4. /22 NOIEMBRIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI
A.
GUSTĂRI, PLĂCINTE:
Hummus – reţetă
libaneză
500g
năut boabe
300 ml ulei de susan
4 lămâi, zeama de la
4 căţei usturoi, zdrobiţi
5 linguri apă rece
pătrunjel tocat
ardei iute tocat
Se
lasă la înmuiat năutul peste noapte în apă rece. Se scoate apoi din apă, se
spală sub jet de apă, se scurge bine. Se fierbe apoi cca. 2 ore, spumuindu-l când
este cazul. Se ia de pe foc, se scurge bine.
Se amestecă bine usturoiul zdrobit cu sare. Se amestecă apoi cu năutul fiert şi
se transformă totul într-un piureu cu ajutorul unui blender. Când se obţine o
pastă omogenă, se adaugă treptat uleiul de susan şi zeama de lămâie. Întregul
amestec se transferă într-o sită, apăsându-l cu fundul unei linguri de lemn ca
să iasă lichidul.
Se adaugă pătrunjelul şi ardeii iuţi tocaţi. Se serveşte în farfurii adânci
ornat cu frunze de pătrunjel, alături de chipsuri, pâine, legume etc.
B.
SALATE
Salată de morcovi
· 400
g morcovi;
· 1
măr;
· Zeama
de la o lămâie;
· 2 –
3 linguri suc de portocale;
· Coajă de lămâie şi portocală
Se curăţă şi se dau pe răzătoare morcovii şi mărul şi
se amestecă cu celelalte ingrediente.
Se ţine la frigider
înainte de a fi consumată.
C.
SOSURI
Sos cu muştar
Într-o ceaşcă de sos alb se amestecă bine o lingură de muştar.
Se încălzeşte sosul fără a se lăsa să fiarbă.
D.
BORŞURI, SUPE, CRÈME DE LEGUME
Cremă de zarzavat
· 3
morcovi;
· 3
rădăcini pătrunjel;
· 3
ţeline mici;
· 3
fire praz (partea albă);
· 6
cartofi;
· 6
bucheţele conopidă;
· 3
linguri margarină;
· Mărar;
· Pătrunjel;
· Sare;
· Piper
măcinat
Se curăţă zarzavaturile, se spală şi se fierb în apă
cu sare. După ce fierb foarte bine se dau prin sită şi se adaugă zeama care s-a
scurs de la fiert.
Margarina, verdeaţa,
sarea şi piperul se adaugă înainte de a se servi.
Se serveşte cu crutoane.
E. MÂNCĂRURI
Ghiveci
· 1 kg
cartofi tăiaţi felii subţiri;
· ½ kg
dovlecei curăţaţi şi tăiaţi rondele;
· ¼ kg
bame;
· 1 ½
ceaşcă ulei;
· 3 –
4 cepe tăiate solzi;
· 1
legatură mărar;
· 1
legatură pătrunjel;
· 4 –
5 roşii date pe răzătoare;
· Sare;
· Piper
· 5 –
6 caţei de usturoi
Se curăţă, se taie zarzavaturile şi se aşază straturi
alternative în formă, presărând sare şi piper după fiecare strat.
Ceapa se căleşte bine în
ulei, se adaugă roşiile, usturoiul şi se toarnă peste zarzavaturi.
Deasupra se pun 2 – 3
roşii tăiate felii şi restul de verdeaţă.
Se dă la cuptor la foc
potrivit aproximativ o oră.
F.
DULCIURI
Chec cu cacao
· ¾
ceaşcă ulei;
· 2
ceşti zahăr;
· 2
ceşti apă rece;
· 3
linguri oţet;
· 6
linguri cacao;
· 1
linguriţă sare;
· 2
plicuri vanilie;
· 3
ceşti făină;
· 2
linguriţe bicarbonat;
· 1
linguriţă praf de copt
Se bate uleiul cu zahărul, se adaugă oţetul, apa,
vanilia, făina în care se amestecă bicarbonatul şi praful de copt.
La sfârşit se adaugă
sare şi cacao.
Se răstoarnă compoziţia
în tava unsă şi tapetată cu făină şi se dă la cuptor, la foc potrivit timp de
45 minute.
Când este copt se
pudrează cu zahăr.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu