2 APRILIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - ZIUA 19.
A. PLĂCINTE , ANTREURI
Spanac în foi de plăcintă
· 1 kg spanac
· 2 linguri margarină
· ½ kg foi de plăcintă
· Sare piper măcinat
Spanacul fiert, scurs şi tocat se înăbuşe în margarină cu sarea şi piperul.
Foile de plăcintă se ung cu ulei şi se împart în patru părţi, la fel şi spanacul.
Se pune la marginea fiecărui grup de foi de plăcintă spanac sub formă de sul şi apoi se rulează foile, obţinând patru rulouri care se aşază în tava unsă cu margarină sau cu ulei şi se dau la cuptor la foc potrivit să se rumenească.
B. SALATE
Salată de andive fierte şi tocate
· 500 g andive
· 2 cepe
· Ulei
· Oţet
· Sare
· Piper măcinat
Se aleg foile bune ale andivelor şi se fierb în apă clocotită cu sare.
Când s-au înmuiat se clătesc cu apă rece, se scurg bine şi se toacă la fel ca vinetele.
Se adaugă uleiul, oţetul diluat, sarea şi piperul precum şi ceapa tocată mărunt şi se amestecă bine.
C. SOSURI (nu este nevoie de sos separat pentru reţetele de azi).
D. BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Borş de lobodă
· 1 farfurie adâncă cu lobodă
· 1 ceapă verde
· 2 – 3 linguri de orez
· Verdeaţă: mărar, pătrunjel, leuştean
· Sare
· 1 l borş de putină
Loboda spălată şi tăiată, ceapa tocată şi orezul se pun în oala cu apă clocotită şi puţin sărată să fiarbă.
Cănd sunt fierte se adaugă borşul care a fost separat.
Se pune verdeaţă după gust şi se mai lasă să dea 2 – 3 clocote.
Se poate servi şi rece.
E. MÂNCĂRURI
Mâncare de praz cu măsline
· 5 fire de praz
· 200 g măsline
· 4 – 5 linguri ulei
· 1 lingură bulion
· Oţet
· Sare piper măcinat
· 1 vârf de cuţit zahăr pudră
Prazul curăţat şi tăiat în mărime potrivită se spală, se opăreşte în apă clocotită, se scurge bine şi se prăjeşte puţin în ulei pus în cratiţă.
Se adaugă celelalte ingrediente.
Se dă la cuptor la foc potrivit şi se lasă să scadă
F. DULCIURI
Mere umplute cu nuci
· 4 – 5 mere
· 4 – 5 linguri nuci tocate
· 3 – 4 linguri zahăr pudră
· 1 pumn stafide înmuiate
· Coajă şi zeamă de lămâie
Se scobesc merele.
Se amestecă nucile tocate cu zahărul pudră, stafidele înmuiate, coaja rasă şi zeama de lămâie.
Cu acest amestec se umplu merele scobite.
Se pun într-o tavă unsă cu ulei, se presară peste fiecare măr nucă tocată şi se rumenesc la cuptor 30 minute.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu