4. /23 NOIEMBRIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - DEZLEGARE LA PEȘTE
A.
GUSTĂRI
Heringi Meuniere
· 1,5
kg heringi
· 50 g
făină
· 125
g ulei
· 100
g margarină
· 150
g lămâie
· 1
legătură verdeaţă
· Sare
· piper
Se decongelează heringii şi se scot intestinele prin
decapitare, fără a fi tăiaţi pe burtă, apoi se spală în mai multe ape şi se
şterg cu un prosop curat.
Se presară cu sare şi piper, se trec prin făină şi se
prăjesc în ulei.
Se topeşte margarina, se adaugă zeama de lămâie,
piper, sare şi se bate bine cu un tel, apoi se pune verdeaţa tocată.
Se toarnă acest sos – sos Meuniere – peste peşte şi se
serveşte cald.
B.
SALATE
Salată de heringi şi legume
· 500
g heringi săraţi
· 800
g cartofi
· 300
g ceapă
· 200
g morcovi
· 200
g ţelină
· 300
g castraveţi în oţet
· 750
g maioneză de post (prezentată anterior)
· 30 g
muştar
· 40
ml oţet
· 300
g roşii
Heringii se ţin în apă câteva ore, se scot fileurile
şi se taie în bucăţi mici.
Cartofii se fieb în apă
cu sare, se curăţă de coajă, se taie felii, ceapa se taie feliuţe, morcovii şi
ţelina se fierb în apă cu sare şi se taie rondele, iar castraveţii se taie
cuburi.
Se amestecă totul, se
adaugă maioneza de post, la rândul ei amestecată cu muştar diluat în oţet.
Se potriveşte gustul de
sare şi piper.
Se aranjează salata pe
un platou şi se ornează cu maioneză şi cu felii de roşii.
C.
SOSURI
Sos Meuniere
Am prezentat conţinutul şi modul de preparare în
reţeta HERINGI MEUNIERE.
D.
CIORBE
Ciorbă de peşte
· 1 kg
peşte proaspăt de orice fel sau tacâmuri de peşte
· 150
g morcovi
· 50 g
pătrunjel
· 100
g ţelină
· 150
g ceapă
· 100
g ulei
· 250
g roşii
· 50
ml oţet sau zeamă de lămâie
· 1
legătură pătrunjel verde
· 1
legătură leuştean
· Sare
Se taie legumele julien, iar ceapa se toacă mărunt şi
se călesc împreună în ulei.
Se adaugă apă şi se lasă
să fiarbă 30 minute.
Se potriveşte gustul de
sare şi de acru.
Se adaugă peştele
curăţat, spălat şi porţionat şi se lasă să fiarbă cam 10 minute.
Se pun roşiile tăiate
bucăţi la sfârşit şi se mai dă două clocote.
Se pune verdeaţa tocată
mărunt.
E.
MÂNCĂRURI
Peşte cu roşii
· 1 kg
peşte alb
· 125
g ulei
· Cimbru
· 1
legătură verdeaţă
· 750
g roşii
· 15 g
usturoi
· 100
ml vin
· Sare
Peştele se curăţă, se spală, se şterge cu un prosop
curat, se condimentează cu sare şi cimbru, se unge cu ulei, se aşază într-o
tavă şi se dă la cuptor.
Când peştele este
aproape gata se adaugă vinul, usturoiul tocat şi roşiile curăţate de coajă şi
seminţe şi tăiate cuburi şi se dă tava din nou la cuptor ca să scadă sosul.
La servit se adaugă
verdeaţa tocată.
F.
DULCIURI
Halva de griş
· 1
pahar margarină sau ulei;
· 1
pahar griş;
· 2
pahare zahăr;
· 4
pahare apă;
· 1
ceaşcă nucă tăiată în bucăţi mici;
· Esenţă
de migdale amare
Se fierbe zahărul în apă.
Se înfierbântă margarina şi se adaugă grişul.
Se amestecă cu lingura de lemn.
Se pun cu grijă siropul, nuca şi esenţa.
Se amestecă până se observă că halvaua se desprinde
singură de pe pereţii cratiţei.
Se ia de pe foc, se acoperă cu un prosop şi se lasă să
se umfle.
Se răstoarnă în platou şi se pudrează cu scorţişoară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu