7. /4 IUNIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - DEZLEGARE LA PEȘTE
A. PLĂCINTE, GUSTĂRI
File de cod pescăresc
· 2 kg cod
· 175 g ulei
· 500 g roşii
· 100 ml vin
· 30 g usturoi
· 100 g bulion
· Cimbru
· Piper
· Sare
Codul se decongelează, se spală în mai multe ape, se scot fileurile şi se aşază într-o tavă cu ulei, se condimentează cu usturoi tocat, piper, sare şi cimbru.
Se toarnă restul de ulei peste peşte şi se dă tava la cuptor timp de 25 minute.
Se scoate din cuptor şi se toarnă peste peşte bulion diluat cu apă, se aşază pe fiecare fileu de cod câte o jumătate de roşie şi se dă tava din nou la cuptor timp de 15 minute.
Se serveşte rece sau cald, după preferinţă.
B. SALATE
Salată de cartofi cu macrouri
· 1 kg cartofi
· 500 g macrouri
· 200 g castraveţi în oţet
· 250 g ceapă
· 150 g măsline
· 100 g ulei
· 75 ml oţet
· Piper
· Sare
Cartofii se fierb în coajă, se curăţă şi se taie feliuţe.
Macrourile se fierb în apă cu sare, se scot fileurile şi se taie în cubuleţe; castraveţii se taie în cuburi, iar ceapa sub formă de peştişori.
Se amestecă totul, se pune uleiul şi oţetul, se potriveşte gustul de sare şi piper şi se aranjează pe un platou.
Se decorează cu măsline.
C. SOSURI
În loc de sos, pentru că nu avem nevoi în reţetele de azi, voi posta reţeta pentru mămăligă pripită.
· 200 g mălai
· 800 ml apă
· Sare
Se pune apa la fiert într-un ceaun, se adaugă sare, iar în momentul în care apa a dat în fiert se adaugă mălaiul în ploaie, amestecându-se cu un tel sau făcăleţ până ce mămăliga s-a legat.
Se micşorează flacăra şi se lasă câteva minute să fiarbă încet.
Cu o lingură de lemn se desprinde mămăliga de pe margini, se netezeşte pe deasupra şi se răstoarnă pe un platou sau pe un fund de lemn.
Atenţie: după golirea ceaunului de mămăligă acesta se va umple cu apă.
D. BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Ciorbă de capete şi cozi de peşte acrită cu zeamă de varză
· 1,5 kg capete şi cozi de crap
· 150 g morcovi
· 50 g albitură
· 100 g ţelină
· 200 g ceapă
· 700 g roşii
· 150 g ulei
· 2 legături verdeaţă
· 1,5 l zeamă de varză
· Sare
Se taie zarzavatul în cuburi, ceapa se toacă mărunt, se călesc împreună în ulei, se sting cu apă şi se pun la fiert.
Când zarzavatul este aproape gata se adaugă roşiile, ce au fost curăţate de coajă şi seminţe şi tăiate cubuleţe, cât şi zeama de varză, care a fost fiartă separat.
Se potriveşte gustul de sare.
Capetele şi cozile de peşte se curăţă de solzi.
Se scoate osul amar precum şi branhiile din capete.
Se spală în mai multe ape, se adaugă la ciorbă şi se lasă la fiert 10 minute.
Când este gata se adaugă verdeaţa tocată.
E. MÂNCĂRURI
Crap pe varză
· 1 kg crap
· 2 kg varză
· 125 g ulei
· 150 ml vin
· 300 g roşii
· 30 g bulion
· Piper
· Sare
Se curăţă peştele şi se taie în bucăţi potrivite.
Varza se toacă mărunt şi se căleşte în ulei până ce se înmoaie.
Se stinge cu bulion diluat cu vin şi se condimentează cu sare şi piper boabe.
Se aşază deasupra bucăţile de peşte care au fost presărate cu sare şi unse cu ulei şi se dă vasul la cuptor.
După 30 minute se aşază peste varză şi peşte felii de roşii şi se dă vasul, din nou la cuptor, pentru 15 minute.
Se serveşte cald cu mămăliguţă fierbinte.
F. DULCIURI
Desert ultrarapid cu fulgi de ovăz
* fulgi de ovăz
* fulgi de ovăz
· miere (sau zahăr dacă nu ai miere)
· nuci măcinate
· coajă de lămâie rasă
· Scorţişoară
· Stafide
· Cacao
Se amestecă toate ingredientele în proporţia dorită (în funcţie de persoană: mai mult sau mai puţin dulce, mai aromat sau deloc, mai vârtos sau mai fluid...), cu o cană de apă fiartă şi răcită (sau chiar fierbinte).
Este un desert delicios şi natural făcut fără cuptor pe care îl pregătesc de câte ori n-am timp şi vreau sa mănânc ceva dulce, special.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu