7. /30 IUNIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - DEZLEGARE LA PEȘTE
A.
GUSTĂRI
Crap la proţap – se face numai la curte!
Se curăţă un crap frumos şi se despică în lungime,
fără a se despărţi complet părţile, una de alta şi se sărează.
Se prinde între două
beţe sus şi jos astfel ca să rămână deschis şi se leagă mijlocul acestor beţe
de un par (proţap) care se înfige în pământ ca un ţăruş.
De o parte şi de alta a
proţapului cu crapul se face câte un foc la distanţă de 50-60 cm de el, astfel
îcât crapul să se frigă cu încetinitorul simultan pe ambele feţe.
O altă variantă este de
a face un foc din crengi într-o adâncitură de pământ. Se înfige proţapul
înclinat deasupra jarului şi se rumeneşte peştele întâi pe o parte şi apoi se
întoarce pentru a se rumeni şi pe cealaltă parte.
B.
SALATE
Salată de cartofi cu hamsii
· 1 kg
cartofi
· 400
g ceapă
· 500 g
hamsii
· 200
g castraveţi în oţet
· 300
g morcovi
· 150
g ulei
· 40
ml oţet
· 1
legătură pătrunjel
· Sare
Cartofii se fierb în coajă, se curăţă şi se taie
felii.
Ceapa se taie peştişori.
Se curăţă peştele, se
îndepărtează capul şi coada şi se lasă în apă să se desăreze cam două ore.
Castraveţii se taie
cubuleţe.
Morcovii se fierb şi se
taie felii sau cuburi.
Se adaugă sare, ulei şi
oţet şi se amestecă bine.
Se aranjează salata pe
un platou şi se presară cu verdeaţă.
C.
SOSURI
La reţetele de azi nu este necesar să preparăm un sos
separat.
D.
BORŞURI, SUPE
Bouiabesse – reţetă pentru supă din sudul
Franţei
· 2 kg
peşte diferit ca mărime şi crustacee (raci, crabi, midii)
· 150
g ulei
· 3
cepe
· 3-4
roşii
· 2-3
căţei usturoi
· 1
foaie dafin
· Cimbru
· Pătrunjel
verde
· 1
bucată coajă lămâie sau portocală (cât o monedă)
· 1
praf şofran
Este o supă mult apreciată în sudul Franţei. Se face
din 5-6 feluri de peşti; predominanţi fiind peştii de mare, apoi raci, crabi,
midii. Peştele trebuie să fie foarte proaspăt.
Se curăţă peştele şi se
taie cozile şi înotătoarele şi se presară cu sare.
Se pune să se
înfierbânte într-o oală 150 g ulei şi se adaugă cepele tăiate mărunt.
Se amestecă până se
înmoaie ceapa.
Se pun 3-4 roşii fără
seminţe şi tăiate în bucăţi, 2-3 căţei usturoi, o foaie de dafin, cimbru, 2-3
fire de pătrunjel cu codiţe, o bucată de coajă de lămâie sau portocală fără
partea albă şi un praf de şofran.
Se pune peştele care
fierbe mai greu şi 2 litri de apă clocotită.
Adevărata supă
franţuzească se pregăteşte cu langustă. La noi, din motive de cost, se
înlocuiesc langustele cu raci, crabi.
După ce am pus peştele
la fiert şi a dat în câteva clocote se pun 10 -12 raci; tot odată cu peştele se
pun la fiert 10-12 midii.
Se aşază oala la foc
iute şi se lasă să clocoteascăî 15 minute. În acest timp se dă uşor cu lingura
de câteva ori pentru a nu se prinde.
Se pun apoi şi celelalte
bucăţi de peşte şi racii şi se lasă să mai fiarbă încă vreo 10 minute.
Când sunt fierţi, racii, peştele, midiile se scot şi
se ţin la cald, iar supa se strecoară şi se serveşte cu felii de pâine prăjită.
Peştele poate fi servit separat sau împreună cu supa.
E.
MÂNCĂRURI
Marinată de peşte
· 1 kg
peşte
· 150
g ulei
· 30 g
făină
· 1
lingură oţet
· 2
linguri bulion
· 2-3
foi dafin
· 10-12
boabe piper
· Sare
· ½
lămâie
Se prăjeşte peştele în ulei după ce a fost curătat,
spălat şi porţionat.
Se lasă să se răcească.
În tigaia în care am
prăjit peştele se mai adaugă ulei şi când e fierbinte punem un vârf de lingură
de făină pe care o stingem cu oţet îndoit cu apă.
Adăugăm bulionul,
dafinul şi piperul.
Se potriveşte gustul de
sare şi acru.
Ne trebuie pentru
cantitatea de peşte prezentată cam 2 ceşti de sos.
Dacă peştele nu se
serveşte imediat se aşază în borcan cu felii de lămâie şi măsline spălate, iar
după ce s-a răcit îi turnăm sosul peste el.
Atenţie: sosul trebuie
să acopere peştele.
În borcane puse la rece
şi acoperite, marinata poate fi păstrată 2-3 săptămâni.
Se poate face din: crap,
nisetru, morun etc.
F.
DULCIURI
Ştrudel cu nucă
· foi
de plăcintă preparate în casă după reţeta postată anterior, sau din comerţ
· nuci
trecute prin maşină
· zahăr
pudră
Se amestecă nucile râjnite prin maşină cu zahărul
pudră după preferinţa gustului.
Se întinde foaia şi se
unge cu ulei.
Se pune din amestecul de
nuci şi zahăr pe foaie şi se nivelează cu cuţitul, apoi se rulează sub formă de
sul.
Se taie sulul la
lungimea tăvii, se unge tava cu ulei sau margarină şi se pun în ea 2-3 suluri
care se ung deasupra cu ulei sau margarină.
Se dă la cuptor la foc
potrivit cam o jumătate de oră.
Când este gata se
porţionează, se aşază pe platou şi se presară cu zahăr pudră.
Se serveşte caldă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu