miercuri, 30 iunie 2021

 8. /2 IULIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI


 A.   GUSTĂRI

 

Drob de năut cu dovlecei

  • 400 g năut
  • 100 g linte roşie
  • 200 g dovlecei (2 dovlecei mai subţiri)
  • 150 g ceapă verde
  • 150 g usturoi verde
  • 60 g mărar
  • 50 g pătrunjel
  • 50 g făină
  • sare, piper
  • 2-3 linguri ulei

Lăsaţi năutul peste noapte în multă apă.

A doua zi îl fierbeţi până se înmoaie după care îl scurgeţi şi îl faceţi pastă.

Tocaţi mărarul, pătrunjelul, ceapa şi usturoiul după care le amestecaţi cu pasta şi condimentaţi după gust cu sare şi piper.

Adăgaţi lintea şi făina apoi amestecaţi.

Tapetaţi cu făină o tavă de cozonac.

Puneţi 2 cm de compoziţie în formă, apoi asezaţi dovleceii, turnaţi restul de compoziţie şi presaţi cu degetele ca să iasă golurile de aer.

Lăsaţi 1,5 - 2 ore în cuptorul încins la 150 grade Celsius.

Opriţi focul şi păstraţi tava în cuptor până se răceşte, apoi ungeţi cu ulei partea care a fost deasupra.

Umblaţi cu grijă când răsturnaţi drobul şi când tăiaţi feliile.

Serviţi cu salată de crudităţi.

 

 

B: SALATE

Salată de morcovi cu mere

·       500 g morcovi

·       500 g mere

·       100 g stafide

·       40 g ulei

·       60 g lămâie

·       20 g zahăr

·       Sare

Morcovii şi merele se rad pe răzătoare.

          Stafidele se ţin câteva ore în apă rece.

          Se amestecă morcovii, merele şi stafidele, se adaugă uleiul şi zeama de lămâie şi se potriveşte gustul de sare.

          Se pune în salatieră.

 

C: SOSURI

Sos de mărar

·       1 lingură ulei;

·       1 lingură făină;

·       1 ceapă;

·       2 – 3 legături mărar;

·       ½ linguriţă zahăr;

·       1 lingură oţet;

·       ½ lingură sare;

·       1 ceaşcă apă

Ceapa tăiată mărunt se căleşte puţin în ulei, se adaugă zahărul şi făina, amestecând cu grijă să nu se lipească.

Se stinge cu o ceaşcă de apă şi se lasă să fiarbă 10 minute.

Se adaugă mărarul tocat fin şi se mai fierbe câteva minute.

La sfârşit se adaugă sarea şi piperul.

 

D: BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME

Cremă de ţelină

·       4 ţeline;

·       2 linguri ulei;

·       ½ lingură făină;

·       Sare;

·       Pătrunjel

Se curăţă ţelinele şi se dau pe răzătoarea mare.

Se pun într-o oală cu ulei şi se călesc până se înmoaie.

Se toarnă 3 ceşti de apă fierbinte şi se lasă să fiarbă.

Se sărează, se strecoară şi se păstrează zeama.

Se dă ţelina prin sită, se adaugă puţin câte puţin toată zeama în care a fiert.

Separat se face un rântaş din ½ lingură ulei, ½ lingură făină şi puţină apă.

Se amestecă cu supa de ţelină, se pune din nou la foc pentru a mai da un clocot.

Se adaugă pătrunjelul şi se serveşte cu crutoane.

Tot aşa se prepară crema de dovlecei, crema de praz, sau crema de gulii.

 

E: MÂNCĂRURI

Chiftele din fasole boabe cu garnitură de orez

·       2 ceşti fasole boabe;

·       1 ceaşcă pâine înmuiată;

·       2 cepe;

·       1 căpăţână usturoi;

·       1 morcov;

·       1 păstârnac;

·       Sare;

·        Piper;

·       Cimbru;

·       Foi de dafin;

·       Mărar;

·       Pătrunjel;

·       1 ceaşcă orez;

·       Ulei

Se fierbe fasolea după procedura cunoscută.

După ce se schimbă prima apă se pun zarzavaturile tocate, sarea şi 2 foi de dafin.

Când este fiartă bine fasolea, se separă boabele într-un castron.

Se adaugă pâinea înmuiată în zeama reţinută de la fiertul fasolei, condimentele, usturoiul pisat şi verdeaţa.

Se dau prin maşina de tocat.

Se fac mingiuţe, se dau prin făină şi se coc în ulei bine încins.

Din restul de zeamă rămasă de la fiertul fasolei se prepară un orez dintr-o ceaşcă de orez şi trei ceşti de zeamă.

Când orezul se înmoaie bine, se sărează, se pune mărar mult şi se serveşte rece, ca garnitură pentru chiftelele din fasole.

 

F: DULCIURI

Prăjitură „Ziua şi noaptea”

·       12 linguri ulei;

·       14 linguri zahăr;

·       14 linguri apă;

·       18 linguri făină;

·       2 linguriţe praf de copt;

·       1 vanilie;

·       2 – 3 linguri cacao;

·       1 cană nucă măcinată

Se amestecă bine ingredientele cu mixerul, se adaugă făină în care s-a amestecat praf de copt şi vanilie.

La sfârşit se adaugă nuca.

În tava unsă şi tapetată cu făină se toarnă jumătate din compoziţie.

Deasupra se toarnă cealaltă jumătate în care s-a adăugat cacao.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU ASTĂZI:  MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 2 MAI 2024RELIGIE O...

MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU ASTĂZI:  MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 2 MAI 2024RELIGIE O... :   MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 2 MAI 2024 REL...