duminică, 21 noiembrie 2021

 4. /23 NOIEMBRIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - DEZLEGARE LA PEȘTE


A.   GUSTĂRI

Heringi Meuniere

·       1,5 kg heringi

·       50 g făină

·       125 g ulei

·       100 g margarină

·       150 g lămâie

·       1 legătură verdeaţă

·       Sare

·       piper

Se decongelează heringii şi se scot intestinele prin decapitare, fără a fi tăiaţi pe burtă, apoi se spală în mai multe ape şi se şterg cu un prosop curat.

Se presară cu sare şi piper, se trec prin făină şi se prăjesc în ulei.

Se topeşte margarina, se adaugă zeama de lămâie, piper, sare şi se bate bine cu un tel, apoi se pune verdeaţa tocată.

Se toarnă acest sos – sos Meuniere – peste peşte şi se serveşte cald.

 

B.   SALATE

Salată de heringi şi legume

·       500 g heringi săraţi

·       800 g cartofi

·       300 g ceapă

·       200 g morcovi

·       200 g ţelină

·       300 g castraveţi în oţet

·       750 g maioneză de post (prezentată anterior)

·       30 g muştar

·       40 ml oţet

·       300 g roşii

Heringii se ţin în apă câteva ore, se scot fileurile şi se taie în bucăţi mici.

          Cartofii se fieb în apă cu sare, se curăţă de coajă, se taie felii, ceapa se taie feliuţe, morcovii şi ţelina se fierb în apă cu sare şi se taie rondele, iar castraveţii se taie cuburi.

          Se amestecă totul, se adaugă maioneza de post, la rândul ei amestecată cu muştar diluat în oţet.

          Se potriveşte gustul de sare şi piper.

          Se aranjează salata pe un platou şi se ornează cu maioneză şi cu felii de roşii.

 

C.   SOSURI

Sos Meuniere

Am prezentat conţinutul şi modul de preparare în reţeta HERINGI MEUNIERE.

 

D.   CIORBE

Ciorbă de peşte

·       1 kg peşte proaspăt de orice fel sau tacâmuri de peşte

·       150 g morcovi

·       50 g pătrunjel

·       100 g ţelină

·       150 g ceapă

·       100 g ulei

·       250 g roşii

·       50 ml oţet sau zeamă de lămâie

·       1 legătură pătrunjel verde

·       1 legătură leuştean

·       Sare

Se taie legumele julien, iar ceapa se toacă mărunt şi se călesc împreună în ulei.

          Se adaugă apă şi se lasă să fiarbă 30 minute.

          Se potriveşte gustul de sare şi de acru.

          Se adaugă peştele curăţat, spălat şi porţionat şi se lasă să fiarbă cam 10 minute.

          Se pun roşiile tăiate bucăţi la sfârşit şi se mai dă două clocote.

          Se pune verdeaţa tocată mărunt.

 

E.    MÂNCĂRURI

Peşte cu roşii

·       1 kg peşte alb

·       125 g ulei

·       Cimbru

·       1 legătură verdeaţă

·       750 g roşii

·       15 g usturoi

·       100 ml vin

·       Sare

Peştele se curăţă, se spală, se şterge cu un prosop curat, se condimentează cu sare şi cimbru, se unge cu ulei, se aşază într-o tavă şi se dă la cuptor.

          Când peştele este aproape gata se adaugă vinul, usturoiul tocat şi roşiile curăţate de coajă şi seminţe şi tăiate cuburi şi se dă tava din nou la cuptor ca să scadă sosul.

          La servit se adaugă verdeaţa tocată.

 

F.    DULCIURI

Halva de griş

·       1 pahar margarină sau ulei;

·       1 pahar griş;

·       2 pahare zahăr;

·       4 pahare apă;

·       1 ceaşcă nucă tăiată în bucăţi mici;

·       Esenţă de migdale amare

Se fierbe zahărul în apă.

Se înfierbântă margarina şi se adaugă grişul.

Se amestecă cu lingura de lemn.

Se pun cu grijă siropul, nuca şi esenţa.

Se amestecă până se observă că halvaua se desprinde singură de pe pereţii cratiţei.

Se ia de pe foc, se acoperă cu un prosop şi se lasă să se umfle.

Se răstoarnă în platou şi se pudrează cu scorţişoară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...