sâmbătă, 4 decembrie 2021

 4. /6 DECEMBRIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - DEZLEGARE LA PEȘTE


A.   GUSTĂRI

Scrumbii în ulei

·       4 scrumbii

·       2 lămâi

·       8-10 boabe de piper

·       4-5 boabe de ienibahar

·       2 linguri sare

·       Ulei

Scrumbiile se curăţă, se taie capetele şi cozile şi se spală bine.

          Se taie în bucăţi potrivite şi se sărează.

          După două ore se aşază într-un vas rezistent la căldură – tip Jena.

          Peste bucăţile de peşte se toarnă zeama de lămâie.

          Printre bucăţi se aşază boabele de piper, ienibahar, foile de dafin, sarea şi se adaugă uleiul.

Se lasă să stea o oră, apoi se pune un capac şi se fierbe în baie de abur timp de 30-35 minute de la primul clocot.

          Se lasă să se răcească.

          Se serveşte rece.

 

B.   SALATE

Salată de scrumbie afumată

·       1 scrumbie afumată

·       2 cartofi potriviţi fierţi în coajă

·       2 linguri ulei

·       2 linguri muştar

·       2 linguri mărar tocat

·       Oţet sau zeamă de lămâie

·       10-12 măsline

Scrumbia curăţată de piele şi oase se taie în bucăţi potrivit de mari.

          Cartofii se fierb în apă cu sare, apoi se curăţă de coajă şi se taie în felii rotunde subţiri; se sărează puţin.

          Muştarul se amestecă cu ulei.

          Toate se amestecă uşor cu mărarul şi se aşază în salatieră.

          Se garniseşte cu măsline.

C.   SOSURI

Nu e necesar să preparăm un sos separat.

 

D.   BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME

Ciorbă din cap şi coadă de crap

·       capul şi coada crapului utilizat pentru mâncare

·       1 morcov

·       1 pătrunjel

·       1 ceapă

·       2-3 roşii

·       1 lingură orez

·       1 lingură ulei

·       Mărar

·       Leuştean

·       Sare

·       borş

Zarzavatul împreună cu ceapa se pun la fiert în 2 l de apă clocotită cu sare.

          Când este pe jumătate fiert se adaugă capul şi coada, orezul şi roşiile bucăţi.

          Când este gata se adaugă borşul fiert separat şi apoi verdeaţa.

          Se serveşte fierbinte.

 

E.    MÂNCĂRURI

Marinată de crap cu sos de roşii

·       1 kg crap

·       1 morcov

·       800 g roşii sau 1 pahar bulion

·       1 pătrunjel

·       1 ceaşcă ulei

·       3 linguri făină

·       Sare

·       Piper

·       Foi de dafin

·       Oţet sau vin

Peştele curăţat şi spălat se taie în bucăţi.

          Se lasă la zvântat pe un prosop 10-15 minute.

          Se trece prin făină şi se prăjeşte în ulei.

          În uleiul rămas se adaugă o lingură de făină şi se înfierbântă bine, apoi se stinge cu bulion.

          Se potriveşte de sare şi se aşază într-o cratiţă bucăţile de peşte, foile de dafin, boabele de piper, zarzavatul curăţat, tăiat în rondele şi fiert în apă cu sare, vinul sau oţetul, după gust.

          Se lasă la cuptor 10-15 minute.

          Se serveşte cu verdeaţă şi felii de lămâie tăiate în sferturi, aşezate, separat pe o farfurioară.

 

 

         

F.    DULCIURI

Dulceaţă de afine

·       1 kg zahăr

·       4 pahare apă

·       1 lămâie

·       1 farfurie adâncă umplută cu vârf cu afine

·       Vanilie

Zahărul pus în cratiţă cu apă se topeşte pe marginea aragazului, apoi se leagă prin fierbere.

          Se adaugă afinele curăţate de impurităţi, spălate şi zvântate şi zeama de lămâie.

          Se adună spuma.

          După ce s-a legat se lasă să se răcească, iar a doua zi se toarnă în borcane cu capac înfiletat.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...