4. /5 DECEMBRIE 2021 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - DEZLEGARE LA PEȘTE
A. GUSTĂRI
Crap prăjit
· 1,5 kg crap
· 125 g ulei
· 75 g făină
· 100 g lămâie
· Piper
· Sare
Peştele se curăţă, se taie bucăţi de mărime potrivită, se spală în mai multe ape, se scurge şi se şterge cu un ştergar de in.
Se trece prin zeama de lămâie, se condimentează cu piper măcinat şi sare şi se dă prin făină, apoi se prăjeşte în ulei.
Capul şi coada se păstrează pentru ciorbă.
B. SALATE
Roşii umplute cu salată de macrouri
· 1,8 kg roşii
· 750 g macrouri
· 200 g margarină
· 500 g mere
· 200 g ceapă
· Piper
· 2 foi de dafin
· Sare
Se taie capacele roşiilor , se scobesc cu o linguriţă şi se aşază cu gura în jos ca să se scurgă.
Macrourile se fierb în apă cu sare, foi de dafin şi piper, se scot din apă, se lasă să se răcească, se dezosează şi se dau prin maşina de tocat.
Merele se curăţă de coajă şi de seminţe şi se taie în bucăţi mari, la fel ca şi ceapa curăţată. Se trec împreună prin maşina de tocat şi se lasă să se scurgă zeama.
Se amestecă cu peştele tocat şi se mai dau încă o dată prin maşină.
Se adaugă margarina şi se amestecă până ce devine o pastă spumoasă cu care se umplu roşiile.
Se aşază pe platou.
C. SOSURI
Sosul necesar este pregătit în reţeta pentru ghiveci de peşte.
D. BORŞURI
Ciorbă de capete şi cozi de crap
· capetele şi cozile peştilor pt reţetele de azi
· 150 g morcovi
· 50 g albitură
· 100 g ţelină
· 200 g ceapă
· 700 g roşii
· 150 g ulei
· 2 legături verdeaţă
· 1,5 l borş
· Sare
Se taie zarzavatul în cuburi, ceapa se toacă mărunt, se călesc împreună în ulei, se sting cu apă şi se pun la fiert.
Când zarzavatul este aproape fiert se adaugă roşiile, ce au fost curăţate de coajă şi seminţe şi tăiate cubuleţe, cât şi borşul ce a fost fiert separat şi strecurat.
Se potriveşte gustul de sare.
Capetele peştilor se curăţă de solzi, se scot branhiile şi osul amar, iar cozile se curăţă de solzi, se spală în mai multe ape, se adaugă la ciorbă şi se fierb circa 10 minute.
La sfârşit se adaugă verdeaţa tocată, preferabil o legătură pătrunjel şi una de leuştean.
E. MÂNCĂRURI
Ghiveci de peşte
· 1,5 kg peşte
· 500 g cartofi
· 300 g morcovi
· 300 g albitură
· 300 g varză dulce
· 250 g fasole verde conservă
· 250 g mazăre conservă
· 300 g ulei
· 300 g ceapă
· 1 kg roşii în bulion
· 30 g usturoi
· Cimbru
· Piper
· Sare
Cartofii, morcovii şi albitura se taie în felii şi se trag în ulei.
Varza se taie fideluţă, iar ceapa se toacă mărunt şi se trag împreună în ulei.
Se adaugă mazărea, fasolea verde, piperul şi sarea şi se amestecă.
Într-o tavă unsă cu ulei se aşază jumătate din cantitatea de legume.
Peste legume se aşază peştele curăţat şi spălat şi în interiorul lui s-a presărat cimbru.
Peste peşte se aşază restul de legume.
Din uleiul rămas, piper, sare, mujdei, bulion şi restul de cimbru se prepară un sos ce se toarnă peste ghiveci şi se dă tava la cuptor, la un foc potrivit, timp de 40-45 minute.
Când ghiveciul este aproape gata se aşază pe deasupra roşiile ce au fost scoase din bulion şi se mai lasă ghiveciul la cuptor circa 10 minute.
Se serveşte de preferinţă rece, dar este bun şi cald.
F. DULCIURI
Macaroane cu dulceaţă şi nuci
· 500 g macaroane
· 75 g ulei
· Sare
· 100 g nuci măcinate
· 150 g dulceaţă preferabil de vişine
Macaroanele se rup în două şi se fierb în apă cu sare timp de 30 minute.
Când sunt gata se pun în strecurătoare şi se trec printr-un jet de apă rece.
Într-o cratiţă se înfierbântă uleiul, se pun macaroanele şi se amestecă.
După ce se iau de pe foc se amestecă separat nucile măcinate cu dulceaţa, apoi se toarnă peste macaroane şi se amestecă uşor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu