarea diurnă pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit tropicul racului .
  • Denumirea de solstițiu ("Soarele stă") este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mișcarii Soarelui în raport cu declinațiile acestuia. Soarele aflându-se la culminație (pentru latitudinea medie a țării noastre) la 67° 52' deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15h 32m, durata nopții fiind de numai 8h 28m. Din acelasi motiv și crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungește toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor "nopți albe".
  • După momentul solstițiului de vară, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopții să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstițiului de iarnă. Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.
  • Este interesant de amintit faptul că, bazându-se pe acest fenomen, învățatul grec Eratostene a reușit să determine încă din anul 250 î.Ch., cu o precizie remarcabilă, lungimea meridianului terestru. Astfel, observând Soarele la momentul culminației în ziua solstițiului de vară în orașele egiptene Siena, unde acesta se află chiar la zenit, și Alexandria, unde Soarele avea o distanță zenitală de 7° 12', și cunoscând distanța terestră între cele două orașe, Eratostene a obținut valoarea lungimii cercului meridian. Aceasta a fost prima operație geodezică cunoscută în istorie.



Nașteri

·         1002: S-a nascut Papa Leon al IX-lea (d. 19 aprilie 1054), având numele laic Bruno Graf von Egisheim-Dagsburg. fost Papa al Bisericii Universale între 12 februarie 1049 si 19 aprilie 1054. În timpul pontificatului său, s-a declanșat Marea Schisma din 105, care a împărțit crestinismul în două mari ramuri,catolica (vestică ) și ortodoxa (estică). Principalele cauze au fost disputele privind  autoritatea  Papei și inserarea clauzei Filioque  în Crezul de la Niceea.  Au existat și cauze minore, cum ar fi dispute legate de jurisdicția asupra anumitor regiuni, sau in privinta altor practici liturgice.
·         1226: S-a nascut  Boleslav al V-lea cel Sfios (în poloneză: Bolesław Wstydliwy, d.7 decembrie 1279), Duce de Sandomierz în Polonia Mică din 1232 și Mare Duce al Poloniei din 1243 până la moartea sa. A fost fiul Marelui Duce Leszek I cel Alb, care a fost asasinat în 1227. La câțiva ani după moartea lui Henric al II-lea cel Pios, în 1241 la Bătălia de la Legnica, Boleslav, cu suportul nobilimii din Polonia Mică a luptat  ca Prinț de Cracovia împotriva unchiului său Conrad I de Masovia, devenind conducător în Polonia fragmentată. În 1239, s-a căsătorit cu Kinga, fiica regelui Béla al IV-lea al Ungariei. În conformitate cu cronicile medievale, căsătoria sa nu a fost niciodată consumată pentru ca sotia sa, Kinga, fiind extrem de pioasă, s-a impotrivit  implinirii indatoririlor sale matrimoniale. La început, Boleslav a încercat să o facă să se răzgândească, dar ea a obiectat astfel ca el  a acceptat situația. Convingerile sale religioase i-au interzis să-și ia o amantă, prin urmare, s-a ales cu epitetul de Cast sau timid. După refuzul său de a participa la Bătălia de la Chmielnik în anul 1241, în timpul invaziei mongole din Polonia, orașul Cracovia a fost distrus, iar apoi reconstruit după ce mongolii s-au retras. În timpul domniei sale a avut loc al doilea raid tătar al Hoardei de Aur împotriva Poloniei, în 1259, atunci când  au fost devastate  Sandomierz și Cracovia și alte orașe au fost jefuite de către forțele invadatoare conduse de Nogai Khan.
·         1639Increase Mather, teolog aritone (d. 1723)
·         1732Martha Washington, cea dintâi „Primă doamnă” a Statelor Unite ale Americii (d. 1802)
·         1732 - S-a născut compozitorul german Johann Christoph Friedrich Bach (m.26.01.1795).
·         1774Daniel D. Tompkins, al șaselea vicepreședinte aritone (d. 1825)
·         1821Henry W. Baker, aritone al „Hymns Ancient and Modern”, cântec religios aritone neoficial
·         1850Enrico Cecchetti, balerin german (d. 1928)
·         1851: S-a nascut  Daniel Carter Beard, organizatorul primei trupe de cercetaşi (boy scouts)  din Statele Unite ale Americii; (d.11 iunie 1941).
·         1859Henry Tanner, artist
·         1863: S-a nascut Max Wolf, astronom german. Maximilian Franz Joseph Cornelius Wolf (n. 21 iunie 1863 – d. 3 octombrie 1932) a fost un astronom german, pionier în domeniul astrofotografiei. A fost șeful catedrei de Astronomie la Universitatea din Heidelberg și director al Centrului Regal de Observații Astronomice din Heidelberg. A descoperit peste 200 de asteroizi.
·         1882 - S-a născut Rockwell Kent, pictor şi grafician american (m.13.03.1971).
·         1884Marcel Schlumberger, inginer francez (d. 1953)
·         1888 - S-a născut poetul Horia Furtună (“Balada lunii”, “Făt-Frumos”, “Păcală”) (m.08.03.1952).

·         1891: S-a nascut Hermann Scherchen, dirijor și compozitor german (d. 1966). Hermann Scherchen (n. 21 iunie 1891, Berlin — d. 12 iunie 1966, Florența) a fost un dirijor german. S-a dedicat artei dirijorale de la vârsta de 18 ani, dobândind o faimă interanțională. În 1933 a părăsit Germania. Artist profund, autor a două tratate de artă dirijorală, Scherchen a militat pentru o artă interpretativă creatoare, pentru propagarea muzicii contemporane și pentru o activitate știițifică susținută.
·         1892: Reinhold Niebuhr, teolog
·         1903Al Hirschfeld, caricaturist
·         1903: Dorothy Stickney, actriță
·         1905Jean-Paul Sartre, romancier, dramaturg, filosof francez (d. 1980). Jean-Paul Sartre, pe numele complet Jean-Paul Charles Aymard Sartre; n. 21 iunie 1905, Paris – d. 15 aprilie 1980, Paris) a fost un filozof francez, reprezentant al existențialismului, scriitor (Premiul Nobel 1964), jurnalist și militant social. A influențat profund generația care i-a urmat, în special tineretul din perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, nu doar prin filozofia și opera sa literară, ci mai ales ca intelectual angajat. Diversele sale angajamente sociale sunt inseparabile de gândirea sa filozofică. Conceptul de libertate joaca un rol important in orice sistem filozofic, iar Jean-Paul Sartre a plasat conceptul in centrul ideilor sale si si-a socat contemporanii, spunand ca: “Omul este condamnat sa fie liber”.
·         1906Randolph Edward, jucător de baseball
·         1912Mary McCarthy, scriitor
·         1912 - S-a născut Nicolae Steinhardt, eseist şi prozator. Evreu convertit la ortodoxie, botezat, la 15.03.1960, în timpul detenţiei de la Jilava, a devenit cunoscut în 1991, odată cu publicarea cărţii “Jurnalul fericirii” (m.30.03.1989).

·         1918Ed Lopat, jucător de baseball
·         1920 – S-a născut actorul Puiu Călinescu (m. 16 mai 1997)

·         1921: Jane Russell, actriță
·         1921: Frank Scott, pianist
·         1921:  Jean Kent, actriță
·         1922Judy Holliday, comediană, actriță
·         1923John Compton, actor
·         1924Wally Fawkes, caricaturist
·         1925Maureen Stapleton, actriță, câștigătoare a Premiului Academiei
·         1927: Elena Greculesi, pictoriță româncă


·         1927: Judith Raskin, soprană
·         1930Gerald Kaufmann, politician britanic
·         1932 - S-a născut Lalo (Boris) Schifrin, pianist, compozitor şi dirijor argentinian.
·         1932 - S-a născut O.C. (Ocie Lee) Smith, cântăreţ american (Count Basie Band).
·         1935: S-a nascut scriitoarea franceza Françoise Sagan; (d. 2004).
·         1942 - S-a născut Deodato (Eumire Deodato Almeida), pianist, compozitor, aranjor şi producător brazilian.
·         1943Andrei Șerban, regizor de teatru și film

·         1944 - S-a născut Ray (Raymond Douglas) Davies, vocalist, chitarist şi compozitor britanic (The Kinks).
·         1944 - S-a născut Jon Hiseman, baterist şi compozitor britanic (John Mayall, Jack Bruce, Colosseum).
·         1945 - S-a născut Chris Britton, chitarist britanic (Troggs).
·         1946 - S-a născut Brenda Holloway, cântăreaţă şi compozitoare americană.
·         1947 - S-a născut Joey Molland, chitarist britanic (Badfinger, Natural Gas).
·         1950 - S-a născut Joey Kramer, baterist american (Aerosmith).
·         1951 - S-a născut Alan Silson, chitarist şi muzicuţist britanic (Smokie).
·         1953 - S-a născut Nils Lofgren, chitarist, vocalist şi compozitor american.
·         1953 - S-a născut Benazir Bhutto, om politic pakistanez, prim-ministru al Pakistanului (1988-1990 şi 1993-1996), prima femeie prim-ministru dintr-o ţară musulmană. A fost ucisă în urma unui atentat sinucigaş la Rawalpindi, în cursul unei manifestaţii electorale (m.27.12.2007).
·         1955Michel Platini, fotbalist și antrenor francez
·         1957 - S-a născut Mark Brzezicki, baterist britanic (Big Country).
·         1961Manu Chao, muzicant francez
·         1968Liviu Câmpanu, politician
·         1982Prințul William de Wales
·         1986: S-a nascut Lana Del Rey, cântăreață americană. Elizabeth Woolridge Grant (n. 21 iunie 1985), cunoscută după numele de scenă Lana Del Rey, este o cântăreață și compozitoare americană. Lana Del Rey a început a compune piese la vârsta de 18 ani și a semnat primul său contract cu 5 Points Records în 2007, lansându-și primul album digital Lana Del Ray în ianuarie 2010. Discul nu s-a bucurat de succes, însă Lana avea să câștige notorietate un an mai târziu mulțumită piesei „Video Games”. Bucurându-se de susținerea publicațiilor online din întreaga lume, Del Rey a obținut în octombrie 2011 un contract de management cu casa de discuri Interscope Records, care s-a angajat să distribuie cel de-al doilea album de studio al artistei – Born to Die (lansat pe 30 ianuarie 2012). În 2014, Lana Del Rey a lansat cel de-al treilea album, intitulat Ultraviolence. La finalul lunii decembrie a lansat melodia Big Eyes, ce aparține coloanei sonore a filmului omonim regizat de Tim Burton, Big Eyes.


Decese

·         1040: A decedat  Fulk al III – lea, conte de Anjou (franceză: Foulques), numit si Fulk Nerra („negru”), născut aproximativ 965/970. A fost Conte de Anjou din anul  987 la 1040. A construit  aproximativ 100 de castele și mănăstiri pe  întreaga Vale a Loareidin Franța de astăzi si a luptat in numeroase războaie   cu vecinii în Bretania, Blois, Poitou și Aquitania. A călătorit de patru ori la Ierusalim în pelerinaj. A murit la Metz la  întoarcerea din ultima sa călătorie în Palestina si este îngropat în manastirea Beaulieu–lès–Loches, pe care a fondat-o in  1007.
·         1305: A decedat  Venceslau al II-lea  (în cehă Václav),  (n. 27 septembrie 1271),  rege al Boemiei  începând cu 1278 si   rege al Poloniei  sub numele de Venceslau I din anul  1300. A fost  penultimul domnitor din dinastia de  Přemysl.
·         1377:  A  decedat regele  Eduard al III- lea  al Angliei; (n. 1312). A domnit pe tronul Angliei timp de 50 de ani, dupa regele  Henric al III-lea până la George al III-lea. Nici un alt monarh englez n-a avut o domnie atât de lungă in timpul Evului Mediu. Intre realizarile importante ale domniei sale se numara inițiativa legislativă  Statutul Muncitorilor din 1351 care a abordat problema lipsei forței de muncă cauzată de Ciuma Neagră și prin care s-a încercat stabilizarea salariilor și a prețurilor. Legea a fost descrisă ca fiind o încercare de „a legifera împotriva legii  cererii și ofertei”, ceea ce a dus la eșecul ei. O altă lege importantă a fost  Actul de Trădare din 1351 prin care s-a ajuns la un consens cu privire la definirea acestei controversate infracțiuni. Eduard al III-lea a instituit Ordinul Jartierei pe la anul 1340.
·         1527 – A murit Niccolo Machiavelli, autorul lucrării “Principele”. Machiavelli a fost un scriitor, diplomat, funcţionar public, filozof şi om politic. “Principele”, opera cea mai cunoscută, descrie metodele prin care un principe poate dobândi şi menţine puterea politică
·         1734:  In Montreal in Noua  Franța (Canada de azi), un sclav  cunoscut sub numele de Marie–Joseph Angélique este pedepsit cu moartea, dupa ce a fost gasit vinovat  de provocarea unui incendiu care a distrus o mare parte din oras.
·         1908: Compozitorul rus  Nikolaï Rimski-Korsakov moare la varsta de 64 ani. Lucrarile sale “Capriccio spaniol”, Suita “Sheherazada” sau  uvertura “Pastele rus”, se numara printre cele mai cunoscute dintre lucrarile sale. A condus de asemenea o importanta scoala de compozitie, avandu-i printre eleviii sai pe  Glazounov si  Stravinski.
·         1922Take Ionescu, om politic roman (n. 1858)

·         1957Johannes Stark, fizician german (n. 1874)
·         1970Victor Vâlcovici, membru al Academiei Române (n. 1885)

·         1978Pál Auer, politician, scriitor, memorialist, și diplomat maghiar (n.1885)
·         1988George Ivașcu, istoric și critic literar român (n. 1911).

·         2001 - A murit chitaristul american John Lee Hooker (n.12.08.1917).
·         2008 – A încetat din viaţă Victor Iancu, profesor universitar, lingvist şi fost secretar general al Comisiei Naţionale pentru UNESCO (n. 25 martie 1936)


Sărbători:

  • În calendarul oretodox: Sf Mc Iulian din Tars și Afrodisie
  • În calendarul romano-catolic:  Sf. Alois de Gonzaga, călugăr. Saint Aloysius Gonzaga, S.J. (Italian: Luigi Gonzaga; March 9, 1568 – June 21, 1591) was an Italian aristocrat who became a member of the Society of Jesus. While still a student at the Roman College, he died as a result of caring for the victims of an epidemic. He was beatified in 1605, and canonized in 1726.
  • Ziua Muzicii Europene. Ziua de 21 iunie a fost declarată ”Ziua Muzicii” în Franța începând cu anul 1982, iar din 1985 a devenit Ziua Muzicii Europene și promovează toate genurile muzicale, precum și variate forme de expresivitate muzicală.
·         Ziua internațională Yoga. Yoga este o străveche mișcare fizică, mentală și spirituală avându-și originile în India. Cuvântul ”yoga” derivă din sanscrită și înseamnă uniune, simbolizând uniunea dintre corp, minte și spirit sau conștiință, potrivit www.un.org. Astăzi, yoga este practicată în forme variate în întreaga lume și devine din ce în ce mai populară.
·         Ziua mondială a hidrografiei. La 21 iunie se celebrează în întreaga lume Ziua mondială a hidrografiei, un prilej pentru a crește conștientizarea publicului cu privire la rolul vital pe care îl joacă în hidrografie viața fiecăruia.



RELIGIE ORTODOXĂ 21 Iunie

Sf Mc Iulian din Tars și Afrodisie



În această lună, în ziua a douăzeci şi una, pomenirea Sfântului Mucenic Iulian cel din Cilicia.

Sfantul Mucenic Iulian era din cetatea Anazarvia, care este a doua eparhie a Siciliei. El s-a nascut dintr-un tata de neam bun senatoresc, cu credinta elin, si dintr-o mama crestina, care, dupa moartea barbatului sau, s-a mutat in Tarsul Ciliciei. Acolo, bote-zandu-si pruncul in sfanta credinta, il crestea in invatatura cartii si in dreapta credinta. Iar cand copilul era de 18 ani, s-a pornit prigoana mare impotriva crestinilor din porunca lui Diocletian. Si fiind prins fericitul Iulian, a fost dus la ighemonul Marchian spre intrebare.
Acesta, schingiuindu-l mult, uneori il amagea cu imbunari, iar alteori prin ingroziri si munci il silea spre idolestile jertfe; insa el nu s-a lepadat de Hristos. Deci a fost purtat un an intreg prin felurite cetati ale Ciliciei si pretutindeni a fost muncit in felurite chipuri; insa el era ca un diamant tare in marturisirea lui Iisus Hristos.
Iar cand a fost adus in cetatea de langa mare, care se numea Egheia, slujitorii cei diavolesti, deschizand gura sfantului cu sila, i-au bagat vin si carne jertfita idolilor, vrand ca, cu acele jertfe idolesti, sa spurce pe curatul si sfantul rob al lui Hristos. Apoi, fiind aruncat in temnita, a venit la dansul fericita lui maica, care de departe ii urma lui pretutindeni, rugandu-se lui Dumnezeu sa intareasca pe fiul ei intru ne vointa cea muceniceasca.
Deci au prins-o pe ea paganii si au pus-o de fata la judecata, iar ea a rugat pe ighemon sa o lase la fiul ei trei zile, ca sa-l sfatuiasca a se inchina zeilor lor. Si i-a poruncit ighemonul sa mearga la fiul sau fara de opreala. Iar ea, sezand langa el ziua si noaptea, il ruga cu multe lacrimi si cuvinte de iubire, ca o mama buna si-1 indemna pe dansul sa rabde pentru Hristos pana la sfarsit muncile cele de putina vreme, pentru ca prin acestea sa se invredniceasca de la Domnul de vesnicile bunatati si sa fie numarat in ceata Sfintilor mucenici.
Iar dupa ce au trecut cele trei zile, sfantul impreuna cu maica sa au fost scosi la judecata ighemonului. Iar ighemonul, nadajduind ca maica lui l-a induplecat spre a jertfi idolilor pe fiul ei, a inceput a o ferici pe dansa cu laude. Dar ea, deschizandu-si cinstita si de Dumnezeu insuflata sa gura, a marturisit cu mare glas numele lui Iisus Hristos, iar idoleasca paganatate a rusinat-o cu multe mustrari si ocari. Asemenea facea si Sfantul Iulian, marturisind cu indrazneala pe Hristos, Unul si adevaratul Dumnezeu si ocarand multimea zeilor paganesti. Atunci ighemonul, maniindu-se, i-a muncit pe amandoi fara mila. Pe maica mucenicului, dupa ce a batut-o mult, a poruncit sa i se taie calcaiele picioarelor cu care a urmat fiului ei venind dupa dansul din Tars, apoi sa o izgoneasca. Iar pe Sfantul Mucenic Iulian a poruncit sa-l bage intr-un sac cu nisip in care erau jivini si taratoare veninoase si apoi sa-l arunce in mare. Astfel, Sfantul Mucenic Iulian a luat cununa muceniciei si s-a sfarsit muceniceste si sfanta lui maica, luand cununile biruintei de la Hristos Dumnezeul nostru.
Iar trupul Sfantului Iulian fiind scos de valuri la uscat, o oarecare dreptcredincioasa femeie vaduva luandu-l, l-a dus in Alexandria si l-a ingropat cu cinste. Dupa un timp, Sfintele lui moaste au fost aduse in Antiohia. Iar pomenirea Sfantului Mucenic Iulian, a fericit-o si a cinstit-o cu cuvant de lauda Sfantul Ioan Gura de Aur, pe cand traia in Antiohia, intru slava lui Hristos, Dumnezeul nostru.
Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Afrodisie.
Acesta era din ţara Ciliciei. Crezând din copilărie şi închinându-se lui Hristos, a fost prins şi adus înaintea stăpânitorului Dionisie, şi mărturisind pe Hristos Dumnezeu adevărat, a fost ars pe spinare cu fiare arse, şi băgat într-o căldare plină de plumb, ce fierbea clocotită, şi spânzurat cu capul în jos; şi izbăvindu-se de toate cu minune, a atras pe mulţi dintre elini spre credinţa lui Hristos. Aceştia mărturisind pe Hristos cu îndrăzneală, li s-au tăiat capetele. Iar tiranul văzând aceasta, a poruncit de s-a tăiat o piatră în două şi au întins pe sfântul, şi au pus peste el acea piatră tăiată, pe care o ridicaseră 55 de ostaşi, iar sfântul îndată şi-a dat 
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.



ARTĂ CULINARĂ – REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI 21 Iunie
A. PLĂCINTE 

Plăcintă cu mere

• 1 kg mere de plăcintă
• 200 g zahăr
• 2 linguriţe scorţişoară
• 1 lămâie (coaja rasă)
• 1 plic zahăr vanilat
• ½ plic praf de copt
• 1 lingură oţet
• 4 linguri ulei
• Sare
• 4 linguri apă minerală gazoasă
• 4 pahare făină
• 100 g zahăr pudră
Se spală, se curăţă, se rad şi se călesc merele împreună cu zahărul.
Se adaugă scorţişoara şi zahărul vanilat şi se lasă la răcit.
Se face o foaie astfel: se pune făina într-un castron mare, se face o gaură în făină în care se toarnă praful de copt stins cu oţet; se toarnă uleiul câte puţin, alternativ cu apa minerală şi se amestecă, se pune sarea şi coaja de lămâie rasă, se amestecă până se obţine o cocă bună de întins. Se bate bine între palme cam 10 minute şi apoi se lasă să se odihnească ½ ore la rece. Se împarte foaia în 2 părţi: se întinde şi se pune într-o tavă unsă şi tapetată cu făină. Se pune compoziţia de mere şi apoi foaia a doua.
Se dă la cuptor la foc potrivit până se rumeneşte.
Se scoate din cuptor şi se taie când este rece.
Se presară cu zahăr pudră şi se pune pe platou.

B: SALATE
Salată franţuzească
·       500 g cartofi fierţi;
·       150 g morcov;
·       150 g ţelină;
·       150 g mazăre;
·       2 linguri pătrunjel fin tocat;
·       100 g castraveţi muraţi;
·       2 mere;
·       Oţet;
·       Sare;
·       Piper măcinat;
·       Zahăr;
·       2 linguri muştar;
·       1 ceaşcă maioneză de post;
·       2 linguri kechup
Se curăţă morcovii şi ţelina şi se taie cubuleţe.
Se fierb cu mazărea şi pătrunjelul în apă sărată, se scurg bine şi se pun într-un castron mare.
Se adaugă castraveciorii, cartofii şi merele tăiae cuburi.
Se adaugă muştarul, sarea, oţetul, piperul, maioneza de post şi kechupul şi se amestecă bine.

C: SOSURI
Sos de mărar
• 1 lingură ulei;
• 1 lingură făină;
• 1 ceapă;
• 2 – 3 legături mărar;
• ½ linguriţă zahăr;
• 1 lingură oţet;
• ½ lingură sare;
• 1 ceaşcă apă
Ceapa tăiată mărunt se căleşte puţin în ulei, se adaugă zahărul şi făina, amestecând cu grijă să nu se lipească.
Se stinge cu o ceaşcă de apă şi se lasă să fiarbă 10 minute.
Se adaugă mărarul tocat fin şi se mai fierbe câteva minute.
La sfârşit se adaugă sarea şi piperul.

D: BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Borş de ciuperci
·       ¼ kg ciuperci;
·       1 morcov;
·       1 ţelină mică;
·       1 cartof;
·       1 ceaşcă orez;
·       1 ceapă;
·       1 legătură pătrunjel;
·       1 legătură leuştean
·       Sare;
·       1 linguriţă margarină sau ulei;
·       1 ½ l borş de putină
Se curăţă, se spală şi se taie zarzavaturile şi se pun într-o oală la fiert cu 1 l apă şi cu orezul.
Când sunt pe jumătate fierte se adaugă ciupercile tăiate felii şi fierte în prealabil.
Se adaugă borşul şi sarea.
Se mai lasă să clocotească, se potriveşte la gust şi se adaugă o linguriţă de margarină sau ulei şi verdeaţa fin tocată.

E: MÂNCĂRURI
Varză dulce călită
·       1 varză circa 1 kg;
·       1 ceapă;
·       1 ceaşcă ulei;
·       Piper;
·       Sare,
·       Mărar
După ce s-au scos cotoarele se taie varza fideluţă, se sărează şi se frământă puţin cu mâna.
Se pune peste ceapa călită în ulei, se adaugă puţină apă şi se lasă să scadă la foc mic.
Se sărează, se pune piperul şi mărarul tocat mărunt.
După preferinţă se poate adăuga zeama de la o lămâie.

F.  DULCIURI
Cremă de lămâie
·       2 lămâi
·       100 g zahăr
·       1 ceaşcă frişcă vegetală
Din zahăr şi ½ ceaşcă apă se prepară un sirop puţin legat.
        Se adaugă zeama de la amândouă lămâile şi coaja de la una
După ce s-a răcit, se amestecă uşor cu frişca vegetală.
Se ţine la gheaţă şi se consumă rece.


ARTE 21 Iunie

INVITAŢIE LA OPERĂ 21 Iunie

Maeştrii cântăreţi din Nurenberg de Richard Wagner
Maeștrii cântăreți din Nürnberg (în germană Die Meistersinger von Nürnberg) este o operă de Richard Wagner. Libretul, scris de Wagner însuși, se bazează pe fapte istorice. Hans Sachs a fost un cunoscut poet dinNürnberg.
În contrast, în celelalte arit Wagner se ocupă predominant de subiecte mitice.
Muzica
Libretul
Personajele
Maeștrii cântăreți:
·         Hans Sachs, cizmar (bas, aritone)
·         Veit Pogner, aurar (bas)
·         Kunz Vogelsang, pielar (tenor)
·         Konrad Nachtigall, tinichigiu (bas)
·         Sixtus Beckmesser, scrib (bas, aritone)
·         Fritz Kothner, brutar (bas)
·         Balthasar Zorn, turnător de cositoriu (staniu) (tenor)
·         Ulrich Eißlinger, negustor de condimente (tenor)
·         Augustin Moser, croitor (tenor)
·         Hermann Ortel, săpunar (bas)
·         Hans Schwarz, fabricant de ciorapi (bas)
·         Hans Foltz, căldărar (lucrător în aramă) (bas)
alte personaje:
·         Walther von Stolzing, un cavaler tânăr din Franconia (tenor)
·         David, ucenic la Hans Sachs (tenor)
·         Eva, fiica lui Pogner (soprană)
·         Magdalene, educatoarea Evei (mezzosoprană)
·         Un paznic de noapte (bas, aritone)
·         ucenici (alt, tenor)
Data premierei
Locul premierei
Limba

Wagner: Die Meistersinger von Nürnberg 



INVITAȚIE LA OPERETĂ 21 Iunie


The Best Operetta Arias - Relaxing Focus Meditation Reading




MUZICĂ 21 Iunie

Johann Christoph Friedrich Bach





Frank Scott, pianist





Compozitorul rus  Nikolaï Rimski-Korsakov moare la varsta de 64 ani. Lucrarile sale “Capriccio spaniol”, Suita “Sheherazada” sau  uvertura “Pastele rus”





Judith Raskin, soprană





Lalo (Boris) Schifrin, pianist, compozitor şi dirijor argentinian
Lalo Schifrin: 




O.C. (Ocie Lee) Smith, cântăreţ american (Count Basie Band).
O.C. Smith -




Deodato (Eumire Deodato Almeida), pianist, compozitor, aranjor şi producător brazilian




Ray (Raymond Douglas) Davies, vocalist, chitarist şi compozitor britanic (The Kinks).
The Kinks: 




Jon Hiseman, baterist şi compozitor britanic (John Mayall, Jack Bruce, Colosseum).
Jack Bruce - 




Chris Britton, chitarist britanic (Troggs).
The Troggs 




Brenda Holloway, cântăreaţă şi compozitoare americană.





Joey Molland, chitarist britanic (Badfinger, Natural Gas).





Joey Kramer, baterist american (Aerosmith).
Joey Kramer's Drum Solo 




Alan Silson, chitarist şi muzicuţist britanic (Smokie).
Alan Silson (Smokie):



Nils Lofgren, chitarist, vocalist şi compozitor american





Mark Brzezicki, baterist britanic (Big Country).
Big Country 




The Birds – Mr Tambourine Man
THE BYRDS-Mr Tambourine Man


The Beatles lansează albumul Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
The Beatles - Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band album: 




Elvis Presley
 Elvis Presley in concert -


Manu Chao, muzicant francez
MANU CHAO.




Chitaristul american John Lee Hooker
John Lee Hooker - 

 ÎNREGISTRĂRI NOI:



1 Hour of Jazz Songs for Summer



Demis Roussos Greatest Hits - Best Songs of Demis Roussos - Demis Roussos Full Collection 2018



2 Hours Classical Music for Summer Mood | Relaxing Concentration Studying Reading Focus





POEZIE 21 Iunie

Poetul Horia Furtună (“Balada lunii”, “Făt-Frumos”, “Păcală”)
Biografie Horia Furtună

Născut la Focşani, la 21 iunie 1886, fiul medicului veterinar Ioan Stephănescu Furtună şi al Plautinei Speranţa Vasiliu, originară din Lipova. Urmează liceul în Bucureşti, la \"Matei Basarab\", absolvit în 1906. Studii juridice la Paris: \"bachelier en droit\" (1908), licenţiat în drept(1909). Mare prieten, din această perioadă, cu Ion Pillat, amândoi admiratori ai lui Alexandru Macedonski, \"descoperit\" şi editat în colecţia \"Cărţile albe\". \"Florile sacre\" apar în 1912 cu o scrisoare de mulţumire către cei doi tineri poeţi. Doctor în drept (Paris, iunie 1915). Întors în ţară, se înscrie în Baroul de Ilfov. Mobilizat în 1916, cade prizonier (24 noiembrie). Lungă perioadă de captivitate în Germania, la Stralsund. Eliberat în 1918, face carieră literară şi mai ales politică, în special după 1920. Redactor al revistelor \"Flacăra\" şi \"Democraţia\", în 1916, activitate continuată şi după război. Deputat, prefect, director teatral, conferenţiar la radio (1939-1947). Autor de \"feerii\" dramatice (Făt-Frumos, Păcală). Traducător de numeroase texte şi de librete de operă. Pensionat în 1948. Moare la 8 martie 1952. 

OPERE (poezii):
Balada lunii, Poezii, Antologie şi introducere de Dumitru Micu, Cuvânt final de Eugeniu Sperantia, Buc., E.P.L., 1967.

COLABORĂRI:
Flacăra (1915-1916, 1921-1922, 1922-1923); Noi pagini literare (1915); Luceafărul (1920); Cugetul românesc (1922-1923); Cele trei Crişuri (1923); Adevărul literar şi artistic (1925); Universul literar (1945); Viaţa literară, Gândirea, Revista Fundaţiilor, Caiet de poezie (1946-1947).

Referinţe (despre poezie):
Al. Macedonski, Printre constelaţii şi pleiade, în Rampa, I, 277, 22 sept. 1912; Despre Horia Furtună, în Flacăra, V, 26, 1915-1916; Ion Pillat şi Perpessicius, Antologia poeţilor de azi, Buc., 1925, vol. I, p.225-234; Eugeniu Sperantia, Horia Furtună, în Orizont, XVI, 8 august 1965; Dumitru Micu, Balada lunii, în Gazeta literară, XII, 33, 12 august 1965; Al. Macedonski, Opere, ed. Adrian Marino, Buc., E.P.L., 1966, vol. II, p. 349-352.

Focul

Arde focul!
S-a aprins în casa lumii, noaptea, coşul, arde coşu!
Bubuie şi duduie în vatra neagră, focul roşu
Noaptea nu-şi găseşte locul;
Ceru-i plin de praf haotic, scăpărări de nicovală,
Limbi albastre de stindarde,
Arde focu-n feerie nesfârşită, focul arde,
Ies scânteile în fluvii, în vârtejuri, în năvală,
Mute,
Sute,
Miliarde.

Dar deodată
Dumnezeu opreşte vremea şi-mprieteneşte-n cer stihia,
Noi păstrăm aceleaşi inimi ce măsoară veşnicia,
Şi - privelişte ciudată -
Focul ce zvâcnea năprasnic şi-a încremenit revolta,
Noaptea-i limpede şi clară,
Şi trecând sub scânteierea răspândită şi bizară,
Noi privim cu ochi de-o clipă înstelata boltă, bolta
Lină,
Plină,
Seculară!

Scara muzicală

Do, re, mi, fa, sol, la, si, do!
Un cor de glasuri argintii
Cânta voios, pe vremi, într-o
Grădină mică de copii.

Eu ascultam - copil şi eu - 
Cum cântecele de la şcoală
Suiau şi coborau mereu
Pe-aceeaşi scară muzicală.

Blajinul soare se uita
Spre lumea noastră de pitici
Şi, mulţumit, se răzima
De case albe, case mici.

În vremile lui Anton Pann,
În faţa vechilor chilii,
Sub oţetar sau sub platan,
Se adunară alţi copii.

Un dascăl blând şi părintesc
Aceeaşi scară-i învăţa,
Cu glasul lui bisericesc:
Pa, vu, ga, di, che, zo, ni, pa!

Pa, vu, ga, di... şi răsunau
În aer coruri îngerşti,
Şi copilaşii-ntinereau
Bătrânul nostru Bucureşti.

Dar viaţa mea, ca viaţa lor,
A luminat, şi-apoi, alene,
S-a risipit, s-a stins uşor
Pe străzile bucureştene.

Puterea care mă-nălţa
Fugi din mine. Încotro?
Pa, vu, ga, di, che, zo, ni, pa!
Do, si, la, sol, fa, mi, re, do!



Balada iubirii

Zeiţă neagră, Noapte fără formă,
Întinzi pe cer un joc de şah albastru
Şi ţintuieşti în praf miliardar
Pionii sclipitori ai înserării...
Ce mână va schimba a lumii soartă
Rupând păienjenişul de lumină
Ce leagă, numai din privire, sorii?
Ce mână va juca în astă seară?
Cu depărtată ironie, Steaua
Polară parcă spune: vă lipseşte,
Lipseşte jucătorului Regina.


Plopii fara el - Adrian Paunescu





TEATRU/FILM 21 Iunie

Puiu Călinescu

Biografie Puiu Călinescu
Născut la 21 iunie 1920 în București și decedat la 76 de ani, pe 16 mai 1997, Puiu Călinescu trebuie regretat deoarece a fost unul dintre cei mai talentați comedieni români. Succesul său s-a datorat în special grimaselor sale din scenete, dar și datorită talentului de a interpreta personajele într-un mod original. Actorul Jean Tomescu i-a transmis prin gene iubirea de actorie, fiind tatăl lui Puiu Călinescu. El și-a inceput cariera jucând în "revistele" de cinematograf care precedau proiecția unui film. În 1984 a intrat în trupa de teatru de comedie "Constantin Tănase". Spectacolele de pe Calea Victoriei, care umpleau sălile, cu titlurile lor trăsnite ("Un băiat de zahăt ars", "Trăsnitul meu drag", "Idolul femeilor") au fost scrise și interpretate de el timp de 10 ani.

Puiu Călinescu poate fi privit ca o varianta româneasca a îndrăgitului actor francez Louis de Funes. Notorietatea sa s-a datorat în special filmelor ecranizate ca "BD la munte și la mare" (1971) sau "Frații Jderi" (1973), dar și "Nea Mărin Miliardar" (1979). A și scris pentru televiziune filmele "La un restaurant de lux" (1994) și "Informații-gara" (1971).

·         La un restaurant de lux (1994)
·         Inspectia / (1993) - sef de cofetarie
·         Ora de gimnastica / (1992) - Tudorica
·         Nea Mărin Miliardar (1979) - Detectivul
·         Saramura (1979) - chelner
·         Expresul de Buftea (1978) - Puiu
·         Serenada pentru etajul XII (1976) - cosar
·         Frații Jderi (1974) - Parintele Stratonic Trailer
·         B.D. la munte și la mare (1971) - Trandafir
·         Brigada Diverse în alertă / B.D. în alertă (1971) - Trandafir
·         In gara / Informatii-gara (1971) - calatorul balbait
·         Revelion in doi / (1971) - gunoierul Jenica
·         Brigada Diverse intră în acțiune / B.D. intră în acțiune (1970) - Prof. de mimica Trandafir
·         Balul de sâmbătă seara (1968) - ţăranul pocăit Trailer
·         Împușcături pe portativ (1968)
·         Vin cicliștii (1968)
·         Corigenta domnului profesor (1966)
·         Faust XX (1966) - Melech
·         Omul și camera (1966)
·         De-aș fi... Harap Alb (1965) - Gerila
·         Politică și delicatese (1963)
·         Un surâs în plină vară (1963)
·         Celebrul 702 (1962)
·         Sub cupola albastra (1962)
·         Vacanță la mare (1962)
·         S-a furat o bombă (1961) - Umbra
·         O zi pierduta (1960)
·         O poveste obisnuita... o poveste ca in basme (1959) - Print
·         Ilie in luna de miere (1956) - vecinul care taie lemne
·         Sofer de mare viteza (1956)

Puiu Calinescu –Telegrama: 

Puiu Calinescu & Amza Pellea – Sub acelasi acoperis: 

Puiu Calinescu, La Oficiul de muncă

Puiu Calinescu – restaurant (saramura): 


Andrei Șerban, regizor de teatru și film

Biografie Andrei Șerban
Andrei Serban s-a nascut la 21 iunie 1943, la Bucuresti, este casatorit si are 2 copii. In 1968 a absolvit Institutul de Teatru si Cinematografie Bucuresti, clasa Radu Penciulescu.
Debuteaza la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt cu spectacolele "Arden of Feversham", de un autor englez anonim din secolul al XVI-lea, "Iulius Cezar" de Shakespeare, "Omul cel bun din Siciuan" de B. Brecht  iar în Bucuresti, s-a remarcat cu montarea spectacolului "Iulius Cezar", de Shakespeare, la Bulandra.
In anul 1971 este invitat de Ellen Stewart, director al companiei "La MaMa", in SUA, la New York, cu o bursa Ford. A obtinut un succes imediat, in urma caruia Peter Brook il invita la centrul sau de cercetari teatrale, unde Andrei Serban colaboreaza la realizarea mai multor spectacole.
Cariera
Ca regizor, a pus in scena spectacole de teatru si opera in 39 de tari.
In SUA, incepand cu 1970, timp de 20 de ani, a fost asociat cu Robert Brustein"s American Repertory Theatre Company. A lucrat, de asemenea, cu La MaMa Theatre, the Public Theatre, Lincoln Centre, Circle in the Square, Yale Repertory Theatre, the Guthrie Theatre, A.C.T. si cu New York City, Seattle si Los Angeles Opera.
In Europa, a lucrat pentru Opera din Paris, Geneva, Viena si Bologna, cu Welsh National Opera, Covent Garden, Théâtre de la Ville, Helsinki Lilla Teatern, Teatrul National Bucuresti (1990-1993, ca director), La Comédie Française.
In Japonia a pus in scena spectacole pentru Shiki Company of Tokyo.
In Romania
·         Ubu Roi (1966)
·         Julius Caesar (1968) - piesa care ii aduce mai multe premii la concursurile internationale de teatru
·         Jonah (1969)
·         Trilogia Antica (1990) - considerata drept cea mai originala punere in scena a tragediei grecesti a sfarsitului de secol XX. A fost invitat la festivalurile internationale de teatru de la Milano, Paris, Sao Paolo, Salzburg si Edinburg.
Director al Teatrului National Bucuresti (1990 - 1993)
Spectacole de opera puse in scena de regizorul Serban Andrei
·         Eugene Onegin (1980) la Welsh National Opera, a fost prima productie lirica
·         Turandot (1984)
·         Norma (1985)
·         Fidelio (Covent Garden - 1986)
·         Opera din Paris : The Puritans (1997), L"Ange de feu (1991), Lucia Di Lammermoor (1995), L"Italienne a Alger (1998), Les Indes Galantes (1999)
Andrei Serban a fost si este profesor la numeroase universitati: Yale School of Drama, Harvard University, Le Conservatoire de Paris, Stockholm Dramatic School, Theatre School of Tokyo, University of California - San Diego, Pittsburgh Theatre Institute and San Francisco State University, Carnegie-Mellon, Sarah Lawrence, Paris Conservatoire d"Art Dramatique si A.R.T. Institute for Advanced Theatre Training Director al Oscar Hammerstein Centre for the Performing Arts at Columbia University, New York, din 1992
Premii si distinctii
·         1965 - Premiul "Best Performance" cu piesa "Seful sectorului suflete", scrisa de Alexandru Mirodan, cu ocazia Festivalului International Studentesc de la Zagreb
·         Obie Awards
·         Tony Award
·         Societatea directorilor de teatru si a coregrafilor i-a acordat distinctia pentru impactul major avut in teatru in ultimii 20 de ani, impreuna cu alti 20 de regizori
·         Premii la Festivalurile de la Avignon, Shiraz si Belgrad
·         Multe din productiile sale au fost nominalizate pe Broadway.

Andrei Șerban - Fiecare iubește teatrul în felul său: 

Andrei Șerban - o poveste care avea să revoluţioneze teatrul mondial | EU aleg România (2015):





GÂNDURI PESTE TIMP 21 Iunie

Jean-Paul Sartre – citate:














Niccolo Machiavelli – citate:


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...