miercuri, 29 august 2018


MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 31 AUGUST 2018

Bună ziua, prieteni!
Mulțumesc pentru tot ce ați trimis.
Vă asigur de preocuparea mea permanentă de descoperire a unor articole deosebite, cu un bogat și interesant conținut pe care să le aduc la cunoștința Dumneavoastră.
Să începem programul cu muzică bună:

30 Most Famous Classical Piano Pieces



ISTORIE PE ZILE 31 August
Evenimente
·         1314: Regele Håkon V Magnusson muta capitala Norvegiei de la Bergen, la Oslo. Haakon Magnusson (1270 – 8 mai 1319) a fost regele Norvegiei din 1299 până în 1319. Haakon a fost fiul cel mic supravieţuitor al lui Magnus al VI-lea al Norvegiei şi a soţie sale, Ingeborg a Danemarcei. Prin intermediul mamei sale, el a fost descendent al lui Eric al IV-lea al Danemarcei.
·         1422Henric al VI-lea a devenit rege al Angliei la vârsta de opt luni, după moartea tatălui său, Henric al V-lea. Afacerile guvernului vor fi conduse de un consiliu de regență până la majoratul monarhului.
·         1803Meriwether Lewis și William Clark au pornit din PittsburghPennsylvania, în expediția lor de explorare a regiunii obținute de Statele Unite prin achiziția Louisianei.
·         1848: Au fost publicate “Dorinţele Partidei Naţionale în Moldova”, unul dintre documentele programatice de bază ale Revoluţiei de la 1848.
·         1867: Ion Heliade-Radulescu este ales presedinte al Academiei Române.

·         1876: A fost detronat sultanul otoman Murat al V-lea de catre fratele său, Abd-ul-Hamid II. A fost sultan al Imperiului Otoman numai trei luni, de la 30 mai 1876 la 31 august 1876, domnia sa fiind cea mai scurta din istoria Imperiului Otoman.  A fost aruncat in inchisoare pe motiv că ar fi fost bolnav mintal, însă adversarii săi au folosit acest motiv pentru a opri punerea în aplicare a reformelor democratice pe care a incercat sa le initieze. A ramas prizonier pana la moarte in palatul Çırağan din Istanbul. Fratele sau Abdulhamid al II-lea l-a inlocuit pe tronul imperial.
·         1895: Contele german Ferdinand von Zeppelin patentează Zeppelinul (balonul navigabil).
·         1897Thomas Edison a obțiunut un patent pentru inventarea kinetoscopului, un strămoș al proiectorului cinematografic.
·         1907AngliaRusia și Franța formează Tripla Înțelegere.
·         1921: Nicolae Paulescu, medic român, a publicat, la aceasta data, un studiu referitor la descoperirea unui hormon antidiabetic, numit de el “pancreina”; studiul a aparut în revista “Archives Internationale de Physiologie”, tiparita la Paris si la Liege, si poate fi considerat actul de nastere al insulinei; totusi, în 1923, Premiul Nobel pentru descoperirea insulinei a fost atribuit canadienilor F.G. Banting si J.J.R. MacLeod.

·         1928 - Premiera mondială a piesei "Opera de trei parale" de Bertoldt Brecht (muzica de Kurt Weill) la Berliner Theater.
·         1931Corneliu Zelea Codreanu a fost ales deputat.

·         1934Ion Rusu Abrudeanu, publicist, om politic, deputat și senator român.
·         1939: Al doilea razboi mondial. Armand Calinescu, prim-ministru, a respins cererea guvernului german de a nu permite tranzitul prin România a 3000 de lazi cu bombe si proiectile destinate Poloniei. Premierul român a dat asigurari privind neutralitatea României si respectarea angajamentelor economice asumate, cu conditia ca si partea germana sa le respecte.

·         1939Germania nazistă montează un atac organizat de postul de radio Gleiwitz, creând o scuză pentru a ataca Polonia, în ziua următoare, astfel, începând al Doilea Război Mondial în Europa.
·         1944: Prin Înaltul Decret Regal nr. 1620 din 1944 este repusa în functiune Constitutia din 1923 (abrogata la 1938 de catre Carol al II-lea).
·         1980: După două luni de grevă, guvernul polonez a fost de acord cu revendicările muncitorilor, recunoscând sindicatul independent „Solidaritatea” Solidaritatea (nume integral: Sindicatul Independent Autocefal „Solidaritatea” ) este o federație sindicală fondată în septembrie 1980 la Gdańsk în Polonia și condusă inițial de Lech Wałęsa. În anii 1980 a constituit o importantă mișcare anticomunistă, adunând de la persoane asociate cu Biserica Catolică până la membri ai stângii anticomuniste. Solidaritatea sugera nonviolența în activitatea membrilor săi. Supraviețuirea Solidarității a reprezentat un eveniment fără precedent nu doar pentru Polonia, un satelit al Moscovei condus pe un sistem comunist unipartit, ci pentru întregul bloc estic. Influența crescândă a Solidarității a condus la intensificarea și răspândirea idealurilor anticomuniste în întreaga Europă Centrală și de Est, slăbind regimurile comuniste. În Polonia, Solidaritatea a fost principala cauză a prăbușirii comunismului. Criza economică tot mai adâncă de la sfârșitul anilor 1980 a determinat izbucnirea unor greve masive, iar guvernul, amenințat de faliment economic, a fost nevoit să încheie un acord cu sindicatele libere, prin care s-a decis organizarea primelor alegeri libere. Curând, Republica Populară Polonia a fost înlocuită de o republică democrată. Aceste alegeri, în care au învins cu precădere candidați anticomuniști, au cauzat o serie de revoluții pașnice anticomuniste în Europa Centrală și de Est. Modelul Solidarității a fost preluat, pe diverse căi, de opoziția din întreaga Europă comunistă, fapt care a determinat căderea blocului estic și, mai apoi, dizolvarea Uniunii Sovietice la începutul anilor 1990.
·         1986: În regiunea Vrancea s-a înregistrat un cutremur cu magnitudinea de 6,95 grade pe scara Richter.
·         1989: Consfințirea, prin lege, a statalității limbii române pe teritoriul RM și revenirea ei la grafia latină.
·         1990: Se semneaza  în Berlinul de Est, Tratatul de Uniune între cele doua Germanii (realizata efectiv la 3 octombrie 1990).
·         1991Kârgâzstan și Uzbekistan își declară independența față de Uniunea Sovietică.
·         1994: Retragerea trupelor rusești din Germania.
·         1994: Se incheie retragerea deplina a armatei ruse de pe teritoriul Lituaniei.
·         1997Diana, Prințesă de Wales, prietenul ei Dodi Fayed și șoferul Henri Paul mor într-un accident de mașină la Paris.
·         1998Coreea de Nord anunță lansarea primului său satelit, Kwangmyongsong.
·         2003: A fost sfintita Biserica Manastirii Sapânta-Peri (comuna Sapânta), cea mai înalta constructie de lemn din lume (75 m).
·         2006: Faimoasa pictură a lui Edvard MunchȚipătul, versiunea executată în tempera pe carton în 1910, furată la 22 august 2004 de la muzeul Munch, este recuperată de poliția norvegiană.


Nașteri

·         121: S-a nascut Caligula, membru al dinastiei Iulio-Claudiene, fiul lui Germanicus, nepotul și fiul adoptat al împăratului Tiberius, imparat roman intre anii 37- 41. El a inițiat o mare parte din proiectele de construcții ambițioase și locuințe de lux pentru el, dar și construirea a două noi apeducte din Roma: Claudia Aqua și Anio Novus. În timpul domniei sale, imperiul a anexat Mauritania și a transformat-o in provincie. Caligula a fost primul împărat roman asasinat, in urma unei conspirații care a implicat ofițeri din garda pretoriană, precum și membri ai Senatului roman și a curții imperiale, la 24.02.41. Scopul conspiratorilor a fost restabilirea Republicii Romane, dar planul a fost zădărnicit dupa ce în aceeași zi, garda pretoriană l-a declarat pe unchiul lui Caligula , Claudius, împărat în locul lui. Istoricii i-au atribuit unele ciudatenii, printre care si aceea de a-si fi facut calul senator.
·         161: Commodus, împărat roman (d. 192). Proclamat împărat in anul 180, Commodus a instituit un regim absolutist,  in care puterea era exercitată de favoriții săi, Tigidius Perennius și M. Aurelius Cleander, apoi de Q. Aemilius Laetus, prefecți ai pretoriului. Cultele orientale au cunoscut  o largă răspândire. La 31 decembrie 192 a  cazut  victimă unei conspirații , inițiată de Q. Aemilius Laetus, Eclectus și de Marcia (amanta împăratului). Cu el se stinge dinastia Antoninilor
·         1542Isabella de' Medici, ducesă de Bracciano (d. 1576)
·         1633Guillaume Amontons, fizician francez (d. 1705)
·         1786: S-a nascut  chimistul francez Michel Eugene Chevreul. A scris lucrarea “Principiile armoniei si contrastului culorilor si aplicarea lor in arte”, desemnata ca cea mai complexa carte scrisa vreodata despre culoare; (d. 9 aprilie 1889). I se atribuie descoperirea acidului margaric, cu rol important în obținerea margarinei  și crearea primului tip de sapun, realizat din grasimi animale. În ceea ce privește domeniul artelor vizuale, Chevreuil studiază culorile și formulează Legea contrastului culorilor. A trăit aproape 102 ani, fiind în același timp un deschizător de drumuri în domeniul gerontologiei.
·         1819Gedeon Ács, scriitor, memorialist și revoluționar pașoptist maghiar (d. 1887)
·         1821:  S-a născut Hermann von Helmholtz, fizician şi fiziolog; a formulat principiul transformării şi conservării energiei, a inventat oftalmoscopul; (m. 8 septembrie 1894). In  Enciclopediei Britannica din 1911, se spunea: ”viața sa a fost de la început până la sfârșit una dedicată științei, și el trebuie considerat unul din cei mai de seamă intelectuali ai secolului al XIX-lea.” O mare asociație de institute de cercetări din Germania, Asociatia Helmholtz, îi poartă numele.
·         1834 -  S-a născut Amilcare Ponchielli, compozitor, organist, dirijor şi pedagog italian, profesorul lui Puccini ("Gioconda", "Marion Delarme") (m.15.01.1886).
·         1870Maria Montessori, medic și pedagog italian (d. 1952)
·         1879: S-a nascut Taisho, al 123-lea împărat al Japoniei; (d.25 decembrie 1926). A fost fiul unei concubine oficiale a Împăratului Meiji, Naruko Yanagiwara, si  a primit titlul de „Haru no miya” pe data de 6 septembrie 1879. Cei doi frați mai mari ai săi muriseră de mici, iar el însuși era bolnăvicios. Conform tradiției, a fost crescut până la vârsta de 7 ani de prințul Tadayasu Nakayama, care îl crescuse și pe tatăl lui, Împăratul Meiji. Pe data de  3 noiembrie 1888 a fost numit oficial prinț-regent, primind numele de Tōgu
·         1879Alma Mahler-Werfel, personalitate austriaco-americană (d. 1964)
·         1880Ștefan Braborescu, actor, regizor, profesor român (d. 1971)

·         1880: Regina Wilhelmina a Olandei (d. 1962)
·         1885DuBose Heyward, dramaturg american (d. 1940)
·         1904Nicolae Cernescu, chimist și pedolog român (d. 1967)
·         1908William Saroyan, prozator și dramaturg american (d. 1981)
·         1914:  S-a născut Octavian Vuia, filosof, eseist, memorialist; a fost director adjunct al departamentului românesc al postului de radio “Europa Liberă” în perioada 1976-1980 şi a fondat, împreună cu Mircea Eliade, Emil Cioran şi Horia Stamate Centrul român de studii de la Paris (1949); (m. 11 decembrie 1989).

·         1917György Aczél (György Appel), scriitor, jurnalist și politician maghiar (d. 1991)
·         1927:  S-a născut poetul Dan Deşliu: “Lazăr de la Rusca”, “Minerii din Maramureş”; (m. 4 septembrie 1992).

·         1928:  S-a născut James Coburn, cunoscut actor de film (Premiul Oscar, în anul 1998, pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru prestaţia din filmul “Affliction”); (m. 18 noiembrie 2002).
·         1939 - S-a născut Jerry Allison baterist, vocalist şi compozitor american (The Crickets).
·         1945Van Morrison, vocalist, instrumentist și compozitor irlandez
·         1945Leonid Popov, cosmonaut rus
·         1947 - S-a născut Peter Gage, chitarist american de studio (Dada, Vinegar Joe, Elkie Brooks).
·         1948 - S-a născut Rudolf Schenker, chitarist şi compozitor german (Scorpions).
·         1949Hugh David Politzer, fizician american, laureat Nobel
·         1949Richard Gere, actor american. Revista „People” l-a numit „Cel mai sexy barbat in viata”, în 1999. În 2002, el a apărut în trei aparitii majore: thriller-horror Mothman Prophecies, drama Unfaithful, și Chicago  (versiunea care a câștigat Premiul Oscar) pentru care a câștigat un Glob de Aur ca „Cel mai bun actor – Comedie sau muzical „. Filmul lui Gere din 2004, Shall We Dance, a reprezentat un succes in incasari de 170 milioane dolari. Gere a fost declarat „Omul Anului” de catre Harvard University’s Hasty Pudding Theatricals’in anul 2006.
·         1949 - S-a născut Rick Roberts, vocalist, chitarist şi compozitor american (Flying Buritto Brothers, Firefall).
·         1957 - S-a născut Gina Schock, bateristă americană (Go-Go's).
·         1957 - S-a născut Glenn Tilbrook, chitarist, vocalist şi compozitor britanic (Squeeze).
·         1959 - S-a născut Tony De Franco, vocalist american (De Franco Family).
·         1960Vali Ionescu, atletă română

·         1961: S-a nascut (la Agnita), Ioan Gyuri Pascu, actor, muzician si umorist  român (d. 26 septembrie 2016, București)

·         1970 - S-a născut Debbie Gibson (Deborah Ann), cântăreaţă şi compozitoare americană.
·         1970Regina Rania a Iordaniei, soția regelui Abdullah al II-lea
·         1977Jeff Hardy, wrestler profesionist


Decese

·         577: A decedat Ioan Scolasticul, fost patriarh al Constantinopolului din 12 aprilie 565 până la moartea sa. A fost sanctificat de  Biserica Ortodoxa.
·         1056: A murit Teodora a III-a, împărăteasă a Bizanțului; (n. cca 981). Teodora a III-a a fost fiica lui Constantin al III-lea și sora cea mai mică a Zoei. În anul 1032 a fost nevoită să se retragă la manastire, iar 21 aprilie 1042 în fruntea unei revolte a maselor a revendicat dreptul ei de succesoare pe tronul bizantin, insă în luna iulie a aceluași an a trebuit să renunțe la tron în favoarea lui Constantin al IX-lea Monomahul care s-a căsătorit cu sora ei Zoe. După moartea împăratului Constantin al IX-lea, Teodora a urcat la vârsta de 70 de ani din nou pe tron, la data de 11 ianuarie 1055. Neavand copii, odata cu disparitia sa a luat sfârșit si dinastia macedoniana care a condus destinele imperiului timp de 189 de ani.
·         1158: A murit regele Sancho al III- lea al Castiliei și Toledo timp de un an, din 1157 la 1158. S-a nascut in 1134. În timpul Reconquistei, la care a luat parte activ, el a fondat Ordinul Calatrav, primul Ordin  militar înființat  în Castilia. O Bula papală data de Papa Alexandru al III– lea la 26 septembrie 1164 aconfirmat constituirea acestui Ordin. Puterea politică și militară a ordinului s-a disipat spre sfârșitul secolului al 15-lea, dar dizolvarea Ordinului nu a avut loc decat in anul 1838.
·         1422: Regele Henric al V-lea al Angliei (n. 1387). Fiul sau Henric al VI-lea a devenit rege  la vârsta de opt luni, iar treburile tarii vor fi conduse de un consiliu de regență până la majoratul monarhului.
·         1724: A murit Regele Ludovic I (Luis Felipe) al Spaniei; (n. 1707). Ludovic a domnit pentru o scurtă perioadă, după ce tatăl său a abdicat în favoarea sa la 15 ianuarie 1724 și  până la moartea sa de variola, șapte luni mai târziu. După decesul său, tatăl său s-a întors pe tron și a continuat să domnească până la propria lui moarte în 1746.
·         1762Împăratul Momozono al Japoniei (n. 1741)
·         1795 - A murit Philidor (François André Danican), compozitor ale cărui opere comice au fost foarte gustate în epocă; a fost şi cel mai mare şahist francez al timpului său (n.07.09.1726).
·         1811: A murit Louis Antoine de Bougainville,  celebru explorator francez; (n.11 noiembrie  1729). Louis Antoine de Bougainville a făcut o călătorie celebră, între anii  1766 -1769, pe care a descris-o în lucrarea sa „Voyage autour du monde” .   În  Brazilia, botanistul  Philibert Commerson  îmbarcat pe nava l’Étoile aflata sub comanda lui Bougainville, a descoperit floarea pe care o va denumi, mai târziu Bougainvillée, iar această floare îi va fi daruită primei soții  a lui Napoleon. În anul  1768, Bougainville a descoperit cea mai mare insulă din Arhipelagul  Salomon, de cca 9.000 km² și care îi poartă numele: Insula Bougainville.
·         1834Karl Ludwig Harding, astronom german (n. 1765)
·         1867: A murit Charles Baudelaire, poet, critic literar, estetician francez, precursor al simbolismului şi modernismului; unicul său volum de poeme, “Florile răului”, a fost caracterizat de criticul T.S.Eliot drept “cel mai mare exemplu de poezie modernă în orice limbă”; (n. 9 aprilie 1821).
·         1868Dimitrie Cazacovici, istoric și filozof, membru fondator al Societății Academice Române

·         1888 - Este ucisă Mary Ann Nicholls, prima victimă a lui Jack Spintecătorul.
·         1900: Sir John Bennett Lawes, chimist și agronom englez (n. 1814)
·         1941Marina Țvetaeva, scriitoare rusă (n. 1892) - asasinată de NKVD
·         1963Georges Braque, pictor francez, fondator - alături de Pablo Picasso - al cubismului (n. 1882)
·         1967 - A murit Ilya Ehrenburg, scriitor şi publicist rus (n.27.01.1891).
·         1973: A murit actorul şi regizorul John Ford; filmele western realizate de el au devenit modele ale genului: “Diligenţa”, “Omul liniştit”, “Fructele mâniei”; (n. 1 februarie 1894).
·         1997:  Prinţesa de Wales, Lady Diana şi prietenul său, Dodi al Fayed, şi-au pierdut viaţa într-un accident de maşină la Paris.
·         2002 : A încetat din viaţă Lionel Hampton, pianist, baterist şi solist vocal de jazz. În 1985 a fost desemnat “ambasador al muzicii” Statelor Unite; (n.20 aprilie 1908).
·         2002George Porter, chimist englez, laureat al Premiului Nobel (n. 1920)
·         2005: A încetat din viaţă Sir Joseph Rotblat, unul dintre oamenii de ştiinţă recrutaţi să construiască bombele atomice. După război, Rotblat s-a implicat în campania împotriva armelor nucleare şi, în 1995, a primit Premiul Nobel pentru Pace.
·         2012: A decedat poeta română Constanta Buzea; (n.1941). A urmat cursurile Facultăţii de Filologie, Universitatea din Bucureşti, obţinând licenţa în 1970. Între 1974 şi 1989 a fost redactor la revista Amfiteatru, iar din 1990 a lucrat ca redactor la revista România literară, unde a semnat rubrica de corespondenţă „Post-restant“. Constanţa Buzea s-a căsătorit în 1961 cu poetul Adrian Păunescu; soţii Păunescu au avut doi copii, pe Ioana (2 iunie 1967 – noiembrie 2011) şi pe Andrei (n. 1969), iar în 1977 au divorţat.

·         2014: A decedat politicianul comunist Ştefan Andrei, fost  ministru de externe al României (n. 1931). A fost numit în postul de ministru de Externe în 1978, ca succesor al lui George Macovescu, unde a rămas până în 1985. Ulterior a fost numit preşedinte al Consiliului Central de Control Muncitoresc al Activităţii Economice şi Sociale, funcţie pe care a ocupat-o până în 1987, când a fost promovat din nou, în postul de viceprim-ministru al Guvernului. A deţinut acest post până în 1989. Pentru că a făcut parte din fostul regim al lui Ceauşescu, Ştefan Andrei a fost arestat în 1990, dupa Revolutia anticomunista, si a stat în închisoare timp de doi ani şi cinci luni.





Sărbători

·         În calendarul ortodox: Așezarea cinstitului brâu al Maicii Domnului în raclă; Ultima zi a anului bisericesc 2016/2017
·         În calendarul romano-catolic: Sf. Raimund Nonnatus, călugăr
În calendarul greco-catolic: Așezarea în raclă a onoratului brâu al Preasfintei Fecioare Maria (secolul al IX-lea – secolul al X-lea)



SUPLIMENT ISTORIE PE ZILE 31 August

PRIMA ZI DIN AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL

·         În 1939 Hitler a hotărât că sosise clipa să dezlănțuie răzbunarea pentru ”nedreptatea” din primul război mondial. Cel dintâi stat care trebuia să cadă era Polonia.



·         Parte din planul german de invadare a Poloniei- Fall Weiss(Planul Alb)-presupunea implicarea unor mici grupuri de germani îmbrăcați în ”Rauberzivil”(haine vechi și zdrențuroase) care urmau să treacă granița cu o noapte înainte și să captureze puncte-cheie până în zorii zilei stabilite pentru invazie. Batalionul Abwehr(serviciul secret al armatei) însărcinat să întreprindă aceste acțiuni avea pomposul nume de Compania 800 de Pregătire în Construcții pentru Obiective Speciale. Un grup de 24 de oameni sub conducerea locotenentului dr. Hans-Albrecht Herzner avea misiunea să pregătească drumul pentru asaltul nazist, trecând granița și capturând stația feroviară de la Mosty din munții Carpați pentru a preveni distrugerea tunelului feroviar cu o singură linie dus-întors, care era cea mai rapidă legătură între Viena, acum nazistă, și Varșovia. Pe 26 august după ce a trecut granița în pădurile poloneze la 12.30 noaptea, grupul s-a rătăcit și dispersat în beznă, însă Herzner a reușit să captureze stația feroviară de la Mosty împreună cu 13 oameni la ora 3.30 noaptea și să taie linii telefonice și de telegraf pentru a afla până la urmă că soldații polonezi scoseseră detonatoarele din tunel. Gărzile poloneze din tunel i-au atacat unitatea rănindu-l pe unul dintre oamenii săi.

·         Piezând contactul cu Abwehrul, Herzner nu avea cum să știe că în seara precedentă, cu doar câteva ore înainte, Hitler amânase Planul Alb pentru săptămâna viitoare și că fiecare unitate de comando fusese informată cu excepția grupului său. Abwehrul a reușit să ia contacatul cu el la 9.35 dimineața pentru a-i ordona lui Herzner, care până în acel moment mai pierduse un om, rănit în luptă, și omorâse un polonez în schimbul de focuri, să elibereze prizonierii și să se întoarcă la bază imediat. După o altă serie de incidente, germanii au trecut granița la 13.30. Berlinul le-a explicat polonezilor că totul fusese o greseală pentru că nu exista o graniță bine stabilită de-a lungul pădurii. Din vreme ce oficial operațiunea nu fusese una de război, Herzner a trimis superiorilor cu o remarcabilă eficiență nemțească, cheltuielile din acea noapte: 55 de mărci și 86 de pfeningi. La fel nemțește, autoritățile nu vrut să îi dea comandantului Crucea de Fier Clasa a II-a pentru fapte de curaj pe timp de pace. Până la urmă i-au acordat distincția, dar acest lucru nu ia prea purtat noroc. În 1942 a făcut accident de motocicletă, și-a frânt colona, iar apoi s-a înecat în timpul ședințelor de terapie prin înot. Evenimentele denumite ”Incidentul de la Jabłonków”(azi în Cehia) a fost preludiul marii invazii.
·         Pe 28 august, într-un rar moment de legalitate, Hitler a rupt tratatul de neagresiune germano-polonez. Totuși naziștii aveau nevoie de un pretext de a invada Polonia. Pentru că nu exista unul real l-au inventat. Soldați germani îmbărcați în polonezi pe 31 august 1939 au efctuat un atac împotriva stației radio germane Sender Gleiwitz din Silezia superioară, o provincie germană (din 1945: Gliwice, Polonia). Astăzi acest turn este cea mai mare structură din lemn din Europa.

·         La ora 4.45 a.m. pe 1 septembrie, bombardiere Heinkel He-111 precum și bombardierele de picaj Dornier și Junkers Ju-87 (Stuka) au început să distrugă drumurile, aerodromurile, nodurile de cale ferată, depozitele de muniții, centrele de mobilizare și orașele, inclusiv Varșovia. Nava școală Schleswig Holstein din portul Danzig, a început să bombardeze granița poloneză. Avioanele Stuka aveau atașate sirene speciale pentru a scoate un sunet strident care să bage groaza-n cei de jos. O bună parte a Forțelor Aeriene Polonee a fost distrusă la sol, iar superioritatea aeriană a fost câștigată repede de Luftwaffe. Avioanele Messerschmitt Me-109 puteau să atingă 470 de kilometri pe oră, astfel încât oricât de curajoși ar fi fost polonezii, ei posedau avioane mult inferioare, astfel încât nu aveau șanse în fața germanilor. Apărarea antiaeriană era aproape inexistentă, iar acolo unde se putea vorbi de așa ceva era prost echipată.
·         În fruntea trupelor terestre era excelentul tactician Heinz Guderian, ”părintele” Blitzkrieg-ului. Polonezii nu avut vreo șansă în fața lui. Răspunsul armatei poloneze la sol era împiedicat în mare măsură de numărul ridicat de refugiați care de la crăpatul soarelui din 1 septembrie au aglomerat drumurile. Se dezlănțuise haosul ce avea să dureze până în 1945….


SUPLIMENT ISTORIE PE ZILE 31 August

CONACUL BRĂTIENILOR

Conacul Brătienilor este locul unde s-a născut şi a trăit cea mai importantă familie de oameni politici români: trei prim-miniştri ce au schimbat România prin Războiul de Independenţă, Unirea de la 1918, dar şi prin reformele pentru democraţia interbelică. Conacul a fost ridicat de Ion şi Ionel Brătianu, tată şi fiu, după căsătoria lui Ion cu Pia Pleşoianu. Aici, ei au amenajat un bogat domeniu. I. C. Brătianu cumpărase, lângă domeniul Florica, via Floreasca. În timp, acesta a ajuns să fie format din conac, fermă, capelă, cramă, gară şi chiar un observator astronomic, dar şi un imens parc drendologic, înconjurat de podgorii, toate elementele fiind gândite de Ionel Brătianu. Tot el a transformat şi casa, etajul cuprinzând apoi săli de scrimă, biliard şi bal. Între anii 1905 şi 1912, casa a fost în mare parte schimbată. Tot atunci a fost construită şi biblioteca suspendată.




 În 1925, a fost construit etajul doi, pentru a admira panorama de la apus. Etajul este mai mult o mansardă cu terasă acoperită, camera războaielor de ţesut, camera pentru cărţi, camera de studiu a lui Ionel Brătianu, camera de rechizite, scara şi podul mare. Casa Brătienilor este un important obiectiv istoric, fiind în trecut „Mecca liberalilor”. Numită şi Vila Florica, în amintirea fiicei lui I. C. Brătianu, este una dintre puţinele construcţii ale gospodăriei Brătianu ce s-au păstrat după naţionalizarea forţată din 1948. Pe domeniu mai sunt doar clădirile Staţiunii de cercetări zootehnice „Florica” (astăzi devenită Staţiunea de Cercetări şi Producţie Viti-vinicolă Ştefăneşti), crama, uzina electrică, clădirea de la Grădinari, biserica şi Vila Florica. Toate clădirile au fost ridicate între 1905-1912 de către arhitectul Petre Antonescu, în stil arhitectural neoromânesc. Acesta au fost primele clădiri ale localităţii.

 La vila „Florica” există încastrate în zidurile exterioare fragmente de arhitectură antică greco-romana, lemnărie lucrată ca cercevele (sec. XIX) şi o uşă de la 1823, mobilă încastrată în pereţii interiori şi feroneria forjată. O altă frumuseţe o reprezintă cele cinci sobe montate în casă, produse în diferite epoci şi folosind diferite tehnici. Dintre toate încăperile conacului se remarcă biblioteca suspendată, unicat. Era una dintre cele mai importante din ţară, mai completă şi decât cea a Academiei Române.

Parcul dendrologic „Florica” face parte din patrimoniul cultural naţional. Nu a fost realizat după un plan iniţial. Soţia lui Ionel Brătianu, Eliza, s-a ocupat de amenajarea parcului. Acum, aici există trei specii de arbori consideraţi monumente ale naturii şi peste 330 de plante şi arhitecturi drendologice deosebite: bradul alb, bradul de Caucaz, bradul argintiu şi specii rare, precum Ginkgo biloba.
În parc se află şi rupul statuar „La Vulturi” (sculptor Iosef Mestrovic), coloana de piatră de factură antică, greco-romană şi crucea de altar a bisericii de lemn din Albac (1746).

În imediata vecinătate a conacului de la Florica, se află Capela familiei Brătianu. Aceasta a fost ctitorită în anul 1898, cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Aici au fost înmormântaţi aici I.C. Brătianu, Ionel Brătianu, Vintilă Brătianu. Dinu şi Gheorghe Brătianu, morţi în închisoarea comunistă de la Sighetul Marmaţiei, au fost şi ei aduşi peste ani în capela de la Florica.
Florica a fost vizitat de  regii Carol I şi Ferdinand I, reginele Elisabeta şi Maria, fraţii Golescu, C.A. Rosetti, mareşalul Averescu, prinţul Barbu Ştirbey, I. G. Duca.



RELIGIE ORTODOXĂ 31 August

Aşezarea în raclă a cinstitului brâu al Maicii Domnului

În aceasta luna, în ziua a treizeci si una, pomenirea punerii în sfânta racla a Cinstitului brâu al Preasfintei de Dumnezeu Nascatoarei, în cinstita ei casa, care este în Halcopratia, unde a fost adus de la episcopia Zilas, în zilele împaratului Iustinian; si minunea ce s-a facut prin punerea Cinstitului brâu deasupra împaratesei Zoe, sotia împaratului Leon cel întelept.

Potrivit traditiei, Apostolul Toma, nefiind prezent la inmormantarea Maicii Domnului, a primit Sfantul Brau ca dovada a invierii si inaltarii ei cu trupul la cer. Acesta a fost tesut de Maica Domnului din par de camila. Pana in secolul al IV-lea, Braul s-a pastrat la Ierusalim. Arcadie, fiul imparatului Teodosie cel Mare (379-395), aduce Cinstitul Brau la Constantinopol in 395.

In sec. al X-lea, in urma vindecarii sale miraculoase, imparateasa Zoe, sotia lui Leon cel Intelept, a brodat Braul cu fir de aur si l-a reasezat in racla daruita de imparatul Arcadie. Evenimentul reasezarii Braului in racla este pomenit, in calendarul ortodox, la 31 august.

Mai tarziu, in secolul al XIII-lea, trimisii regelui bulgar Ionita Caloian iau Braul de la Constantinopol. In secolul XIV, cneazul sarb Lazar I (1372-1389) daruieste Braul manastirii Vatoped din Muntele Athos. Dupa cercetarile altora,  acest Brau a fost daruit manastirii de imparatul bizantin Ioan Cantacuzino (1347-1355).

Intre anii 1512 si 1520, domnitorul Tarii Romanesti, Neagoe Basarab, a innoit incinta manastirii Vatoped si a construit un paraclis cu hramul “Braul Maicii Domnului”.

Acesta a fost reparat in 1794 tot cu ajutoare romanesti, iar in secolul al XIX-lea Romania a daruit paraclisului o noua catapeteasma. De asemenea, racla de argint in care se pastreaza Braul la manastirea Vatoped a fost confectionata in secolul al XVIII-lea in Tara Romaneasca. Este vorba de fapt numai despre o parte din Brau, pentru ca alte doua parti ale acestuia au fost daruite in anul 1522 manastirii de maici Kato Xenias, situata la 50 km de Volos (Grecia).



Braul Maicii Domnului – tamaduiri


De-a lungul vremii, Braul Maicii Domnului a vindecat nenumarati bolnavi, in special de cancer, si a ajutat sa nasca femei care nu puteau avea copii. Tamaduirea acestora s-a produs prin purtarea in jurul braului a unei panglici care a fost atinsa de racla in care se pastreaza Braul Maicii Domnului.

De asemenea, Cinstitul Brau a facut sa inceteze diferite epidemii: in 1813, Braul Maicii Domnului de la Vatoped a fost adus in Tara Romaneasca pentru indepartarea ciumei; in 1871 sultanul turc sub a carui protectie se gasea Muntele Athos dupa caderea Constantinopolului, a dus Braul in tara sa pentru indepartarea holerei; in 1894 Braul a fost dus la Kios, pentru a inlatura epidemia care lovise plantatiile de lamai si portocali.

In perioada 12-15 octombrie 2001, racla cu Braul Maicii Domnului de la manastirea Kato Xenias s-a aflat la Iasi cu ocazia hramului Catedralei mitropolitane – Cuvioasa Parascheva, 14 octombrie.

Evenimentul a marcat totodata implinirea a 600 de ani de la recunoasterea Mitropoliei Moldovei de catre Patriarhia Ecumenica de la Constantinopol (26 iulie 1401) si a 360 de ani de la aducerea la Iasi a moastelor Sfintei Parascheva (13 iunie 1641). Peste un milion de credinciosi au cinstit in acele zile la Iasi Braul Maicii Domnului, impreuna cu moastele intregi ale Sfintei Parascheva si cu fragmente din moastele Sfantului Gheorghe.

In perioada 1-10 septembrie 2007, racla cu Braul Maicii Domnului de la manastirea Kato Xenias, s-a aflat si in Arhiepiscopia de Alba Iulia.

Braul tesut si purtat de Maica Domnului a fost adus pentru prima data in Constanta in anul 2002 si pentru a doua oara in anul 2008.
Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.


ARTĂ CULINARĂ – REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI 31 August

A.  GUSTĂRI
Gustare de ciuperci
·       1 kg ciuperci
·       2 cepe
·       1 ţelină
·       1 păstârnac
·       2 morcovi
·       Sare
·       Piper
·       Enibahar
·       Frunze de dafin
·       Ulei
Ceapa tocată mărunt se prăjeşte în ulei.
        Se adaugă ţelina, morcovii şi pătrunjelul date pe răzătoare.
        Ciupercile împreună cu foile de dafin se fierb 20 minute în apă cu sare, apoi se scurg, se toacă mărunt şi se adaugă peste celelalte legume prăjite.
        Se amestecă cu grijă şi se condimentează.
        Gustarea se serveşte rece.

B.  SALATE
Salată de fasole verde
·       1 kg fasole verde, preferabil fideluţă
·       Sare
·       Ulei
·       Oţet
·       Piper
·       4-5 căţei de usturoi tocaţi mărunt
Se curăţă, se spală, se taie în două fasolea şi se pune la fiert în apă cu sare.
        Se scurge de zeamă şi se aşază într-o salatieră.
        Peste fasole se toarnă amestecul de ulei, oţet, piper şi usturoiul tocat mărunt şi se potriveşte gustul de sare.

C.  SOSURI
Sos pentru musaca de cartofi, dovlecei şi vinete
Din ingredientele prezentate la reţeta pentru musaca, tocate mărunt, călite în ulei se prepară sosul în care se adaugă apă cu care se stinge.
Se lasă să fiarbă bine cam o jumătate de oră la foc potrivit, timp în care se mai adaugă, la nevoie apă, pentru a se păstra de consistenţă nu prea lichidă, dar să nu se lipească; pentru aceasta se amestecă periodic cu o paletă de lemn sau cu o lingură de lemn.
Se potriveşte gustul de sare şi condimente.

D.  BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Supă de roşii cu soia
350 ml supă de legume
200 ml lapte de soia
60 g făină de soia
2 căţei de usturoi
5-6 foi de dafin
300 ml piure de roşii
80 ml ulei rafinat de soia
30 g soia texturată
sare şi piper, după gust
coriandru, pentru decor
1. Taie cubuleţe 20 g de soia texturată şi rade restul pe răzătoare.
2. Încălzeşte 20 ml ulei rafinat de soia într-o tigaie cu fundul gros.
3. Adaugă frunzele de dafin, piperul şi făina de soia. Prepară un sote.
4. Într-o tigaie separată, încălzeşte restul de ulei de soia.
5. Adaugă usturoiul tocat mărunt şi piureul de roşii.
6. Adaugă compoziţia din prima tigaie şi supa de legume şi lasă totul la fiert timp de 5
minute.
7. Adaugă treptat laptele de soia, amestecând în permanenţă.
8. Sărează, încorporează cubuleţele de soia şi lasă ciorba la fiert timp de 2 minute.
9. Decorează cu tofu ras şi coriandru tocat.

E.  MÂNCĂRURI
Musaca de cartofi, vinete şi dovlecei
·       1 kg vinete
·       500 g ardei
·       1 kg dovlecei
·       1 kg cartofi
·       1 lingură bulion
·       3 roşii
·       3 cepe mari
·       6 căţei de usturoi
·       300 ml ulei
·       Condimente după gust
·       Sare
Se fierb cartofii în coajă cu sare, dar nu prea mult, să nu devină sfărâmicioşi.
        Se scurg de apă, se lasă să se răcească, se curăţă şi se taie rondele.
        Vinetele curăţate de coajă şi spălate se taie rondele şi se călesc pe ambele feţe, fără să se rumenească.
        Dovleceii curăţaţi de coajă şi spălaţi se taie rondele şi se călesc, la fel ca vinetele.
        Se prepară sosul conform reţetei arătate mai sus.
        Când totul este gata se unge o cratiţă cu ulei şi se pun în ea, alternativ, rânduri de cartofi, dovlecei şi vinete între care se pune sos. Deasupra se pune sosul rămas, iar peste el se ornează cu felii subţiri de roşii.
        Se dă cratiţa la cuptor şi se lasă circa 90 minute la foc potrivit.
        La servit se mai ornează cu câteva frunzuliţe de pătrunjel verde fiecare porţie.

F.   ÎN LOC DE DULCIURI FACEM MURĂTURI PENTRU VARĂ
Castraveţi în saramură
Se aleg castraveţi tineri şi proaspeţi.
        Se spală în apă rece şi se taie ambele capete care pot fi amare.
        Se aşază castraveţii în borcan astfel încât să nu rămână spaţii goale şi se intercalează căţei de usturoi şi tije de mărar.
        Când borcanul s-a umplut se completează cu apă care se măsoară cantitativ.
        Se pune apa la fiert cu sare în proporţie de 50 g sare la 1 litru de apă.
        Se pune apa fierbinte în borcan, iar acesta, pentru a nu plesni se înfăşoară într-o cârpă udă.
        Se leagă borcanul la gură cu hârtie pergament şi se ţine la soare 2-3 zile.
        După ce sunt bine muraţi se pun la rece şi se consumă în perioada de vară.



ARTE 31 August

INVITAŢIE LA OPERĂ 31 August

Amilcare Ponchielli – La Gioconda


Marion Delarme – Ponchielli



François-André Danican Philidor

François-André Danican Philidor: "Tom Jones" - act 1, 2, 3 






MUZICĂ 31 August

Jerry Allison baterist, vocalist şi compozitor american (The Crickets)




Van Morrison
Van Morrison Greatest Hits | Van Morrison 


Peter Gage, chitarist american de studio (Dada, Vinegar Joe, Elkie Brooks)
Dada 




Rudolf Schenker, chitarist şi compozitor german (Scorpions)
Scorpions 




Rick Roberts, vocalist, chitarist şi compozitor american (Flying Buritto Brothers, Firefall)
"Rick Roberts" 




Gina Schock, bateristă americană (Go-Go's)
Just To Dream - House Of Schock (Gina Schock Go-Go's Drummer Solo Project) 




Glenn Tilbrook, chitarist, vocalist şi compozitor britanic (Squeeze)





Tony De Franco, vocalist american (De Franco Family)





Ioan Gyuri Pascu






Debbie Gibson (Deborah Ann), cântăreaţă şi compozitoare americană
Debbie Gibson - Mix de Éxitos: .




Philidor (François André Danican), compozitor
Philidor: Marche de triomphe avec des trompettes et des timbales: 




Lionel Hampton
Lionel Hampton : The Best of Lionel Hampton 


ÎNREGISTRĂRI NOI: 

Hummel, Moscheles, Ries: Cello Sonatas



Hummel Mass In D Minor | Sacred Classical Music HD | Focus Reading Meditation Soothe


Dalida ses plus belles chansons || The Best of Dalida || Dalida Album Best of


Relaxing Jazz Music - Evening Music - Cafe Music For Work, Study - Background Music


Latin American Guitar Music





POEZIE 31 August

Dan Deşliu
Biografie Dan Deșliu
Nastere: 31 august 1927 in Bucuresti
Deces: septembrie 1992

S-a nascut la 31 august 1927 in Bucuresti. incepe studiile secundare la Liceul „Matei Basarab", in 1938. 

Este apoi elev al Scolii de Aeronautica din Medias si al unui liceu industrial din Capitala. Absolva Conservatorul de Arta Dramatica si intre anii 1946-1948 exercita profesiunea de actoria Petrosani. Dupa experienta actoriceasca se angajeaza in publicistica, lucrand mai intai in redactia ziarului „Scanteia", apoi la alte reviste literare si la televiziune. 

A debutat poetic in 1945, cand George Calinescu i-a publicat primele versuri in revista „Lumea". Dupa ce, in perioada imediat urmatoare celui de-al doilea razboi mondial, era considerat unul dintre cei mai reprezentativi poeti ai noilor realitati sociale, forta emblematica a romantismului revolutionar (marturie stau si numeroasele poeme de intindere in care forta lirica se diminueaza pana la pierdere), in deceniul al noualea devine un incomod politic pentru regimul absolutist ce fusese instaurat. Pentru aceasta va avea de suferit, ca om si ca poet.

Scrie si literatura pentru copii, ca si cronica literara sau literatura pe teme sportive. Moare in septembrie 1992.

Deca poezia de inceput este tributara, tematic si stilistic, epocii, pe care poetul o si reprezinta, lirica anilor '70 inseamna, in plan estetic, o dozare a efectelor, iar in plan tematic o completa schimbare a viziunii asupra existentei umane, vazuta acum, in mod expresionist, ca o imposibilitate a implinirii. De fapt, cele doua planuri conlucreaza in a detasa imaginea unui poet care simte din plin „ constiinta lipsei de sens prin care se caracterizeaza toate initiativele omenesti. Triumfatoarea civilizatie a secolului XX i se infatiseaza, de exemplu, ca o degradare a peisajului originar". (Alex. Stefanescu). Poet al carui inceput este legat de marele triumf al „realismului socialist", Dan Desliu sfarseste prin a fi un cantaret obosit al existentei tragice.

Volume de versuri: 

Goarnele inimii, Bucuresti, E.S.P.L.A., 1949; 
Cantec de ruina, Bucuresti, E.S.P.L.A., 1957; 
Cercuri de copac, Bucuresti, E.P.L., 1962; 
Minunile in fiecare zi, Bucuresti, Editura Tineretului, 1964; 
Drumul spre Dikson, Bucuresti, E.P.L., 1969; 
In Batalia pierduta, volum retrospectiv, Bucuresti, Editura Eminescu, 1971; 
Visul si veghea, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1972; 
Cetatea de pe aer, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1974; 
Visul si veghea, volum selectiv, Bucuresti, Editura Minerva, 1980 (B.P.T.); 
Pavaza putreda, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1981; 
Roman imaginar, Timisoara, Editura Facla, 1991; 
Un glont pierdut, Bucuresti, Editura Albatros, 1991.

Drumul spre Dikson a aparut in volumul cu acelasi nume, Bucuresti, E.P.L., 1969.
Balada vremii de murita aparut in volumul Un glont pierdut, Bucuresti, Editura Albatros, 1991.

Aripi

Minuni s-ar cere multe – eu unul n-am să stărui –
prea rar se împlineşte un vis de sărbători ...
Dar adune-o pereche de aripi fiecărui,
ca să mai dăm o raită prin stele, uneori.

Să umplem orizontul, cînd ziua stă să vină,
un foşnet lung de stoluri spre zare săgetînd,
semn că se-nalţă liberi, ca vulturii-n lumină,
copiii şi stăpînii întregului pămînt.

Imensele penaje călite de furtună,
sa năruie zăgazuri şi să despice drum
prin veşnica pustie dintre pămînt şi lună,
şi să se-ntample-această minune, ca şi cum

te-ai duce după apă sau ai citi o carte ...
În staţia din Cosmos, la strung sau la birou,
să dăinuie în tine vibrarea fără moarte,
chemările de aripi, cu infinit ecou.


Magarusii Din Medgidia

Din vechea Medgidie doar voi aţi mai rămas, 
preaurecheaţi prieteni, la fel ca altădată,
 
trăgînd cu nepăsare şi cu acelaşi pas,
 
pe coastă sau la vale, cotiga încărcată.

Ce tacticos străbateţi covorul de asfalt,
 
întins peste podeaua secătuitei mlaştini,
 
unde dospeau noroaie din veacul celălalt,
 
unde-şi aveau ţînţarii moşiile de baştini !

Cu ochii melancolici, cu aerul absent
al unor foste glorii, vă îndreptaţi alene,
 
spre hornurile ninse de pulberi de ciment,
 
care veghează poarta cîmpiei dobrogene.

În preajmă adiază un murmur de fîntîni,
 
ca un suspin din ţara de foc, de-odinioară ...
Îl ascultaţi pe gînduri : nişte copii bătrîni,
 
şi înhămaţi în joacă mai mult la cărioară.

Vă pierdeţi printre parcuri şi printre blocuri noi,
 
în zarea dimineţii de toamnă timpurie ...
S-o mai găsi vreo slujbă pe-aici şi pentru voi ?
Voi, singurii simpatici de vechea Medgidie.
 


Soledad

Parc-aş trăi într-un castel
de carne vie şi de oase
la orice foşnet dureroase
de şarpe sau de porumbel

Un castelan al nimănui
căci nimeni pavăza nu-i cere
decît eretica plăcere
de-a şti ce este şi ce nu-i

Ca un incest neconsumat
tot ce-am trăit mă arde încă
meduza pe un colţ de stîncă
sub care valurile bat

Din turla ultimului gînd
scrutez reptilele blajine
cu ochi de sulf suind în mine
încet de cine ştie cînd
 


Charles Baudelaire
Biografie Charles-Pierre Baudelaire

Charles Baudelaire a fost un poet francez (n. 9 aprilie 1821 - d. 31 august 1867), a cărui originalitate continuă să-i provoace atât pe cititorii săi, cât şi pe comentatorii operei sale. Este considerat poetul care a revoluţionat întreaga lirică franceză şi europeană prin originalitatea volumului său controversat Les Fleurs du Mal (Florile răului"). Va avea o influenţă puternică asupra viziunilor poetice ale autorilor de mai târziu.

1821: Se naşte la Paris, Charles Baudelaire. 
1827: Moare tatăl său, care era cu 30 de ani mai în vârstă decât mama. 
1828: Văduva Baudelaire se recăsătoreşte cu comandantul de batalion Aupick, un strălucit militar şi diplomat. 
1832-1835: Perioada de studii în Lyon, în garnizoana in care colonelul Aupick l-a trimis. 
1836-1840: Perioadă de studii la Paris, încheiate cu un bacalaureat. În acest timp Baudelaire a frecventat Cartierul latin, atunci sediul artiştilor din Paris, unde s-a îndatorat peste măsură. Îi întâlneşte pe de Nerval şi Balzac. Se crede că tot atunci a contractat sifilisul. 
1841-1842: Pentru a-l scoate din mediul boem, tatăl vitreg îl trimite în India, dar revine un an mai târziu la Paris, fugind de pe vas. La întoarcere, moşteneşte o avere considerabilă care-i va permite să ducă o viaţă de dandy parizian. Începe să iubească hainele şi îşi petrece zilele în galeriile de artă şi cafenelele din Oraşul luminilor. Începe să folosească drogurile, în special haşiş şi opium. 
Se îndrăgosteşte de Jeanne Duval, cea care îl va inspira când scrie poemele din secţiunea "Venus cea neagră" a volumului Les Fleurs du mal, o prostituată din Africa. Până în 1844, cheltuise aproximativ jumătate din moştenire. Primele datorii importante sunt originea viitoarelor sale dificultăţi financiare. Consiliul de familie îi impune un notar drept consilier judiciar, care va avea în grijă averea lui Baudelaire şi îi va plăti o mică rentă pentru tot restul vieţii. O tentativă de suicid se produce în anul 1845. 
Pentru a-şi suplimenta venitul Baudelaire scrie critică de artă, eseuri, şi cronici pentru diverse jurnale. Criticile pictorilor contemporani francezi Eugene Delacroix şi Gustave Courbet l-au ajutat să se impună drept critic cu idiosincrazii, dar care ştie să facă diferenţa între arta adevărată şi kitsch. 
1847: Publică nuvela autobiografică "La Fanfarlo". Primele versuri îi apar în reviste la jumătatea deceniului '40. Îl descopera pe Edgar Allan Poe. 
1848: Publică şi lucrează la variate gazete. 
1854 - 1855: Publică traducerea prozelor lui Edgar Allan Poe pe care îl consideră un suflet geamăn. Traducerea sa devine celebră. 

În 1857, Auguste Poulet-Malassis publică prima ediţie din Les Fleurs du mal. Baudelaire era atât de îngrijorat de calitatea tipăriturii încât închiriază o cameră lângă tipografie pentru a putea supraveghea apariţia cărţii. În luna august, are loc procesul "Florilor răului" cu un rechizitoriu susţinut de acelaşi procuror care în anul precedent se ocupase de "Madame Bovary". Poetul şi editorii sunt condamnaţi, iar şase dintre poeme care descriau dragostea lesbiană sau vampiri au fost excluse din cadrul volumului. Interdicţia a fost ridicată în Franţa abia în 1949.


Portret de Gustave Courbet, 1848În 1861, Baudelaire a adăugat 36 de poeme noi la această colecţie. Florile răului i-au adus lui Baudelaire un oarecare grad de popularitate; scriitori ca Gustave Flaubert şi Victor Hugo i-au lăudat poemele. Flaubert i-a scris lui Baudelaire "Aţi găsit o cale de a injecta o nouă viaţă Romantismului, sunteţi diferit de toţi, şi aceasta e cea mai mare calitate". Spre deosebire însă de poeţii romantici, Baudelaire se inspira din viaţa citadină a Parisului. El argumenta că arta trebuie să creeze frumuseţe chiar şi din cele mai josnice şi non-poetice situaţii. Florile răului l-au transformat pe Baudelaire într-un poet blestemat.

În anii '60, Baudelaire a continuat să scrie articole şi eseuri ocupându-se de o mare varietate de figuri şi teme.

În 1869 a publicat şi poeme în proză, care au fost adunate postum în volumul Petits poémes en prose (Mici poeme în proză). Prin faptul că a denumit aceste compoziţii în vers alb poeme, Baudelaire a fost primul poet care a spart forma tradiţională a versificaţiei.

În 1862, Baudelaire a început să aibă coşmaruri şi temeri, iar sănătatea i s-a şubrezit brusc. A plecat la Bruxelles să ţină o serie de conferinţe, dar a avut câteva atacuri cerebrale care s-au finalizat printr-o paralizie parţială. În iulie 1866, mama sa îl aduce în Paris şi îl internează în diverse sanatorii pentru tratament.

Pe 31 august, 1867, la 46 de ani, după o lungă agonie, Charles Baudelaire a murit la Paris. Chiar dacă doctorii nu au declarat-o, moartea sa a fost provocată de sifilis.

Posteritatea sa de mare poet era însă asigurată. Poeţii timpului Stephane Mallarmé, Paul Verlaine, şi Arthur Rimbaud l-au considerat imediat un predecesor. În secolul al XX-lea, gânditori, critici sau poeţi celebri cum ar fi Jean-Paul Sartre, Walter Benjamin, Robert Lowell şi Seamus Heaney i-au celebrat opera. La noi voulumul poetului Tudor Arghezi, Flori de mucigai a fost influenţat de volumul lui Baudelaire, Florile răului.


Orbii
O, suflete, priveşte-i! sunt trişti şi singuratici
Ridicoli fără voie, sinistre manechine
Ţintind spre nicăierea priviri de umbră pline
Neştiutori de lume, cu umblet de lunatici.
Pe faţa lor se stinge a cerului lumină!
Ei ochii şi-i îndreaptă spre larga depărtare
Şi-aşa cum trec pe stradă spre-o-nchipuită zare
Oricât de greu li-e gândul, ei fruntea nu şi-o-nclină.
Se pierd prin noaptea soră cu veşnica tăcere...
Tu râzi şi cânţi, cetate cu lacomă plăcere
Şi voluptatea vieţii cu frenezie-o sorbi.
Mă vezi numai pe mine, mai jalnic decât ei
Iar inima mă-ntreabă, când trec cu paşii grei
- De ce-şi ridică ochii spre cer, sărmanii orbi?

Frumuseţea
Frumoasă sunt, cum este un vis cioplit în stâncă
Şi sânii mei de care atâţia se striviră
Poeţilor o mută iubire le inspiră,
Materiei asemeni, eternă şi adâncă.
În larg azur ca sfinxul stau mândră şi ciudată;
Mi-i inima de gheaţă şi trupul cum sunt crinii;
Urăsc tot ce e zbucium tulburător de linii
Şi nu plâng niciodată şi nu râd niciodată.
Poeţii, pe vecie ursiţi făpturii mele,
Ca-n faţa unui templu cu mândri stâlpi senini,
Îşi vor petrece viaţa în studii lungi şi grele;
Căci am, ca să-i înduplec pe-aceşti amanţi blajini,
Oglinzi în care totul mult mai frumos se-aşterne:
Adâncii mei ochi limpezi, plini de lumini eterne.

Iubitei mele
Un peisaj incantator
E-ncantatoarea ta faptura;
Iti joaca zambetul pe gura
Ca boarea unui vant usor.
Drumetul trist ce-ti iese-n cale
Isi simte sufletul vrajit
In clipa cand i-a rasarit
Splendoarea sanatatii tale.
In armonia de culori
Ce trupul tau il invesmanta,
Poetii-nchipuirii canta
Un gratios balet de flori.
Vesmantul tau multicolor
Cu inima ti-l potrivesti;
Nebuna, tu ma-nnebunesti,
Si te urasc, cum te ador!
M-au umilit ca pe-un martir,
Gradina, primavara, Firea,
Si pentru-a-mi razbuna jignirea,
Am pedepsit un trandafir!
Ascuns in umbrele tacerii,
As vrea sa ma strecor la fel,
In preajma ta, ca un misel,
La ceasul tainic al placerii,
Sa-ti pedepsesc frumosul trup,
Sa-ti sanger carnea-nspaimantata,
Nevinovatul san de fata,
Si-o rana-n coapsa ta rup,
Apoi, cu dulce voluptate
Infrigurat as cauta,
In asta noua gura-a ta,
Sa torn veninul meu - de frate.





Constanţa Buzea
Biografie
Constanța Buzea (n. 29 martie 1941 - d. 31 august 2012) a fost o poetă din România.
Constanța Buzea a urmat cursurile Facultății de Filologie, Universitatea din București, obținând licența în 1970. Între 1974 și 1989 a fost redactor la revista Amfiteatru. Din 1990 a lucrat ca redactor la România literară, unde a semnat rubrica de corespondență „Post-restant“.
Constanța Buzea s-a căsătorit în 1961 cu poetul Adrian Păunescu; soții Păunescu au avut doi copii, pe Ioana (2 iunie 1967 - noiembrie 2011) și pe Andrei (n. 1969), iar în 1977 au divorțat.
Opera
·         De pe pământ (EPL, 1963)
·         La ritmul naturii (EPL, 1966)
·         Norii (EPL, 1968)
·         Agonice (EPL, 1970)
·         Coline (Cartea Românească, 1970)
·         Sala nervilor (Cartea Românească, 1971; sonete)
·         Leac pentru îngeri (Albatros, 1972; antologie)
·         Răsad de spini (Cartea Românească, 1973)
·         Pasteluri (Albatros, 1974)
·         Ape cu plute (Cartea Românească, 1975)
·         Limanul orei (Eminescu, 1976)
·         Poeme (Albatros, 1977; antologie)
·         Ploi de piatră (Albatros, 1979)
·         Umbră pentru cer (Albatros, 1981)
·         Cină bogată în viscol (Cartea Românească, 1983)
·         Planta memoria (Cartea Românească, 1985)
·         Cheia închisă (Eminescu, 1987; antologie)
·         Pietre sălbatice (Cartea Românească, 1988)
·         Ultima Thule (Cartea Românească, 1990; sonete)
·         Pelerinaj (Cartea Românească, 1997)
·         Foșnet fabulos (Helicon, 1997; antologie)
·         Pastelul amoros (Helicon, 1998; antologie)
·         Pretext de conversație (Helicon, 1998; antologie)
·         Roua plural (Vinea, 1999, ed. adăugită 2007; antologie)
·         Făcutul meu cuvântul / Mon sort le mot (Grinta, 2006; antologie bilingvă în traducerea poetului Miron Kiropol)
·         Netrăitele (Vinea, 2004)
·         Netrăitele II (Vinea, 2008).
·         Creștetul ghețarului: jurnal 1969–1971 (Humanitas, 2009)[2]
Premii literare
·         Premiul Național „Mihai Eminescu”, în 2001.


Acolo unde cred ca esti

Acolo unde cred ca esti
Nici trenurile nu strabat
Acolo ca de sticla par
Padurile de brad brumat.

Tot mai departe simti si taci
Adaugat la rest mereu
Si nu mai pot inainta
Decat pierzandu-ma si eu.

Cum ninge, alb e orice drum
Si alb respira-ntregul timp
Nici nu te-as recunoaste-acum
Desperecheat si fara nimb.

Mi-e mila si sa-mi amintesc
Dar nici sa uit nu ma indur
Cata parere-i in destin
Cata greseala-i imprejur.

Cu degete de frig adun
Ca sub un sal inzapezind
Sufletul nostru inca bun
Miscarea lui catre argint.

Cum ninge, nu s-ar mai opri
Si fi-vor brazii ingraditi
Acolo unde cred ca esti
Printre barbari meteoriti.

In fiecare an astept
Sa ninga, sa te pot vedea
Daca privesti, daca asculti
Daca mai intelegi ceva.
 


Iubire

E timpul sa te treci în viata umbrei
Unde sunt strânse cete de cuvinte
Unde un dor de tine te cuprinde

Tu poti însingura coline sfinte
Si nu poti fi trecuta cu vederea
Calda ca lâna, palida ca mierea

Acestei linisti pretul nu i-l cere
Zidita fie gura care minte
Razbunatoarea, simpla mea putere!

E timpul sa primesti culori promise
De plopii, de paianjenii din vise,
Si de tristeti în sine compromise.
 


Pacatul trufiei

Agita pomii pasari mari
Si via sângele divin.
Pîna la mine este mult,
Pîna la moarte mai putin.

Din toamna-n tomna ma ridic,
Si parca nu mai stiu sa vin.
Pîna la mine este mult,
Pîna la moarte mai putin.

Aceste vorbe de cules
Le simt dorinte, le spun chin,
Iubirea mea se împlini
Atît de dreapta în destin.

De ce nu sunt, cum ar parea,
Nefericita în declin!
Pîna la mine este mult
Pîna la moarte mai putin.
 


TEATRU/FILM 31 August

"Opera de trei parale" de Bertoldt Brecht (muzica de Kurt Weill) a avut premiera la Berlin în 31 August 1928.


GÂNDURI PESTE TIMP 31 August

William Saroyan - Citate:












Ilya Ehrenburg - Citate:









Constanta Buzea - Citate:














GLUMEȘTE, FII VESEL ȘI VEI RĂMÂNE TÂNĂR 31 August

* - De ce nu poate fi considerat sexul un sport?
- Deoarece în sport câstiga cine termina primul!

* Iubitule, cum de ai genele asa de lungi ?
- Stii, când eram mic, plângeam tot timpul.
- Oh, mai bine faceai pipi tot timpul.

* Sotul si sotia acasa. Suna telefonul. Sotul ridica receptorul, asculta jumatate de minut, fara sa scoata un cuvânt apoi îl pune la loc. Sotia:
-Cine a fost?
-Probabil cineva de la Meteorologie a gresit numarul. A întrebat:
"Draga mea, orizontul este curat?"

* Bulă în prima zi de armata... Un plutonier trece prin fata rândului de soldati si întreaba:
− Ce-ai fost în viata civila, soldat?!?
Unul zice ca brutar, altul macelar, altul electrician, fiecare dupa pregatire... Ajunge si la Bula:
− Ce-ai fost in viata civila?!?
− Am fost fericit, sa traiti!

* Secretara blondă vine la directorul băncii:
- Domnule director casierul nostru a dispărut! Directorul alarmat zice:
- Controlaţi seiful! Secretara vine după două minute:
- Domnule director, nu e nici în seif!...

* Control vamal:
- Ce aveţi în sac?
- Ceva mâncare pentru papagal, dom' şef.
- Deschideţi sacul! Deschide sacul, înăuntru zece kilograme de cafea.
- Aha, papagalului îi place cafeaua, spune ironic vameşul.
- Îi place nu-i place, altceva nu primeşte.

* Puiul de melc se roagă de mama lui:
- Mamă, lasă-mă, te rog, să trec calea ferată!
- Acum nu se poate, dragă Fulgeraş. Peste cinci ore vine rapidul de Bucureşti.

* Vorbesc două prietene:
- Soţul tău fumează?
- Doar după ce facem sex.
- Păi nu e dăunător pentru sănătate?
- 2-3 ţigări pe an nu cred că e mult!.

* Un tip divortat o intalneste la o petrecere pe fosta nevasta impreuna cu noul ei sot.
Dupa cateva pahare, se duce la noul tip:
- Si... cum e sa folosesti marfa la mana a doua?
La care celalalt ii raspunde:
- Nu-i chiar asa de rau!
  • O familie de tineri merge in vizita la niste prieteni mai in varsta. Se aseaza la masa sa manance. Batranul ii zice sotiei:

    - Luceafarul meu, adu felul intai!
    Dupa ce termina, batranul zice:

    - Frumoasa mea, adu felul doi!

    Dupa ce termina, batranul ii zice sotiei:
    - Iubirea mea, adu desertul!

    Dupa masa, femeile merg la bucatarie, iar barbatii raman singuri. Tanarul il intreaba pe batran:

    - Cum de reusesti, dupa atatia ani, sa-i mai spui cuvinte asa frumoase?

    - Sa mor daca mai stiu cum o cheama...


  • Domnule doctor, am venit sa ma ajutati si pe mine. Am incercat tot felul de medicamente, dar tot n-am ramas gravida!
    - Stati s-o luam metodic! Poate e o chestiune de ereditate. Mama dumneavoastra a avut copii?

  • O femeie isi intreaba sotul ce ar vrea pentru micul dejun:
    - Niste ochiuri cu sunca? Suc de grapefruit si o ceasca de
    cafea?
    El refuza:
    - Nimic, cred ca de la Viagra mi-am pierdut pofta de
    mancare.
    La pranz, ea il intreaba din nou:
    - O ciorbica de burta? Un gratar cu cartofi prajiti? Niste
    berici?
    El refuza:
    - Nimic, cred ca de la Viagra mi-am pierdut pofta de
    mancare.
    Seara la cina, ea vine din nou cu oferta:
    - O slaninuta buna cu ceapa rosie? Un pic de telemea cu
    rosii? Niste vinut?
    El refuza:
    - Nimic, cred ca de la Viagra mi-am pierdut pofta de
    mancare.
    Ea explodeaza:
    - Atunci da-te un pic jos de pe mine ca mor dracului de
    foame!!!!!!
* La ginecolog:
- Ei bine, doamna, zise ginecologul ridicandu-se, pot sa va dau o veste buna!
- Nu sunt doamna, dle doctor, ci domnisoara.
- Atunci, domnisoara, trebuie sa va dau o veste rea!
* O cucoana se duce cu fata la medic.
-Ce are fata doamna ?
-Pai, sa vedeti, este anemica, nu are pofta de mincare, este palida, etc. etc.
Consulta medicul fata, dupa care zice:
-Nu are nimic fata, dar i-ar trebui un barbat!
La care fata intreaba :
-Dom`doctor, dar unul ajunge?
* Adolescenta taticului:
-Tipul pe care tocmai l-ai aruncat pe usa afara, pe motiv ca eu sunt prea mica pentru un prieten, este fiul sefului tau!...
*Cica ma sa ii zice fiicei care a implinit 14 ani ceva de genu:
-Fiica mea, acum esti si tu mare, trebe sa discutam despre sex!
-Da mama, ce vrei sa stii?

Varianta:
Mama i se adreseaza fiicei sale de 14 ani:
-Vreau sa discut cu tine despre problemele sexuale.
-Bine mama, ce vrei sa stii?


* Un baiat si o fata se joaca de-a v-ati ascunselea. Fata explica regulile:
- Tu te pui. Eu ma voi ascunde. Daca ma gasesti in 20 minute, poti sa ma tii de mana. Daca ma gasesti in 10 minute, poti sa ma saruti. Daca ma gasesti imediat, poti sa faci ce vrei cu mine. Acum pune-te, eu ma voi ascunde dupa frigider. 

SFATURI UTILE 31 August
Semintele de zorele, un drog ce se vinde la liber (material găsit în publicația MAGAZIN SĂLĂJEAN – Liderul presei sălăjene)

Substanta halucinogena continuta de sarea de baie Special Gold, interzisa prin lege in luna februarie, este la indemana oricui. Mai precis, banalele seminte de zorele, care se vand in mai toate supermarketurile, contin Amida Acid Lisergic (LSA). Culmea face ca aceasta substanta halucinogena sa faca subiectul unor experiente traite de anumiti indivizi si impartasite de acestia pe diferite forumuri. Acesti consumatori nu se sfiesc sa ofere tot felul de indicatii despre modul de preparare al acestui produs.
Zorele halucinogene la discretie
Pe mai multe bloguri sunt postate tot felul de indicatii despre cum anume se pot folosi unele plante si flori banale, care cresc in curtile bunicilor nostri, pe post de droguri, pentru ca provoaca efecte asemanatoare celor ale drogurilor deja cunoscute. Una dintre acestea este zoreaua, planta care creste in zona noastra si are flori de diverse culori. Semintele acesteia contin o substanta activa numita LSA, continuta de asemenea si de LSD. Mancate intr-o cantitate suficienta, semintele de zorele au un efect halucinogen. Inca nu se cunosc in detaliu pericolele consumului de zorele, insa este foarte posibil ca acestea sa provoace decesul.
M-am documentat nitel (vorba vine!) despre semintele astea hawaiene si din cate-am citit pana acum, majoritatea celor care le-au incercat au cam avut dureri de burtica, iar altii si-au cam << borat >> matele ore intregi. Pentru cei care nu stiu foarte multe despre ele, urmeaza cateva informatii de baza, care ar avea rolul sa-i lamureasca macar partial pe cei interesati de subiect. De cumparat, se pot cumpara la orice magazin de vise (iarasi, vorba vine), asadar nu incalca legislatia mioritica in vigoare (ce cuvant vajnic si frumos). Contin o concentratie ridicata de LSA (precursor LSD) asa ca daca va trecea prin cap sa rontaiti seminte de zorele, mai bine incercati 5-6 seminte de (…), decat 250-300 de seminte de zorele care ar contine aproximativ aceeasi concentratie de alcaloizi.
Nu mi se pare o idee buna de a fi folosite in scop social-recreativ (adica nu va asteptati sa va jucati cu cubuletele dupa ce va intra in sistem), mai degraba se potrivesc celor care-si doresc sa leneveasca cateva ore si sa se simta linistiti, explica un consumator pe un blog. Acesta ofera indicatii celor interesati si despre modul de prepare a semintelor, informatii pe care, din motive lesne de inteles, nu le vom face publice. Despre efecte, blogger-ul, spune ca incep sa apara dupa aproximativ 30-60 de minute de la administrare: Efectele incep dupa vreo 30-60 de minute si sunt initial doua: sedativ si diuretic.
Dupa un somn linistit si cateva plimbari pentru (…), urmeaza vreo 6-8 ore de destindere si relaxare in care se poate observa o stare placuta de pace interioara, empatie crescuta si ganduri bune. Fara halucinatii, fara senzatii neplacute, fara greata.
Despre semintele de zorele se discuta inclusiv pe site-ul gradinamea.ro, acolo unde consumatorii isi impartasesc experientele. Aici, un forum-ist, spune ca substanta continuta de semintele amintite are efecte similare cu cele ale LSD-ului.
În concluzie:
Cred că autoritățile ar trebui să fie mult mai preocupate de plantele ce sunt cultivate prin diferite curți, iar cultivatorii acestora să poată fi considerați potențiali consumatori de droguri și, de ce nu, producători și distribuitori de droguri.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...