MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU MIERCURI 18 NOIEMBRIE 2020
PARTEA A DOUA - RELIGIE ORTODOXĂ; ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI 18 Noiembrie
RELIGIE OPRTODOXĂ 18 Noiembrie
Sfintii Mucenici Platon, Romano si Zaheu
Sfintii Mucenici Platon, Romano si Zaheu
Sfântul Mucenic Platon († 302) –
S-a născut în orașul Ancira (azi Ankara) din Galatia, Asia Mică, din părinți creștini. Atât el, cât și fratele lui Antioh au învățat de mici Sfânta Scriptură și au fost obișnuiți cum împlinirea poruncilor dumnezeiești. Sfântul Mare Mucenic Platon a fost prins propovăduind pe Mântuitorul Iisus Hristos și dus înaintea judecătorului Agripin. A fost îndemnat să jertfească idolilor, dar Marele Mucenic Platon a refuzat și supus fiind supliciilor a primit moarte mucenicească pentru numele Domnului nostru Iisus Hristos rugându-se: „Mulțumescu-Ți Domne Iisus Hristoase, că m-ai apărat de vicleșugurile vrăjmașului și m-ai învrednicit să-mi săvârșesc bine alegerea nevoinței pe care am răbdat-o pentru Tine și acum Te rog primește cu pace sufletul meu„. Apoi, plecându-şi sfântul său cap, a zis către ostaşul care voia să-l taie: „Fă, prietene, ceea ce-ţi este poruncit!”
Acesta era din ţara galaţilor, din cetatea Anghirei, frate al Sfântului Mucenic Antioh. Şi pentru mărturisirea lui Hristos a fost adus înaintea guvernatorului Agripin, tânăr fiind de vârstă. Şi au fost rânduiţi doisprezece slujitori de l-au bătut şi l-au supus la tot felul de chinuri îngrozitoare pe care le-a îndurat ca un mucenic, iar la sfârşit i-au tăiat capul.
Sfântul Mucenic Roman diaconul († 303) –
Era originar din Palestina și a slujit ca diacon la biserica din Cezareea. În timpul persecuției împăratului Dioclețian se afla în Antiohia Siriei propovăduind pe Mântuitorul Iisus Hristos. Cum Asclipiad ,conducătorul orașului, vroia să dărâme biserica creștinilor de acolo, Romano a îndemnat lumea să se împotrivească. La o sărbătoare a păgânilor, Sfântul Mucenic Romano a ieșit înaintea lui Asclipiad strigându-i înșelarea de care este orbit, mergând la idoli și nevăzându-l pe adevăratul Dumnezeu Iisus Hristos. Pentru acest fapt a fost supus chinurilor și în cele din urmă Sfântul Mucenic și-a dat sufletul în mâinile Domnului nostru Iisus Hristos. După aceea s-a spus despre dânsul împăratului Maximian, cum că şi după tăierea limbii vorbeşte bine. Atunci împăratul a poruncit să-l sugrume. Şi, intrând ostaşii, au pus o frânghie pe grumazul lui şi l-au sugrumat.
Acesta a trăit în zilele împăratului Maximian şi pentru dragostea ce avea pentru Hristos a tras înapoi pe eparhul Asclipiad, care voia să intre în capiştea idolilor, zicându-i că idolii nu sunt dumnezei. De aceea l-au bătut peste gură şi l-au chinuit. Şi ceru sfântul de se aduse un copilaş, spre mustrarea eparhului. Şi l-a întrebat eparhul: „Pe care Dumnezeu se cade să-l cinstim şi să ne închinam lui?” Iar el a răspuns: „Pe Dumnezeul creştinilor”. Deci bătând eparhul pe copil, fiind şi maică-sa de faţă, copilului fiindu-i sete a cerut apă, dar maică-să fiind binecredincioasă şi de Dumnezeu iubitoare i-a zis: „Nu bea, fiul meu, din aceasta apă, ci du-te şi bea din apa cea vie”. Şi fiindcă copilul mustra încă pe tiran, iarăşi l-au bătut şi i-au tăiat capul. Iar Sfântului Romano i-au tăiat limba, dar şi după ce i-au tăiat-o a grăit, mulţumind lui Dumnezeu.
Deci auzind împăratul Maximian de minunea aceasta a sfântului a poruncit să fie sugrumat în temniţă, şi aşa a părăsit el această viaţă deşartă, luând cununa muceniciei.
Tot astăzi, Biserica Ortodoxă sărbătorește pe Sfântul Mucenic Zaheu diaconul.
A fost muncit cu grele şi crude chinuri. După aceea legându-l, l-au aruncat în închisoare şi i-au băgat picioarele în butuc şi, aşa fiind întins, a suferit cu bărbăţie patru zile şi patru nopţi.
Acest fericit Zaheu a fost dus înaintea judecătoriei închinătorilor de idoli, având pe grumajii săi un lanţ greu de fier. Şi întrebat fiind de judecător a mărturisit în privelişte pe Hristos. Deci a fost muncit cu grele şi crude chinuri. După aceea legându-l, l-au aruncat în închisoare şi i-au băgat picioarele în butuc şi, aşa fiind întins, a suferit cu bărbăţie patru zile şi patru nopţi.
După aceasta a fost adus la judecătorie şi Sfântul Alfeu, care era plin de Duhul Sfânt. Şi după ce i-au strujit tot trupul cu bătăile şi i-au ars coastele, l-au băgat în închisoare ca să pătimească acolo cele asemenea, cu împreună-nevoitorul lui, Sfântul Zaheu. Iar în ziua următoare, li s-au tăiat amândurora capetele prin sabie şi aşa au luat, fericiţii, cununa nevoinţei.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.
ARTĂ CULINARĂ – REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI 18 Noiembrie
A. PLĂCINTE
Ştrudel cu orez
* 1 cană cu orez
* 2 cepe * 1 morcov
* 50 g margarină
* câteva frunze de mentă
* 1 vârf de cuţit de praf de nucşoară
* ulei
PENTRU ALUAT:
* făină cât cuprinde * 150 mI ulei
* 150 mI apă * 1 linguriţă cu sare
Amestecă uleiul cu apa şi sarea. Frământă adăugând făină până obţii un aluat potrivit de moale. lasă să se odihnească la temperatura camerei 15 minute.
Taie ceapa mărunt şi căleşte-o în ulei împreună cu morcovul tăiat cubuleţe. Adaugă orezul, iar după câteva minute, acoperă cu apă şi presară un praf
de sare. După ce a fiert orezul, opreşte focul şi adaugă nucşoara şi menta
tocată fin.
de sare. După ce a fiert orezul, opreşte focul şi adaugă nucşoara şi menta
tocată fin.
Întinde din aluat două foi şi unge-le cu margarină. Pune în marginea foii umplutura şi rulează cu mare grijă. Aşază totul într -o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt şi lasă la cuptor, la foc moderat, 20 de minute.
B. SALATE
Salată de morcovi
· 400 g morcovi;
· 1 măr;
· Zeama de la o lămâie;
· 2 – 3 linguri suc de portocale;
· Coajă de lămâie şi portocală
Se curăţă şi se dau pe răzătoare morcovii şi mărul şi se amestecă cu celelalte ingrediente.
Se ţine la frigider înainte de a fi consumată.
C. SOSURI
Sos cu muştar
Într-o ceaşcă de sos alb se amestecă bine o lingură de muştar.
Se încălzeşte sosul fără a se lăsa să fiarbă.
D. BORŞURI, SUPE, CRÈME DE LEGUME
Cremă de zarzavat
· 3 morcovi;
· 3 rădăcini pătrunjel;
· 3 ţeline mici;
· 3 fire praz (partea albă);
· 6 cartofi;
· 6 bucheţele conopidă;
· 3 linguri margarină;
· Mărar;
· Pătrunjel;
· Sare;
· Piper măcinat
Se curăţă zarzavaturile, se spală şi se fierb în apă cu sare. După ce fierb foarte bine se dau prin sită şi se adaugă zeama care s-a scurs de la fiert.
Margarina, verdeaţa, sarea şi piperul se adaugă înainte de a se servi.
Se serveşte cu crutoane.
E. MÂNCĂRURI
Ghiveci
· 1 kg cartofi tăiaţi felii subţiri;
· ½ kg dovlecei curăţaţi şi tăiaţi rondele;
· ¼ kg bame;
· 1 ½ ceaşcă ulei;
· 3 – 4 cepe tăiate solzi;
· 1 legatură mărar;
· 1 legatură pătrunjel;
· 4 – 5 roşii date pe răzătoare;
· Sare;
· Piper
· 5 – 6 caţei de usturoi
Se curăţă, se taie zarzavaturile şi se aşază straturi alternative în formă, presărând sare şi piper după fiecare strat.
Ceapa se căleşte bine în ulei, se adaugă roşiile, usturoiul şi se toarnă peste zarzavaturi.
Deasupra se pun 2 – 3 roşii tăiate felii şi restul de verdeaţă.
Se dă la cuptor la foc potrivit aproximativ o oră.
F. DULCIURI
Chec cu cacao
· ¾ ceaşcă ulei;
· 2 ceşti zahăr;
· 2 ceşti apă rece;
· 3 linguri oţet;
· 6 linguri cacao;
· 1 linguriţă sare;
· 2 plicuri vanilie;
· 3 ceşti făină;
· 2 linguriţe bicarbonat;
· 1 linguriţă praf de copt
Se bate uleiul cu zahărul, se adaugă oţetul, apa, vanilia, făina în care se amestecă bicarbonatul şi praful de copt.
La sfârşit se adaugă sare şi cacao.
Se răstoarnă compoziţia în tava unsă şi tapetată cu făină şi se dă la cuptor, la foc potrivit timp de 45 minute.
Când este copt se pudrează cu zahăr.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu