luni, 10 septembrie 2018


12 SEPTEMBRIE 2018
Bună ziua, prieteni!
Să începem cu muzică bună:

DOS GRANDIOSAS ORQUESTAS - JAMES LAST Y RAYMOND LEFEVRE Selección de Cecil González 1



ISTORIE PE ZILE 12 Septembrie

Evenimente
·         490 i. Hr: Are loc Batalia de la Maraton. Atenienii si plateenii, condusi de Miltiade, au obtinut o stralucita victorie asupra armatei persane. Legenda spune că Phidippides, un soldat  atenian, a alergat distanța de 42 de kilometri de la câmpul de luptă de la Maraton până la Atena, pentru a anunța victoria asupra perșilor. În momentul în care a ajuns, a strigat: Nenikikamen (Am învins !), după care a murit pe loc, rapus de oboseala. De la Maraton isi are originea numele probei de atletism, care consta in  alergarea pe o distanta de 42,195 km.
·         1591: Aron Tiranul a fost numit pentru întîia oară de către sultan, domn al Moldovei.
Faptul este menționat într-o scrisoare trimisă dogelui Veneției de către ambasadorul său la Poarta Otomană.
În scrisoare se menționează că a fost ales pe scaunul Moldovei după o mare concurență fiind favoritul regelui Angliei. A  fost domnitor al Moldovei: 12 septembrie 1591 – iunie 1592 și 18 septembrie 1592 – 24 aprilie 1595. Boierii l-au numit “cel Cumplit”. Aron Tiranul a fost fiul nelegitim al lui Alexandru Lăpuşneanu, deci, descendent al ilustrei dinastii princiare a Muşatinilor. A ajuns la domnie din rândaș, cumpărând tronul cu 1 milion de galbeni. Ca să-și plătească datoriile, a scos dări noi. Cronicile spun că Aron Tiranul “prăda” țara, că agenții care strângeau dările erau însoțiți de turci și că la urmă a dat ordin ca să se ia de la tot omul câte un bou, iar pentru cei care nu aveau, se lua de la alții. De aceea, țara se răscoală, iar Aron o potolește cu cruzime. În acel moment Poarta îl mazilește (1592), dar, datorită rugăminților creditorilor săi, este numit din nou domn. Săturat de jafurile turcilor, îndemnat și de Papă ca să rupă relațiile cu aceștia, Aron a fost convins de Mihai Viteazul să se alăture alianței creștine la 5 noiembrie 1594.
La această Ligă Sfântă în centrul căreia se afla împăratul german Rudolf al II-lea, aderase și principele Transilvaniei, Sigismund Bathory. Mișcarea împotriva turcilor a început în aceeași zi și la Iași și la București, pe 13 noiembrie 1594. A curățat țara de otomani și a atacat cetățile de la Dunăre, luând și Dobrogea în 1595. Cu toate că Aron Vodă făcea parte din coaliția anti-otomană și și-a îndeplinit sarcinile în acest sens, Sigismund Bathory neîncrezător, pune la cale un complot împotriva lui. Pentru aceasta s-a  folosit și de Răzvan, fostul hatman al lui Aron Vodă, care acum era șeful gărzii ungurești. Aron a fost prins de oștile transilvănene și închis cu toată familia la Vințu de Jos, Alba în mai 1595, unde a și murit  în iunie 1597. Este îngropat în biserica lui Mihai Viteazul din Alba Iulia. Locul pe tron a fost luat de Răzvan, care ca domnitor și-a luat și numele de Ștefan. Supranumele de „Tiranul”, cu care apare în istoriografia noastră actuală, i-a fost fixat definitiv de către principele-cărturar al neamului românesc, Dimitrie Cantemir. Desfrînarea sa, la care se adăuga fiscalitatea excesivă promovată de el, au făcut ca imaginea acestui domn  în epocă şi peste timp să aibă mult de suferit. Astfel că, deşi are şi merite incontestabile (legate îndeosebi de lupta antiotomană), Aron Vodă a fost receptat de către publicul mai puţin cunoscător al realităţilor istorice, drept un voievod cu o personalitate şi o domnie negativă.

·         1609: Exploratorul englez Henry Hudson a început să exploreze râul Hudson, punând bazele colonizării olandeze a regiunii actualului stat New York.
·         1659: Oastea Țării Românești condusă de Mihnea al III-lea cucerește Giurgiul și Brăila. Începe răscoala antiotomană. Mihnea al III-lea (sau Mihail Radu, d. 6 aprilie S.V. 26 martie 1660) a fost domn al Țării Românești între 1658-1659. A dus o politică internă de consolidare a domniei, sprijinindu-se, împotriva marii boierimi, pe slujitorii militari (dorobanți), pe orășeni și pe țărani, cărora le-a îngăduit să se răscumpere, fără voia stăpânilor lor.

·         1683: Sfârșitul asediului otoman asupra Vienei. Armata germano-polonă condusă de ducele Carol de Lorena și de regele Jan Sobieski înving în apropiere de Viena oastea marelui vizir Kara Mustafa. Asediul Vienei, mai precis al doilea asediu al Vienei, avut loc între 15 iulie și 12 septembrie 1683. În anul 1529 a existat deja o situație asemănătoare în războiul turco-austriac. În primul asediu apărarea austriacă a reușit să respingă masivul atac turcesc (100.000 până la 150.000 de soldați), având și puțin noroc în această izbândă neașteptată. Al doilea atac turcesc are loc cu o armată și mai numeroasă (200.000 de turci), care ierneaza la Edirne (Adrianopol) (1682). Asediul Vienei era considerată de osmani un țel ideal.
·         1789: Revolutionarul francez Jean-Paul Marat publică primul număr al ziarului “L’Ami du peuple”. Jean-Paul Marat (n. 24 mai 1743 – d. 13 iulie, 1793), a fost medic, filozof și om de știință francez de origine elvețiană cunoscut pentru implicarea sa în Revoluția franceză ca jurnalist radical și politician. O dată cu începutul revoluției, s-a dedicat în întregime intereselor ei. Din august 1789 editează ziarul Prietenul poporului în care erau exprimate revendicările maselor populare. Importantă libertății, zicea Marat, constă în aceea că: „Poporul învață să se supună numai legilor drepte și înțelepte, să se împotrivească legilor nedrepte și să se ridice împotrivă legilor tiranice”. În același timp, Marat considera că poporul trebuie condus, că el are nevoie de un dictator care să-l indrumeze. Marat a fost primul care a chemat la teroare.
·         1802: Poarta Otomană a emis hatişeriful (ordinul) prin care au fost confirmate privilegiile acordate prin firmanurile din 1774, 1783, 1791, de garantare a inviolabilităţii frontierelor Principatelor, de asigurare a stabilităţii domniilor pământene, fixate la şapte ani, de stabilire a cuantumului haraciului (tributului).
·         1846: Poeta engleză Elizabeth Barrett fuge cu poetul Robert Browning.
·         1847: Începe Bătălia de la Chapultepec, din timpul razboiului mexicano-american, terminată în ziua următoare cu victoria Statelor Unite. Războiul mexicano–american  a avut loc între 1846 şi 1848 în urma anexării în 1845 de către Statele Unite a Texasului. Mexicul considera Texasul o provincie mexicană separatistă şi a refuzat să recunoască secesiunea acestuia şi dobândirea independenţei pe cale militară în 1836.
·         1848Elveția a adoptat o nouă constituție, organizându-se ca stat federal.
·         1878: La Londra, pe malul Tamisei, s-a ridicat obeliscul egiptean numit "Acul Cleopatrei". Obeliscul a fost făcut cadou Angliei în 1819 de Mohamed Ali, viceregele Egiptului, cu condiția ca englezii să se ocupe de transportul lui.
·         1890: Este fondat orașul Salisbury, numit ulterior Harare, din 1980 capitală a statului Zimbabwe.
·         1897: A apărut primul număr al „Revistei Sanitare Militare”, buletin oficial al Societăţii ştiinţifice a ofiţerilor corpului sanitar militar român,  organ al Direcţiei Medicale a Ministerului Apărării Naţionale şi al Societăţii de medicină şi farmacie militară cu apariţie lunară.

·         1916 (12/25 septembrie): În timpul primului război mondial, Bucureştiul a fost bombardat de aviaţia germană. Bombardamentele germane (în această zi s-au înregistrat 7 atacuri aeriene consecutive) produc un adevărat masacru: 485 de morţi şi 1000 de răniţi. La 4/17.VIII.1916 se semnase la Bucureşti, Tratatul de alianţă între România, de o parte, şi Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Italia, pe de altă parte, pentru intrarea ţării noastre în război de partea Antantei. La 14/27 august 1916 România a declarat război Austro-Ungariei, dată ce va marca începutul războiul de eliberare şi întregire naţională (1916 – 1919).

·         1919: Este emis Decretul – lege privind infiintarea Universitatii Regele Ferdinand din Cluj. Primul rector este Sextil Puscariu. Universitatea maghiara din Cluj se refugiaza la Szeged. In aceiasi zi, Consiliul Dirigent al Transilvaniei emite un Decret-lege pentru reforma agrara si introducerea votului universal.
·         1919: Decret-lege dat de Consiliul Dirigent al Transilvaniei pentru reforma agrară și introducerea votului universal.
·         1919:  La Londra, la initiativa bancherului miliardar Rotschild si cu participarea a cinci concerne financiare mari, s-a efectuat primul fixing al pretului aurului. De atunci piata de aur internationala se orienteaza zilnic dupa cursul din Londra.
·         1920: La Anvers, la Jocurile Olimpice de vară, se folosește pentru prima dată steagul olimpic cu cinci inele Olympic rings with white rims.svg.
·         1935: Milionarul american Howard Hughes a stabilit un record de viteza la bordul avionului proiectat de el;
·         1938: Adolf Hitler cere autonomie și autodeterminare pentru germanii din Sudeti (Sudetenland) din Cehoslovacia.
·         1940: Patru tineri francezi, care isi cautau cainele care se ratacise, au facut o descoperire senzationala in pestera Lascaux, in care se afla picturi rupestre datand din paleoliticul superior. Peștera din Lascaux este un complex de galerii subterane aflate în departamentul Dordogne, regiunea Aquitania, Franța si  face parte in prezent din patrimoniul mondial al umanității fiind protejata de UNESCO datorită importantelor mostre de artă rupestră din paleolitic. După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, peștera s-a deschis publicului vizitator. Din cauza dioxidului de carbon  emanat de cei 1200 de vizitatori pe care îi primea peștera zilnic, picturile au avut de suferit și de aceea  peștera a fost închisă publicului în 1963. După închiderea peșterii pentru vizitatori, picturile au fost restaurate.
·         1943: Al doilea razboi mondial. Dictatorul fascist italian Benito Mussolini este salvat de un comando de parasutisti germani condusi de Otto Skorzeny, din cladirea hotelului de pe muntele Gran Sasso din Abruzzi, unde se afla in detentie, in aşa-numita operaţiune „Stejarul” . La putin timp Mussolini a format un guvern fascist la Salo in nordul Italiei, care a continuat razboiul alaturi de Hitler, pana aproape de capitularea Germaniei lui Hitler.
·         1944: La Moscova, a fost semnată Convenția de armistițiu dintre guvernul român și guvernele Națiunilor Unite, prin care se consfințea starea de fapt a ieșirii României din războiul împotriva Națiunilor Unite și întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste. Reprezentantii Guvernului si Inaltului Comandament Roman la Moscova au fost: Ministrul de Stat si Ministru de Justitie L. Patrascanu, Ministrul Subsecretar de Stat al Afacerilor Interne, Adjutantul Majestatii Sale Regelui Romaniei, General D. Damaceanu, Principele B. Stirbey si d-l G. Popp, avand depline puteri. Reprezentantul Inaltului Comandament Aliat (Sovietic) a fost Maresal al Uniunii Sovietice R. Ya. Malinowski, deplin imputernicit pentru aceasta de catre Guvernele Uniunii Sovietice, Regatului Unit si Statelor Unite ale Americii. Dupa lovitura de stat de la 23 august si pana la 12 septembrie 1944, in absența unui armistițiu semnat, trupele sovietice au tratat în continuare pe români drept inamici, un număr de 114.000- 160.000 de soldați români fiind luați prizonieri de război de către sovietici fără luptă, ca urmare a ordinului de încetare a focului dat de regeAcestia au fost trimiși pe jos în lagăre din Uniunea Sovietică; aproximativ o treime dintre ei murind pe drum. La articolul 16, Convenţia prevedea scoaterea din circulaţie a tuturor publicaţiilor fasciste şi legionare, pretext pentru regimul comunist de a scoate din circuitul public privat texte importante referitoare la unitatea statului român, la tradiţiile româneşti, ori la românii din alte ţări. Pe lista autorilor interzişi figurau mari nume ale culturii noastre nationale cum ar fi : Gheorghe Şincai, Nicoale Iorga, Mihai Eminescu, Mircea Eliade si chiar marele dramaturg de origine evreiasca, Mihail Sebastian.
·         1949: Theodor Heuss este ales primul presedinte al Republicii Federale Germania. Theodor Heuss (n. 31 ianuarie 1884 – d. 12 decembrie 1963), a îndeplinit funcţia de preşedinte al RFG în perioada 1949-1959.
·         1953: Nikita Hrusciov a fost ales lider al URSS, la sase luni dupe decesul lui Stalin; 
·         1953: John F. Kennedy, viitor presedinte al SUA, s-a casatorit cu Jacqueline Lee Bouvier, fotograf la publicatia Washington Times-Herald. JFK, la vremea aceea senator de Massachusetts si sotia sa  au avut peste 750 de invitati la ceremonie.
·         1958:  Americanul Jack Kilby prezintă primul circuit integrat din lume.
·         1959: S-a lansat misiunea sovietică Luna 2, prima navă care a atins suprafața lunară.
·         1966: A fost lansată misiunea Gemini 11.
·         1974: Imparatul Haile Selassie al Etiopiei este inlaturat de pe tron in urma unei lovituri de stat militare conduse de marxistul Mengistu Haile Mariam. A murit în captivitate, un an mai târziu. Haile Selassie I (Tafari Makonnen Woldemikael (n. 23 iulie 1892 – d. 27 august 1975), a fost împărat al Etiopiei între 1930-1935 și 1941-1974. În timpul domniei sale a inițiat numeroase reforme sociale și economice prin care a urmărit modernizarea statului.
·         1980: in Turcia a avut loc o lovitura de stat. Armata a actionat in conformitate cu un articol din Constitutie: “sa vegheze si sa protejeze patria si Republica Turca”. Reinstaurarea puterii civile a devenit  posibila abia dupa 2 ani, odata cu  elaborarea noii Constituţii, în 1982.
·         1990: Premiera spectacolului „O trilogie antică”, montat la Teatrul Național din București de către regizorul Andrei Șerban.

·         1990: La Moscova s-au încheiat discuțiile în format 2+4, în cadrul cărora "puterile aliate" în cel de-al Doilea Război Mondial au renunțat la drepturile speciale instituite după capitularea necondiționată a Germaniei.
·         1992: Mae Jemison ( n.17 octombrie 1956), astronaut si fizician, devine prima femeie de culoare care a ajuns in spatiu, fiind membra in echipajul navetei spatiale Endeavor. Naveta spațiala americana Endeavour STS–47, ii avea la bord pe langa Mae Jemison Carol, prima femeie afro-americana care a calatorit în spațiu, pe Mamoru Mohri, primul cetățean japonez care facut parte din echipajul unei nave spațiale americane, și pe Mark Lee și Jan Davis, primul cuplu căsătorit în spațiu.
·         1994: Trupe din tarile membre ale Aliantei Nord-Atlantice si din statele est-europene, inclusiv Romania, au efectuat manevre militare comune in Polonia, in cadrul Programului Parteneriatului pentru Pace; 
·         1996: Deputatul democrat Adrian Severin a anuntat ca Partidul Social Democrat Roman (PSDR) si Partidul Democrat (PD) au fost primite ca membri cu drepturi depline in Internationala Socialista, in cadrul Congresului acestei organizatii politice, care s-a desfasurat la New York. 
·         2007: IPS Daniel, pe numele de mirean Dan Ilie Ciobotea, (n.22 iulie 1951, satul Dobresti, comuna Bara, jud. Timis) a fost validat în funcţia de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, cu titlul PF Daniel.

·         2013NASA anunță că Voyager 1 a devenit primul obiect spațial creat de om care a ajuns în afara sistemului solar.


Nașteri

·         1492: S-a nascut Lorenzo al II-lea de Medici; (d.1519). A condus Florența din 1513 până la 4 mai 1519, cand a murit de sifilis. S-a căsătorit pe data de 13 iunie 1518 cu Madeleine de la Tour, și au avut o fată, Caterina, care s-a născut la 21 de zile după moartea tatălui ei. Ea avea sa devina Caterina de Medici, celebra regină a lui Henry II al Franței, într-un mariaj aranjat de vărul ei îndepărtat, Papa Clement VII de Medici. Cavoul lui Lorenzo di Piero de’ Medici din capela Medici a bisericii San Lorenzo, este ornamentat cu lucrările lui Michelangelo “Amurgul si Aurora” si “Gânditorul”. Din cauza numelui identic cu cel al bunicului său (ambii numindu-se Lorenzo di Piero de Medici), al cărui cavou este de asemenea în capela Medici, mormantul său este adesea confundat cu cel al bunicului sau.
·         1497: S-a nascut regele Francisc I al Franţei; (d. 31 martie 1547).
·         1829Anselm Feuerbach, pictor german (d. 1880)
·         1837Ludovic al IV-lea, Mare Duce de Hesse (d. 1892)
·         1852H. H. Asquith, politician englez, prim-ministru al Regatului Unit (d. 1928)
·         1856: S-a născut la Buzau,  juristul Victor Râmniceanu (Romniceanu); rol important în modernizarea justiţiei române. A contribuit la dezvoltarea  jurisprudenţei românesti si a fost membru de onoare al Academiei Române din 1923; (m. 1933).
·         1869: S-a născut chimistul Gheorghe Gh. Longinescu autorul unor contribuţii importante în domeniul chimiei analitice şi fizice,fost  membru de onoare al Academiei Române din 1936; (m. 1939). Impreună cu matematicianul Gh. Ţiţeica a întemeiat revista „Natura”.

·         1875: Matsunosuke Onoe, actro și regizor japonez (d. 1926)
·         1882Ion Agârbiceanu, scriitor român, membru al Academiei Române (d. 1963)

·         1883: Se naşte in Bucuresti, CONSTANTIN IONESCU-MIHĂIEŞTI, medic, membru al Academiei Române, microbiolog şi imunolog, organizator, împreună cu dr. Ioan Cantacuzino, al Institutului de seruri şi vaccinuri din Bucureşti; (m. 14 aprilie 1962). A studiat medicina in tara si a primit o bursa de un an in S.U.A. Aici a lucrat la la Universitatea John Hopkins din Baltimore si la Universitatea Columbia din New York, a facut un stagiu la Harvard Medical School din Boston, in 1923. In timpul stagiului din Statele Unite a publicat o lucrare asupra fenomenului Twort d’Herelle. Impreuna cu D. Combiescu a publicat o lucare asupra imunitatii in infectia carbunoasa, in care emitea ipoteza fenomenului de recombinare a virusurilor. A studiat limfogranulomatoza veneriena (boala Nicholas-Favre). In 1925 a plecat la Londra, pentru un stagiu la Institutul Lister. La intoarcere a fost repartizat la Institutul Ion Cantacuzino din Bucuresti. A lucrat cu renumitul profesor pana la decesul acestuia, in 1936, si i-a urmat la conducerea institutului. Sub conducerea sa au fost ridicate inca doua corpuri de cladire si s-a preparat vaccinul polio inactivat, s-au luat masurile de preparare in masa a vaccinului polio viu atenuat. Studiile sale indomeniul microbiologiei au dus la observatii importante. Impreuna cu A. Tupa a sesizat fenomenul recombinarii virusurilor. Cei doi cercetatori au izolat în timpul cunoscutei epidemii de poliomielită din 1927–1929 tulpini „blande” de virus polio. Suşele de virus neagresive s-au potenţat prin amestecarea lor. Din 1930 a predat la catedra de bacteriologie a Institutului de Medicina si Farmacie din Bucuresti, ramasa vacanta dupa moartea lui Victor Babes. A fost membru titular al Academiei Romane din 1945, vicepresedinte al Societatii Romane de hematologie, infiintata in 1932 de I. Cantacuzino. A fost membru fondator al Asociaţiei Romane pentru Strangerea Legăturilor cu Uniunea Sovietică (ALRUS).

·         1887: S-a nascut George Georgescu,  supranumit “seniorul baghetei românesti”; a fost director al Operei Române din Bucuresti, dirijor la filarmonica din New York si membru corespondent al Academiei Române; (d.01.09.1964).


·         1888:  Józsi Jenõ Tersánszky, scriitor, dramaturg maghiar, născut la Baia Mare (d. 1969)
·         1888: S-a născut Maurice Chevalier, actor francez (din filmografie: “Văduva veselă”, “Tăcerea e de aur”); (m. 1 ianuarie 1972).  In anii ’50 și ’60, a câștigat în popularitate datorită aparițiilor în filmul muzical Gigi (1958), cu Leslie Caron și Hermione Gingold, împreună cu care a interpretat cântecul I Remember It Well și în câteva filme ale lui Walt Disney. Semnul distinctiv al marelui actor era o pălărie de paie (canotieră), pe care o purta întotdeauna pe scenă, alături de costum. Maurice Chevalier are o stea pe faimoasa Hollywood Walk of Fame.
·         1895: S-a născut Eftimie Vasilescu, operator, regizor şi producător; pionier al filmului românesc documentar şi de ficţiune; format la Serviciul cinematografic al Armatei la începutul anilor ’20, debutează ca operator de actualităţi; în 1923 înfiinţează laboratorul cinematografic şi firma „Româniafilm”; (m. 1986).

·         1897: S-a născut fiziciana si chimista Irène Joliot-Curie, fiica celebrilor savanti Pierre şi Marie Curie, distinsă, împreună cu soţul ei Frederic Joliot, cu Premiul Nobel pentru Chimie. A fost membru de onoare străin al Academiei Române; (m. 17 martie 1956).
·         1901Gusztáv Abafáy (Gusztáv Öffenberger), scriitor, istoric literar și publicist român de etnie maghiară (d.1995)
·         1910: S-a născut (la Bacău) Alexandru Şafran, teolog, filosof, istoric. In 1940, Congresul Comunităţilor Evreieşti l-a ales şef-rabin al Cultului Mozaic din România (cel mai tânăr rabin din lume), fiind, totodată  şi singurul reprezentant al populaţiei evreieşti în Parlamentul României. In 1947 regimul comunist l-a expulzat din ţară şi s-a stabilit Elvetia, unde a fost  şef-rabin al Comunităţii Evreieşti din Geneva din 1948 pana in 1997). A fost  autor a numeroase lucrări în toate domeniile spiritualităţii evreieşti si membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1997; (m. 2006, Geneva).

·         1913: S-a nascut Eiji Toyoda, om de afaceri, fondatorul firmei de automobile „Toyota Motor Company Limited”; (1937). Toyoda a deținut această poziție până în 1994, cand s-a retas de la conducerea companiei.
·         1913Jesse Owens, atlet american de culoare supranumit torpila umană (d. 1980)
·         1914 - S-a născut actorul american Desmond Llewelyn, interpretul savantului nebun – „Q” – din seria filmelor James Bond (m.19.12.1999).
·         1921: S-a nascut in orasul  Lvov, pe atunci în Polonia, azi în Ucraina, scriitorul polonez Stanislaw Lem (d. 27 martie 2006, Cracovia). A fost a fost un cunoscut scriitor de science fiction, dar și filozof și autor de texte satirice. A fost multa vreme cel mai citit scriitor de science fiction care nu scria în limba engleză. In cartile sale Stanislav Lem a  abordat  teme filozofice, precum si reflectii legate de impactul  tehnologiei asupra oamenilor, natura inteligenței, imposibilitatea comunicării și înțelegerii reciproce, disperarea în fața limitelor omenești, sau locul omenirii în Univers.
·         1924 - S-a născut Ella Mae Morse, cântăreaţă de jazz americană.
·         1930Akira Suzuki, chimist japonez, laureat Nobel
·         1931:  Roger Planchon, dramaturg, actor și regizor de teatru francez (d. 2009)
·         1931 - S-a născut George Jones, cântăreţ country american.
·         1931 - S-a născut George Dan Oprescu, tehnician, cerectător în domeniul electronicii şi fizicii nucleare; a publicat numeroase studii şi cărţi de specialitate (“Radiorecepţia de la A la Z”, “Construiţi un televizor”) şi a contribuit la realizarea primului magnetofon produs în serie la MTT Clăbucet, a primului televizor de amator şi primele recepţii TV la distanţă mare.

·         1937 - S-a născut Gus (Donald Edgar) Backus, cântăreţ american.
·         1940: S-a nascut actrita americana Linda Gray, cunoscuta publicului larg datorita rolului jucat in popularul serial de televiziune “Dallas”). Linda Gray, interpreta lui Sue Ellen din serialul american de succes „Dallas”, are origini româneşti, mama ei, pe numele sau real Maria Kujnir-Herescu, fiind nascuta la Bucuresti in data de 23 noiembrie 1923. S-a căsătorit la doar 16 ani cu un englez, Gray, de la care a şi păstrat numele, dar a divorţat de acesta şapte ani mai târziu, măritându-se ulterior (în 1946), cu prinţul Constantin Cantacuzino, pilot celebru în epocă. Din relaţia cu englezul Gray, Maria a avut şi singurul ei copil, pe Linda (născută în 1941), actriţa celebră de mai târziu, din “Dallas”. Pe marile ecrane si-a luat numele de Nadia Gray si a făcut senzaţie după ce s-a mutat în Franţa şi a fost distribuită de marele regizor Federico Fellini în capodopera “La Dolce Vita” (1960), în care apare într-o scenă memorabilă: face striptease, dar unul cu clasă şi de neuitat.
·         1940 - S-a născut Tony Bellamy, chitarist american (Redbone).
·         1943 - S-a născut Maria Muldaur (Maria Gracia Rosa Domenica d'Amato), cântăreaţă americană.
·         1944Barry White, cântăreț-compozitor și producător american (d. 2003)
·         1944 - S-a născut Collin Young, vocalist britanic (The Foundations).
·         1948 - S-a născut Will Birch, baterist şi compozitor britanic (Kursaal Flyers, Records).
·         1951: S-a nascut Joe Pantoliano, actor; 
·         1952 - S-a născut Gerry Beckley, chitarist, vocalist, pianist şi compozitor american (America). 
·         1952 - S-a născut Neil Peart, baterist şi compozitor canadian (Rush).
·         1956 - S-a născut Barry Andrews, clăpar britanic (King Crimson, XTC).
·         1956 - S-a născut Brian Robertson, chitarist britanic (Thin Lizzy, Motorhead, Wild Horses, Frankie Miller Band).
·         1961: S-a nascut Mylene Farmer, cantareata franceza. 
·         1965 - S-a născut Norwood Fisher, basist, vocalist şi compozitor american (Fishbone).
·         1968 - S-a născut Larry LaLonde, chitarist şi compozitor american (Primus).
·         1972 - S-a născut Liam Gallagher, vocalist şi compozitor britanic (Oasis) 
·         1973Paul Walker, director si actor (d. 2013)
·         1975 - S-a născut Cosmin Cernat, producător şi prezentator de ştiri sportive la TVR.
·         1978: Elisabetta Canalis, model și actriță italiană
·         1980: S-a nascut   vedeta de  televiziune romana Nicoleta Luciu.

·         1980: Yao Ming, baschetbalist chinez
·         1985: Olteanu Lucian Vasile, geolog roman
·         1986Emmy Rossum, actriță americană
·         1994: Elina Svitolina, jucătoare ucrainiană de tenis


Decese

·         1185: A decedat împăratul bizantin Andronic I Comnen; (n.1118 ). A domnit intre anii 1183 – 1185.
·         1362Papa Inocențiu al VI-lea (n. 1282)
·         1369Blanche de Lancaster, ducesă de Lancaster (n. 1345)
·         1544: A încetat din viaţă Clement Marot, poet renascentist, traducător al Psalmilor lui David (“Adolescenţă indulgentă”); (n. 1496). Marot a fost unul dintre primii poeti francezi moderni. Protejat de  Marguerite de Navarra, sora regelui Franţei Francisc I, a  avut un comportament nonconformist si a manifestat simpatie pentru  Reformă şi pentru Luther, din care cauza a fost aruncat in inchisoare si apoi s-a  exilat în Elveţia şi Italia. A murit in Italia la Torino.
·         1612: Țarul Vasili al IV-lea al Rusiei (n. 1552). A  fost Ţar al Rusiei între 1606 şi 1610. A condus Rusia  în timpul asa numitelor „Timpuri  tulburi”, el fiind ultimul membru al dinastiei Rurik care a domnit. În iulie 1610 a fost răsturnat printr-o lovitură de stat pusă la cale de Romanovi şi aliaţii lor, care l-au forţat să devină călugăr. A murit ca prizonier la Varşovia în 1612.
·         1683: Regele Afonso al VI-lea al Portugaliei (n. 1643)
·         1764Jean-Philippe Rameau, compozitor francez (n. 1683)
·         1819: A murit feldmaresalul prusac Gebhard Leberecht  von Blücher; (n. 16 decembrie 1742). L-a invins, impreuna cu ducele englez de Wellington, pe imparatul francezilor Napoleon, in batalia de la Waterloo in 1815.
·         1836Christian Dietrich Grabbe, dramaturg german (n. 1801)
·         1869: A murit Constantin (Costache) Stamati, poet şi traducător ( Lamartine, Hugo, Vigny, Jukovski, Puşkin), membru fondator al Societăţii Academice Române din 1866 si  colaborator la revista „Albina Românească” şi „Dacia Literară”; (n. 1786).

·         1874François Guizot, istoric și politician francez, al 22-lea prim-ministru al Franței (n. 1787)
·         1889Numa Denis Fustel de Coulanges, istoric francez (n. 1830)
·         1919Leonid Andreev, dramaturg, nuvelist și fotograf rus (n. 1871)
·         1977Steven Biko, activist antiapartheid, a murit datorita traumelor suferite in urma batailor care i s-au aplicat de catre autoritatile din Africa de Sud. Cu o saptamana inainte de a muri, Biko a fost ranit puternic la cap in timpul unui interogatoriu. Cinci politisti l-au torturat ore in sir, abandonandu-l intr-o balta de sange si in stare de inconstienta. In locul ingrijirilor medicale, a fost legat pentru 24 de ore de un grilaj de fier. Abia dupa o zi, doi medici l-au examinat constatand ca Biko are grave leziuni pe creier si ca nu este capabil sa se miste. In ciuda starii grave a sanatatii lui, medicii au precizat ca detinutul poate fi transportat la Pretoria, oras aflat la 10 ore distanta de locul in care era. Astfel, pe 11 septembrie, el a fost transportat mai mult mort decat viu in inchisoarea de la Pretoria. Autoritatile sud-africane au precizat ca Biko a decedat din cauza refuzului de a manca si de a bea apa timp de o saptamana. Ulterior, dupa ce s-a aflat ca Biko avea rani profunde la cap, oficialii au precizat ca acestea s-ar fi datorat faptului ca acesta a cazut din pat. Nimeni nu a fost gasit vinovat pentru moartea activistului de culoare, iar cei cinci politisti care l-au torturat au fost promovati. Steven Bantu Biko s-a nascut in 1946, fiind unul dintre cei mai activi luptatori impotriva apartheid-ului din anii ’70. Pe vremea cat a urmat cursurile Universitatii de Medicina, a fondat Organizatia Studentilor din Africa de Sud care lupta contra “opresiunii psihologice a negrilor de catre albi”. A infiintat si o grupare care milita pentru redarea demnitatii cetatenilor de culoare. A fost arestat de mai multe ori, condamnat si incarcerat din cauza idealurilor sale de eliberare a negrilor din Africa de Sud. A devenit un martir, moartea sa atragand o serie de probleme pentru Africa de Sud. La cateva luni dupa tragicul incident, Natiunile Unite au impus un embargo partial acestei tari. 
·         1977 - A murit Ovidiu Cotruş, eseist şi critic literar (n.24.02.1926).

·         1981: A încetat din viaţă Eugenio Montale, poet şi jurnalist, iniţiator al poeziei ermetice italiene; a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1975: “Oase de sepie”, “Ocazii”; (n. 12 octombrie 1896).
·         1992: A încetat din viaţă actorul Anthony Perkins. A interpretat roluri memorabile in filmele ”Psycho”, “Crima din Orient Expres”; (n. 1932).
·         1995Jeremy Brett, actor englez (n. 1933)
·         1997: A încetat din viaţă scriitoarea canadiană Judith Merril (Judith Josephine Grossman), una din primele femei devenite celebre ca autoare de SF: “Shadow on the Hearth”(1950), un roman despre războiul nuclear, care a fost adaptat pentru televiziune (n. 21 ianuarie 1923).
·         2003: A încetat din viaţă Johnny Cash, cântăreţ de muzică country; de-a lungul a 50 de ani de carieră, a înregistrat peste 400 de albume; (n. 26 februarie 1932). Este considerat a fi unul dintre cei mai influenți muzicieni americani ai secolului XX.De-a lungul carierei sale de aproape 50 de ani, Cash a vândut peste 90 de milioane de albume și a ajuns să ocupe “o poziție de vârf în istoria muzicii”.
·         2014: Ian Paisley, politician nord-irlandez, membru al Parlamentului European (n. 1926)
·         2014: A decedat  canteretul si compozitorul englez John Gustafson; (n.8 august 1942). A avut o cariera de lungă durată și performanta in muzica pop, fiind printre altele  membru al renumitelor grupuri   Ian Gillan Band, Roxy Music și Quatermass.



Sărbători

·         În calendarul ortodox: Odovania Praznicului Nașterii Maicii Domnului; Sf Mc Avtonom, Macedonie și Teodul
·         În calendarul romano-catolic: Sf. Nume al Mariei; Sf. Emilian, episcop
  • Etiopia: Ziua națională - Aniversarea revoluției din 1974


SUPLIMENT ISTORIE PE ZILE 12 Septembrie

DOCUMENT ISTORIC - CONVENȚIA DE ARMISTIȚIU DE LA MOSCOVA DIN 12 SEPTEMBRIE 1944




Convenţie de armistiţiu între guvernul român, pe de o parte,
şi guvernele Uniunii Sovietice,
Regatului Unit şi
Statelor Unite ale Americii, pe de altă parte

Act emis de Guvernul României
Act publicat în Arhivele Dipmomatice Româneşti

Guvernul şi Inaltul Comandament al României, recunoscând faptul înfringerii României, în războiul împotriva Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice, Regatul Unit şi Statele Unite ale Americii şi celorlalte Naţiuni Unite, acceptă condiţiunile armistiţiului prezentate de către Guvernele susmenţionatelor trei Puteri Aliate, lucrând în interesele tuturor Naţiunilor Unite.
Pe baza celor de mai sus, reprezentanţii Guvernului şi Înaltului Comandament Român, Ministru de Stat şi Ministru de Justiţie L. Pătrăşcanu, Ministru Subsecretar de Stat al Afacerilor Interne, Adjutant al Majestatii Sale Regelui României, General D. Dămăceanu, Princepele Stirbey şi d-l G. Popp, având depline puteri, pe de o parte, - şi reprezentantul Înaltului Comandament Aliat (Sovietic), Mareşal al Uniunii Sovietice R. I. Malinovski, deplin împuternicit pentru aceasta de către Guvernele Uniunii Sovietice, Regatul Unit şi Statelor Unite ale Americii, lucrând în interesul tuturor Naţiunilor Unite, pe de altă parte, au semnat următoarele condiţiuni:

1. Cu începere de la 24 August 1944, ora 4 a.m., România a încetat cu totul operaţiunile militare împotriva Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice, pe toate teatrele de război, a ieşit din războiul împotriva Naţiunilor Unite, a rupt relaţiunile cu Germania şi sateliţii săi, a intrat în război şi va duce războiul alături de Puterile Aliate împotriva Germaniei şi Ungariei, cu scopul de a restaura independenţa si suveranitatea României, pentru care scop va pune la dispoziţie nu mai puţin de 12 divizii de infanterie, împreuna cu serviciile tehnice auxiliare. Operaţiunile militare din partea forţelor armate române, cuprinzând forţele navale şi aeriene, împotriva Germaniei şi Ungariei, vor fi purtate sub conducerea generală a Inaltului Comandament Aliat (Sovietic).

2. Guvernul şi Înaltul Comandament al României se obligă să ia masurile pentru dezarmarea şi internarea forţelor armate ale Germaniei şi Ungariei, aflate pe teritoriul României, ca şi pentru internarea cetăţenilor celor două State menţionate, care îşi au reşedinţa acolo.

3. Guvernul şi Înaltul Comandament al României vor asigura forţelor sovietice, şi ale celorlalţi Aliaţi, inlesniri pentru libera lor mişcare pe teritoriul României, în orice direcţie, dacă este cerut de către situaţia militară, Guvernul şi Înaltul Comandament al României acordând orice concurs posibil pentru o astfel de mişcare, prin mijloacele lor proprii de comunicaţie şi pe cheltuiala lor, pe pământ, pe apă şi în aer .

4. Se restabileşte frontiera de stat între Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice şi Romania, stabilită prin acordul sovieto-român, din 28 iunie 1940.

5. Guvernul Român şi Înaltul Comandament al României vor preda imediat Înaltului Comandament Aliat (Sovietic), pentru înapoierea în ţara lor, pe toţi prizonierii de război sovietici şi aliaţi, aflaţi în mâinile lor, precum şi pe toţi cetăţenii internati şi pe cei aduşi cu sila în România. Din momentul semnării condiţiunilor de armistiţiu (pace) şi până la repatriere, Guvernul şi Înaltul Comandament Român se obligă să asigure, pe socoteala sa, tuturor prizonierilor de război, sovietici şi aliaţi, precum şi cetăţenilor internaţi sau aduşi cu sila, persoanelor strămutate şi refugiaţilor, hrana potrivită, îmbrăcăminte şi asistenţă medicală, conform cu cerinţele sanitare, cum şi mijloacele de transport pentru reîntoarcerea acestor persoane în ţara lor proprie.

6. Guvernul Român va elibera imediat, fără distincţie de cetăţenie sau naţionalitate, pe toate persoanele arestate din cauza activităţii lor în favoarea Naţiunilor Unite, sau pentru simpatiile lor pentru cauza Naţiunilor Unite, sau din cauza originei lor rasiale, şi va desfiinţa orice legislaţie discriminatorie şi restricţiunile impuse din aceasta cauza.

7. Guvernul şi Înaltul Comandament Român se obligă să remită ca trofee în mâinile Înaltului Comandament Aliat (Sovietic) orice material de război al Germaniei şi al sateliţilor ei, aflat pe teritoriul român, inclusiv vasele flotei germane şi ale sateliţilor ei, aflate în apele româneşti.

8. Guvernul şi Înaltul Comandament Român se obligă să nu permită exportul sau exproprierea a oricarei forme de proprietate (inclusiv obiecte de valoare şi bani) aparţinand Germaniei, Ungariei sau naţionalităţilor lor, sau persoanelor cu reşedinţa în teritoriile lor, sau în teritoriile ocupate de ele, - fără autorizaţia Înaltului Comandament Aliat (Sovietic). Guvernul şi Înaltul Comandament Român vor păstra aceste bunuri în condiţiile ce urmează a se stabili de Înaltul Comandament Aliat (Sovietic).

9. Guvernul şi Înaltul Comandament Român se obligă să remita Înaltului Comandament Aliat (Sovietic), pentru folosinţa acestuia, pe întreaga perioadă de război, împotriva Germaniei şi Ungariei, şi în interesul general al Aliaţilor, toate vasele care aparţin sau au aparţinut Naţiunilor Unite aflate în porturile româneşti, indiferent la dispoziţia cui s-ar afla; ulterior aceste vase urmează să fie restituite proprietarilor lor.
Guvernul Român poarta întreaga răspundere materială pentru orice stricăciune sau distrugere a bunurilor susmenţionate, până în momentul predării lor Înaltului Comandament Aliat (Sovietic).
10. Guvernul Român trebuie să facă, în mod regulat, în moneda românească, plăţile cerute de către Înaltul Comandament Aliat (Sovietic), pentru îndeplinirea funcţiilor sale, şi în caz de necesitate va asigura folosinţa, pe teritoriul românesc, a intreprinderilor industriale şi de transport a mijloacelor de comunicaţie, staţiunilor generatoare de energie, intreprinderilor şi instalaţiilor de utilitate publică, depozitelor de combustibili, petrol, alimente şi alte materiale sau servicii, în acord cu instrucţiunile date de către Înaltul Comandament Aliat (Sovietic).
Vasele de comerţ româneşti, care se găsesc atât în apele româneşti, cât şi în cele străine, vor fi supuse controlului operativ al Înaltului Comandament Aliat (Sovietic), pentru folosirea lor, în interesul general al aliaţilor.

11. Pierderile pricinuite Uniunii Sovietice prin operaţiunile militare şi prin ocuparea de către România a teritoriului sovietic vor fi despăgubite de către România faţă de Uniunea Sovietică, însă, luând în considerare că România nu numai ca s-a retras din război, dar a şi declarat război şi în fapt duce război contra Germaniei şi Ungariei, Parţile sunt de acord ca compensaţiile pentru pierderile menţionate să nu fie plătite în intregime de România, ci numai în parte, şi anume în suma de 300 milioane dolari ai Statelor Unite, plătibili în curs de 6 ani, în marfuri (produse petrolifere, cereale, materiale lemnoase, vase maritime şi fluviale, diverse maşini etc.). România va plăti despăgubiri pentru pierderile pricinuite în Romania proprietăţilor celorlalte State Aliate şi nationalităţilor lor, pe timpul războiului, despăgubiri a căror sumă va fi fixată la o dată ulterioară.

12. Guvernul român se obligă ca în termenele indicate de către Înaltul Comandament Aliat (Sovietic) să restituie Uniunii Sovietice, în desăvârşită buna stare, toate valorile materiale luate de pe teritoriile ei, în timpul războiului, aparţinând Statului, organizaţiilor publice şi cooperative, intreprinderilor, instituţiilor sau cetăţenilor particulari, precum şi utilajul fabricilor şi uzinelor, locomotive, vagoane de căi ferate, tractoare, autovehicule, monumente istorice, valori de muzeu şi orice alte bunuri.

13. Guvernul Român se obligă să restabilească toate drepturile legale şi interesele Naţiunilor Unite şi ale naţionalilor lor, pe teritoriul român, aşa cum existau înainte de război, şi să le restituie proprietatea în desăvârşită bună stare.

14. Guvernul şi Înaltul Comandament Român se obligă să colaboreze cu Înaltul Comandament Aliat (Sovietic), la arestarea şi judecarea persoanelor acuzate de crime de război.
15. Guvernul Român se obligă să dizolve imediat toate organizaţiile pro-hitleriste de tip fascist aflate pe teritoriul românesc, atât cele politice, militare sau paramilitare, cât şi orice alte organizaţii care duc propagandă ostilă Naţiunilor Unite şi în special Uniunii Sovietice, nepermiţând în viitor existenţa unor organizaţii de acest fel.
16. Tipărirea, importul şi răspândirea în România a publicaţiilor periodice şi neperiodice, prezentarea spectacolelor de teatru şi a filmelor, funcţionarea staţiunilor de T.F.F., poşta, telegraf şi telefon vor fi efectuate în acord cu Înaltul Comandament Aliat (Sovietic).

17. Administraţia civilă românească este restabilită pe întregul teritoriu al României, până la o distanţă de linia frontului, de minimum 50-100 km (depinzând de condiţiile terenului), organele administrative româneşti obligându-se să aducă la îndeplinire, în interesul restabilirii păcii şi securităţii, instrucţiunile şi ordinele Înaltului Comandament Aliat (Sovietic), lucrând în numele Puterilor Aliate.

19. Guvernele Aliate socotesc hotărârea Arbitrajului de la Viena, cu privire la Transilvania, ca nulă şi neavenită şi sunt de acord ca Transilvania (sau cea mai mare parte a ei) să fie restituită Romaniei sub condiţia confirmării prin Tratatul de Pace, şi Guvernul Sovietic este de acord ca forţele sovietice să ia parte în acest scop, în operaţiuni militare, conjugate cu România, contra Germaniei şi Ungariei.

20. Prezentele condiţiuni intră în vigoare în momentul semnării lor.

Făcut la Moscova, în patru exemplare, fiecare în limbile română, rusă şi engleză, textele rus şi englez fiind autentice.
Din însărcinarea Guvernului şi Înaltului Comandament al României.
(ss) Lucreţiu Pătrăşcanu
(ss) G-ral adj. Dămăceanu
(ss) Barbu Ştirbey
(ss) G. Popp
Din însărcinarea Guvernelor Statelor Unite ale Americii, Uniunii Republicii Socialiste Sovietice şi Regatului Unit.
(ss) Rodion Malinowski



RELIGIE ORTODOXĂ 12 Septembrie

Odovania praznicului Nașterii Maicii Domnului; Sf Mc Avtonum, Teodul și Macedonie

Odovania praznicului Nasterii Maicii Domnului
Strălucit-ai astăzi pe pământ, gătindu-Te cer spre purtarea Soarelui dreptăţii, 
Care luminează toate cu razele iubirii Sale neîngrădite, risipind osânda morţii, 
Eva dănţuieşte şi Adam leapădă astăzi jugul greu al întristării, 
Căci e gătită calea lui Hristos, Cel ce izvorăşte tuturor mirul iertării.

Sfântul Sfințitul Mucenic Autonom (+ 303) – a trăit în timpul când la Roma era împărat Diocletian (284-305). A fost episcop în Italia, dar, din pricina persecuției împotriva creștinilor declanșată de împăratul Dioclețian, a părăsit Italia și s-a dus în Bitinia (regiune istorică, apoi regat elenistic în NV Asiei Mici, între Marea Neagră și Marea Marmara), unde a fost primit de un creștin, pe nume Corneliu. În Bitinia erau foarte mulți păgâni, iar Sfântul Autonom, fiind un om plin de râvnă pentru credința în Hristos, a desfășurat o puternică activitate misionară, zidind aici o biserică închinată Sfântului Arhanghel Mihail. Împăratul Dioclețian a ordonat arestarea sfântului, drept pentru care sfântul se retrage la Claudiopolis, la Marea Neagră. După ce a propovăduit Evanghelia și în Lykaonia și Isauria (Asia Mică) s-a întors în Bitinia și a numit episcop în locul său pe Corneliu, iar el a mers în orașul Claudia, să propovăduiască și aici Evanghelia lui Hristos. Sfântul Autonom se întorcea însă și slujea în Biserica din Bitinia împreună cu Corneliu. Păgânii fiind deranjați de activitatea misionară a Sfântului Autonom, într-una din zile, pe când slujea în biserica închinată Sfântului Mihail, a fost scos afară și ucis cu pietre, primind astfel moarte martirică. A fost îngropat de către o diaconiță pe nume Maria, iar în vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare a fost construită o biserică deasupra mormântului său. În 430 biserica a fost dărâmată, fără să cunoască că aceasta fusese construită deasupra mormântului sfântului, și a reconstruit-o într-un alt loc. În 490 moaștele sfântului au fost găsite nestricăcioase și s-a construit un alt lăcaș închinat sfântului ierarh martir Autonom.
Tot astăzi Biserica Ortodoxă sărbătorește pe sfinții Macedonie și Teodul.

În această lună, în ziua a douăsprezecea pomenirea Sfântului Sfinţit Mucenic Autonom.

Sfântul ierarh mucenic Autonom a fost episcop în Italia. În vremea persecuţiilor asupra creştinilor ale împăratului Diocleţian (284-305), Sfântul Autonom şi-a părăsit ţara şi s-a statornicit în Bitinia (Asia Mică), în aşezarea de la Soreus, dimpreună cu un alt bărbat numit Cornelius.
Sfântul Autonom şi-a îndeplinit îndatoririle apostoleşti cu râvnă, drept care mulţi păgâni au fost botezaţi în Hristos şi o mare comunitate a fost formată, comunitate a cărei biserică a primit hramul Sfântului Arhanghel Mihail. Pe seama acestei biserici sfântul hirotoneşte pe Cornelius, mai întâi diacon, iar mai apoi îl ridică la cinstita treaptă a preoţiei. În peregrinările sale apostoleşti, predicând învăţătura mântuitoare despre Hristos, Sfântul Autonom a ajuns şi în ţinuturile Lykaonia şi Isauria.
Împăratul Diocleţian a ordonat arestarea sfântului, drept pentru care sfântul se retrage la Claudiopolis, la Marea Neagră. Întorcându-se mai apoi la Soreus l-a înălţat pe Cornelius la treapta de episcop. A plecat după acestea să predice în Asia, iar la întoarcerea din Asia a predicat în împrejurimile Soreusului, la Limna.
Odată, unii dintre noii convertiţi au distrus unul dintre templele păgâne, pentru care păgânii s-au decis să se răzbune împotriva creştinilor. Văzînd aceştia ceasul potrivit, au năvălit asupra bisericii Sfântului Arhanghel Mihail, chiar pe când Sfântul Autonom slujea dumnezeiască Liturghie acolo. şi după ce l-au căznit, omorât-au pe dânsul, înroşind cu sângele lui mucenicesc sfântul altar. Diaconiţa Maria a scos mai apoi trupul sfântului de sub o gramadă de dărâmături şi i-a dat îngropăciunea cuvenită .
În vremea sfântului împărat Constantin, s-a construit o biserică deasupra mormântului. În 430 un anume preot a dărâmat biserica, făra să cunoască că aceasta fusese construită deasupra mormântului, şi a reconstruit-o într-un alt loc. După alţi 60 de ani, moaştele sfântului au fost găsite nestricăcioase, şi s-a construit acolo o sfânta biserică închinată sfântului ierarh martir Autonom.
Tot în această zi, pomenirea Sfinţilor Mucenici Machedonie şi Teodul.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.



ARTĂ CULINARĂ – REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI 12 Septembrie
A.  PLĂCINTE
Plăcintă cu morcov
·       foi de plăcintă;
·       2 pachete margarină;
·       500 g zahăr;
·       500 g morcov ras pe răzătoarea mică;
·       7 linguri ulei;
·       1 vanilie;
·       ½ linguriţă bicarbonat stins în oţet sau lămâie
Se amestecă bine toate ingredientele şi se toarnă în tavă.
Se poate garnisi cu un strat obţinut din 100 g nuci măcinate şi 3 linguri gem.
Se dă la cuptor 20 – 25 minute.

B.  SALATE
Salată de castraveţi
·       10 castraveciori;
·       2 legături ceapă verde;
·       3 fire usturoi verde;
·       1 legătură mărar;
·       Ulei;
·       Oţet;
·       Sare
Castraveciorii tăiaţi rondele se amestecă într-un castron cu ceapa şi usturoiul tăiate mărunt, mărarul, sarea, uleiul şi oţetul.

C.  SOSURI
Sos piperat
·       3 cepe potrivite fin tocate;
·       1 kg ardei roşii şi verzi;
·       500 g roşii bine coapte;
·       5 linguri ulei;
·       Sare;
·       Piper;
·       ¼ litru apă;
·       1 lingură oţet;
·       4 căţei usturoi pisaţi
Se căleşte ceapa în ulei 5 minute.
Se adaugă şi se lasă să se călească ardeii tăiaţi în solzi lungi.
Se adaugă roşiile decojite şi tăiate mărunt, sarea, piperul, oţetul, apa şi usturoiul.
Se lasă sosul să fiarbă 20 minute.

D.  BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Supă de zarzavaturi
·       2 cartofi;
·       2 morcovi;
·       1 ţelină mică;
·       1 praz;
·       2 roşii (sau suc de roşii);
·       2 cepe;
·       1 legătură pătrunjel;
·       ½ ceaşcă ulei;
·       Sare;
·       Piper
Se curăţă, se spală şi se taie zarzavaturile mărunt.
Se fierb în apă cu ulei până se sfarmă.
Se pasează astfel încât să se obţină o cremă.
Dacă este prea consistentă crema se poate subţia cu puţină apă.
Dacă este prea subţire se poate îngroşa cu 2 linguri fulgi de porumb care se dizolvă în puţină apă rece.

E.  MÂNCĂRURI
Musaca de vinete cu cartofi
·       8 – 10 cartofi mari;
·       4 – 5 vinete curăţate de coajă;
·       5 cepe;
·       1 ½ ceaşcă ulei;
·       1 ½ ceaşcă pesmet;
·       1 legătură mărar;
·       1 pahar vin;
·       Sare;
·       Piper;
·       5 – 6 roşii
Se curăţă şi se taie cartofii în felii groase, apoi se prăjesc.
Se căleşte ceapa în ulei şi se adaugă vinetele date pe răzătoarea mare. Se amestecă în mod continuu compoziţia.
Când vinetele devin maronii se adaugă roşiile date pe răzătoare, sarea, piperul, vinul şi mărarul.
Se lasă să scadă bine pe foc, având grijă să nu se lipească.
Se adaugă o ceaşcă de pesmet care trebuie să înghită tot lichidul. Dacă mai este lichid se mai pune pesmet, iar dacă amestecul s-a învârtoşat prea mult se mai diluează cu puţină apă.
În tava tapetată cu ulei se aşază alternativ: un strat de cartofi prăjiţi, apoi un strat de vinete.
Se pun atâtea straturi cât cuprinde tava.
Se acoperă totul cu sos beşamel.
Iată cum se face sosul beşamel:
Se dizolvă în 7 linguri de margarină, 7 linguri de făină amestecând cu mare grijă.
Când făina capătă culoarea gălbuie se adaugă treptat 3 ceşti de apă, sare şi piper.
Se răstoarnă sosul deasupra musacalei şi se presară ½ ceaşcă pesmet.
Se pune tava la cuptor la foc potrivit aproximativ o jumătate de oră.
Când se rumeneşte frumos se scoate din cuptor.
Se taie şi se aşază pe platou după ce se răceşte.

F.  DULCIURI
Chec cu mere
·       6 mere curăţate şi tăiate felii subţiri;
·       1 ½ ceaşcă zahăr;
·       1 ceaşcă ulei;
·       3 ceşti făină;
·       1 linguriţă praf de copt;
·       1 linguriţă bicarbonat;
·       1 linguriţă sare;
·       1 linguriţă scorţişoară;
·       ½ ceaşcă nucă pisată;
·       ½ ceaşcă stafide;
·       1 vanilie;
·       Zahăr pentru pudrat
Se pun merele cu zahărul într-o cratiţă mare la foc mic până ce zahărul se topeşte. Merele nu trebuie să se coacă, doar să se înmoaie.
Se ia cratiţa de pe foc şi se adaugă pe rând o parte din făină, mirodeniile, sarea, nuca şi stafidele.
Se amestecă cu grijă şi se adaugă uleiul şi restul de făină. Compoziţia trebuie să fie groasă.
Se toarnă în tava tapetată cu ulei şi făină şi se coace la foc potrivit 45 – 50 minute.
Când se răceşte bine se pudrează cu mult zahăr.

ARDEI UMPLUŢI CU VARZĂ

Vă prezint astăzi o conservă pentru iarnă care mie îmi place foarte mult, dar nu am voie sărat. Puteţi merge „pe mâna mea”, e ceva deosebit!

Ardei umpluţi cu varză
7 kg ardei gras,
6 kg varza,
4 l saramura.
Se aleg ardei grasi, sanatosi, mai mari si nevatamati, se scot cotoarele, se curata bine de seminte si se spala.
Se lasa la scurs pe un prosop curat.
Varza se curata de frunzele exterioare vestejite, se taie in doua si apoi in fisii subtiri.
Se freaca cu sare, dupa care se scurge bine de zeama rezultata.
Se umplu ardeii cu varza taiata marunt si se asaza indesati in borcane de marimi diferite.
Deasupra se pune un strat din frunze de telina, citeva felii de hrean si boabe de piper.
Separat se pregateste saramura.
Cand saramura este gata si fierbinte, se toarna peste ardeii umpluti, pana la gura borcanului.
Se lasa circa 30 minute pentru a se aseza ardeii si saramura, apoi se completeaza cu saramura.
Se leaga bine la gura si se pastreaza la temperatura obisnuita a camerei (16 - 18'C) , primele 2 - 3 zile, pina intra in fermentatie varza, dupa care se vor muta la locuri racoroase si uscate, ferite de mirosuri straine (petrol).
Cind varza a intrat in procesul de fermentatie, se executa pritocirea la 2 - 3 zile, prin vinturarea saramurei de 3 - 4 ori in acelasi timp.
Cind s-a acrit se leaga bine borcanele si se pot pastra timp mai indelungat in camara sau pivnita.
Varza taiata si scursa se poate amesteca si cu morcov ras.



ARTE 12 Septembrie

INVITAȚIE LA OPERĂ 12 Septembrie

Jean Philippe Rameau - Platee
Les Indes Galantes
Hyppolyte et Aricie

Jean-Philippe Rameau Castor et Pollux,Nikolaus Harnoncourt:
Opera Dardarus
La Princese de Navarra




MUZICĂ 12 Septembrie

George Georgescu




Jean Philippe Rameau




Maurice Chevalier




Ella Mae Morse, cântăreaţă de jazz americană




George Jones, cântăreţ country american




Gus (Donald Edgar) Backus, cântăreţ american.



Tony Bellamy, chitarist american (Redbone).
Redbone: 


Maria Muldaur (Maria Gracia Rosa Domenica d'Amato), cântăreaţă americană.






Collin Young, vocalist britanic (The Foundations).



Will Birch, baterist şi compozitor britanic (Kursaal Flyers, Records).
Kursaal Flyers - 


Gerry Beckley, chitarist, vocalist, pianist şi compozitor american (America). 
Gerry Beckley (of America) - 


Neil Peart, baterist şi compozitor canadian (Rush).
Rush Neil Peart Drum Solo: 


Barry Andrews, clăpar britanic (King Crimson, XTC).
Barry Andrews -


Brian Robertson, chitarist britanic (Thin Lizzy, Motorhead, Wild Horses, Frankie Miller Band).
Brian Robertson: 



Mylene Farmer



Norwood Fisher, basist, vocalist şi compozitor american (Fishbone).
Fishbone -



Larry LaLonde, chitarist şi compozitor american (Primus).
Larry LaLonde of Primus




Liam Gallagher, vocalist şi compozitor britanic (Oasis) 
Liam Gallagher (Oasis) – Acoustic: 



John Gustafson


Johnny Cash
Johnny Cash - The Very Best of Johnny Cash (Not Now Music) [Full Album]: 


ÎNREGISTRĂRI NOI:

Relaxing Piano Jazz Music: Background Music For Study,Work,Sleep,Relax




Beautiful Piano Music: Relaxing Music, Peaceful Music, Sleep Music, Romantic Music



Gregori Concerti Grossi Opus 2 | Baroque Classical Music HD | Focus Reading Concentrate Relaxing






POEZIE 12 Septembrie

Clement Marot

Biografie
Clément Marot (n. 23 noiembrie 1496 la Cahors - d. 12 septembrie 1544) a fost un poet francez din perioada Renașterii. Opera sa reprezintă o tranziție între poezia medievală, pe care o continuă ca un poet al curții, cu o artă matură, și arta Renașterii, impulsionată de modele italiene (epigramasonetulelegiaegloga), fiind un precursor al Pleiadei.
Scrieri
·         1515Le temple de Cupido ("Templul lui Cupido");
·         1532L'adolescence clémentine ("Adolescență indulgentă");
·         1538Oeuvres ("Opere");
·         1539L'enfer ("Infernul"), poem satiric, reprezentare alegorică a experienței sale în închisoare;
·         1541/1543Trente Pseaulmes de David mis en françoys ("Treizeci de psalmi ai lui David în franceză"), care a atras nemulțumiri din partea bisericii.


* * *
- I-am scris iubitei să ştie
Că ştiu că mi-e infidelă,
Însă ea, ce infamie,
Mi-a răspuns cu-o ritornelă.
Deci: în taină-a complotat
Cu un ipocrit anost
Şi i-a spus că am mâncat
Niscaiva slănină-n post.
Lucrătura nu dă greş -
Gealaţi şase se uniră
Şi-ntr-o zi mă încolţiră,
Mă legară fedeleş.
În chilia mea fu chinul -
Pentru monstruoasa vină,
Prindeţi-l, strigă hainul,
Clement a mâncat slănină.


Refuz. Unei doamne îndrăgostite de versurile mele
Nu viN, deşi îmi simt regretul
Mai crunt decât a fost sodomul
Dar n-aş voi să piardă Omul
Ce-a câştigat cu greu... Poetul.


Diferenţă. Unui bogat
Eu sunt poet. Mă ştie orişicine,
Deşi nu-s demnitar şi sunt sărman...
Tu eşti bogat ca nimeni şi-o duci bine...
Eu s-ar putea s-ajung cândva ca tine,
Tu, chiar să vrei, nu poţi s-ajungi... Clément.



Eugenio Montale
Biografie Eugenio Montale

Eugenio Montale (n. 12 octombrie 1896, Genova – d. 12 septembrie 1981, Milano) a fost poet, prozator, editor și translator italian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1975.

Montale s-a făcut cunoscut ca unul dintre principalii arhitecți ai poeziei italiene moderne a anilor 1920. Este inițiatorul și reprezentantul poeziei ermetice italiene; un liric meditativ abordând motivele simple: peisajul uneori "halucinant", evaziunea, iubirea, timpul mitic, copilăria, aspirația spre libertate dar și dialogul cu istoria recentă. Este considerat unul dintre cei mai importanți poeți italieni moderni alături de Giuseppe Ungaretti și Umberto Saba.
Eugenio Montale s-a născut în 1896 la Genova. A urmat studii superioare de muzicologie și muzică teatrală în orașul natal. Aceste studii au fost întrerupte de încorporarea ca ofițer de infanterie în timpul primului război mondial. La sfârșitul primului război mondial, Montale și-a împărțit activitatea între poezie și cronica muzicală, colaborând la diverse reviste și publicând în 1925 prima carte de versuri, Ossi de sepia.

În 1928 se stabilește la Florența unde va rămâne până în 1943. În timpul celui de-al doilea război mondial a fost în Elveția la Lugano, iar din 1948 la Milano, unde ține ani în șir cronica muzicală a ziarului "Corriere della sera".

Moare la 12 septembrie 1981 lăsând în urmă o operă restrânsă cantitativ, doar cinci volume de versuri și două de eseuri, dar impunătoare prin valoarea și particularităților artistice.

OperaOssi di seppia (Oase de sepie) (1925)
Le occasioni (Prilejurile) (1939)
Finisterre (Finister) (1943)
Quaderno di traduzioni (1948)
La bufera e altro (Furtuna și altele) (1956)
Farfalla di Dinard(1956)
Xenia (1966)
Auto da fè (1966)
Fuori di casa (1969)
Satura (1971)
Diario del '71 e del '72 (1973)
Sulla poesia (1976)
Quaderno di quattro anni (1977)

Aspasia

Noaptea târziu oamenii
intrau în odaia ei 
pe fereastră. Stătea la parter.
Îi spuneam Aspasia şi era fericită.
Apoi ne-a părăsit. A fost barman, coafeză şi multe altele 
Rareori se-ntâmpla s-o-ntâlnesc.
O strigam atunci cu voce tare: Aspasia! 
şi ea, trecând fără să se oprească, zâmbea.
Fusesem colegi; o fi moartă de ceva vreme
Când voi intra în iad, aşa... din obişnuinţă
o să-i strig Aspasia primei umbre care-mi va zâmbi.
Ea va trece, desigur. Niciodată 
nu vom şti ce a fost şi ce nu a fost
acel fluture care abia avea un nume
pe care il dădusem eu.

Celălalt


Nu ştiu cine îşi dă seama
dar comerţul nostru cu Celălalt
a fost o lungă înşelătorie. A o denunţa
va fi, mai mult decât un act de respect, un fel de a cerşi îndurare.
Nu suntem respunzători că nu suntem el
şi nici nu poartă el vina, sau meritul, înfăţişării noastre.
Nu e nici măcar teamă. Isteţ, flamingoul îşi ascunde
capul sub aripă şi crede că vânătorul
nu-l vede.

Râuri

O, râuri,
sunt de-ajuns câteva săbii de iarbă
atârnând de stânci
peste delirul mării,
ori două palide camelii
în parcurile pustii
și un eucalipt care se afundă
prin foșnete și prin nebune zboruri
în lumină! Iată că în jur, ca șerpii,
într-o clipă nevăzute fire mi se încolăcesc,
biet fluture-n păienjenișul întins
de freamătul măslinilor, de floarea-soarelui
ce mă privește.

Dulcea robie de astăzi a celui
ce se predă aproape
spre a trăi din nou un vechi joc
niciodată uitat.
Îmi vine-n minte asprul filtru
întins adolescentului fără de cârmă:
în limpezile dimineți când se topeau
spinări de dealuri și de cer; în nisipul
țărmului veneau, în vârtejul amplu,
o pulsare egală de vieți,
o febră a lumii, și fiecare lucru
se mistuia în sine
ca oasele de sepie izbiți atunci
de valuri, pe încetul să dispărem,
să devenim
un arbore ori o piatră
de mare șlefuită, și în culoarea
apusurilor să ne topim
și să ne spulberăm ca trup,
ca să țâșnim asemenea izvorului
de soare beat și devorat de soare...
Erau aceastea
urările copilului - o, râuri! -
când rezemat de-o balustradă roasă
pierea pe-ncetul surâzând.

Câte spuneau luminile de mare
reci celui ce fugea de ele sfâșiat.
Lame de apă dezgolindu-se prin vaduri
de trecătoare ramuri, brune stânci
prin rumeguș, săgeți
de rândunele vagabonde...
O, cum puteam
să cred odată, pământuri,
frumuseți funerare, rame de aur
în agonia oricărei ființe!
Mă întorc
azi mai puternic către voi
ori mă înșel, cu toate că inima
pare că se topește-n amintiri senine - și aspre.
Trist suflet al trecutului
și tu voință nouă ce mă chemi,
e timpul să vă reunesc
într-un liman senin de-nțelepciune.
O zi va deveni o dată cu chemarea
unor glasuri de aur, de îndrăznețe măguliri,
o, suflete care nu mai ești divizat!
Gândește-te să schimbi în imnuri elegia,
să te refaci, să nu mai fii absent.
Asemenea acestor crengi,
ieri mizere și goale, astăzi pline
de freamăt și sucuri,
să simțim și noi mâine
o revărsare a visurilor,
o grabă nebună de glasuri
spre un rezultat, și-n soarele
ce vă inundă, râuri,
să reînflorim!


(traducere de Dragoș Vrânceanu)


Ovidiu Cotruș

Biografie Ovidiu Cotruș

Ovidiu Cotruș (pseudonim poetic: Ovidiu Sabin, n. 24 februarie 1926Oradea – d. 12 septembrie 1977Timișoara) a fost un poet și critic literar român, deținut politic sub regimul comunist. Era nepotul lui Aron Cotruș.

Tatăl său a fost profesor de geografie. Ovidiu Cotruș a urmat liceul la Oradea și Arad. A continuat studiile la Facultatea de Litere și Filosofie de la Universitatea din Cluj.
A fost arestat în anul 1950, ca victimă a unui proces politic, în urma căruia a primit 14 ani de detenție, până în 1964.
În 1965, a fost angajat redactor la revista Familia.
A murit în septembrie 1977 la Timișoara, suferind de o boală gravă de ficat contractată în închisoare.
Cel mai bun prieten al sau a fost Ștefan Augustin Doinaș.
Printre persoanele frecventate de el se numără personalități de seama ale culturii române și nu numai: Mircea EliadeAndré MalrauxPierre Emmanuel etc.
Soția sa, Delia, a păstrat toate manuscrisele sale și le-a oferit mai târziu spre publicare.
Opera
A început prin publicarea de versuri în revista „Societatea de mâine”, dar, după cum consideră poetul, adevăratul său debut a fost în revista „Cercului literar” dinSibiu (1945), când a publicat sub pseudonimul Ovidiu Sabin.
A continuat la revistele Secolul 20Luceafărul și Orizont.
Primul său volum, monografia „Opera lui Mateiu I. Caragiale”, a apărut postum în 1977 și a fost reeditat în 1983 de Editura Minerva din București.
În anul 1983 a apărut volumul de studii „Meditații Critice”, prefațat de Ștefan Augustin Doinaș.
După 1990, la Editura Cartea Românească în colecția Eseuri/Critică, a apărut volumul „Dialoguri”, cu o prefață semnată de Cornel Ungureanu.
Altă lucrare, apărută în anul 2000, este "Titu Maiorescu și cultura română" publicată la Editura Paralela 45 din Pitești.
În închisoare l-a cunoscut pe Radu Gyr. A memorat și ulterior a pus pe hârtie câteva din volumele postume ale poetului.




TEATRU/FILM 12 Septembrie



Calator fara bagaj 1987 Jean Anouilh





Dunarea revarsata - Radu Tudoran


Castelul palarierului 1986 Archibald Joseph Cronin






GÂNDURI PESTE TIMP 12 Septembrie

Ion Agârbiceanu - Citate: 



















GLUMEȘTE, FII VESEL ȘI VEI RĂMÂNE TÂNĂR 12 Septembrie

* Într-o dimineata Gheorghe l-a vazut pe Vasile sapând gropi pe câmp, iar pe Ion astupându-le din urma.
-Tu de ce sapi gropile astea, Vasile?
-Asa scrie în fisa postului meu, sa sap gropi.
-Dar tu Ioane de ce astupi gropile astea? întreba Gheorghe. Tu nu vezi ca Vasile s-a chinuit sa le sape?
-Dar asa scrie în fisa postului meu...sa astup gropile, raspunse senin Ion.
-Mai fratilor, dar nu vedeti ca nu are nici un sens în ceea ce faceti?
-Noi facem ceea ce scrie în fisa postului!!! E adevarat însa ca de
obicei suntem trei în echipa… . Astazi lipseste Petrea.
-Si el ce-are în fisa postului?
-El punea pomii în gropi...

* - Ei, ce-ţi mai fac puştanii?
- Ehe, să fii tu sănătos de cînd nu mai sînt puştani! Unul e deja însurat.
- Şi celălalt?
- Celălalt o duce bine.


* Dacă ţi se pare că înţelegi o femeie, ai dreptate… ţi se pare!


* Vrei partenerul visurilor tale? Atunci mergi înapoi la culcare.


* S-a inventat cel mai performant computer românesc: nu rezolvă probleme, dar găseşte scuze.


* Mai bine te gândeşti la Dumnezeu în timp ce discuţi cu o femeie, decât să te gândeşti la femei în timp ce discuţi cu Dumnezeu.


* - Medicul mi-a recomandat insistent să încetez chefurile.
- Care medic?
- Cel care locuieşte sub noi!


* O mamă îi scrie un e-mail fiului ei:
Dragă Misule,
Ce mai faci? Aici tuturor ne este dor de tine. Te rog ieşi de pe calculator şi coboară în bucătărie să mănânci.
Cu drag, Mama



* - Unde mergi, Bulă?
- La cor!
- Şi ce faci acolo?
- Bem coniac şi jucăm table.
- Şi când cântaţi?
- Pe drum, la întoarcere!



* - Vreau să divorţez, domnule avocat.
- Şi care e motivul, doamnă?
- Nu mi-a fost credincios.
- Adică?
- Adică mi-am dat seama că nu e tatăl copilului meu.


* - Vai, dragă, ce a slăbit soţul tău!
- De la pescuit i se trage.
- Nu ştiam, pescuitul slăbeşte?
- Păi mănîncă ce prinde…



* "Felicitări, băiatul meu!", spune unchiul. "Sînt sigur că peste ani, cînd te vei gîndi la ziua de azi, ţi-o vei aminti ca pe cea mai fericită zi din viaţa ta."
"Dar nu astăzi mă însor, abia mîine!" protesetază nepotul.
"Ştiu", răspunde unchiul, "tocmai de aceea."


* - Scumpule, mi-ai promis că de ziua mea mă duci să-mi arăţi nişte blănuri grozave.
- Da, n-am uitat. Hai, îmbracă-te repede, să prindem deschis la Grădina Zoologică


* Azi am reusit sa nu întîrzii, m-a trezit ceasul desteptator.
- Dar de unde ai vînataia aceea pe frunte?
- De la ceas. Nu m-am ferit la timp cind l-a aruncat nevasta-mea...

* Nu bea la volan! Te lovesti de ceva si se varsa bautura.

* Prieteni sunt acele persoane, care te iubesc cu toate ca te cunosc bine.


* Într-o dimineata Gheorghe l-a vazut pe Vasile sapând gropi pe câmp, iar pe Ion astupându-le din urma.
-Tu de ce sapi gropile astea, Vasile?
-Asa scrie în fisa postului meu, sa sap gropi.
-Dar tu Ioane de ce astupi gropile astea? întreba Gheorghe. Tu nu vezi ca Vasile s-a chinuit sa le sape?
-Dar asa scrie în fisa postului meu...sa astup gropile, raspunse senin Ion.
-Mai fratilor, dar nu vedeti ca nu are nici un sens în ceea ce faceti?
-Noi facem ceea ce scrie în fisa postului!!! E adevarat însa ca de
obicei suntem trei în echipa… . Astazi lipseste Petrea.
-Si el ce-are în fisa postului?
-El punea pomii în gropi...

* - Ei, ce-ţi mai fac puştanii?
- Ehe, să fii tu sănătos de cînd nu mai sînt puştani! Unul e deja însurat.
- Şi celălalt?
- Celălalt o duce bine.


* Dacă ţi se pare că înţelegi o femeie, ai dreptate… ţi se pare!


* Vrei partenerul visurilor tale? Atunci mergi înapoi la culcare.


* S-a inventat cel mai performant computer românesc: nu rezolvă probleme, dar găseşte scuze.


* Mai bine te gândeşti la Dumnezeu în timp ce discuţi cu o femeie, decât să te gândeşti la femei în timp ce discuţi cu Dumnezeu.


* - Medicul mi-a recomandat insistent să încetez chefurile.
- Care medic?
- Cel care locuieşte sub noi!


* O mamă îi scrie un e-mail fiului ei:
Dragă Misule,
Ce mai faci? Aici tuturor ne este dor de tine. Te rog ieşi de pe calculator şi coboară în bucătărie să mănânci.
Cu drag, Mama



* - Unde mergi, Bulă?
- La cor!
- Şi ce faci acolo?
- Bem coniac şi jucăm table.
- Şi când cântaţi?
- Pe drum, la întoarcere!



* - Vreau să divorţez, domnule avocat.
- Şi care e motivul, doamnă?
- Nu mi-a fost credincios.
- Adică?
- Adică mi-am dat seama că nu e tatăl copilului meu.


* - Vai, dragă, ce a slăbit soţul tău!
- De la pescuit i se trage.
- Nu ştiam, pescuitul slăbeşte?
- Păi mănîncă ce prinde…



* "Felicitări, băiatul meu!", spune unchiul. "Sînt sigur că peste ani, cînd te vei gîndi la ziua de azi, ţi-o vei aminti ca pe cea mai fericită zi din viaţa ta."
"Dar nu astăzi mă însor, abia mîine!" protesetază nepotul.
"Ştiu", răspunde unchiul, "tocmai de aceea."


* - Scumpule, mi-ai promis că de ziua mea mă duci să-mi arăţi nişte blănuri grozave.
- Da, n-am uitat. Hai, îmbracă-te repede, să prindem deschis la Grădina Zoologică


* Azi am reusit sa nu întîrzii, m-a trezit ceasul desteptator.
- Dar de unde ai vînataia aceea pe frunte?
- De la ceas. Nu m-am ferit la timp cind l-a aruncat nevasta-mea...

* Nu bea la volan! Te lovesti de ceva si se varsa bautura.

* Prieteni sunt acele persoane, care te iubesc cu toate ca te cunosc bine.



SFATURI UTILE 12 Septembrie
CEAPA – ALIMENT MIRACULOS

Fiindca se apropie sezonul rece, când in jurul nostru care mai de care raciti, fie tusesc, fie stranuta, fie isi trag nasul, va prezentam o metoda simpla de protectie, dar extrem de eficienta.

Pana sa apelam la medicamente, siropuri sau prafuri minune, pe care zgomotoasele reclame ni le tot lauda, sa incercam ceva ce ne este foarte la indemana, ceva ce se gaseste in casa fiecaruia, fie el sarac sau bogat: doua ingrediente, aproape nelipsite din mancarurile zilnice, folosite mai mult pentru gust decat pentru calitatile lor curative, care in ultimul timp sunt tot mai ignorate.

Sunt nelipsite, e adevarat, din hrana noastra de zi cu zi, dar sub ce forma? Gatite, bineinteles, actiune care le face sa-si piarda in mare parte, proprietatile miraculoase, daca nu chiar in totalitate.

E de inteles pe de o parte, caci gustul si mirosul, care le fac unice, sunt in egala masura placute si neplacute. Si ceapa si usturoiul sunt cautate, dar fiindca au gust si miros puternice si la un moment dat pot fi deranjante pentru cei din jur, ne fac sa le evitam, din pacate. Ratam in felul acesta o contributie extrem de importanta adusa sanatatii noastre.


1. Ceapa

Virtutile sale tonice, terapeutice si antiinfectioase, fac din ceapa un aliment foarte cunoscut inca din cele mai vechi timpuri. Se recomanda ca factor de sanatate si longevitate.

Contine:

- glucide; vitaminele A, B, C si E; numeroase oligoelemente precum sodiu, potasiu, calciu, siliciu, iod, fosfor, carbon, clor, magneziu, zinc, cupru; uleiuri volatile; lipide; proteine, in cantitati reduse; acid fosforic si acetic; oxidaze si alte enzime; substante naturale cu proprietati antiseptice etc.

Proprietati:

- este stimulent al sistemului nervos, hepatic, renal, puternic diuretic, expectorant, vermifug, hipoglicemiant, dizolvant si eliminator al ureei si al clorurilor, afrodisiac, antiseptic si antiinfectios, antalgic (calmeaza durerea), antireumatic etc.
- se comporta exact ca un antibiotic, fata de culturile de stafilococi; este antihelmintic (combate viermii intestinali), vermifug;
- antisclerogen, antitrombotic;
- curativ al pielii si al sistemului pilos;
- antitusiv, emolient si rezolutiv;
- sedativ, calmant, hipnotic usor etc.

Indicatii:
Se recomanda pentru:

- uz intern, in astenie, retentie de apa si clorosodica (edeme cardiace si renale, pleurezie, ascita, oligurie, afectiuni respiratorii, guturai, bronsita, astm, laringita, varice, tromboflebita, arterioscleroza, parazitoze intestinale, imbatranire precoce, impotenta sexuala, boli reumatice, gripa, diabet zaharat, obezitate, viermi intestinali, surmenaj fizic si intelectual, astenie, prostatita, infectii intestinale si urinare, insomnii, litiaza urica, guta etc.
- uz extern, in abcese, panaritiu, furunculoza, intepaturi de insecte, nevralgii dentare, degeraturi, crapaturi, arsuri, negi, plagi, ulcere, surditate etc.

Pentru prevenirea gripei si impotriva ei, exista un tratament cu ceapa, care tine 15 zile. Acesta consta in punerea la macerat a doua cepe taiate felii foarte subtiri, in 500 ml de apa, timp de 6 ore. Totul se strecoara, iar produsul rezultat se bea in cate o cana inainte de mese si una inainte de culcare.

Pentru bolile reumatice, se prepara un decoct prin punerea la fiert a 3 cepe taiate, intr-un litru de apa, timp de 15 minute. Se bea apoi o cana dimineata si una seara.

Pentru aplicatiile externe, ceapa se prepara sub forma de suc.

Ceapa cruda, folosita zilnic, in orice anotimp al anului, face minuni datorita proprietatilor sale de stimulare a sistemului endocrin si capacitatii sale de aparare a organismului. Ea este foarte satioasa, de aceea mesele de cruditati care contin o portie mare de ceapa cruda, nu trebuie sa fie prea dese.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...