4. /29 SEPTEMBRIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A. GUSTĂRI
Ciuperci umplute (rece)
· 600
g ciuperci de mărime potrivită;
· ½
pahar ulei;
· 1 –
2 linguri pătrunjel verde;
· Sare;
· Piper
măcinat
Ciupercile se curăţă, se scot picioruşele şi se spală
în mai multe ape.
Pălăriile se aşază într-o cratiţă şi se sărează
fiecare în parte după care se pune individual ulei în fiecare pălărie.
Se acoperă cratiţa cu un capac şi se lasă la foc mic
să se înăbuşe.
Picioruşele se toacă mărunt şi se înăbuşe într-o
crăticioară cu puţin ulei şi sare.
Când sunt moi şi scăzute bine se iau de pe foc, se
adaugă pătrunjelul tocat fin, piperul măcinat şi sare după gust.
Se lasă să se răcească.
La fel şi pălăriile.
Cu acest amestec se umplu pălăriile şi se pot servi
reci.
B. SALATE
Salată franţuzească
· 500
g cartofi fierţi;
· 150
g morcov;
· 150
g ţelină;
· 150
g mazăre;
· 2
linguri pătrunjel fin tocat;
· 100
g castraveţi muraţi;
· 2
mere;
· Oţet;
· Sare;
· Piper
măcinat;
· Zahăr;
· 2
linguri muştar;
· 1
ceaşcă maioneză de post;
· 2
linguri kechup
Se curăţă morcovii şi ţelina şi se taie cubuleţe.
Se fierb cu mazărea şi pătrunjelul în apă sărată, se
scurg bine şi se pun într-un castron mare.
Se adaugă castraveciorii, cartofii şi merele tăiae
cuburi.
Se adaugă muştarul, sarea, oţetul, piperul, maioneza
de post şi kechupul şi se amestecă bine.
C. SOSURI
Ketchup
* 5 kg roşii,
* 5 kg gogoşari sau ardei capia roşii,
* 1 ½ cană oţet,
* 1 ½ cană zahăr,
* 1 cană ulei,
* ½ cană sare,
* piper,
* ardei iute,
* boia dulce
Roşiile se dau prin maşina de roşii. Gogoşarii se dau prin maşina de tocat
carne. Dacă se face cu ardei capia, aceştia se coc pe plită, se curăţă şi apoi
se dau prin maşina de tocat. Mirodeniile, inclusiv ardeiul iute, se pun într-un
săculeţ de tifon legat bine. Se fierb toate încă o jumătate de oră după ce
compoziţia a început să clocotească. Se mai gustă de sare şi, dacă este
necesar, se mai adaugă o lingură, două. Se pune în sticle cât timp este încă
fierbinte, se pun capacele şi se fierb sticlele în bain-marie. Procedând astfel
eliminaţi posibilitatea de a mânca produsul similar din comerţ, produs ce
conţine multe E-uri dăunătoare sănătăţii.
D. BORŞURI
SUPE CREME DE LEGUME
Cremă de ţelină
· 4
ţeline;
· 2
linguri ulei;
· ½
lingură făină;
· Sare;
· Pătrunjel
Se curăţă ţelinele şi se dau pe răzătoarea mare.
Se pun într-o oală cu ulei şi se călesc până se
înmoaie.
Se toarnă 3 ceşti de apă fierbinte şi se lasă să
fiarbă.
Se sărează, se strecoară şi se păstrează zeama.
Se dă ţelina prin sită, se adaugă puţin câte puţin
toată zeama în care a fiert.
Separat se face un rântaş din ½ lingură ulei, ½
lingură făină şi puţină apă.
Se amestecă cu supa de ţelină, se pune din nou la foc
pentru a mai da un clocot.
Se adaugă pătrunjelul şi se serveşte cu crutoane.
Tot aşa se prepară crema de dovlecei, crema de praz,
sau crema de gulii.
E. MÂNCĂRURI
Cartofi gulaş
· ½ kg
cartofi;
· 3
cepe mari;
· 1
praz;
· 1
ardei roşu;
· 1
ceaşcă ulei;
· 1
lingură boia dulce;
· 2
linguri pastă roşii;
· 1
ceaşcă apă;
· 2
linguri fulgi porumb;
· Puţină
boia iute
Se curăţă şi se taie cartofii în felii groase.
Se căleşte ceapa tocată mărunt, prazul şi ardeiul timp
de 3 minute în ulei.
Se adaugă boiaua dulce, pasta de roşii şi se lasă pe
foc încă 1 minut.
Se adaugă cartofii şi apa.
Se acoperă cratiţa şi se lasă 15 – 20 minute şă fiarbă
la foc potrivit.
La sfârşit se adaugă boiaua iute şi fulgii de porumb
înmuiaţi în puţină apă caldă.
F. DULCIURI
Cornuleţe de vanilie
· 130
g margarină;
· 70 g
zahăr pudră;
· 160
g făină
Din ingredientele amestecate pe blatul mesei ca şi
tăieţeii se modelează cornuleţe mici.
Se aşază în tavă şi se coc la cuptor la foc potrivit.
Când sunt coapte, fierbinţi fiind, se pudrează cu
amestec de zahăr pudră şi zahăr vanilat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu