miercuri, 17 februarie 2021

17 FEBRUARIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI 17 Februarie

 ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI 17 Februarie

A.   PLĂCINTE, GUSTĂRI

Cartofi polonezi

·       1 kg cartofi

·       2 linguri făină

·       200 g margarină

·       100 g pesmet

·       Sare

·       Piper

·       Mărar

Cartofii fierţi se dau prin răzătoarea mică.

          Se amestecă cu făina, 100 g margarină, sare şi puţin piper.

          Din amestecul obţinut se modelează pe planşetă unul sau două suluri de grosimea unui deget.

          Se taie bucăţele şi se dă acestora forma  de bastonaşe, care se fierb în apă clocotită cu sare 20 minute, până se ridică deasupra apei.

          Se scot cu lingura de supă, se pun pe platou şi se presară cu pesmetul prăjit în margarină şi mărar fin tocat.

 

B.   SALATE

Salată de fasole albă uscată

·       500 g fasole

·       1 salată verde

·       Tarhon

·       Cimbru

·       Foaie de dafin

·       2 căţei de usturoi

·       Câteva linguri ulei

·       Câteva linguri oţet

·       Sare

·       Piper

·       Rădăcină de pătrunjel

·       1 – 2 cepe

·       2 roşii

Se fierbe fasolea împreună cu rădăcina de pătrunjel, foaia de dafin, tarhonul, cimbrul, piperul şi sarea.

          Când a scăzut complet zeama şi fasolea s-a înmuiat, se strecoară şi peste fasolea caldă se toarnă oţetul, uleiul, usturoiul pisat şi ceapa tocată.

          Când s-a răcit se adaugă roşiile tăiate felioare.

          Se garniseşte cu salată verde şi se serveşte rece.

 

C.   SOSURI

Sos beşamel

Cantităţile necesare sunt prezentate la reţeta musaca de macaroane cu ciuperci.

Sosul beşamel se prepară astfel: în margarina topită se pune făina şi se amestecă continuu până ce devine aurie.

 Se adaugă apa cu mare grijă, adică se pune câte puţină şi se amestecă cu telul.

 Când este gata se ia de pe foc şi se adaugă sare şi pătrunjel.

 

D.   BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME

Supă cremă de dovlecei
            
  5 dovlecei,

·       2 linguri faina,

·        marar,

·        patrunjel,

·        sare;

Dovleceii pot fi proaspeţi, dar şi congelaţi încă din timpul verii. Curaţaţi-i şi tăiaţi-i în cubuleţe mici, şi puneţi-i la fiert.

 Se adaugă sare după gust şi se lasă până sunt fierţi bine.

 Separat se face un sos dintr-o cană de apă şi făină.

 Se lasă la foc mic până se îngroaşă.

 Dovleceii se lasă la scurs şi se dau printr-o sită deasă.

 Peste ei se adaugă sosul de făină şi zeama în care au fiert, se mai lasă să dea câteva clocote şi se adaugă verdeaţa.

 

E.   MÂNCĂRURI

Musaca de macaroane cu ciuperci

·       500 g macaroane sau tăieţei laţi

·       1 lingură ulei

·       200 g mazăre

·       2 morcovi potriviţi

·       500 g ciuperci

·       1 ceapă mare

·       5 căţei de usturoi

·       1 ceaşcă ulei

·       500 g roşii decojite şi tăiate mărunt

·       Sare

·       Piper

·       Busuioc tocat mărunt

·       Cimbru

·       9 linguri margarină

·       11 linguri făină

·       8 – 9 ceşti apă

·       8 – 10 măsline fără sâmburi

·       2 linguri mărar tocat mărunt

·       2 linguri pătrunjel tocat mărunt

Se fierb macaroanele în apă cu o lingură de ulei timp de 8 minute şi apoi se strecoară.

          Se fierbe mazărea timp de 6 minute în apă cu sare şi se strecoară.

          Se spală şi se taie mărunt: morcovul, ciupercile, ceapa, usturoiul şi se călesc în ulei.

          Se adaugă roşiile, sarea, piperul, cimbrul şi busuiocul şi se fierb până rămân numai cu uleiul.

          Sosul beşamel se prepară astfel: în margarina topită se pune făina şi se amestecă continuu până ce devine aurie. Se adaugă apa cu mare grijă, adică se pune câte puţină şi se amestecă cu telul. Când este gata se ia de pe foc şi se adaugă sare şi pătrunjel.

          Se tapetează cu ulei o formă mare şi se pune un strat subţire de sos beşamel şi apoi, în straturi alternante macaroane şi sos de ciuperci, presărând deasupra sosului, de fiecare dată şi puţină mazăre şi din nou, sos beşamel.

          Se repetă operaţia de 4 – 5 ori astfel încât deasupra să fie un strat mai gros de cremă beşamel peste care se presară măslinele.

          Se dă la cuptor încins 25 – 30 minute.

 

F.    DULCIURI

Tort cu cremă de banane
Pentru blat:
* 1 pahar apă

     * 1 pahar apă minerală
     * 1 ½ pahar făină
     * ½ pahar ulei
     * 1 lingură gem
     * 1 lingură nucă măcinată
     * 1 lingură pesmet
     * 1 lingură cacao
     * 1 esenţă de rom


Pentru cremă:
* 2 banane
* ½ pachet margarină
* ½ cană zahăr pudră
* coaja si zeama de la 1 lămâie

Cum se prepară
:

Se amestecă bine toate ingredientele, apoi se împarte aluatul în două, se întinde în blaturi care se coc separate într-o formaă de tort.

 După ce s-au copt cele două blaturi, se lasă deoparte şi se pregăteşte crema.

Se pasează bananele şi se amestecă cu zahărul, coaja şi zeama de lămâie şi margarina până se obţine o cremă.

Se însiropează blatul cu un sirop fiert din 1 cană de apă, 1 plic zahăr vanilat şi 2 linguri de zahăr, apoi îl umpli cu 2/3 din cremă.

Se îmbracă tortul cu restul de cremă şi se ornează cu felii de 
A.   PLĂCINTE, GUSTĂRI

Cartofi polonezi

·       1 kg cartofi

·       2 linguri făină

·       200 g margarină

·       100 g pesmet

·       Sare

·       Piper

·       Mărar

Cartofii fierţi se dau prin răzătoarea mică.

          Se amestecă cu făina, 100 g margarină, sare şi puţin piper.

          Din amestecul obţinut se modelează pe planşetă unul sau două suluri de grosimea unui deget.

          Se taie bucăţele şi se dă acestora forma  de bastonaşe, care se fierb în apă clocotită cu sare 20 minute, până se ridică deasupra apei.

          Se scot cu lingura de supă, se pun pe platou şi se presară cu pesmetul prăjit în margarină şi mărar fin tocat.

 

B.   SALATE

Salată de fasole albă uscată

·       500 g fasole

·       1 salată verde

·       Tarhon

·       Cimbru

·       Foaie de dafin

·       2 căţei de usturoi

·       Câteva linguri ulei

·       Câteva linguri oţet

·       Sare

·       Piper

·       Rădăcină de pătrunjel

·       1 – 2 cepe

·       2 roşii

Se fierbe fasolea împreună cu rădăcina de pătrunjel, foaia de dafin, tarhonul, cimbrul, piperul şi sarea.

          Când a scăzut complet zeama şi fasolea s-a înmuiat, se strecoară şi peste fasolea caldă se toarnă oţetul, uleiul, usturoiul pisat şi ceapa tocată.

          Când s-a răcit se adaugă roşiile tăiate felioare.

          Se garniseşte cu salată verde şi se serveşte rece.

 

C.   SOSURI

Sos beşamel

Cantităţile necesare sunt prezentate la reţeta musaca de macaroane cu ciuperci.

Sosul beşamel se prepară astfel: în margarina topită se pune făina şi se amestecă continuu până ce devine aurie.

 Se adaugă apa cu mare grijă, adică se pune câte puţină şi se amestecă cu telul.

 Când este gata se ia de pe foc şi se adaugă sare şi pătrunjel.

 

D.   BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME

Supă cremă de dovlecei
            
*   5 dovlecei,

·       2 linguri faina,

·        marar,

·        patrunjel,

·        sare;

Dovleceii pot fi proaspeţi, dar şi congelaţi încă din timpul verii. Curaţaţi-i şi tăiaţi-i în cubuleţe mici, şi puneţi-i la fiert.

 Se adaugă sare după gust şi se lasă până sunt fierţi bine.

 Separat se face un sos dintr-o cană de apă şi făină.

 Se lasă la foc mic până se îngroaşă.

 Dovleceii se lasă la scurs şi se dau printr-o sită deasă.

 Peste ei se adaugă sosul de făină şi zeama în care au fiert, se mai lasă să dea câteva clocote şi se adaugă verdeaţa.

 

E.   MÂNCĂRURI

Musaca de macaroane cu ciuperci

·       500 g macaroane sau tăieţei laţi

·       1 lingură ulei

·       200 g mazăre

·       2 morcovi potriviţi

·       500 g ciuperci

·       1 ceapă mare

·       5 căţei de usturoi

·       1 ceaşcă ulei

·       500 g roşii decojite şi tăiate mărunt

·       Sare

·       Piper

·       Busuioc tocat mărunt

·       Cimbru

·       9 linguri margarină

·       11 linguri făină

·       8 – 9 ceşti apă

·       8 – 10 măsline fără sâmburi

·       2 linguri mărar tocat mărunt

·       2 linguri pătrunjel tocat mărunt

Se fierb macaroanele în apă cu o lingură de ulei timp de 8 minute şi apoi se strecoară.

          Se fierbe mazărea timp de 6 minute în apă cu sare şi se strecoară.

          Se spală şi se taie mărunt: morcovul, ciupercile, ceapa, usturoiul şi se călesc în ulei.

          Se adaugă roşiile, sarea, piperul, cimbrul şi busuiocul şi se fierb până rămân numai cu uleiul.

          Sosul beşamel se prepară astfel: în margarina topită se pune făina şi se amestecă continuu până ce devine aurie. Se adaugă apa cu mare grijă, adică se pune câte puţină şi se amestecă cu telul. Când este gata se ia de pe foc şi se adaugă sare şi pătrunjel.

          Se tapetează cu ulei o formă mare şi se pune un strat subţire de sos beşamel şi apoi, în straturi alternante macaroane şi sos de ciuperci, presărând deasupra sosului, de fiecare dată şi puţină mazăre şi din nou, sos beşamel.

          Se repetă operaţia de 4 – 5 ori astfel încât deasupra să fie un strat mai gros de cremă beşamel peste care se presară măslinele.

          Se dă la cuptor încins 25 – 30 minute.

 

F.    DULCIURI

Tort cu cremă de banane
Pentru blat:
* 1 pahar apă

     * 1 pahar apă minerală
     * 1 ½ pahar făină
     * ½ pahar ulei
     * 1 lingură gem
     * 1 lingură nucă măcinată
     * 1 lingură pesmet
     * 1 lingură cacao
     * 1 esenţă de rom


Pentru cremă:
* 2 banane
* ½ pachet margarină
* ½ cană zahăr pudră
* coaja si zeama de la 1 lămâie

Cum se prepară
:

Se amestecă bine toate ingredientele, apoi se împarte aluatul în două, se întinde în blaturi care se coc separate într-o formaă de tort.

 După ce s-au copt cele două blaturi, se lasă deoparte şi se pregăteşte crema.

Se pasează bananele şi se amestecă cu zahărul, coaja şi zeama de lămâie şi margarina până se obţine o cremă.

Se însiropează blatul cu un sirop fiert din 1 cană de apă, 1 plic zahăr vanilat şi 2 linguri de zahăr, apoi îl umpli cu 2/3 din cremă.

Se îmbracă tortul cu restul de cremă şi se ornează cu felii de banană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...