miercuri, 2 martie 2022

 1. 2 MARTIE 2022 - ARTĂ CULINARĂ - REȚETE DE POST PENTRU ASTĂZI - ZI CU DEZLEGARE LA  LAPTE, BRÂNZĂ, OUĂ Și PEȘTE


 

A.   PLĂCINTE

Papanaşi prăjiţi

·       300 g brânză de vaci

·       3 ouă

·       3 linguri făină

·       Sare

·       Ulei pentru prăjit

·       200 g smântână

Se freacă într-o cratiţă brânza de vaci cu gălbenuşurile, făina şi sarea şi la sfârşit se adaugă albuşurile bătute spumă.

          Compoziţia nu trebuie să fie prea tare.

          Se ia din compoziţie cu lingura şi se modelează cu mâna pudrată cu făină papanaşi potrivit de mari, care se prăjesc în ulei încins pe ambele feţe până se rumenesc uniform.

          Se servesc cu smântână imediat ce sunt gata.

 

B.   SALATE

Salată de scrumbie afumată

·       1 scrumbie afumată

·       2 cartofi potriviţi fierţi în coajă

·       2 linguri ulei

·       2 linguri muştar

·       2 linguri mărar tocat

·       Oţet sau zeamă de lămâie

·       10-12 măsline

Scrumbia curăţată de piele şi oase se taie în bucăţi potrivit de mari.

          Cartofii se fierb în apă cu sare, apoi se curăţă de coajă şi se taie în felii rotunde subţiri; se sărează puţin.

          Muştarul se amestecă cu ulei.

          Toate se amestecă uşor cu mărarul şi se aşază în salatieră.

          Se garniseşte cu măsline.

 

C.   SOSURI

Sos de ciuperci cu smântână

·       300 g ciuperci

·       1 lingură unt

·       Sare

·       Piper

·       2 – 3 linguri smântână

·       Pătrunjel

·       Mărar

·       Sos alb preparat din:

-         1 lingură unt

-         2 linguri făină

-         Apă

-         Sare

-         Piper

Se spală şi se taie felii ciupercile; se pun într-o cratiţă cu untul, sarea şi piperul să fiarbă acoperit în zeama lor.

          Se face sosul alb care se stinge cu apă.

          Se adaugă ciupercile înăbuşite şi puţin pătrunjel şi mărar tocat.

          După ce au fiert împreună se rectifică consistenţa sosului prin fierbere sau diluare cu apă.

          Se pun apoi 2 – 3 linguri smântână.

          Se mai dă un clocot şi apoi se poate servi.

 

D.   BORŞURI, SUPE, CREME DE LEGUME

Ciorbă din cap şi coadă de crap

·       capul şi coada crapului utilizat pentru mâncare

·       1 morcov

·       1 pătrunjel

·       1 ceapă

·       2-3 roşii

·       1 lingură orez

·       1 lingură ulei

·       Mărar

·       Leuştean

·       Sare

·       borş

Zarzavatul împreună cu ceapa se pun la fiert în 2 l de apă clocotită cu sare.

          Când este pe jumătate fiert se adaugă capul şi coada, orezul şi roşiile bucăţi.

          Când este gata se adaugă borşul fiert separat şi apoi verdeaţa.

          Se serveşte fierbinte.

 

E.   MÂNCĂRURI

File de macrou în sos de roşii

-5 bucati file de macrou (eu am folosit congelat)
-3 linguri bulion sau 300 ml suc de rosii
-ulei de masline
-o ceapa
-condimente (cimbru,
piper,
ienibahar boabe,
patrunjel,
praf usturoi,
delikat)

Intr-o tava asezam pestele, turnam putin ulei de masline apoi adaugam sucul de rosii sau bulionul diluat in apa in care am pus si condimentele.

Taiem ceapa si presaram deasupra, acoperim tava cu folie si dam la cuptor.

Inainte de a scoate pestele din cuptor cu 5-7 minute luam folia de deasupra ca sa se rumeneasca putin.

Daca pestele e congelat cum l-am folosit eu trebuie tinut in cuptor cam 30-40 minute.
Daca e proaspat il tinem 20-25 minute.

 

F.   DULCIURI

Cremă de prune uscate

·       25 buc prune uscate

·       50 g stafide înmuiate

·       1 pahar smântână

·       3 linguri nuci măcinate

·       Puţin sirop de fructe

Se spală bine şi se înmoaie prunele în apă călduţă din ajun.

          Se scurg de apă, se scot sâmburii şi se dau prunele prin maşina de tocat.

          Se amestecă cu nucile măcinate, stafidele, siropul de fructe şi smântâna.

          Se bat toate cu telul.

          Se pune crema în pahare şi se ţine la gheaţă.

          Se serveşte rece.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 MATERIALE SELECȚIONATE PENTRU 12 IULIE 2024 ISTORIE PE ZILE 12 Iulie Evenimente ·           1153: Anastase IV (Corrado del Suburra), este i...