4. /8 OCTOMBRIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A.
PLĂCINTE
Plăcintă cu ciuperci
· 500
g ciuperci
· 60 g
margarină
· Sare
· Piper
· Aluat
franţuzesc din:
-
250 g margarină
-
250 g făină
-
½ pahar apă
-
Puţină sare
Se prepară aluatul franţuzesc din cantităţile indicate
şi se lasă la rece.
Se curăţă ciupercile, se
spală bine şi se taie felioare subţiri.
Se înăbuşe într-o
cratiţă ciupercile în margarină, sare şi piper şi se amestecă din când în când.
Când ciupercile s-au
înmuiat şi zeama din ele a scăzut se dau de pe foc şi se lasă să se răcorească.
Se scoate aluatul şi se
împarte în două.
Din jumătate se întinde
o foaie de forma şi mărimea tăvii de plăcintă.
Se unge forma, se aşază
foaia şi se dă la cuptor să se coacă.
În acest timp cealaltă
jumătate de aluat se pune la rece.
Când aluatul din tavă
este copt, se pune pe deasupra, întinzând pe toată suprafaţa foii, ciupercile
scăzute şi răcorite.
Se întinde a doua foaie
din restul de aluat care se pune deasupra, peste ciuperci şi se dă la cuptor
până se rumeneşte frumos.
După ce se scoate din cuptor,
se taie în bucăţi, se aşază pe platou şi se serveşte caldă.
B: SALATE
Salată franţuzească
· 500
g cartofi fierţi;
· 150
g morcov;
· 150
g ţelină;
· 150
g mazăre;
· 2
linguri pătrunjel fin tocat;
· 100
g castraveţi muraţi;
· 2
mere;
· Oţet;
· Sare;
· Piper
măcinat;
· Zahăr;
· 2
linguri muştar;
· 1
ceaşcă maioneză de post;
· 2
linguri kechup
Se curăţă morcovii şi ţelina şi se taie cubuleţe.
Se fierb cu mazărea şi pătrunjelul în apă sărată, se
scurg bine şi se pun într-un castron mare.
Se adaugă castraveciorii, cartofii şi merele tăiae
cuburi.
Se adaugă muştarul, sarea, oţetul, piperul, maioneza
de post şi kechupul şi se amestecă bine.
C:
SOSURI
Sos de mărar
· 1
lingură ulei;
· 1
lingură făină;
· 1
ceapă;
· 2 –
3 legături mărar;
· ½
linguriţă zahăr;
· 1
lingură oţet;
· ½
lingură sare;
· 1
ceaşcă apă
Ceapa tăiată mărunt se căleşte puţin în ulei, se
adaugă zahărul şi făina, amestecând cu grijă să nu se lipească.
Se stinge cu o ceaşcă de apă şi se lasă să fiarbă 10
minute.
Se adaugă mărarul tocat fin şi se mai fierbe câteva
minute.
La sfârşit se adaugă sarea şi piperul.
D:
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Cremă de ţelină
· 4
ţeline;
· 2
linguri ulei;
· ½
lingură făină;
· Sare;
· Pătrunjel
Se curăţă ţelinele şi se dau pe răzătoarea mare.
Se pun într-o oală cu ulei şi se călesc până se
înmoaie.
Se toarnă 3 ceşti de apă fierbinte şi se lasă să
fiarbă.
Se sărează, se strecoară şi se păstrează zeama.
Se dă ţelina prin sită, se adaugă puţin câte puţin
toată zeama în care a fiert.
Separat se face un rântaş din ½ lingură ulei, ½
lingură făină şi puţină apă.
Se amestecă cu supa de ţelină, se pune din nou la foc
pentru a mai da un clocot.
Se adaugă pătrunjelul şi se serveşte cu crutoane.
Tot aşa se prepară crema de dovlecei, crema de praz,
sau crema de gulii.
E:
MÂNCĂRURI
Varză dulce călită
· 1
varză circa 1 kg;
· 1
ceapă;
· 1
ceaşcă ulei;
· Piper;
· Sare,
· Mărar
După ce s-au scos cotoarele se taie varza fideluţă, se
sărează şi se frământă puţin cu mâna.
Se pune peste ceapa călită în ulei, se adaugă puţină
apă şi se lasă să scadă la foc mic.
Se sărează, se pune piperul şi mărarul tocat mărunt.
După preferinţă se poate adăuga zeama de la o lămâie.
F:
DULCIURI
Prăjitură „Ziua şi noaptea”
· 12
linguri ulei;
· 14
linguri zahăr;
· 14
linguri apă;
· 18
linguri făină;
· 2
linguriţe praf de copt;
· 1
vanilie;
· 2 –
3 linguri cacao;
· 1
cană nucă măcinată
Se amestecă bine ingredientele cu mixerul, se adaugă
făină în care s-a amestecat praf de copt şi vanilie.
La sfârşit se adaugă nuca.
În tava unsă şi tapetată cu făină se toarnă jumătate
din compoziţie.
Deasupra se toarnă cealaltă jumătate în care s-a
adăugat cacao.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu