4. /6 DECEMBRIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - DEZLEGARE LA PEȘTE
A.
GUSTĂRI
Scrumbii în ulei
· 4
scrumbii
· 2
lămâi
· 8-10
boabe de piper
· 4-5
boabe de ienibahar
· 2
linguri sare
· Ulei
Scrumbiile se curăţă, se taie capetele şi cozile şi se
spală bine.
Se taie în bucăţi
potrivite şi se sărează.
După două ore se aşază
într-un vas rezistent la căldură – tip Jena.
Peste bucăţile de peşte
se toarnă zeama de lămâie.
Printre bucăţi se aşază
boabele de piper, ienibahar, foile de dafin, sarea şi se adaugă uleiul.
Se lasă să stea o oră, apoi se pune un capac şi se
fierbe în baie de abur timp de 30-35 minute de la primul clocot.
Se lasă să se răcească.
Se serveşte rece.
B.
SALATE
Salată de scrumbie afumată
· 1
scrumbie afumată
· 2
cartofi potriviţi fierţi în coajă
· 2
linguri ulei
· 2
linguri muştar
· 2
linguri mărar tocat
· Oţet
sau zeamă de lămâie
· 10-12
măsline
Scrumbia curăţată de piele şi oase se taie în bucăţi
potrivit de mari.
Cartofii se fierb în apă
cu sare, apoi se curăţă de coajă şi se taie în felii rotunde subţiri; se
sărează puţin.
Muştarul se amestecă cu
ulei.
Toate se amestecă uşor
cu mărarul şi se aşază în salatieră.
Se garniseşte cu
măsline.
C.
SOSURI
Nu e necesar să preparăm un sos separat.
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Ciorbă din cap şi coadă de crap
· capul
şi coada crapului utilizat pentru mâncare
· 1
morcov
· 1
pătrunjel
· 1
ceapă
· 2-3
roşii
· 1
lingură orez
· 1
lingură ulei
· Mărar
· Leuştean
· Sare
· borş
Zarzavatul împreună cu ceapa se pun la fiert în 2 l de
apă clocotită cu sare.
Când este pe jumătate
fiert se adaugă capul şi coada, orezul şi roşiile bucăţi.
Când este gata se adaugă
borşul fiert separat şi apoi verdeaţa.
Se serveşte fierbinte.
E.
MÂNCĂRURI
Marinată de crap cu sos de roşii
· 1 kg
crap
· 1
morcov
· 800
g roşii sau 1 pahar bulion
· 1
pătrunjel
· 1
ceaşcă ulei
· 3
linguri făină
· Sare
· Piper
· Foi
de dafin
· Oţet
sau vin
Peştele curăţat şi spălat se taie în bucăţi.
Se lasă la zvântat pe un
prosop 10-15 minute.
Se trece prin făină şi
se prăjeşte în ulei.
În uleiul rămas se
adaugă o lingură de făină şi se înfierbântă bine, apoi se stinge cu bulion.
Se potriveşte de sare şi
se aşază într-o cratiţă bucăţile de peşte, foile de dafin, boabele de piper,
zarzavatul curăţat, tăiat în rondele şi fiert în apă cu sare, vinul sau oţetul,
după gust.
Se lasă la cuptor 10-15
minute.
Se serveşte cu verdeaţă
şi felii de lămâie tăiate în sferturi, aşezate, separat pe o farfurioară.
F.
DULCIURI
Dulceaţă de afine
· 1 kg
zahăr
· 4
pahare apă
· 1
lămâie
· 1
farfurie adâncă umplută cu vârf cu afine
· Vanilie
Zahărul pus în cratiţă cu apă se topeşte pe marginea
aragazului, apoi se leagă prin fierbere.
Se adaugă afinele
curăţate de impurităţi, spălate şi zvântate şi zeama de lămâie.
Se adună spuma.
După ce s-a legat se
lasă să se răcească, iar a doua zi se toarnă în borcane cu capac înfiletat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu