1. 2 MARTIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - ZI CU DEZLEGARE LA LAPTE, BRÂNZĂ, OUĂ Și PEȘTE
A.
PLĂCINTE
Papanaşi prăjiţi
· 300 g brânză
de vaci
· 3 ouă
· 3 linguri
făină
· Sare
· Ulei pentru
prăjit
· 200 g
smântână
Se freacă într-o cratiţă brânza de vaci cu gălbenuşurile,
făina şi sarea şi la sfârşit se adaugă albuşurile bătute spumă.
Compoziţia nu trebuie să fie prea
tare.
Se ia din compoziţie cu lingura şi se
modelează cu mâna pudrată cu făină papanaşi potrivit de mari, care se prăjesc
în ulei încins pe ambele feţe până se rumenesc uniform.
Se servesc cu smântână imediat ce sunt
gata.
B.
SALATE
Salată de scrumbie afumată
· 1 scrumbie
afumată
· 2 cartofi
potriviţi fierţi în coajă
· 2 linguri
ulei
· 2 linguri
muştar
· 2 linguri
mărar tocat
· Oţet sau
zeamă de lămâie
· 10-12
măsline
Scrumbia curăţată de piele şi oase se taie în bucăţi
potrivit de mari.
Cartofii se fierb în apă cu sare, apoi
se curăţă de coajă şi se taie în felii rotunde subţiri; se sărează puţin.
Muştarul se amestecă cu ulei.
Toate se amestecă uşor cu mărarul şi
se aşază în salatieră.
Se garniseşte cu măsline.
C.
SOSURI
Sos de ciuperci cu smântână
· 300 g
ciuperci
· 1 lingură
unt
· Sare
· Piper
· 2 – 3
linguri smântână
· Pătrunjel
· Mărar
· Sos alb
preparat din:
-
1 lingură unt
-
2 linguri făină
-
Apă
-
Sare
-
Piper
Se spală şi se taie felii ciupercile; se pun într-o
cratiţă cu untul, sarea şi piperul să fiarbă acoperit în zeama lor.
Se face sosul alb care se stinge cu
apă.
Se adaugă ciupercile înăbuşite şi
puţin pătrunjel şi mărar tocat.
După ce au fiert împreună se rectifică
consistenţa sosului prin fierbere sau diluare cu apă.
Se pun apoi 2 – 3 linguri smântână.
Se mai dă un clocot şi apoi se poate
servi.
D.
BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME
Ciorbă din cap şi coadă de crap
· capul şi
coada crapului utilizat pentru mâncare
· 1 morcov
· 1 pătrunjel
· 1 ceapă
· 2-3 roşii
· 1 lingură
orez
· 1 lingură
ulei
· Mărar
· Leuştean
· Sare
· borş
Zarzavatul împreună cu ceapa se pun la fiert în 2 l de
apă clocotită cu sare.
Când este pe jumătate fiert se adaugă
capul şi coada, orezul şi roşiile bucăţi.
Când este gata se adaugă borşul fiert
separat şi apoi verdeaţa.
Se serveşte fierbinte.
E.
MÂNCĂRURI
File de macrou în sos de roşii
-5 bucati file de macrou (eu am folosit congelat)
-3 linguri bulion sau 300 ml suc de rosii
-ulei de masline
-o ceapa
-condimente (cimbru,
piper,
ienibahar boabe,
patrunjel,
praf usturoi,
delikat)
Intr-o tava asezam pestele,
turnam putin ulei de masline apoi adaugam sucul de rosii sau bulionul diluat in
apa in care am pus si condimentele.
Taiem ceapa si presaram deasupra, acoperim tava cu folie si dam la cuptor.
Inainte de a scoate pestele din cuptor cu 5-7 minute luam folia de deasupra ca
sa se rumeneasca putin.
Daca pestele e congelat cum l-am folosit eu trebuie tinut in cuptor cam 30-40
minute.
Daca e proaspat il tinem 20-25 minute.
F.
DULCIURI
Cremă de prune uscate
· 25 buc prune
uscate
· 50 g stafide
înmuiate
· 1 pahar
smântână
· 3 linguri
nuci măcinate
· Puţin sirop
de fructe
Se spală bine şi se înmoaie prunele în apă călduţă din
ajun.
Se scurg de apă, se scot sâmburii şi
se dau prunele prin maşina de tocat.
Se amestecă cu nucile măcinate,
stafidele, siropul de fructe şi smântâna.
Se bat toate cu telul.
Se pune crema în pahare şi se ţine la
gheaţă.
Se serveşte rece.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu