luni, 26 iulie 2021

 8. /28 IULIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI




A.   GUSTĂRI

Pateu de linte

Ingrediente:
 
250 gr linte, 2 cepe, 1 morcov, 2 cartofi. 4-5 catei de usturoi, 100 g ulei, sare, cimbru, maghiran, 1 ligura pasta tomate.
 
Mod de preparare:
 
Lintea se spala bine si se pune la inmuiat de seara pana dimineata. Dimineata se spala in mai multe ape, indepartandu-se cat mai multe cojite. Apoi se pune la fiert, impreuna cu morcovul si cartofii, timp de 30 min. Ceapa se toaca marunt si se inabuse cu apa si ulei. Dupa ce lintea a fiert, se scurge de apa si se  mixeaza sau se trece prin masina de tocat cu restul ingredientelor. Se pune la racit intr-un castron dupa care se orneaza si se pune la frigider.

 

B.   SALATE

Varză roşie cu mere

·       1 varză roşie

·       3 – 4 mere

·       Sare

·       1 lingură oţet sau zeamă de lămâie

·       ½ linguriţă zahăr

·       Câteva stafide

·       1 vârf de cuţit de chimen

·       Ulei

Se taie varza mărunt şi se prăjeşte în ulei, în vas acoperit, până se înmoaie.

          Se adaugă merele tăiate bucăţele şi se lasă la foc mic să nu se ardă.

          Când sunt gata se adaugă sare, zahăr, oţet diluat sau zeamă de lămâie, stafidele înmuiate şi chimen.

          Nu se mai adaugă apă pentru că atât varza cât şi merele lasă sucul propriu.

          Salata poate fi servită caldă sau rece.

 

C.   SOSURI

Pentru astăzi nu este necesar să preparăm un sos separat.

 

D.   BORŞURI, SUPE CREME DE LEGUME

Supă de ciuperci

·       1 ½ l apă

·       400 g ciuperci

·       1 ceapă

·       1 morcov

·       1 pătrunjel

·       3 linguri ulei

·       1 lingură griş

·       Sare

·       Mărar tocat

Zarzavatul curăţat, spălat şi dat prin răzătoare se fierbe în apă până se înmoaie bine.

          Se strecoară şi în zeama obţinută se pun ciupercile înăbuşite în ulei, grişul turnat în ploaie, sarea şi se lasă să fiarbă 20 – 25 minute.

          Se adaugă mărarul tocat.

 

 

 

E.    MÂNCĂRURI

Ciuperci marinate 

Ingrediente:

• - 1/2 kg de ciuperci
- 2 linguri de suc de lamaie
- 1 ceapa (sau 4 cepe verzi)
- 5 cateti de usturoi (sau 2 legaturi de usturoi verde)
- 2 frunze de dafin
- 1 lingura de zahar brun
- Sare si piper negru
- 1 pahar de vin alb

- 1 lingura de patrunjel proaspat tocat marunt
________________________________________

Preparare:
Taie ceapa marunt si pune-o la fiert in vin la foc mic, pentru cateva minute.

Adauga ciupercile curatate si spalate, alaturi de sucul de lamaie si frunzele de dafin.

Fierbe la foc mic vreo 15 minute. Adauga usturoiul si restul vinului, tine pe foc pana da in clocot si apoi lasa-le sa se raceasca.
Adauga si lingura de patrunjel tocat.

Ca sa fie cu adevarat gustoasa, acest fel de mancare se serveste absolut rece. Las-o cateva ore in frigider si bucura-te de deliciul unei gustari delicioase.
Pofta buna!

 

F.    DULCIURI

Tort cu cremă de banane
Pentru blat:
* 1 pahar apă

     * 1 pahar apă minerală
     * 1 ½ pahar făină
     * ½ pahar ulei
     * 1 lingură gem
     * 1 lingură nucă măcinată
     * 1 lingură pesmet
     * 1 lingură cacao
     * 1 esenţă de rom


Pentru cremă:
* 2 banane
* ½ pachet margarină
* ½ cană zahăr pudră
* coaja si zeama de la 1 lămâie

Cum se prepară
:

Se amestecă bine toate ingredientele, apoi se împarte aluatul în două, se întinde în blaturi care se coc separate într-o formaă de tort.

 După ce s-au copt cele două blaturi, se lasă deoparte şi se pregăteşte crema.

Se pasează bananele şi se amestecă cu zahărul, coaja şi zeama de lămâie şi margarina până se obţine o cremă.

Se însiropează blatul cu un sirop fiert din 1 cană de apă, 1 plic zahăr vanilat şi 2 linguri de zahăr, apoi îl umpli cu 2/3 din cremă.

Se îmbracă tortul cu restul de cremă şi se ornează cu felii de banană.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...