4 APRILIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - ZIUA 21.
A. PLĂCINTE
Plăcintă cu măsline
· foi de plăcintă;
· 1 ceaşcă măsline, fără sâmburi, tocate mărunt;
· 1 ceşcuţă ulei;
· 1 ceapă tocată mărunt;
· mărar sau mentă verde
Din îngrediente se prepară o umplutură, care se aşază în foile de plăcintă, pliate fie rotund, fie longitudinal.
Se aşază plăcintele în forma tapetată cu ulei, iar pe deasupra se pun, din loc în loc, mici cubuleţe de margarină (cui îi place, mie nu) cu vârful cuţitului, sau se presară ulei.
Cuptorul se încinge înainte de a se introduce tava cu plăcinta şi se micşorează focul după 10 – 15 minute.
Se lasă până se rumeneşte frumos.
B. SALATE
Salată de legume proaspete
Se iau toate soiurile de legume disponibile, fără a se respecta anumite cantităţi: cartofi, morcovi, ţelină, mazăre verde (congelată), fasole păstăi (congelată), sfeclă.
Se fierb, se taie cuburi şi se pun într-un castron. Se adaugă un ardei gras, 1-2 cepe tăiate solzişori şi puţin usturoi.
Se amestecă şi se toarnă peste ele: ulei, oţet, sare, piper măcinat, o lingură de muştar, mărar şi pătrunjel fin tocate.
C. SOSURI
Sos pentru salatele fierte
· 1 şi ½ ceaşcă cu apă;
· ½ ceaşcă fulgi de porumb;
· 3 linguri oţet;
· Puţin zahăr;
· Sare;
· Piper măcinat;
· 2 linguri mărar şi pătrunjel fin tocate
Se fierbe apa în care se pun fulgii de porumb dizolvaţi, în prealabil, în puţină apă rece.
Se adaugă celelalte ingrediente amestecând continuu până se obţine o cremă omogenă.
Acest sos se poate folosi fie cald, fie rece pentru salatele din zarzavaturi fierte: păpădie, susai, conopidă etc.
D: BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Ciorbă de ştevie
* 1 ceapă,
* 2 morcovi,
* 1 ţelină,
* 3-5 cartofi,
* 3-4 linguri orez,
* 2 legături de ştevie,
* 2 legături leuştean,
* borş sau suc de roşii
Ceapa se toacă fin, ţelina se rade, iar cartofii se taie cubuleţe şi toate se călesc în puţin ulei.
Se adaugă apa şi se lasă să fiarbă, apoi se adaugă orezul, ştevia tocată fin, leuştean şi spre sfârşit se pune sucul de roşii sau borşul.
* 1 ceapă,
* 2 morcovi,
* 1 ţelină,
* 3-5 cartofi,
* 3-4 linguri orez,
* 2 legături de ştevie,
* 2 legături leuştean,
* borş sau suc de roşii
Ceapa se toacă fin, ţelina se rade, iar cartofii se taie cubuleţe şi toate se călesc în puţin ulei.
Se adaugă apa şi se lasă să fiarbă, apoi se adaugă orezul, ştevia tocată fin, leuştean şi spre sfârşit se pune sucul de roşii sau borşul.
D. MÂNCĂRURI
Spanac cu diverse garnituri
· 1 kg spanac
· Sos vinegret
· 1 sfeclă roşie coaptă
· 1 ţelină fiartă
· 1 lămâie
· sare
Se spală şi se fierbe spanacul cu puţină sare.
Se răceşte într-un curent de apă şi apoi se presează în strecurătoare.
Se aşază cu boltă în legumieră şi se stropeşte cu sos vinegret; se înconjoară cu buchete din sfeclă roşie coaptă şi ţelină fiartă, tăiate cubuleţe şi stropite cu sos vinegret.
În mijloc se pun felii subţiri de lămâie.
F. DULCIURI
Cornuleţe
· 250 g margarină;
· 150 g zahăr;
· 250 g făină;
· 3 linguri rom;
· Coajă de lămâie
Se freacă margarina cu zahărul până se face spumă.
Se adaugă pe rând celelalte ingrediente, se frământă bine, astfel încât să se obţină un aluat potrivit de moale.
Se întind foi, se taie triunghiuri, se umple cu rahat sau gem şi se împăturesc.
Se coc la foc potrivit şi se pudrează cu mult zahăr imediat ce se scot din cuptor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu