miercuri, 15 ianuarie 2020

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU
JOI 17 IANUARIE 2019
PARTEA A DOUA - RELIGIE ORTODOXĂ, ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST


Bună dimineața, prieteni!
Sunt restricționat în continuare! Iată adresa unde mă puteți găsi oricând: dicuoctavian.blogspot.com.




RELIGIE ORTODOXĂ 17 Ianuarie

+) Sf Cuv Antonie cel Mare; Sf Cuv Antonie cel Nou din Veria

Sfântul Cuvios Antonie cel Mare

Sfantul Antonie cel Mare a trait in secolul al III-lea si inceputul secolului al IV-lea. Este socotit a fi intemeietorul vietii monahale, si este probabil cel mai reprezentativ ascet pentru duhul vietii calugaresti.
Nascut in satul Coma din Egiptul de Mijloc in anul 251, acest mare luminator al credintei a fost fiul unor tarani crestini instariti. In acest mediu a deprins calea credintei.
Pe cand Antonie avea 20 de ani, dupa moartea parintilor sai, intrebandu-se despre drumul sau in viata, fericitul a auzit in biserica cuvintele lui Hristos:
“Daca voiesti sa fii desavarsit, du-te, vinde averea ta, da-o saracilor si vei avea comoara in cer; dupa aceea, vino si urmeaza-Mi” (Matei 19, 21).
Antonie, punand aceste cuvinte in inima sa, si-a impartit averea la saraci, si-a incredintat sora unei comunitati de fecioare si s-a retras in singuratate.
Stiti cum de-a pururea opream pe cei ce fac aceasta si le porunceam sa inceteze un obicei ca acesta; deci, voi ingropati trupul meu si sub pamant ascundeti-l. Apoi sa paziti taina intre voi, ca nimeni sa nu stie locul, afara de voi singuri. Iar eu la invierea mortilor il voi lua nestricacios de la Mantuitorul.
Impartiti hainele mele si dati lui Atanasie episcopul un cojoc si haina pe care o asterneam, pe care el mi-a dat-o nefolosita, iar la mine s-a invechit. Celalalt cojoc dati-l lui Serapion, episcopul; voi tineti haina cea de par, si mantuiti-va fiilor, fiti sanatosi; ca Antonie acum se muta si nu mai este impreuna cu voi”.
Dupa ce zise acestea si aceia l-au sarutat, ca pe niste prieteni au vazut ingerii care venira la dansul si, bucurandu-se de dansii, el si-a intins picioarele si zacand cu fata in sus, se arata vesel; dupa aceea si-a dat sufletul, si s-a dus la Sfintii Parinti.
Iar ucenicii lui, precum le daduse porunca, infasurandu-l si ingropandu-l, au ascuns trupul lui sub pamant. Si nimeni nu stie pana acum unde este ascuns, afara de cei doi ucenici ai lui.”


Sfântul Cuvios Antonie cel Nou de la Veria

Tot în această zi, pomenirea cuviosului părintelui nostru Antonie cel Nou, purtătorul de Dumnezeu şi făcătorul de minuni, care a sihăstrit în schitul Veria, şi care în pace s-a săvârşit.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.




ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU 17 Ianuarie

A.  PLĂCINTE, GUSTĂRI
Măsline aperitiv
Se spală măslinele în apă caldă, apoi se răcesc cu apă, după care se stropesc cu ulei.
Se aranjează pe un platou şi se decorează pe margine cu felii de lămâie.

B.  SALATE
 Ardei orientali
Se spală ardeii, se îndepărtează cotorul şi seminţele şi se spală din nou.
Se taie ardeii în bucăţi mari.
Se toacă 1 – 2 cepe şi se înăbuşe cu ulei.
Se adaugă ardeii, 1 – 2 căţei de usturoi tăiaţi feliuţe şi 1 – 2 ceşti apă.
Se fierb la foc mic până se pătrund ardeii şi se reduce zeama.
Se servesc reci.

C.  SOSURI
Sos alb
Se prepară un rântaş necolorat din 50 g ulei şi 75 g făină. Se stinge cu ½ litri zeamă de legume fierte, se adaugă sare şi se amestecă până se obţine o compoziţie cremoasă fără cocoloaşe de făină.
Se fiebe circa 40 minute la foc domol, apoi se trece prin sită.

D.  BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Cremă de fasole uscată
Se fierbe fasolea cu zarzavat.
Când e fiartă se pasează.
Se lasă să mai dea câteva clocote.
După ce se ia de pe foc se adaugă o lingură de ulei.
Se serveşte cu crutoane din pâine prăjită.

E.  MÂNCĂRURI
Mâncare de cartofi
Se curăţă cartofii de coajă şi se spală.
Se taie în sferturi şi se pun într-o cratiţă, împreună cu o ceapă tocată, un ardei verde tăiat fileuri, apă cât să acopere cartofii, o ceaşcă de ulei şi puțină sare.
Se acoperă cratiţa şi se pune la foc moderat.
Când cartofii sunt pătrunşi se adaugă 2 – 3 roşii curăţate de pieliţă şi tăiate în bucăţi mici sau conținutul unei cutii de conservă de cuburi de roșii şi se mai fierbe 10 – 15 minute fără capac.
Se serveşte răcorită, presărată cu pătrunjel verde tocat.

F.  DULCIURI
Covrigei cu amoniac
·       1 pahar ulei;
·       1 pahar zahăr;
·       Zeama de la o lămâie;
·       ½ pahar coniac;
·       1 lingură bicarbonat;
·       Făină cât cuprinde
Se topeşte zahărul în apă şi ulei, se adaugă zeama de lămâie şi bicarbonatul dizolvat în ea, făina şi se frământă bine.
Aluatul nu trebuie să fie tare.
Se modelează covrigei, se presară cu mac sau susan şi se coc la cuptor bine încins.


VA URMA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PERIOADA ROMANTICĂ 8. louis spohr

 PERIOADA ROMANTICĂ 8. Louis Spohr