marți, 3 august 2021

 8. /5 AUGUST 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI


A.   GUSTĂRI

Roşii umplute cu ţelină fiartă


·       1,8 kg roşii

·       900 g ţelină

·       200 g maioneză de post

·       20 g muştar

·       10 g zahăr pudră

·       1 legătură pătrunjel

·       Sare

Ţelina se curăţă de coajă şi se fierbe în apă cu sare.

          Se lasă să se răcească şi apoi se rade pe răzătoare.

          Se aleg roşii de aceeaşi mărime, se taie capacele, se scoate miezul cu o linguriţă, se întorc cu gura în jos şi se lasă să se scurgă bine.

          Se amestecă maioneza de post preparată conform uneia din reţetele existente, cu zahărul şi muştarul, se adaugă ţelina rasă şi se potriveşte gustul de sare.

          Se umplu roşiile cu această compoziţie şi se decorează cu verdeaţă tocată.

          Se aşază pe platou.



B.   SALATE

Salată de castraveţi verzi

·       500 g castraveţi verzi

·       30 g ulei

·       25 ml oţet sau 50 ml zeamă de lămâie

·       1 legătură mărar

·       Piper

·       Sare

Castraveţii verzi se curăţă de coajă şi se taie felii subţiri.

          Se adaugă ulei, oţet diluat cu apă, sau zeamă de lămâie, sare şi piper şi se amestecă.

          La sfârşit se adaugă mărarul tocat.

 

C.   SOSURI

Pentru reţetele de azi nu este necesar să preparăm separat vreun sos.

 

D.   BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME

Supă de fasole verde

·       500 g fasole verde

·       150 g morcovi

·       50 g pătrunjel

·       100 g ţelină

·       100 g ceapă

·       100 g ulei

·       200 g roşii (sau miezul scos de le roşiile pentru umplut)

·       1 legătură pătrunjel verde

·       Sare

Zarzavatul se taie julien, ceapa se toacă mărunt, se călesc în ulei şi se pun într-o oală împreună cu fasolea tăiată bucăţi de 4-5 cm şi 2 litri apă.

Când fasolea este fiartă se pun roşiile tăiate cubuleţe şi se potriveşte gustul de sare.

La sfârşit se adaugă verdeaţa tocată mărunt.

 

E. MÂNCĂRURI

Imam Baialdi – Reţetă libaneză

Ingrediente:

  • 1,5 kg vinete coapte şi lungi.

Umplutura:

  • 2 cepe,
  • 2 morcovi,
  • 1 pătrunjel,
  • 1 ţelină,
  • 2 ardei graşi,
  • 3 linguri varză tocată,
  • 3 căpăţâni usturoi.

Sos:

  • 1 kg de roşii,
  • 200 ml ulei măsline,
  • 1 ardei iute,
  • sare,
  • piper.

Mod de preparare:

Vinetele se pregătesc (se spală, se  scot din coadă) şi se crestează, dar numai de patru ori, şi nu prea adânc, cât să se ţină un pic vânăta din miez. Se opăresc iute, se presară cu sare şi se pun între funduri de lemn, presate, să-şi lase zeama amăruie. Se toacă toată umplutura şi se căleşte în 100 ml ulei de măsline, ca în  Levant, unde totul e scump, dar şi gustos. Usturoiul nu se căleşte, să rămână viu până-n vânătă şi acolo să moară, dar se taie-n două căţeii, să sufere un pic. Vinetele se pun în tavă şi se îndeasă-n crestături cu prăjeala asta, cu căţeii de usturoi, cu ceva sare şi piper. Roşiile se curăţă de pieliţă şi se dau prin sită. Se toarnă undelemnul rămas, bulion de roşii, ardeiul iute tocat. Se pune tava la cuptor, acoperită, să se coacă înăbuşit o jumătate de oră, apoi se lasă să scadă pe marginea plitei, să se îndese toate cele bune în cuvă.

F.   DULCIURI

Prăjitură „Ziua şi noaptea”
• 12 linguri ulei;
• 14 linguri zahăr;
• 14 linguri apă;
• 18 linguri făină;
• 2 linguriţe praf de copt;
• 1 vanilie;
• 2 – 3 linguri cacao;
• 1 cană nucă măcinată
Se amestecă bine ingredientele cu mixerul, se adaugă făină în care s-a amestecat praf de copt şi vanilie.
La sfârşit se adaugă nuca.
În tava unsă şi tapetată cu făină se toarnă jumătate din compoziţie.
Deasupra se toarnă cealaltă jumătate în care s-a adăugat cacao.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...