sâmbătă, 20 noiembrie 2021

 4. /22 NOIEMBRIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI


A.   GUSTĂRI, PLĂCINTE:

Hummus – reţetă libaneză

500g năut boabe
300 ml ulei de susan
4 lămâi, zeama de la
4 căţei usturoi, zdrobiţi
5 linguri apă rece
pătrunjel tocat
ardei iute tocat

Se lasă la înmuiat năutul peste noapte în apă rece. Se scoate apoi din apă, se spală sub jet de apă, se scurge bine. Se fierbe apoi cca. 2 ore, spumuindu-l când este cazul. Se ia de pe foc, se scurge bine.
Se amestecă bine usturoiul zdrobit cu sare. Se amestecă apoi cu năutul fiert şi se transformă totul într-un piureu cu ajutorul unui blender. Când se obţine o pastă omogenă, se adaugă treptat uleiul de susan şi zeama de lămâie. Întregul amestec se transferă într-o sită, apăsându-l cu fundul unei linguri de lemn ca să iasă lichidul.
Se adaugă pătrunjelul şi ardeii iuţi tocaţi. Se serveşte în farfurii adânci ornat cu frunze de pătrunjel, alături de chipsuri, pâine, legume etc.

 

B.   SALATE

Salată de morcovi

·       400 g morcovi;

·       1 măr;

·       Zeama de la o lămâie;

·       2 – 3 linguri suc de portocale;

·       Coajă  de lămâie şi portocală

Se curăţă şi se dau pe răzătoare morcovii şi mărul şi se amestecă cu celelalte ingrediente.

          Se ţine la frigider înainte de a fi consumată.

 

C.   SOSURI

Sos cu muştar

Într-o ceaşcă de sos alb se amestecă bine o lingură de muştar.

Se încălzeşte sosul fără a se lăsa să fiarbă.

 

D.   BORŞURI, SUPE, CRÈME DE LEGUME

Cremă de zarzavat

·       3 morcovi;

·       3 rădăcini pătrunjel;

·       3 ţeline mici;

·       3 fire praz (partea albă);

·       6 cartofi;

·       6 bucheţele conopidă;

·       3 linguri margarină;

·       Mărar;

·       Pătrunjel;

·       Sare;

·       Piper măcinat

Se curăţă zarzavaturile, se spală şi se fierb în apă cu sare. După ce fierb foarte bine se dau prin sită şi se adaugă zeama care s-a scurs de la fiert.

          Margarina, verdeaţa, sarea şi piperul se adaugă înainte de a se servi.

          Se serveşte cu crutoane.

 

E.   MÂNCĂRURI

Ghiveci

·       1 kg cartofi tăiaţi felii subţiri;

·       ½ kg dovlecei curăţaţi şi tăiaţi  rondele;

·       ¼ kg bame;

·       1 ½ ceaşcă ulei;

·       3 – 4 cepe tăiate solzi;

·       1 legatură mărar;

·       1 legatură pătrunjel;

·       4 – 5 roşii date pe răzătoare;

·       Sare;

·       Piper

·       5 – 6 caţei de usturoi

Se curăţă, se taie zarzavaturile şi se aşază straturi alternative în formă, presărând sare şi piper după fiecare strat.

          Ceapa se căleşte bine în ulei, se adaugă roşiile, usturoiul şi se toarnă peste zarzavaturi.

          Deasupra se pun 2 – 3 roşii tăiate felii şi restul de verdeaţă.

          Se dă la cuptor la foc potrivit aproximativ o oră.

 

F.   DULCIURI

Chec cu cacao

·       ¾ ceaşcă ulei;

·       2 ceşti zahăr;

·       2 ceşti apă rece;

·       3 linguri oţet;

·       6 linguri cacao;

·       1 linguriţă sare;

·       2 plicuri vanilie;

·       3 ceşti făină;

·       2 linguriţe bicarbonat;

·       1 linguriţă praf de copt

Se bate uleiul cu zahărul, se adaugă oţetul, apa, vanilia, făina în care se amestecă bicarbonatul şi praful de copt.

          La sfârşit se adaugă sare şi cacao.

          Se răstoarnă compoziţia în tava unsă şi tapetată cu făină şi se dă la cuptor, la foc potrivit timp de 45 minute.

          Când este copt se pudrează cu zahăr.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...