29 MARTIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - ZIUA 15.
Plăcintă cu roşii
Pentru aluat:
· 30 g drojdie de bere
· 1 ½ ceaşcă apă caldă
· 1 linguriţă zahăr
· Sare
· 4 ½ ceşti făină
Pentru umplutură:
· 4-5 roşii bine coapte
· Cimbru sau tarhon
· 5-6 căţei usturoi tăiaţi feliuţe subţiri
· 5 linguri ulei
Se pregăteşte un aluat ca pentru pâine. Într-un lighenaş cu făină se pune drojdia care s-a dizolvat în ½ ceaşcă apă cu zahăr, sarea şi 1 lingură de făină. Se pune restul de apă caldă şi se frământă cât să se obţină un aluat potrivit de moale. Se lasă apoi o jumătate de oră la loc cald să crească.
Între timp se pregăteşte umplutura. Se decojesc roşiile şi se îndepărtează seminţele, se taie felii subţiri şi se lasă în strecurătoare să se scurgă bine. Se sărează şi se amestecă cu 2 linguri ulei şi cu cimbrul sau tarhonul.
Se frământă din nou aluatul, se întinde cât forma şi se aşază în ea după ce a fost tapetată cu ulei. Se lasă o jumătate de oră să crească la loc cald, după care se toarnă deasupra roşiile, usturoiul feliuţe şi restul de ulei.
Se dă la cuptor bine încins timp de 40m minute.
Se seveşte rece.
A. SALATE
Salată de ridichi negre
· 1 ridiche neagră mare
· Sare
· Ulei
· Măsline
Se curăţă ridichea, se spală şi se dă pe răzătoare; se pune într-o salatieră, se amestecă cu sare după gust şi ceva ulei şi se garniseşte cu măsline.
B. SOSURI
Pentru reţetele de azi nu este necesar să pregătim un sos separat.
C. BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Supă de roşii
· 1 ceaşcă orez
· 1 l suc de roşii
· 2 linguri ulei
· 1 morcov
· Sare
· 1 lingură zahăr
· 1 legătură pătrunjel
Într-un litru de apă se fierb orezul şi morcovul timp de 20 minute.
Se adaugă sucul de roşii, uleiul, sarea, zahărul şi pătrunjelul tocat mărunt.
Se mai lasă să dea câteva clocote.
D. MÂNCĂRURI
Ardei şi roşii umpluţi cu sămânţă de dovleac
· 1 kg ardei gras de mărime potrivită
· 1 kg roşii
· Orez ( câte ½ ceaşcă mică pentru fiecare ardei sau roşie mare)
· 2 ceşti ulei
· 4 cepe tocate mărunt
· 6 căţei usturoi pisaţi
· 1 vânătă curăţată şi tocată ca ceapa
· 1 legătură pătrunjel
· Pulpa din mijlocul roşiilor pregătite pentru umplut
· 2 ceşti suc de roşii
· Sare
· Piper
· 200 g sămânţă de dovleac preparată ca mai jos
Se spală zarzavaturile, se deschid în partea de sus, ardeilor li se scoate cotorul şi seminţele, iar roşiile se golesc de pulpă.
În fiecare se pune puţin zahăr.
Se călesc în ulei ceapa şi vânăta. Se adaugă jumătate din sucul de roşii şi din pulpa de roşii. Se adaugă puţină apă şi când dă în fiert se pune orezul şi celelalte ingrediente.
Sămânţa de dovleac se pregăteşte astfel: se decojesc seminţele de dovleac şi se pun într-o cratiţă la prăjit fără ulei. Se râşnesc dup ce s-au răcit până se obţine un praf.
200 g din acest praf se adaugă la umplutura de orez.
Se lasă să se umfle puţin orezul.
Se umplu ardeii şi roşiile, fără a se îndesa, ţinând cont că orezul se mai umflă.
Se aşază în tavă şi se presară sare, piper, ulei şi restul de pulpă de roşii şi se dau la cuptor.
Se obţine astfel una dintre cele mai gtustoase mâncăruri.
E. DULCIURI
Desert din fructe crude
· 4 mere
· 1 pumn de stafide
· 4 linguri de zahăr
· 20 nuci măcinate
· Lămâie
· Frişcă vegetală
Se rad merele pe răzătoare fără coajă, se amestecă cu stafidele, zahărul, nucile măcinate, zeama de lămâie şi sucul de fructe.
Compoziţia se pune în cupe şi se acoperă cu frişcă vegetală.
Se serveşte rece.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu