8. /4 AUGUST 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A: PLĂCINTE, GUSTĂRI
Sărăţele rapide
Sărăţele
foarte bune şi mai repede de făcut, pentru cei ce nu au prea mult timp la
dispoziţie pentru bucătărit:
* un
pahar ulei,
*
o linguriţă sare,
*
4 linguri apă minerală
Se
fracă toate ingredientele de mai sus într-un vas şi se adaugă făină ca să fie
un aluat nu tare, dar nici moale, adică un aluat bun şi uşor de întins pe
planşetă.
Se
taie fâşii pentru saleuri - pe care le ung cu puţină apă şi le presar cu chimen,
susan, mac.
Se
pot tăia rotunde, cu paharul - şi se ung cu suc de roşii – peste care se pot
pune feliuţe de ardei, măsline, ceapă rondele etc.
Se
pun în tava neunsă şi se coc la foc potrivit câteva minute!
Sper
să vă placă! Poftă bună!
B: SALATE
Salată acordeon
· 5 roşii de mărime
potrivită;
· 3 castraveciori
subţiri;
· Câteva frunze de salată
verde;
· Sos vinegret
Se ornează un platou
întins cu frunzele de salată bine spălate.
Se spală roşiile şi se
taie în jumătăţi.
Fiecare jumătate se
aşază cu tăietura în jos şi se taie în 5 – 6 felioare fără să fie străpunsă
roşia până în partea de jos.
Între felioare se
introduc rondele subţiri de castraveţi curăţaţi de coajă şi aşezate în aşa fel
încât rondela de castravete să rămână puţin deasupra suprafeţei roşiei pentru a
fi vizibilă.
Jumătate de roşii
astfel împănate cu felii de castraveţi se aşază pe platoul ornat cu frunzele de
salată.
Se stropesc roşiile pe
deasupra cu sos vinegret numai cu puţin timp înainte de a fi servite.
C: SOSURI
Sos vinegret
· ½ ceaşcă ulei;
· ¼ ceaşcă oţet;
· 1 linguriţă sare;
· 2 căţei usturoi bine
pisat;
· ½ linguriţă muştar
Într-un borcan cu capac
înfiletat se amestecă prin agitare puternică ingredientele de mai sus.
Sosul se utilizează la
salată verde sau la salată acordeon.
D: BORŞURI, SUPE, CREME
DE LEGUME
Supă de zarzavat
· 1 ceapă mare;
· 2 morcovi;
· 1 ţelină;
· 1 păstârnac;
· 1 rădăcină pătrunjel;
· 1 praz;
· 4 cartofi;
· 2 ardei graşi;
· 2 – 3 roşii;
· 1 dovlecel
· 1 legătură pătrunjel
verde
Se taie tot zarzavatul
în felii subţiri care se călesc în ulei.
Se adaugă 2 litri apă
fierbinte şi se lasă să fiarbă cam ¾ ore la foc domol.
Când este gata se adaugă
verdeaţa tocată mărunt.
E: MÂNCĂRURI
Giganţi la cuptor
· 5 ceşti giganţi (boabe
albe de fasole foarte mari);
· Frunze de ţelină;
· 1 morcov;
· Piper boabe;
· 1 ½ ceaşcă ulei;
· 4 cepe mari tocate;
· 1 căpăţână usturoi
tăiat feliuţe;
· Sare;
· Piper măcinat;
· Puţin zahăr;
· 1 legătură mărar fin
tocat;
· 1 kg roşii bine coapte;
· 2 roşii tăiate în felii
orizontale
Se urmează procedura
obişnuită de fierbere a boabelor de fasole.
După ce s-au schimbat 2
ape, se adaugă apă fierbinte cât să cuprindă boabele de fasole, ţelina,
morcovul tăiat, boabele de piper şi se lasă să fiarbă pe jumătate.
Se scurge de apă şi se
aşază într-o formă.
Separat se căleşte
ceapa, se adaugă roşiile decojite şi date pe răzătoare, usturoiul, sarea,
piperul şi se fierbe sosul să se lege.
Se adaugă mărarul şi se
răstoarnă sosul în formă peste boabele de fasole.
Se taie 2 roşii în
felii orizontale şi se aşază deasupra în formă, se presară ulei, sare, piper.
Se dă la foc potrivit
50 minute şi dacă este nevoie se mai adaugă apă.
F: DULCIURI
Tartă cu biscuiţi
Blat:
· 3 ceşti biscuiţi simpli
sfărâmaţi;
· 2 linguri zahăr;
· ½ lingură scorţişoară;
· 6 linguri margarină
topită
Umplutura:
· ¼ ceaşcă fulgi de
porumb;
· 2 linguri zahăr;
· 1 vanilie;
· 2 ceşti zeamă de
compot;
· 1 cutie compot caise
sau piersici
Într-un castron se
amestecă ingredientele pentru blat.
Se unge o formă şi se
toarnă în ea compoziţia.
Se tasează cu lingura
şi se pune în frigider să se răcească.
Se amestecă zahărul cu
fulgii de porumb, vanilia şi zeama de compot. Dacă zeama de compot este mai
puţină se completează cu apă până la 2 ceşti.
Se amestecă la foc
foarte mic până când crema se leagă bine.
Se opreşte focul şi se
continuă amestecarea până se răceşte pentru a nu face crustă.
Se întinde crema în
formă peste blatul rece de biscuiţi şi se ornează cu fructele din compot bine
scurse.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu