vineri, 5 octombrie 2018


MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU
LUNI 8 OCTOMBRIE 2018

Bună dimineața, prieteni!
Să mulțumim Domnului că ne-a arătat și astăzi lumina zilei și să-L rugăm să ne ocrotească de cel rău! Doamne ajută-ne!
Vă mulțumesc pentru atenție și vă doresc o săptămână liniștită în care să aveți realizări importante! Doamne ajută!
Să vă gândiți din când în când la mine!
Vă invit la dans și nu accept refuzuri pentru că muzica este superbă: 

TANGOS ORQUESTADOS CLASICOS.Selección de Cecil González




ISTORIE PE ZILE 8 Octombrie
Evenimente
·         314: Împăratul roman Licinius este înfrânt de către Constantin I in  Bătălia de la Cibalae, şi îşi pierde teritoriile sale europene. S-a născut în Moesia Superior, într-o familie de țărani originari din Dacia si a fost proclamat Augustus al Occidentului in noiembrie 308. A domnit pana in anul 324 si a murit in anul 325, fiind executat in inchisoare din ordinul imparatului Constantin cel Mare.
·         451: Incepe la Calcedon, un oraş din Asia Mică, prima sesiune a Sinodului de la Calcedon (se termină la 1 noiembrie). Al patrulea Sinod Ecumenic s-a ținut la Calcedon (Halkidon) este cunoscut și ca Sinodul de la Calcedon. Acest important sinod s-a ocupat de două mari chestiuni:
- unele aspecte privind Firea (Natura) și Ipostasul (Persoana) lui Hristos, și
- organizarea Bisericii.
·         1075: Dmitar Zvonimir este încoronat rege al Croaţiei. In timpul domniei sale (1075–1089) si a inaintasului sau, Petar Kresimir al IV-lea (1058–1074), Regatul Croat medieval a ajuns la maxima sa expansiune în secolul al XI-lea.
·         1408:  Privilegiul comercial acordat de  domnitorul Alexandru cel Bun negustorilor in Liov, le asigura acestora legatura libera cu bazinul pontic prin Moldova, conferindu-le un adevarat monopol pentru comertul cu zona Marii Negre; actul mentioneaza dreptul de depozit limitat al orasului Suceava.
·         1434: Cea mai veche atestare scrisă a Curții domnești din Iași, datând din vremea lui Alexandru cel Bun. Cercetarile arheologice au demonstrat insa ca asezarea exista inainte de vremea domnitorului Alexandru cel Bun. Dat fiind faptul ca existau clădiri mai vechi (de exemplu presupusa Biserică armeană construită în 1395), se crede că oraşul este mult mai vechi, cel puţin cu câteva decenii înainte de această dată. Curtea domneasca din Iasi era construita pe un promontoriu care îi asigura vizibilitatea de la distanta, îi punea în valoare tinuta maiestoasa. Imaginea ei domina intrarea principala în oras, la acele vremuri, care se facea dinspre sud, pe podul de peste Bahlui. Aceasta ocupa spaţiul pe care se află astăzi Palatul Culturii şi s-a extins în timpul lui Ştefan cel Mare ea facand  parte din sistemul de resedinte domnesti locuite ocazional de catre voievozii Moldovei si suita lor. Abia dupa ce resedinta principala a Domniei s-a stabilit mai cu temei la Iasi, curtea de aici a dobândit mai multa importanta, acordându-i-se un statut privilegiat. Potrivit cronicii lui Ioan Neculce, acest fapt s-a petrecut în a doua domnie a lui Alexandru Lapusneanu, pe la anul 1564, dar istoricii considera ca este vorba de un proces mult mai îndelungat. Curtea Domnească a funcţionat o perioadă îndelungată de timp, din prima jumătate a secolului al XV-lea până la sfârşitul secolului al XIX-lea, perioadă în care însemnătatea administrativă şi politică a fortificaţiilor a fost completată de cea culturală, la Iaşi tipărindu-se cărţi şi documente de referinţă în istoria românilor.Totusi, înfatisarea Curtii domnesti înainte de jumatatea secolului XVII, când a fost reamenajata de domnitorul Vasile Lupu, este greu de reconstituit. Numeroase incendii au afectat edificiile de piatra si caramida din incinta Curtii, de-a lungul secolelor. Acestea au fost refacute cam dupa aceleasi forme traditionale (vernaculare), modelul fiind foarte asemanator cu palatul construit de Gheorghe Duca Voda la manastirea Cetatuia, de lânga Iasi. 
·         1480: Începe dealungul râului Ugra un conflict între armatele ruse ale lui Ivan al III-lea și Hoardei de Aur, care durează până în 11 noiembrie.
·         1600 In San Marino este adoptată Constituţia scrisă.
·         1856: Autoritățile Chinei dinastiei Qing au arestat și au încarcerat douăsprezece persoane de pe nava Arrow sub pavilionul Hong Kongului sub acuzația de piraterie, contrabandă și comerț cu opiu, eveniment ce a declanșat al Doilea Război al Opiului. Fiind infranti, chinezii au fost obligați să plătească despagubiri Regatului Unit și Franței. In plus, Regatul Unit anexa Kowloonul (de lângă Hong Kong) iar comerțul cu opiu a fost legalizat și creștinii au primit drepturi depline, inclusiv cel de a deține proprietăți și de a-și predica credința pe teritoriul Chinei.
·         1857: Constantin A. Kretzulescu prezintă Adunării ad-hoc a Valahiei rezoluţia care cuprindea cereri asemănătoare rezoluţiei moldovene din 7 octombrie 1857. Rezoluţia cuprindea, identic cu cea din Moldova, "doleanţele fundamentale" ale românilor munteni, arătînd că "dorinţa cea mai mare, cea mai generală, acea hotărîtă de toate generaţiile trecute, acea care este sufletul generaţiei actuale, acea care, împlinită, va fi fericirea generaţiilor viitoare, este UNIREA PRINCIPATELOR ÎNTR-UN SINGUR STAT, o unire care este firească, legiuită şi neapărată, pentru ca în Moldova şi Valahia suntem acelaşi popor, omogen, identic, ca nici unul altul, pentru că avem acelaşi început, acelaşi nume, aceeaşi limbă, aceeaşi religie, aceeaşi istorie, aceeaşi civilizaţie, aceeaşi instituţii, aceleaşi legi şi obiceiuri, acelaşi temeiuri şi aceleaşi speranţe, aceleaşi trebuinţe, aceeaşi hotare de păzit, aceleaşi dureri de trecut, acelaşi viitor asigurat şi în sfîrşit, aceeaşi misie de îndeplinit". Pe 9 octombrie 1857, la a doua zi după citire, rezoluţia lui C.A. Kretzulescu este adoptată în unanimitate. Constantin Al. Kretzulescu (n. 22 mai 1809, București – d. 21 martie 1884, București), academician român, membru de onoare (1871) al Academiei Române și om politic, care a deținut de două ori funcția de prim-ministru. Era fratele lui Nicolae Kretzulescu și fiul marelui logofăt Alexandru Kretzulescu. Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești au fost un stat român format prin unirea dintre Moldova și Țara Românească în 1859 sub un singur domnitor. Statul acoperea regiunile istorice Oltenia, Muntenia, și Moldova. La început, a cuprins și sudul Basarabiei (zona Cahul, Bolgrad și Ismail), dar după 1877 a pierdut acest teritoriu, primind în schimb Dobrogea de Nord. Unirea politică din 1859–1866 dintre cele două principate a fost primul pas politic spre crearea României ca un singur stat (unitar), în 1881. Cei doi domnitori ai Principatelor Unite au fost Alexandru Ioan Cuza și apoi Carol I.
·         1860 - Potrivit prevederilor ‘’Diplomei din Octombrie’’ – act organic promulgat de imparatul Franz Joseph I – Transilvania a redevenit stat autonom in cadrul Imperiului habsburgic.
·         1862: Otto von Bismark este numit ministru al Afacerilor Externe al Prusiei.
·         1871: A izbucnit Marele Incendiu din Chicago care a distrus 17.500 de clădiri în două zile.
·         1878: Armata română victorioasă în Războiul de Independență, își face intrarea triumfală în București pe Podul Mogoșoaiei, care de atunci poartă numele de Calea Victoriei.
·         1878: Dobrogea şi Delta Dunării intră oficial în componenţa României.
·         1878: prin decret-lege se înfiinţează organizaţia paramilitară pentru tineret  "Străjerii ţării". Aceasta a fost desfiinţată în septembrie 1940.
·         1907 – incepe editia a cincea a World Series Baseball, finala Campionatului nord-american de baseball, intre Detroit Tigers si Chicago Cubs. Primul meci din cele cinci se incheie la egalitate, 3-3.Cubs avea sa le castige pe urmatoarele 4 fara mari probleme.
·         1909 – incepe editia a saptea a World Series Baseball, care le pune fata in fata pe Detroit Tigers si Pittsburg Pirates. Piratii aveau sa castige primul meci, din seria de 5, cu scorul de 4-1
·         1912 - Începe primul război balcanic: Muntenegru declară razboi Turciei.   Grecii au ocupat Salonicul apoi Albania, Epirul. Macedonia și Tracia au căzut în mâinile aliaților, în timp ce otomanii au fost obligați să apere Constantinopolul. Un armistițiu a fost semnat între Bulgaria (care reprezenta și Serbia și Muntenegru) și Imperiul Otoman la 3 decembrie. Grecia a continuat singură războiul, încercând să cucerească Ioanina, participând totuși la conferințele de pace de la Londra in urma carora s-a sfârșit primul război balcanic, însă disputele teritoriale au rămas nerezolvate, astfel ca  cel de-al doilea razboi balcanic a urmat repede.
·         1912 – incepe finala Campionatului nord-american de baseball, iar in primul meci, Boston Red Sox trece cu 4-3 de New York Giants
·         1915 – incepe finala Campionatului nord-american de baseball, iar in primul meci, Boston Red Sox pierde cu 3-1 in fata lui Philadelphia Phillies. Avea sa ramana singura victorie a trupei din Philadelphia, care urma sa piarda cu 4-1
·         1919: Prima întrecere aeriana continentală a avut loc în S.U.A.. În competiţie au intrat 63 de avioane, acestea avînd de parcurs ruta San Francisco – New York. Intrecerea a fost caîtigată de locotenentul Belvin Maynard, care a zburat la bordul unui aparat Havilland-4 botezat “Hello Frisco”, el parcurgînd distanta dus-întors în 24 de ore, 59 de minute, 49 de secunde. Cursa acestuia a durat însa aproape o săptămînă, pilotul american avînd nevoie de trei zile să ajungă din New York pînă pe coasta californiană şi de alte patru să se întoarcă. Belvin Maynard i-a avut ca însoţitori de bord pe mecanicul William Klein şi pe cîinele Trixie. Pe drum a întîmpinat numeroase probleme tehnice, însă a reuşit să aducă avionul cu bine la destinaţie. Cursa s-a sfîrşit tragic pentru 12 piloţi, armata americana fiind criticată la acea vreme pentru organizarea evenimentului. După izbanda, Belvin Maynard a fost supranumit “cel mai mare pilot de pe pamînt”.
·         1922 – New York Giants castiga Campionatul de baseball al Statelor Unite ale Americii, dupa ce castiga 4 meciuri in fata concitadinei New York Yankees, iar un meci se termina egal
·         1927 - În SUA a avut loc premiera primului film cu sunet "Interpretul de Jazz", în care rolul principal a fost jucat de interpretul de estradă Al Johnson
·         1927 – New York Yankees castiga titlul national de baseball in Statele Unite, dupa ce trece cu 4-0 de Pittsburgh Pirates
·         1928 – ia nastere liga de est la fotbal in Statele Unite ale Americii
·         1929 – incepe finala Campionatului de baseball din Statele Unite ale Americii. In primul meci, Philadelphia Athletics se impune cu 3-1 in fata lui Chicago Cubs. Trupa din Philadelphia avea sa si castige finala cu 4-1 la general
·         1930 – se incheie finala Campionatului de baseball din Statele Unite. Philadelphia Athletics se impune cu 4-2 in fata lui Saint Louis Cardinals
·         1939Al doilea război mondialGermania anexează vestul Poloniei.
·         1939: Inaugurarea oficială a postului „Radio Basarabia” de la Chişinău (azi în R. Moldova) prin transmiterea Sf. Liturghii de la Catedrala Mitropoliei din Iaşi. Radio Basarabia a fost primul studio regional al Societăţii Române de Radiodifuziune si a emis până în iunie 1940, când a venit ocupaţia sovietică. Radio Basarabia a funcționat doar 300 de zile. Postul a fost preluat de puterea sovietică,în iunie 1940, iar în 1941, odată cu retragerea Armatei Roșii din Basarabia, clădirea, emițătorul și antena au fost aruncate în aer. NOTĂ: Societatea Română de Radiodifuziune a relansat oficial Radio Chişinău în Republica Moldova pe 1 decembrie 2011, de Ziua Naţională a României. SRR a preluat pachetul majoritar de acţiuni al postului Arena FM din Republica Moldova.
·         1939 – se incheie finala Campionatului de baseball din Statele Unite ale Americii. Nrew York Yankees invinge cu 4-0 la general pe Cincinatti Reds
·         1940 – Cincinatti Reds castiga finala din Campionatul nord-american de baseball, dupa 4-3 cu Detroit Tigers
·         1944 : Armata Română a început operaţiunile militare de pe teritoriul Ungariei; (8.10.1944 – 19.01.1945).
·         1950 – nationala de fotbal a Romaniei invinge cu 6-0 selectionata Albaniei intr-un meci amical
·         1957 – echipa de baseball Brooklyn Dodgers se muta la Los Angeles
·         1959 – Los Angeles Dodgers se impune in finala Campionatului nord-american de baseball, dupa 4-2 cu Chicago White Sox
·         1961 – Innes Ireland obtine prima si singura sa victorie intr-o cursa in cadrul Campionatului Mondial de formula 1, in Marele Premiu al Statelor Unite ale Americii. Pe podium incheie de asemenea Dan Gurney si Tony Brooks.Victoria lui Ireland avea sa fie si prima in formula 1 pentru echipa Lotus.
·         1962 - Algeria este acceptată ca cel de-al 109-lea stat membru al Naţiunilor Unite
·         1967: Revoluţionarul comunist Ernesto Che Guevara şi cativa dintre apropiaţii lui, sunt capturaţi în Bolivia. La 8 octombrie sunt încercuiți în zona râpei Quebrada del Yuro și Guevara ordonă ca grupul să se despartă în două, unul cu bolnavi fiind trimis mai în spate, iar Che, cu ceilalți rămași, rămâne să țină piept trupelor boliviene. După trei ore de lupte Che este capturat împreună cu Simón Cuba Sarabia.S-a predat după ce a fost rănit la picior, iar pușca i-a fost deteriorată de un glonț.
La 9 octombrie guvernul bolivian anunță moartea lui Che Guevara în luptă. În același timp sosește în La Higuera colonelul Joaquín Zenteno Anaya și agentul C.I.A. Félix Rodríguez. La ora 13 președintele Barrientos dă ordinul de execuție al luptătorilor. Chiar dacă nu și-au justificat niciodată decizia, colaboratorii lui Barrientos cred că îi era teamă de un proces public ce ar fi atras atenția internațională asupra Boliviei, cum s-a întâmplat în cazul lui Régis Debray; el nu voia, de asemenea, ca Che să fie condamnat la o pedeapsă cu închisoarea, apoi eliberat, ca în cazul lui Fidel Castro.
·         1969 – se joaca meciul tur din cadrul Cupei Intercontinentale:AC Milan 3-0 Estudiantes, cu golurile lui Sormani, de doua ori si Combin
·         1970 - Scriitorul rus Alexander I Soljeniţîn primeşte Premiul Nobel pentru Literatură
·         1972 – se incheie sezonul de formula 1, cu Marele Premiu al Statelor Unite ale Americii, care este castigat de Jackie Stewart, urmat de Francois Cevert si Denny Hulme
·         1973:  În urma unei lovituri de stat, preşedintele Greciei, Ghiorghios Papadopoulos, a fost răsturnat de la putere. Ghiorghios Papadopoulos ( n. 5 mai 1919 – d. 27 iunie 1999) a fost liderul unei lovituri de stat militare, care a avut loc în Grecia la 21 aprilie 1967, și a fost conducător al guvernului militar care a condus țara între anii 1967-1973.
·         1978: Australianul Ken Warby a doborat recordul mondial la viteza pe apa, ambarcatiunea sa atingand o viteza de 317 km/h.
·         1978 – Marele Premiu al Canadei, ultimul din sezonul de formula 1, este castigat de Gilles Villeneuve. Pe locul al doilea in ierarhia cursei incheie Jody Schekter, iar pe pozitia a treiaCarlos Reutermann
·         1982 - Polonia interzice activitatea mişcarii Solidaritatea şi a tuturor mişcarilor muncitoreşti
·         1986 – nationala de fotbal a Romaniei invinge cu 4-2, in deplasare, selectionata Israelului intr-un meci amical
·         1991 - Parlamentul din Croaţia întrerupe toate legăturile cu Iugoslavia
·         1992: S-a deschis Centrul Cultural Român din Budapesta.
·         1992 - Premiul Nobel pentru literatură este caştigat de poetul Derek Walcott (n. 23 ian. 1930)
·         1993 - Naţiunile Unite ridică sancţiunile economice aplicate Africii de Sud
·         1993: Au inceput, la Viena, lucrarile primei reuniuni la nivel inalt organizate de Consiliul Europei de la crearea sa, dedicata drepturilor omului, in special protectiei minoritatilor. “Declaratia de la Viena”, documentul acestei reuniuni, a inscris intentia Consiliului Europei de cooperare cu toate tarile europene fidele principiilor democratiei, mai ales cu tarile europene din fostul bloc comunist.
·         1997: Aproape 90 de revoluţionari, conduşi de Dan Iosif, au intrat în greva foamei, în Piata Revoluţiei din Bucureşti, pentru a protesta faţă de proiectul de modificare a Legii 42/1990, înaintat de Guvern Parlamentului, pe 22 septembrie. Proiectul guvernamental prevedea restrîngerea drepturilor acordate luptătorilor din decembrie 1989.
·         1997 – este infiintat clubul american de fotbal Chicago Fire
·         2000 - Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie care condamnă "folosirea excesivă a forţei" împotriva palestinienilor de către Israel
·         2000 – Michael Schumacher se impune in Marele Premiu de Formula 1 al Japoniei, si isi asigura cel de-al treilea titlu mondial al carierei. In spatele sau, pe circuitul de la Suzuka, incheie pilotii de la McLaren Mercedes, Mika Hakkinen si David Coulthard
·         2001 - România îşi reiterează sprijinul faţă de SUA şi NATO în lupta impotriva terorismului
·         2001 - Siria a devenit membru al Consiliului de Securitate al ONU.
·         2003 - Premiul Nobel pentru Chimie a fost atribuit americanilor Peter Agre şi Roderick MacKinnon pentru "descoperiri privind canalele din membranele celulelor"
·         2004 - Wangari Maathai, luptătoare pentru protecţia mediului inconjurător şi drepturile femeilor din Kenya, a primit premiul Nobel pentru Pace
·         2004 – Jamal Lewis pledeaza vinovat pentru ca a incercat sa intermedieze o tranzactie cu cocaina in anul 2000, este condamnat de Liga Profesionista nord-americana de fotbal la suspendare pentru doua jocuri, fara sa primeasca salariu, si in plus, ii va fi retinut si recompensa financiara pentru doua saptamani. Jamal Lewis ajunge sa plateasca in jur de 760.000 de dolari
·         2005: Un seism de 7,6 pe scara Richter a zguduit Pakistanul, fiind simțit și în India și Afganistan.
·         2005 – nationala de fotbal a Romaniei invinge cu 1-0 Finlanda in preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2006
·         2006 – Constantina Tomescu incheie pe locul al doilea cursa feminina de 20 de kilometri, dupa ce a fost depasita doar de Lornah Kiplagat, reprezentanta Olandei
·         2006 – Fernando Alonso castiga Marele Premiu de formula 1 al Japoniei, urmat de Felipe Massa si Giancarlo Fisichella
·         2009Herta Müller, scriitoare și traducătoare germană originară din România, primește Premiul Nobel pentru Literatură.
·         2009 – Romania castiga medalia de aur la Campionatele Mondiale de scrima din Antalya, la sabie, dupa ce depaseste echipele Italiei si Ungariei. Echipa tarii noastre a participat in concurs in componenta: Rares Dumitrescu, Florin Zalomir, Tiberiu Dolniceanu si Cosmin Hancianu
·         2010 – echipele timisene de liga a treia joaca in etapa a saptea a campionatului: FC Scolar Resita 1-1 Millenium Giarmata, Luceafarul Oradea 0-2 FC Timisoara II, ACS Recas 0-1 Unirea Sannicolau Mare
·         2011 – se disputa derby-ul Banatului in Liga Nationala de handbal masculin, in care CS Caras-Severin invinge cu 23-21 acasa pe CSU Poli Timisoara
·         2011 – RCM Universitatea Timisoara invinge cu 61-13, pe CSM Bucuresti, in Superliga de rugby
·         2011 – Universitatea Timisoara pierde cu 3-0 in fata Stelei primul meci din deplasare in sezonul 2011-2012 din Divizia A1 de volei masculin
·         2011 – FC Timisoara invinge cu 3-2 pe FCM Universitar Maramures Baia Mare, in etapa a opta a ligii secunde de fotbal
·         2012  - John B. Gurdon şi Shinya Yamanaka au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru medicină pe 2012 pentru cercetările lor în domeniul reprogramării nucleare, o tehnică ce permite transformarea celulelor adulte în celule suşă, capabile să se dezvolte în orice tip de ţesut în corpul uman.

Nașteri

·         319 i.Hr.: S-a nascut regele Pyrrhus al Epirului, unul dintre cei mai puternici adversari ai Romei. S-a remarcat ca un mare general, cunoscut fiind mai ales luptele duse de el in sudul Italiei împotriva statului roman.
Chemat de oraşul-stat Tarent în ajutor împotriva expansiunii romanilor, el a obţinut două victorii în luptele cu aceştia, la Heracleia şi Ausculum. Pierderile mari în rândul armatei sale din bătălia de la Ausculum l-ar fi făcut pe rege să exclame: „Încă o victorie ca aceasta şi suntem pierduţi!” De aici vine expresia „victorie a la Pyrrhus”. Regele epirot este înfrânt de romanii conduşi de Manius Curius Dentatus în lupta de la Beneventum din 275 î.Hr. şi se retrage în patrie. A murit în anul 272 î.Hr. în luptele de stradă din oraşul Argos, în timp ce ducea un război împotriva Spartei şi Messenei, aliatele rivalului său la tronul Macedoniei, Antigonus al II-lea Gonatas.
·         1856 - S–a nascut Dimitrie Dan, istoric si folclorist (“Obiceiuri si credinte armene la nastere, nunta si inmormantare”, “Rutenii din Bucovina”, “Poezii populare adunate in comuna Balca”) (m.25.05.1927).
·         1856: S-a născut la Roman, Petru Th.Missir, jurist, critic literar şi publicist, membru al „Junimii”. Era descendentul unei cunoscute familii armenesti; (m. 10 ianuarie 1929, Bucuresti). A făcut parte din „comisiunile pentru negocierea unei convenții de comerț cu Turcia” și a fost reprezentantul României la conferințele de drept internațional privat ținute la Haga în anii 1893, 1894, 1900 și 1904. Datorită activității sale la aceste conferințe a fost ales membru asociat al Institutului de Drept Internațional. În 1910, a fost vice-președinte al Senatului. A fondat, alături de Nicolae Volenti și de Alexandru C. Cuza, săptămânalul junimist Era nouă (1889-1900), devenit din 1891 publicație apropiată de Partidul Constituțional, care grupa o dizidență conservator-junimistă condusă de Petre P. Carp și din care făceau parte Titu Maiorescu, Alexandru Marghiloman, Theodor Rosetti, Iacob Negruzzi, grupare care s-a întors în 1900 la Partidului Conservator. Missir a colaborat la Revista de drept și sociologie și a fost autorul a 17 cărți și broșuri, unele scrise în colaborare cu Constantin G. Dissescu sau Take Ionescu. În 1926, a fost ales membru de onoare al Academiei Române.
·         1883Otto Heinrich Warburg, medic, biochimist și fiziolog german, laureat Nobel (d. 1970).
·         1889Nina Arbore, pictoriță, graficiană română (d. 1942)
·         1889: S-a nascut C. E. Woolman, pionier al aviatiei americane. 
·         1890: S-a nascut Heinrich Focke, constructor german de avioane, realizator al primul elicopter functional; (d. 1979).
·         1892Marina Țvetaeva, poet rus (d. 1941)
·         1895: S-a nascut  Juan Domingo Perón, preşedinte în două rânduri al Argentinei (1946–1955; 1973–1976). A fost unul dintre politicienii cei mai influenţi ai Americii Latine, în secolul XX. Mişcarea politică iniţiată de el, cu accente sociale populiste şi desemnată drept o posibilă a treia cale alături de capitalism şi socialism (aşa–numitul peronism), a constituit un model urmat de numeroase ţări aflate în curs de dezvoltare (d.01.07.1974).
·         1900: S-a născut Zeno Octavian Vancea, compozitor, muzicolog, critic muzical, dirijor de cor, pianist și profesor; (m. 1990).
·         1900Serge Ivan Chermayeff, arhitect american (d. 1996)
·         1901: S-a nascut Eivind Groven, etnomuzicolog si compozitor norvegian
·         1910 - S-a născut atletul canadian Ray Lewis (d. 15 noiembrie 2003); a fost primul canadian de culoare care a câştigat o medalie în cadrul Jocurilor Olimpice (Los Angeles, 1932)
·         1910Kirk Alyn, actor american (d. 1999)
·         1916: S-a născut compozitorul Gheorghe Bazavan; (m. 1990).
·         1917: S-a nascut in localitatea  Jorăști, jud. Galați,  Aurel Savin, teolog, jurist și activist al societății civile român, președintele YMCA România. A decedat 11 noiembrie 2007. Din 1936 devine membru activ al Asociației Creștine a Tinerilor (ATC)– (Young Men’s Christian Association YMCA) din România si ulterior Secretar General al acestei asociații pană la venirea comuniștilor. După desființarea ATC de către comuniști și confiscarea bunurilor de patrimoniu precum și a actelor organizației, Aurel Savin a fost sistematic hăituit și marginalizat fiind dat afară din orice loc de muncă. Abia în 1964 a reușit să se angajeze corist la Conservatorul “Ciprian Porumbescu” de unde s-a pensionat în 1974. După revolutie, Aurel Savin a reînregistrat ATC ca persoană juridică și timp de 7 ani s-a luptat să recupereze bunurile confiscate și să refacă activitatea asociației. În 1995, președintele Poloniei i-a acordat lui Aurel Savin “Crucea de cavaler al legiunii Polonia” pentru activitatea de la Timișul de Sus în tabăra ACT (YMCA) cînd în 1939, 600 de tineri polonezi au fost adăpostiți și salvați. Aurel Savin a fost înhumat în cimitirul Mănăstirii Cernica.
·         1917: S-a nascut Billy Conn, boxer. 
·         1918 - S–a nascut Jens C. Skou, biofizician danez, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie pe anul 1997.
·         1919: S-a născut Ionel Budişteanu, violonist şi dirijor, interpret de muzică populară românească; (m. 1991).
·         1920: S-a nascut Frank Herbert, scriitor american. 
·         1923Ion Voicu, violonist român (d. 1997). Artist de reputaţie mondiala, Ion Voicu a fost în perioada 1972-1982 director al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti ; (d.24.02.1997).
·         1927: S-a născut regizorul Harry Eliad, fost director al Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti ; (m. 2012).
·         1929: S-a născut Alexandru Andriţoiu, poet, traducător, publicist şi scenarist; (m. 1996).
·         1930Tōru Takemitsu, compozitor japonez (d. 1996)
·         1932: S-a nascut Ray Reardon, jucator irlandez de snooker, de saso ori campion mondial, detinator a numeroase titluri internationale, iar actualmente antrenor al celebrului Ronnie O'Sullivan. 
·         1938: S-a nascut Fred Stolle, jucator de tenis. 
·         1939: S-a nascut Paul Hogan, actor australian. 
·         1940 - S-a nascut George Bellamy, chitarist american (Tornados).
·         1941 - S-a nascut Dave Arbus, violonist britanic (East Of Eden).
·         1942 - S-a nascut Buzz (Reese Francis) Clifford, cantaret american.
·         1943: S-a nascut Chevy Chase, actor si comediant american. 
·         1944 - S-a nascut Susan Raye, cantareata country americana.
·         1945 - S-a nascut Butch Rillera, baterist american (Redbone).
·         1945 - S-a nascut Ray Royer, chitarist britanic (Procol Harum).
·         1947Monica Pillat, prozatoare și poetă română
·         1947 - S-a nascut Tony Wilson, basist si compozitor britanic (Hot Chocolate).
·         1949: S-a nascut  Sigourney Weaver, actriţă americană (“Alien”, „O femeie face carieră”).
·         1949 - S-a nascut Hamish Stuart, vocalis, chitarist, basist si compozitor britanic (Average White Band).
·         1950 - S-a nascut Robert “Kool” Bell, basist american (Kool & The Gang).
·         1968: S-a nascut Toni Braxton, solista americanca. 
·         1970: S-a născut Matt Damon, actor american, cîştigător al unui premiu Oscar pentru scenariu original la filmul “Good Will Hunting” (1997) pe care l-a realizat împreună cu prietenul său din copilărie, actorul Ben Affleck. S-a născut în Cambridge, Massachusetts, într-o familie înstărită. Are un frate mai mare care este sculptor. Damon şi-a făcut debutul în 1988 în filmul “Mystic Pizza”, regizorii şi producătorii l-au remarcat însa doar după cinci ani. Rolul jucat în “Courage Under Fire” (1996) a fost cel cu care a reuşit să convingă cu talentul său.
·         1972Terry Balsamo, chitarist american (Cold și Evanescence)
·         1974Kōji Murofushi, atlet japonez
·         1979: S-a nascut Kristanna Loken, actrita si model american. 
·         1980The Miz, wrestler american
·         1986Adela Popescu, actriță și interpretă română de muzică ușoară



Decese

·         705: A murit califul arab musulman Abd al-Malik ibn Marwan (646 – 705) al cincilea calif din Dinastia Omeiazilor. A fost fiul califului Marwan I si a efectuat reforme menite sa arabizeze imperiul, a introdus araba ca limbă administrativă în cancelarii, în locul elenei şi al persanei medii, a bătut monede proprii, care le- au înlocuit pe cele bizantine şi sasanide, a efectuat reforme fiscale şi financiare. In timpul domniei sale s-a confruntat cu mai multe răscoale pe cuprinsul califatului. S-a înconjurat cu oameni de litere, şi a dispus construcţia unor clădiri remarcabile mai ales la Ierusalim. În anii 687-691 au fost înălţate pe Muntele Templului din Ierusalim sanctuarul musulman Haram ash Sharif, cuprinzând Domul sau Cupola Stancii şi Moscheea Al Aksa, pe locul unei bazilici creştine şi în aria locului in care se aflasera Primul şi celui de-al Doilea Templu evreiesc din Ierusalim.
·         1207: Moare ucis de cumani in timpul asedierii Salonicului, Ioniţă Caloianu, ţar (1197–1204) şi rege al statului româno–bulgar, din dinastia Asăneştilor. Caloian a asediat în două rânduri, însă de fiecare dată a eșuat în încercarea de ocupare a orașului, ca urmare fie a retragerii cavaleriei cumane, fie a contraofensivei hotărâte a împăratului de Constantinopol, Henric I. În 12o7, el a încheiat o alianță antilatină cu Theodor I Laskaris, conducătorul Imperiului Bizantin de Niceea. Pe parcursul aceluiași an, trupe ale lui Ioniță l-au atras într-o ambuscadă pe  regele cruciat al Salonicului, Bonifaciu de Montferrat, care și-a pierdut viața (4 septembrie 1207). Căutând să profite de pe urma acestui eveniment, Caloian s-a îndreptat cu toate forțele sale către Salonic și a început asediul, însă a fost asasinat de către unul dintre comandanții cumani din armată, Monastăr, la începutul lunii octombrie.
·         1317: A murit impăratul Fushimi din Japonia; (n. 1265).
·         1436Jacqueline, Contesă de Hainaut (n. 1401)
·         1735Împăratul Yongzheng al Chinei (n. 1678)
·         1754Henry Fielding, scriitor englez (n. 1707). Este apreciat pentru umorul său sănătos și puterea satirica a scrierilor sale, din care se detașează romanul  Tom Jones, tradus in numeroase limbi.
·         1793John Hancock, politician american, semnatar al Declarației de Independență a Statelor Unite (n. 1737)
·         1803Vittorio Alfieri, scriitor și filozof italian (n. 1749).
·         1869: A incetat din viata la varsta de 65 de ani, Franklin Pierce, al 14-lea presedinte al SUA.
·         1914 - A murit Dimitrie A. Sturdza-Miclausanu, istoric si om politic liberal, presedinte al PNL si al Consiliului de Ministri. A fost membru si presedinte al Academiei Romane (n.10.03.1833). A fost numit hatman al miliției pământene și s-a căsătorit cu Catrina Sturdza, o rudă mai îndepărtată din ramura sturdzeștilor de la Bârlad. Au avut trei copii: Mihai, Grigore și Maria. Educat la Academia Mihăileană, și-a continuat studiile în Germania, unde a luat parte la mișcările politice ale vremii. Ulterior, a devenit secretar particular al lui Alexandru Ioan Cuza. După aceea, s-a întors împotriva lui Cuza, devenind membru în guvernul liberal al lui Ion Brătianu. În 1899 a fost ales lider al partidului ca succesor al lui Ion Brătianu. În această calitate a fost ales de patru ori prim-ministru. Deși un om cu mare capacitate de muncă, era reprezentantul al celui mai strâmt naționalism și disprețuia tot ce era „străin”, făcând astfel foarte mult pentru a întârzia dezvoltarea politică și industrială a țării sale.
·         1915 (8/21): A murit Virgil Oniţiu, prozator, publicist şi traducător; îi revine meritul de a fi înfiinţat Fondul „Coresi”, destinat să ajute profesorii în editarea manualelor; membru corespondent al Academiei Române din 1902 (n. 1864) – 100 de ani. NOTĂ: Dicţionarul scriitorilor români M-Q (2001) dă moartea la 21 octombrie 1915.
·         1928: S-a stins din viata Larry Semon, comediant american celebru in epoca filmului mut, la varsta de 39 de ani.
·         1939: A murit George Mihail Zamfirescu, scriitor român. (Domnişoara Nastasia”, “Idolul şi Ion Anapoda”, “Maidanul cu dragoste”, “Sfânta mare neruşinare”); (n.13.10.1898).
·         1954: A decedat Dimitrie D. Pompeiu, unul dintre creatorii şcolii matematice româneşti, membru al Academiei Române (n.22.10.1873).
·         1959: A murit compozitorul, dirijorul şi profesorul Constantin Baciu; (n. 1885).
·         1967Clement Attlee, politician englez, prim-ministru al Regatului Unit (n. 1883)
·         1973Gabriel Marcel, filosof francez (n. 1889)
·         1992Willy Brandt, politician german, laureat al Premiului Nobel (n. 1913)
·         1998: A murit la Bucuresti, compozitorul român de origine evreiască, Anatol Vieru, pedagog și teoretician al muzicii românești clasice a secolului al XX-lea; (n. 8 iunie 1926, Iasi).
·         2001Mongo Beti, scriitor camerunez (n. 1923)
·         2004 - Moare Jacques Derrida, filosof francez, promotor al teoriei deconstructiviste (n. 15 iulie 1930).
·         2008 - A decedat George Emil Palade, medic şi om de ştiinţă american de origine română, laureat al Premiului Nobel pentru fiziologie şi medicină în 1974 (n. 19 noiembrie 1912). A  descoperit (1953) ribozomii (particule subcelulare care-i poartă numele), sediu al sintezei de proteine si a efectuat cercetări în domeniul organizării structurale şi funcţionale a celulei. A primit Premiul Nobel pentru Medicină în anul 1974, împreună cu belgianul Albert Claude şi cu americanul de origine belgiană Christian René de Duve. A fost membru de onoare din străinătate al Academiei Române (1975) (n. 1912). NOTĂ: În România se organizează în semn de omagiu pentru savantul George Emil Palade, la 19 noiembrie (ziua sa de naştere), „Ziua Cercetătorului şi Proiectantului din România”.
·         2011Dennis Ritchie, unul din creatorii limbajului de programare C și al sistemului de operare UNIX (n. 1941)
·         2012: A murit Aureliu Busuioc, scriitor, ziarist şi dramaturg din R. Moldova; S-a născut pe 26 octombrie 1928 în satul Codreanca, din județul interbelic Orhei. A urmat liceul „T. Boga” din Timișoara. A învățat și la Școala Militară de Ofițeri Activi de Transmisiuni din Sibiu, pe care a abandonat-o în timpul examenelor finale pentru a fi „repatriat”. Revine în Moldova în 1949si studiază la Institutul Pedagogic de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. A fost șef de sector la ziarul oficial al comunistilor din RSS Moldoveneasca, „Moldova socialistă”, redactor- șef adjunct la revista „Chipăruș”, redactor-șef la ziarul „Tinerimea Moldovei”, consultant literar, iar în 1977-1987 secretar al Comitetului de conducere al Uniunii Scriitorilor din Moldova. Romanul său „Singur în fața dragostei” (1966) a fost ecranizat la Moldova-film. A fost de asemenea autor al mai multor scenarii de film.
·         2013: A incetat din viata  graficianul, desenatorul, gravorul şi ilustratorul de carte Ion Panaitescu; (n. 1936).Lucrările sale de gravură și grafică de șevalet au fost premiate în România, Italia, Franța și Polonia. A făcut parte din colectivul de artiști ai  Atelierului de Gravură din București, locul de referință al gravurii românești în perioada anilor ’70 și ’80. A absolvit in 1969 institutul de arte plastice „Nicolae Grigorescu” si in anul urmator a devenit membru al Uniunii artiștilor plastici din România. A avut expoziții personale la Turda (1976), București (1978, 1986, 1989, 1996, 2000, 2002), Mogoșoaia (2003), Bacău (1997), Roma (1974, 1988), Copenhaga (1983), Veneția (2001). A participat la saloanele de carte ilustrată de la München, Leipzig, Bratislava, Brno și la cele mai importante expoziții naționale și internaționale de grafică, gravură, desen și ilustrație de carte în peste 30 de orașe de pe patru continente.




Sărbători

·         Calendar religios 8 octombrie 
- Calendar crestin ortodox
Cuvioasa Pelaghia si Sfanta Taisia 
- Calendar crestin greco-catolic: 
Cuvioasa Pelagia 
- Calendar crestin romano-catolic: 
Sfantul Simeon Batranul; Ioan Calabria
·         Ziua Mondiala a Ingrijirii Paleative


RELIGIE ORTODOXĂ 8 Octombrie

Sf Cuv Pelaghia și Taisia

Din Sinaxar:
În aceasta luna, în ziua a opta, pomenirea Preacuvioasei Maicii noastre Pelaghia, care mai înainte a fost desfrânata.


Aceasta sfânta a fost în zilele împaratului Numerian; ea era din cetatea Antiohiei si umbla pe la jocuri si prin teatre, si facând desfrâu a strâns avere mare din acea rea agonisire. Apoi luând învatatura de la oarecare om sfânt anume Non episcopul, pocaindu-se cu caldura si botezându-se, îsi lepada toata averea, ca si cum ar fi fost niste gunoaie, si îmbracându-se cu haine de par, schimbându-se în chip barbatesc si tainuindu-se, s-a dus în muntele Maslinilor. Aici s-a închis într-o chilie si si-a petrecut viata ce i-a mai ramas cu placere dumnezeiasca si a raposat cu pace.
Tot în aceasta zi, Sfânta Pelaghia fecioara.
Aceasta a fost de la Antiohia Siriei de neam mare; si aflând conducatorul tarii aceleia ca este crestina, a trimis ostasi sa o prinda. Deci ei mergând acolo i-au înconjurat casa, vrând sa o rapeasca; iar sfânta prinzând de veste i-a rugat sa-i îngaduie putin si ei au ascultat-o; deci stând ea catre rasarit, la locul unde-si facea rugaciunea, ridicându-si mâinile în sus si înaltându-si ochii la cer, s-a rugat multa vreme lui Dumnezeu ca sa nu o lase sa cada în mâinile ostasilor, ci sa ridice catre Dânsul curata si sfintita jertfa fara prihana; apoi suindu-se deasupra casei, s-a aruncat pe sine în prapastie si si-a dat sufletul lui Dumnezeu. Pe aceasta Sfântul Ioan Gura de Aur cu laude a cinstit-o pentru curatia fecioriei ei si pentru multa ei nevointa.

Tot în aceasta zi, Sfânta Taisia, care a fost desfrânata.


Sfanta Taisia a trait in Egipt in secolul al V-lea. Ramasa orfana dupa moartea parintilor ei instariti, ea a dus o viata evlavioasa, impartindu-si averea la saraci si oferind salas in casa ei pelerinilor straini. Taisia s-a hotarat sa-si dedice viata lui Hristos si sa nu se marite niciodata.
Dupa ce si-a cheltuit toata mostenirea, Taisia a fost tentata sa faca rost de mai multi bani prin orice mijloace, incepand sa duca o viata pacatoasa. Parintii din Sketis de langa Alexandria auzind de caderea ei, l-au rugat pe Sf. Ioan Piticul (Ioan Colovul, praznuit in 9 noiembrie) sa mearga la Taisia si sa o convinga sa se pocaiasca de cele rele. "Ea a fost buna cu noi si acum ar trebui s-o ajutam", spusera ei. Tu, parinte, esti intelept. Du-te si incearca sa-i salvezi sufletul iar noi ne vom ruga la Dumnezeu sa te ajute".
Parintele s-a dus la casa Taisei dar servitorul n-a vrut sa-l lase sa intre. Atunci Sf. Ioan i-a spus servitorului sa-i transmita stapanei lui ca i-a adus ceva de pret. Taisia, stiind ca de multe ori calugarii gasesc perle pe malul marii , i-a spus servitorului sa-l lase pe Ioan inauntru. Sfantul s-a asezat, a privit-o in ochi si a inceput sa planga. Taisia l-a intrebat de ce plange si Sf. Ioan i-a raspuns: "Cum sa nu plang cand ai uitat de Mirele Tau, Domnul nostru Iisus Hristos si faci voia satanei cu faptele tale?"
Cuvintele sfantului i-au strapuns sufletul Taisiei ca o sageata de foc dandu-si seama ce viata pacatoasa ducea. Cu frica, ea l-a intrebat pe sfant daca Dumnezeu ar accepta pocainta unei pacatoase ca ea. Sf. Ioan i-a raspuns ca Mantuitorul asteapta pocainta ei. De aceea a venit EL pe pamant, sa caute si sa  mantuiasca pe pacatosi. "EL te va primi cu dragoste" mai adauga sfantul "si ingerii se vor bucura impreuna cu tine". Dupa cum Insusi Mantuitorul a spus, "mare bucurie se face in cer pentru un pacatos care se pocaieste (Luca 15:7).
Sentimentul de pocainta a pus stapanire pe ea si vazand in cuvintele sfantului o chemare de la Dumnezeu de a se intoarce la EL, Taisia cauta cat mai repede o cale de a-si salva sufletul. S-a ridicat si a plecat din casa fara nici un cuvant si fara sa lase dispozitii despre ce se va intampla cu proprietatea sa, astfel incat s-a mirat si Sf. Ioan de reactia ei. Urmandu-l pe Sf. Ioan in pustie, ea s-a grabit sa se intoarca la Dumnezeu prin penitenta si rugaciune. La caderea noptii, parintele i-a pregatit Taisiei un culcus si o perna din nisip pe care sa se odihneasca si el a mers putin mai departe pentru a-si face rugaciunile de seara dupa care s-a pus si el la odihna.
Dar la miezul noptii sfantul a fost trezit de o lumina ce venea din cer si o invaluia pe Taisia, in locul unde aceasta dormea. In lumina minunata el vazu ingerii din cer cum duceau cu ei sufletul Taisiei. Apropiindu-se de ea, sfantul isi dadu seama ca Taisia murise.
Sf. Ioan I-a cerut in rugaciune lui Dumnezeu sa-i arate daca Taisia s-a mantuit sau nu. Atunci un inger al Domnului a venit la el si i-a raspuns:, "Avva Ioan, o ora de pocainta din partea ei a facut cat o multime de ani pentru ca s-a pocait din tot sufletul si cu toata zdrobirea de inima. "
Dupa ce a ingropat trupul sfintei, Sf. Ioan s-a intors la Sketis si le-a spus calugarilor ce s-a intamplat. Toti au dat slava lui Dumnezeu pentru ca s-a milostivit de Taisia, care s-a pocait ca si talharul de pe cruce, intr-o singura clipa.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.




ARTE 8 Octombrie

MUZICĂ 8 Octombrie

Eivind Groven, etnomuzicolog si compozitor norvegian
Oster Brass - Hjalarljod (Eivind Groven): https://youtu.be/IDcLBcOnsn8.


Ion Voicu
ION VOICU - Nicolo Paganini - Concertul nr 1 în re major : http://youtu.be/i1WRmLV6xkA;
Ion Voicu - Balada de Ciprian Porumbescu : http://youtu.be/84G8Mc2Arf8;
Ion Voicu - Pablo de Sarasate "Zigeunerweisen" : http://youtu.be/WKAxI0zS2XA.


Tōru Takemitsu, compozitor japonez
Toru Takemitsu - In An Autumn Garden: https://youtu.be/dkdTXW2G4Sc.




Dave Arbus, violonist britanic (East Of Eden)
East of Eden - live in Europe 1969: https://youtu.be/u5NX7zBC48Q.



George Bellamy, chitarist american (Tornados)
Where I'm bound / Ridin' the wind by George Bellamy: https://youtu.be/PWDt94zBiLQ.



Buzz (Reese Francis) Clifford, cantaret american
Radio Nostalgi 95.2 FM - "A Meeting With Buzz Clifford" (2012): https://youtu.be/5KJsNe4Xnlk.



Susan Raye, cantareata country americana



Butch Rillera, baterist american (Redbone)
Barry & Butch (Steve) Rillera OCie Award: https://youtu.be/o9RCS00a1gw.



Ray Royer, chitarist britanic (Procol Harum)
Procol Harum A Whiter Shade Of Pale 1967 Unreleased Stereo Version: https://youtu.be/IEUh1e0mal8?list=PLzalrssWrwwpOxfT_7uROGAPblbkMs2Ea.



Tony Wilson, basist si compozitor britanic (Hot Chocolate)



Hamish Stuart, vocalist, chitarist, basist si compozitor britanic (Average White Band)
The Average White Band - Put it Where You Want It - The Old Grey Whistle Test (1973): https://youtu.be/XktInhZH4v0?list=PLcej5QFXf67tp9mV9dCuOaHWwavjzZ9sE.





Robert “Kool” Bell, basist american (Kool & The Gang)
KOOL & THE GANG クール・アンド・ザ・ギャング: Live In LAS VEGAS, 1981; CELEBRATION-TOO HOT-TAKE IT TO THE TOP: https://youtu.be/4eB1zjHhPk8.




Toni Braxton, solista americanca
The Very Best of Toni Braxton || Toni Braxton's Greatest Hits: https://youtu.be/3_5yxanp3Nw.



Terry Balsamo
happy birthday terry balsamo (evclub indonesia): http://youtu.be/3ZZ2uIrcpWQ;
Evanescence - Full concert - Live in Athens Olympic Fencing Hall 20/6/2012 (HD): http://youtu.be/G76EdUQDpuY;
Evanescence - Rock Am Ring 2012 (Full Concert): http://youtu.be/8UMeSUb-pEw.


Adela Popescu
Adela Popescu - Doar tu [ HQ ] : http://youtu.be/6wsx8Rzcz30;
Adela Popescu - Visele noastre: http://youtu.be/hWXf0hKUBn4;
Adela Popescu - Eviti Sa Iubesti: http://youtu.be/1D1Mwkmu3w4.

ÎNREGISTRĂRI NOI:


Ray Anthony Plays For Star Dancing (High Quality - Remastered) GMB



Pandolfi: Complete Violin Sonatas (Andrew Manze, Richard Egarr)



Ray Conniff Tributo a Frank Sinatra (High Quality - Remastered) GMB



Mozart: Gehn wir im Prater, Secular Canons



Это Сборник Самой Прекрасной Музыки для Души


Romantic Jazz - Lounge Instrumental Music - Soft JAZZ for Work, Study,Happiness



Piano Solo - The Calm Before the Storm (Goetz Oestlind)




Top 100 Classic Country Songs of 1970s - Greatest Country Music Hits of 70s





POEZIE 8 Octombrie

Marina Ţvetaeva
Biografie - Marina Ţvetaeva

Marina Ivanovna Ţvetaeva s-a născut la Moscova pe 8 octombrie (26 septembrie-stil vechi) 1892 în familia unui profesor universitar.
De la vârsta de 6 ani începe să scrie versuri, atât în limba rusă, cât şi în poloneză şi finlandeză.
Învaţă la Moscova, apoi în pensioane din Europa, respectiv Elveţia şi Germania. Primele versuri pe care le publică, atrag atenţia criticilor vremii(V. Briusov, M. Voloşin, N. Gumiliov), fiind considerată de către aceştia o poetesă deosebită.
În 1912 se căsătoreşte cu Serghei Efron , ofiţer în garda albă şi, se pare, agent dublu.
În 1922 – emigrează la Berlin, apoi se mută în Praga.
În 1925 se stabileşte în Franţa.
În 1939 se întoarce în Rusia Sovietică. La scurt timp, îi sunt arestaţi soţul şi fiica, soţul fiind împuşcat, iar Ariadna închisă în Gulag, unde va supravieţui 16 ani. Ţvetaeva aproape că nu mai scrie poezie, se dedică traducerilor.
La începutul războiului se evacuează la Elabuga. Nu are un loc de muncă, nu are o casă.
La 31 august 1941 se sinucide, precum Maiakovski şi Esenin cu 11 şi respectiv 16 ani înainte.

Opera autoarei cuprinde:

- Poezie:
„Album de seară” (1910),
„Verste” (1921),
„Tabăra lebedelor”,
„Profesia”, „Psyche”(1923),
„După Rusia” (1928),
poemul satiric „Vânătorul de şobolani” (1925),
„Poemul sfârşitului” (1926).

- Proză, eseuri, memorii

Tentativă de gelozie
Cum trăieşti cu alta, oare,
E mai simplu? - Vâsle bat! -
Ca profilul unor ţărmuri,
Iute, s-a îndepărtat.
Amintirea mea, un plaur?
(Sus, pe cer - nu pe talaz!)
Suflete surori voi-v-aş
Nu îndrăgostite - azi!
Cum trăieşti oare cu-o simplă
Muritoare?
Fără zei?
Suverana-i detronată,
Tu, la fel (naintea ei).
Cum trăieşti - cu griji mărunte?
Te strecori? Te îmbrânceşti?
Veşnic bir banalităţii,
Sărăcuţele, plăteşti?
"Neorânduială, zbucium -
Basta! Casă-mi închiriez."
Cum trăieşti cu-o oarecare -
Tu, alesul meu, ales?
Sunt merindele mai bune,
Mai fireşti? Zi tot ce ai!
Cum trăieşti cu-n simulacru,
Tu, despot peste Sinai!?
Cum trăieşti cu o străină
De prin preajmă? Dragă - da?
Al lui Zeus frâu, ruşinea,
Nu loveşte fruntea ta?
Cum trăieşti - voinic şi teafăr -
Cântecele sună? Tac?
Rănile conştiinţei treze,
Sărăcuţele, ce-ţi fac?
Cum trăieşti - e greu tributul -
Cu o marfă dintr-un vraf?
După marmuri de Carrara,
Cum trăieşti cu-n ghips, cu-n praf?
(Dintr-un bloc era zeiţa,
Dăltuit - şi-apoi zdrobit!)
Cum trăieşti cu-o oarecare,
Tu, stăpân al lui Lilith!?
Eşti sătul de noutatea
De la târg? De vrăji sătul?
Cum trăieşti cu-o pământeană,
Simţu-al şaselea de nu-l
Afli-n ea? Dar fericire
Ai găsit? În negrul hău -
Cum trăieşti, iubire?
Greu ţi-e?
Cum, cu altul, îmi e greu?

* * *
Ce lene-ţi mai era să vii!
Din jilţ te ridicai cu greu,
- Prin veselia-mi orice zi
Ţi-aş fi înveselit-o eu.
Te sâcâia să faci un pas,
În nopţi târzii, pe ger cumplit.
- Prin veselia-mi orice ceas
Eu ţi l-aş fi întinerit.
Nu-ţi caut vină - n-are rost.
Erai răutăcios? - Nici gând:
- Eu tinereţea ta am fost,
Pe lângă tine-alunecând.
poezie de Marina Ţvetaeva din Poezii (25 octombrie 1914), traducere de Aurel Covaci

* * *
Iubito, zarea cum ardea!
Treceau pe stradă soldăţei.
Murind, îmi spuse mama mea:
"Azi straie băieţeşti să-ţi iei!
Au soarta-n mână băieţaşii
Dar alta-i a fetiţei parte:
Nu treci - cât de sprinţari ţi-s paşii -
De inimioară mai departe."
Ea cugeta, cânta soldatul,
Dar până-a nu simţi că moare,
Se zbănţui sub dânsa patul:
Fusese-n viaţă dansatoare!
... Şi dacă inimile rupte
Se cos fără lecuitor,
Ai cap - cu inima să lupte -
Şi pentru cap, oricând - topor.
poezie de Marina Ţvetaeva din Poezii (iunie 1920), traducere de Aurel Covaci


Monica Pillat
Biografie Monica Pillat
PILLAT Monica, se naste la 8 oct. 1947, Bucuresti. 

Prozatoare si poeta. 

Fiica lui Dinu Pillat si a Corneliei (n. Ene-Filipescu). 

Studii liceale la Bucuresti (196l-l965). Facultatea de Limbi Germanice a Univ. din aceeasi localitate, sectia engleza (1965-l970). Asistent la Facultatea de limbi straine a aceleiasi Univ. (lb. si literatura engleza). 

Doctor in filologie cu teza Modernitatea nuvelei fantastice a lui EA. Poe (1978). Debut cu poezia Elan, in revista Luceafarul (1965). 

Alte colab. la Romania literara. Steaua, Viata Romaneasca, Ramuri. Debut editorial cu romanul Cei 13 si misterul (1968), reluat ca prim episod in romanul in trei parti Corabia timpului (1976). Voi. de versuri: Corabii (1970) si Imaginatia ecoului (1981). Eseuri critice in volum Iesirea din contur (1985). 

Premiul Uniunii Scriitorilor pe 1968.

Situabila in categoria „literaturii pentru copii", proza din Cei 13 si misterul (1968) si Corabia timpului (1976) nu se adreseaza mai putin cititorului „matur". Caci, daca evoca un univers specific virstei infantile, aflata in intima comuniune cu natura transfigurata de o imaginatie activa, atrasa de „mister" si aventura si investind „lumea celor care nu cuvinta" cu trasaturi umane, aceasta proza e marcata si de constiinta usor ironica a conventiilor utilizate. imprumutate romanului de aventuri si celui politist, precum si literaturii S.F., ele sustin in egala masura, printr-o subtila imbinare, substanta poetica a viziunii; latura carnavalesca, de comedie a mastilor antropomorfice aplicate vietuitoarelor ce-l insotesc pe Baiat in calatoriile-i insolite, e dublata de lirismul participarii la dialogul cu elementele micro si macro cosmosului. 

Recuperarea sensibilitatii copilaresti, a „timpului iubirii" si „prieteniei fara sfirsit", constituie „morala" generoasa pe care aceste carti o reliefeaza cu o fantezie sclipitoare, de o mare inventivitate, dar si cu un umor tandru, in buna traditie a unor Lewis Carroll si A. de Saint-Exup6ry. Versurile din Corabii (1970) incearca sa impace, intr-o structura disciplinat-clasica, abstractiunile unui fel de „Gedankenlyrik", tentata de alegoria unor atitudini spirituale, cu vizionarismul cosmic de factura romantica. Reusitele sint partiale, neputindu-se inlatura un anume aer vetust (toamna e „cu plete de fum", „Piratul Soare vrea sa prade / fecioara Luna", „Corabii, versuri plutitoare, / Plecau pe sufletele-mari" etc.). 

Asemenea stridente dispar insa aproape cu totul in volumul Imaginatia ecoului (1981), remarcabil indeosebi la nivelul sugestiei unor stari ambigue, in care „fiinta e napadita de nefiinta", iar „nevazutul" se insinueaza tulburator in lumea obiectelor familiare (vezi Calatoria, Citadina, La groapa cu furnici. Lumina lina). Eseurile din volumul Iesirea din contur (1985), avind ca obiect opere de I. Creanga, G. Galaction, V. Voiculescu, St. Banulescu, H. Melville, E. Poe, L. Carroll, J. Fowles etc, isi propun sa analizeze „deschiderea spre vis a gindirii", „variantele aspiratiei de captare a evanescentelor in imuabilul artei". Criticul este aici „un hermeneut, un cititor de semne, un simbololog", folosind „sugestii din critica arhetipala, ontologia lui Noica si, intr-o mica masura, critica existentiala" (E. Simion). Nu lipsite de observatii fine, comentariile sint afectate insa de un anumit exces in cautarea valorilor simbolice ale textelor si de stilul poetizam.

OPERA:
Cei 13 si misterul, roman, Bucuresti, 1968;
Corabii, ' versuri. Bucuresti, 1970;
Corabia timpului, roman. Bucuresti, 1976;
Imaginatia ecoului, versuri Bucuresti, 1981;
Iesirea din contur, eseuri. Bucuresti, 1985.


REFERINTE CRITICE:
L.' Ulici, in Contemporanul, nr. 43, 1970;
S. Titel, in Romania literara, nr. 3, 1977;
R.G. Teposu, in Steaua, nr. 2,1977;
E. Simion, in Luceafarul, nr. 4, 1977;
B. Cioculescu, in Romania literara, nr. 23,1977;
V. Cristea, in Romania literara, nr. 40, 1981;
B. Cioculescu, in Ramuri, nr. 6, 1982;
I. Cristofor, in Steaua, nr. 1, 1982;
N. Steinhardt, Critica la persoana intii, 1983;
E. Simion, in Romania literara, nr. 40, 1985;
D. Micu, in Viata Romaneasca, nr. 3-4, 1986.

Autor: Monica Pillat
Sursa: Revista 
România Literară
Data: Nr. 33 din 24 August 2007
Au început să cadă
Din rame poze pale
Şi din prăfoase plicuri
Se risipiră file.
Eram ca un scafandru
Visând printre epave
S-aducă naufragiul
Întreg la suprafaţă.
Înfăţişări desprinse
Din numele pierdute,
Scrisori de mult trimise
Soseau, luate de ape,
Din nicăieri spre nimeni.
De-aş fi putut ca fiul
De împărat să curăţ
Veşmintele şi spada
Din podul amintirii,
S-aleg din grajd fantasma
Celui din urmă tropot,
Aş fi aflat tărâmul
Fărâmă cu fărâmă.
Dar cine ţine minte
Ce-i dincolo de ziua
Când s-a trezit pe lume?
Vezi, cei care ştiură
Au luat cu ei şi timpul,
Lăsând povestea mută…

text preluat cu acordul revistei România Literară la data de 1 octombrie 2007

AutorMonica Pillat
Sursa: revista 
România Literară
Data: nr.7 din 23 Februarie 2007
Ne furişăm
Din larma lumii,
Pe pluta noastră
De tăcere,
Unde tăişul,
Discordanţa
Se schimbă-n ape
De mătase,
Şi-atunci în jur,
Adie Raiul;
Iar când păşim
Parcă sub talpă
N-ar fi pământ,
Ci numai aripi;
Mă ţii de mână
Şi abisul
De netrecut
Rămâne zâmbet;
Dacă acum,
în întuneric,
Vedem ca ziua
De departe,
Cât de năprasnic
Va fi clarul
Care ne-aşteaptă
După moarte?
text preluat cu acordul revistei România Literară la data de 1 octombrie 2007

Autor: Monica Pillat
Sursa: Revista 
România Literară
Data: nr.33 din 24 August 2007
Tu, Doamne, care te-ai lăsat
Descris în cărţi, pictat în fresce
Cu chip de om – te smulgi din zid,
Ieşi din contur, scapi din cuvinte…
Atunci de mine se apropie
De pretutindeni fiara albă
Şi mă pândeşte la tot pasul,
Dar când mă-ntorc înfricoşată,
Tu Te prefaci că nu mă vezi,
Ori poate nu e încă Ceasul.
Iar când îmi vii în somn ca marea,
Puterea undei care creşte
Răstoarnă cerul peste mine
Şi de atâta frumuseţe
M-aş prăpădi, de nu m-ai scoate
Ca pe un înecat din vis.
31 decembrie 2006
text preluat cu acordul revistei România Literară la data de 1 octombrie 2007

Alexandru Andrițoiu
Biografie
Pe 8 octombrie 1929 s-a nascut la Vascau, in judetul Bihor, poetul si traducatorul roman Alexandru Andritoiu. Fiu al Stefaniei si al lui Nicolae Andritoiu, Alexandru a urmat scoala primara in satul natal. Si-a continuat studiile la Beius, absolvind liceul "Samuil Vulcan" in 1948. Se inscrie la Facultatea de Filologie a Universitatii din Cluj, de unde este trimis la "Scoala de literatura Mihai Eminescu" din Bucuresti.

Alexandru Andritoiu isi incepe cariera literara in timpul studentiei, debutand in anul 1949 in paginile ziarului "Lupta Ardealului" din Cluj. Dupa terminarea studiilor este repartizat in presa, la revista “Contemporanul”. Ca redactor a lucrat pe rand la mai multe reviste literare si cultural artistice. Din 1965 a ocupat timp de 25 de ani functia de redactor sef la revista “Familia”.

Editorial, Alexandru Andritoiu a debutat in 1953 cu volumul de versuri “In Tara Motilor se face ziua”, pentru care a fost distins cu Premiul de Stat. Acest prim volum este dominat de versuri realist-socialiste, versuri ce apar si in urmatoarele sale volume, in “Portile de aur” si “Deceniul primaverii”, ambele publicate in 1958. Alte volume de versuri: Portile de aur (1958), Elixirul tineretii (1964), Simetrii (1970), Aur (1974), Doua flori, doua surori (1988), etc. 

Poetul a realizat atat singur cat si in colaborare cu alti scriitori antologii de poezie: Antologie de poezie canadiana de limba franceza (1976), Antologie de poezie vietnameza clasica si contemporana (1980), Antologie de poezie chineza moderna (1990)

Andritoiu a publicat si o carte de calatorii prin tara, “Curcubeu peste Carpati” (1987), si a realizat scenariile filmelor Sah la rege, Cineva deschide usa si Elixirul tineretii. Ca traducator a publicat traduceri din Rilke (Poemele franceze), N. Zidarov, I. Utkin si Horvath Imre. Alexandru Andritoiu a decedat pe 2 octombrie 1996 la Bucuresti, fiind inmormantat in cimitirul Belu.

De dragoste 
O, mai cu seama seara te iubesc,
cand lucrurile par nedeslusite,
cand portile se-nchid c-un ritm firesc
si iederea incepe sa palpite,

cand arborii-s mai taini si mai mari
si cand se-adu fantanele mai bine,
imbucura-ma ! Fie sa apari,
chiar de vei trece-n ora fara mine.

Arata-mi-te iarasi respirand
ca apele de luna imbiate.
Un strop de mari in ochi mi s-a rasfrant,
caci mari si lacrimi sunt, la fel, sarate.

Adu-ti aminte de un biet dactil,
de un fragment fragil de poezie
pe care ti l-am strecurat, subtil,
pe un patrat lunatic de hartie.

E seara dulce ca un elixir
si arborii par turnuri lungi de pace,
iar cerul, ca hladima de emir,
mai straluceste, vrand sa ne impace.

O, mai cu seama seara te iubesc,
femeie, ce-ai ramas, in ani, departe.
Citesc si ma citesti, si te citesc,
si-mi stai ca semnul de matase-n carte. 



Metamorfoze 

Sa numeri arbori, ani sa numeri
prin parcu-n care, inspirat,
eu, cand te-am sarutat pe umeri,
sarutu-n aripi s-a schimbat.

Cimilitura nici nu preget
s-o luminez : Cinel, cinel,
eu, cand te-am sarutat pe deget,
sarutul s-a facut inel.

Menit e chipul tau sa-nfrunte
al vremii val, neabatut.
Eu, cand te-am sarutat pe frunte,
sarutul lauri s-a facut.


Sonet 


Mă vei iubi o dată până-n sânge
înţelegând, ciudat de nefiresc,
că flautul din piatra moartă plânge
şi limbile frunzarelor vorbesc.

Mijlocul tău cu duh împărătesc
ajunge-va ca pâinea când se frânge
şi se împarte-n două spre nătânge
şi retezate braţe cari cerşesc.

Din străluciri ca de catapetasmă
Vai! palidă-ai s-ajungi ca o fantasmă
cu fruntea dintr-un alb - mai josnic lut.

Şi-atunci vei auzi cum o să cadă
din fruntea-ţi mută, zornăind pe stradă,
ca banii vechi, fiece fost sărut.





TEATRU/FILM 8 Octombrie

George Mihail Zamfirescu

Biografie George Mihail Zamfirescu
1898 La 13 octombrie, la Bucuresti, s-a nascut prozatorul si dramaturgul roman George Mihail Zamfirescu (numele la nastereGheorghe Petre Mihai). Fiul carutasului Petre Mihai si al Linei (Raluca) Costache.
1905-1916 Urmeaza scoala primara si sase clase la Liceul „D. Cantemir" din capitala.
1917-1918 Elev al scolii pregatitoare de ofiteri in rezerva din Botosani. Participa la campania din 1918.
1918 Debuteaza cu poezia "Versurile mele" in "Literatorul" din 24 august si frecventeaza cenaclul lui Macedonski.
1920 Initiator al Asociatiei tinerilor scriitori romani si al revistei "Eroii patriei".
1922-1924 Intre acesti ani il gasim  functionar al Asigurarilor sociale la Satu-Mare, unde infiinteaza Societatea pentru teatrul si cultura romaneasca.
1924 Debut editorial cu vol. "Flamura alba". Se reintoarce la Bucuresti, ca bibliotecar al cercului „Libertatea". Intensa activitate publicistica; printre altele, semneaza cronica dramatica in revista "Vremea".
1929 Regizor la Teatrul National din Cernauti.
1931-1932 Infiinteaza, la Bucuresti, companiile dramatice "Masca" si "13+1", militand pentru revolutionarea miscarii teatrale.
1932 Redactor la "Facla".
1933-1939 Director de scena la Teatrul National din Iasi, unde a regizat 25 de piese.
1937-1938 Redactor la "Adevarul" si "Dimineata".
Autor al volumelor de proza "Gazda cu ochii umezi" (1926), "Miss" (1942), al romanului "Madona cu trandafiri" (1931) si al ciclului epic "Bariera" ("Maidanul cu dragoste" 1933; "Sfanta mare nerusinare", 1936; "Cantecul destinelor", 1939). Opera dramatica: "Cuminecatura" (1925), "Domnisoara Nastasia" (1927), "Sam" (1929), "Adonis" (1930), "Idolul" si "Ion Anapoda" (1934).
1938 Volumul de articole dedicate teatrului, "Marturii in contemporaneitate", reflecta preocuparile unui animator de seama al vietii teatrelor interbelice.
1939 La 8 august, la Bucuresti, scriitorul George Mihail Zamfirescu trece in nefiinta.



Idolul şi Ion Anapoda
Idolul si Ion Anapoda - George Mihail Zamfirescu: 


Domnişoara Nastasia
Domnisoara Nastasia - George Mihail Zamfirescu:


Cântecul vieţii
Cantecul vietii - George Mihail Zamfirescu: 



Printul 1985 Tudor Teodorescu Braniste



Muntele 1983 D R Popescu






O soacra la Grand Hotel - Ion Luca Caragiale (teatru radiofonic)





GÂNDURI PESTE TIMP 8 Octombrie







SFATURI UTILE 8 Octombrie
Continuăm O MINUNE ÎN 16 ZILE – Tehnici şi exerciţii de gândire pozitivă inspirate de la Sfântul Munte

Ziua a cinsprezecea
Dialog cu subconştientul despre vindecare şi soartă bună

O zi perfectă depinde de seara perfecta: o zi bună se cunoaşte de cu seara… Mintea serii este leneşă şi profundă, mai primitoare de sugestii decât mintea dimineţii.
Înaintea somnului, trei sau cinci minute înainte de a adormi, mintea omului se află în starea „alfa”, în mod natural. Adică activitatea electrică a creierului îşi încetineşte ritmul, are un ritm de circa 8 ‑ 12 cicli pe secundă: ritmul „alfa”.
Starea alfa este propice pentru autoprogramare pozitivă. În această stare, sugestia pătrunde mai uşor în inconştient. Iar dacă a pătruns acolo, ea devine acţiune.
Viitorul are forma minţii tale. „Mintea produce mereu modele ale viitorului”, constată psihiatrul Lewy. Dacă îi dai minţii o frază anume elaborată şi o convingere, mintea produce din ele viitor, produce ziua de mâine, produce situaţii favorabile ţie.
Controlează acest proces de modelare prin cuvinte. Viitorul ascultă de stări şi propoziţii.
Când ai o maladie, să repeţi, în starea de somnolenţă, pînă adormi (circa 3 ‑ 5 minute) fraza: „Mă simt din ce în ce mai bine… pe zi ce trece… şi din toate punctele de vedere” (metoda E. Cuoe).
Repetă rar, calm, pînă adormi. Fă acest lucru şapte seri la rînd, iar pentru fixarea rezultatului, încă şapte + şapte seri la rînd. Adormi cu această frază în minte, căci această frază a vindecat mii de persoane.
Nu pronunţa numele bolii, căci subconştientul nu ştie termeni medicali, nu ştie nici măcar ce înseamnă „gripă”. El preia numai sugestia însănătoşirii. Şi o împlineşte cu mare precizie. El este un factor de restabilire a condiţiei naturale a fiinţei, un mediator al bunei sorţi.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...